Favoriter

Mina favoriter

I godispåsen:

1. Mörk choklad
2. Nötter
3. Marsipan

I matväg:
1. Lax i alla former
2. Kyckling
3. Potatis (i alla former) & Grönsaker

I garderoben:
1. Tunikor
2. Svarta byxor
3. Allt som är strykfritt

I sminkväskan:
1. Svart maskara
2. Vit kajalpenna (jag vet att det är 80-tal, men jag gillar den)
3. Bruna/beiga/guldiga ögonskuggor och puder

På filmduken:
1. Mel Gibson
2. Harry Potter
3. Disney-filmer

I bokhyllan:
1. Dean Koontz
2. Harry Potter
3. Stephen King

På semestern:
1. Sol & Värme
2. Nya upplevelser
3. Skog & Natur

På fritiden:
1. Min familj
2. Avkoppling
3. Nöjen

Vilka är dina favoriter? Vad får dig att må bra?

Ingen som vill vinna?


Sista chansen att delta i tävlingen där du kan vinna en pulsklocka!
Klicka här för att komma till tävlingen!


Till en öde ö


Vad skulle DU ta med dig till en öde ö? Om du får välja en enda sak. Det är ganska svårt, eller hur? Jag tänker överlevnad, praktiskt och mångsidigt. Kanske en kniv? Ett långt rep? Klurigt!

Ofta lönar det sig att tänka "utanför boxen" så att säga. När ramarna försvinner så är oftast lösningen lika enkel som genial. Min 11-åriga dotter, Linda, gav ett lysande exempel på det häromkvällen. Här är hennes svar:

- "En båt, så kan jag segla hem igen."

Det är ofta vi går miste om de enkla lösningarna just för att vi sätter ramar för själva "problemet" som egentligen inte finns. När jag funderade på frågan var det liksom underförstått att jag skulle stanna på ön. Men den "ramen" satte jag ju själv upp. Hur ofta gör vi på liknande sätt när vi ska lösa problem i vardagen, på arbetet eller i relationer? Think outside the box!

Min frukost-smoothie


2 ½ dl mellanmjölk
frusna jordgubbar och ½ banan
2 rågade msk proteindrinkmix, vaniljsmak

Jag blandar alltihop i en mixer och sen är det bara att njuta :) Bättre start på dagen kan man inte få! Det här är verkligen en vitaminbomb. Det är jättegott, gör mig pigg och håller mig mätt ända fram till lunch.

Ibland känner jag inte för att dricka min frukost och då tar jag ännu mer frukt/bär. På det viset får jag en "kräm" som jag äter med sked i tallrik.

Varenda morgon dricker jag också varm örtdryck.

Ekologiska Kompaniet


Ekologiska Kompaniet är ett nystartat företag som säljer ekologisk mat. Mat utan tillsatser, framställd med minimal miljöpåverkan och med högsta tänkbara kvalitet. Naturlig mat från Sörmlands hagar och skogar. Besök deras hemsida för mer information.

E-nummer


När du läser innehållsförteckningen på ett livsmedel finns det säkert en hel del där som är obegripligt. Vad är till exempel E 123 för nåt? Nästa fråga blir så klart om det är hälsosamt, säkert och bra för oss att äta?

Azofärger är syntetiska (kemiskt framställda) färgämnen som tidigare varit förbjudna i Sverige men som sedan 1999 (enligt EU´s regler) får lov att ingå om det deklareras i innehållsförteckningen. Dessa färgämnen kan ge upphov till allergi och det är oklart ifall hälsoriskerna kan vara ännu större. Tio olika azofärger kan du hitta i livsmedel:
E 102Tartrazin
E 110Para-orange, Sunset Yellow FCF, Orange Yellow S
E 122Azorubin, Karmosin
E 123Amarant
E 124Nykockin
E 129Allurarött AC
E 151Briljantsvart BN, svart PN
E 154Brun FK
E 155Brun HT
E 180Litorubin BK

När det gäller E-nummer så stor E för att EU har godkänt tillsatsen och själva numret är ett identifikationsnummer. Tillsatserna grupperas i färgämnen, konserveringsmedel, antioxidationsmedel, sötningsmedel och övriga tillsatser. En komplett nyckel över de E-nummer som är godkända finns hos livsmedelsverket. Att dom är godkända betyder alltså att dom får lov att användas - INTE att dom är bra för hälsan! Mitt råd är att i största möjliga mån undvika E-nummer.

Sportseminarium

Jag har 5 biljetter till detta seminarium. Biljettpris endast 50 kronor! Du som är intresserad - hör av dig snarast!

Update: Oj, oj, oj, mina biljetter är redan slut....


Nintendos "hälsovåg"


Den 20/2 släpper Nintendo sitt nyaste livsstilsspel, Walk with me! Do you know your walking routine?

Nintendo har ju tidigare anammat hälsotrenden med Wii Sports och Wii Fit. Nya Walk with me! är kompatibelt med Nintendo DS och består av två stycken stegräknare som fungerar som vanligt. Men på kvällen kan du ansluta dom till din DS-enhet och föra över resultaten som lagras där. Du kan tävla med en kompis eller en familjemedlem. Om du vill kan du också ansluta spelet mot internet och jämföra dig med spelare världen över.

Mer info här

Tezzans tips # 8


Ett boktips blir det idag :)

David Heber (M.D + Ph.D) har skrivit boken the L.A. shape diet som handlar om att förstå din kroppsform och med hjälp av rätt näring få den kroppsform du vill. Det är alltså inte en traditionell dietbok som enbart handlar om hur du kan tappa kilo. Den här boken går istället på djupet när det gäller förståelse för hur kroppen fungerar och vilken kosthållning (diet) man bör ha.

David Heber arbetar vid UCLA Center for Human Nutrition och är också ordförande för Herbalifes vetenskapliga råd. Han har forskat kring näring och viktkontroll i över 25 år. Boken är visserligen på engelska men väldigt lättläst och ger god vägledning när det gäller kosten.

Tidig morgon + simning


Jag trivs bäst när jag får sova till minst 7 på morgonen. Innan 7 är det fortfarande natt ju (tycker åtminstone min kropp). Jag har också inrättat mitt liv på det viset att jag oftast inte behöver gå upp tidigare. Men idag ringde klockan redan 5. Det tog en stund innan jag förstod vad det var. Nu har jag ätit frukost och ska snart ge mig iväg till jobbet.

Den stora fördelen med det pass jag ska jobba idag är ett 2-timmars-besök i simhallen :) Jag gillar att simma och att dessutom kunna simma på betald arbetstid är guld värt! Ha en bra dag, alla!

Aktiv livsstil


Att röra på sig i vardagen. Det är det jag menar med en aktiv livsstil. Visst finns det dom som bestiger berg, korsar glaciärer eller cyklar världen runt. Det är toppen det med, men dom allra flesta lever ju inte så. Vardagsmotion kan se väldigt olika ut. För mig handlar det om att gå till och från bussen (jag åker buss till jobb) samt promenera med hunden. Det är det jag gör varenda dag. Det brukar bli åtminstone två timmars sammanlagd utomhuspromenad per dag, mer när jag är ledig.

Någon cyklar till jobbet, nån jobbar i trädgården (kanske mest på sommaren), en annan städar frenetiskt. Allt det är vardagsmotion. Minst 30 minuter varje dag bör du röra på dig. Utöver det bör du utöva någon form av mer fysiskt krävande aktivitet minst 3 gånger per vecka. Det kan vara simning, löpning, power walks, aerobics, cykling eller vad som helst. Vilken motionsform är din favorit? Det är nämligen oerhört viktigt att man tycker det är roligt :) Livet ska va gott att leva!

I´m back!


Nu är datorn online igen!

Jag får väl börja med att berätta om veckans rensningsprojekt. Det blir till att sortera skor. Husets alla skor ska gås igenom och sorteras enligt följande:
♦ skor som ska kastas
♦ skor som kan ges bort (i exempelvis UFF-låda)
♦ skor som är hela och som används och därför ska behållas
♦ skor som kan säljas

Här är ett skåp med massor av skor som ligger huller om buller:


Och så några påminnelser:

• Du är väl med i tävlingen där du kan vinna en pulsklocka!
Stegräknartävlingen kör igång på söndag, du är väl med?

Åhh, så skönt att vara uppkopplad igen! Nu ska jag läsa ifatt på alla bloggar jag följer, betala räkningar, kolla e-mail och allt annat som man har internet till. Vi hörs!

Fortfarande offline


Jag lever men har ännu inte fått rätt på min internetuppkoppling. Hoppas det löser sig idag. Passa på att klicka dig runt med hjälp av vänstermenyn - här finns massor med wellnessinlägg att läsa ändå :)

"Frågestund"


Jag sitter på jobb just nu och vill bara passa på att snabbt berätta att min internetanslutning där hemma inte fungerar för tillfället. Jag hoppas kunna få till en lösning under morgondagen.

Tänkte vi kunde använda tiden fram till dess som en frågestund. Har du frågor som rör wellness, eller vill du veta mer om mig? Passa på att skriv en kommentar om vad just DU vill att jag ska skriva mer om!

Sportcenter


I Hörby, där jag bor, byggs för fullt ett helt nytt sportcenter och igår hade Friskis & Svettis invigning i sina nya, fräscha lokaler (länken innehåller bilder). Här finns spinninglokal, gym och två jympasalar.
Vårt nya sportcenter kommer så småningom att innehålla även bad (inom- och utomhus) och bowling samt en restaurang. Friskis & Svettis finns runt om i landet, har träningsformer som passar de flesta och hyfsade priser. Om du inte redan tränar någonstans kan det vara värt att kolla upp!

Tezzans tips # 7


Du vet väl att jag som Wellness Coach ger kostnadsfri rådgivning via mail?

Vill du bli piggare, må bättre, kontrollera din vikt eller få bättre träningsresultat?

Skriv ett mail till tezzan_68@live.se

Det är bra om du har med följande uppgifter i ditt mail:

♦ Ålder, längd och vikt
♦ Önskat resultat (bli piggare, må bättre, kontrollera vikten eller få bättre träningsresultat)
♦ Vad har du provat förut och hur funkade det
♦ En beskrivning av din nuvarande livsstil (kost, motion, träning, sömnvanor etc)

Hör av dig idag!

Vinn en pulsklocka!


Det var längesen jag hade en tävling här i bloggen men nu är det dags igen! Priset den här gången är en rosa Pulse Sonic Pulsklocka. Bruksanvisning och nedladdningsbar programvara medföljer.


Gör så här: Skriv ett inlägg på din blogg om tävlingen och länka hit. Sen skriver du en kommentar här så jag vet att du är med. (Ange länken till ditt inlägg så jag slipper leta efter det). Tävlingen pågår t.o.m. den 31/1 -09. Lycka till!

Mineraloljor


Det låter kanske fint för man associerar till mineraler (ex. kalcium, järn) som vi ju behöver. Men mineraloljor finns i många hudvårdsprodukter och kan skapa hudproblem eller allergier. Det är petroleumindustrins restprodukter och täpper till hudens porer. Huden är ju kroppens största organ och det vi smetar på huden tas upp och kan faktiskt ställa till med problem även på andra ställen i kroppen.

Läs alltid innehållsförteckningen när du köper hudvårdsprodukter! Mineraloljor är skadligt för såväl djur, natur som människor. Flera studier har visat på ett samband mellan mineraloljor och ledinflammation. När vi smetar mineraloljor på huden täpps 40 - 60 % av porerna igen vilket försämrar hudens naturliga funktioner. Det är också därför en del känner sig "beroende" av exempelvis läppcerat eller bodylotion. Även om det känns bra för stunden är det alltså inte bra i längden.

Hur vet jag om en produkt innehåller mineraloljor då? Håll utkik efter dessa ingredienser:

mineraloil, vaselin, paraffin, paraffinum liquidum, paraffinum, petroleum, petrolatum, medicinsk vitolja, E 905, Oleum vaselin

Det huden behöver är vegetabiliska, naturliga oljor. Dessa oljor absorberas snabbt av huden som blir mjuk och smidig samtidigt som den bevarar sin naturliga fuktighet. Vegetabiliska oljor innehåller näring och fettsyror som huden behöver. Exempel på vegetabilisk olja är aprikoskärnolja, sheasmör och druvkärnolja. Produkter som innehåller vegetabiliska oljor är oftast något dyrare men fördelarna väger absolut upp prisskillnaden.

Vad har du i ditt badrumsskåp? Vad smetar du i ansiktet och på kroppen?

Nu är vi åtta :)


Åtta stycken som ska promenera för glatta livet under februari månad alltså ;) Det handlar om min stegräknartävling förstås. Har du inte anmält dig än så gör det nu!

Vi går för att må bättre, bli piggare och/eller kontrollera vikten - helt enkelt för hälsans skull.

Gott på fredagskvällen


Apelsindoftande after-dinnerdryck

Till en kopp:
 
2,5 dl mjölk
25 g mörk choklad, 70 % kakao
finrivet skal av ½ apelsin
1 tsk rom

Gör så här:

Hacka chokladen fint och lägg i koppen. Hetta upp mjölken sakta tillsammans med apelsinskalet, men låt den inte koka. Sila sen bort apelsinskalet och häll lite het mjölk i koppen. Rör om tills chokladen smält innan du häller på resten av mjölken och till sist rom.

Receptet hittade jag i MåBra (nr 2/2009).

Lite för mycket


Ibland har man lite för mycket omkring sig. Så är det för mig just nu. Då gäller det att ta hand om sig lite extra ;) Trots att jag lade mig tidigt igår är jag helt slut idag och jag tänker lyssna på min kropp. Det blir till att krypa till kojs tidigt ikväll med.

Nattinatti!


Dag 3 - Utrensning


Gårdagens oxytocin-chock fick mig att krypa till sängs redan kl 21 igår kväll och jag har sovit gott hela natten. Men det var ju tredje dagen på min lilla utrensning och jag åt havregrynsgröt med mango och kanel till frukost. Lunchen fick bli fruktsallad med yoghurt och på kvällen blev det åter fisk, grönsaker och potatis. Massor med vatten och extra fiber, samt örtte och en näve vindruvor på kvällen.

Idag ska jag på lunchmöte och min mission blir att äta det nyttigaste dom har ;)

Dagens kurs


Taktil stimulering är en medveten och strukturerad beröring som leder till en ökad oxytocinproduktion i kroppen. Detta skapar lugn och ro, lindrar smärta, förbättrar matsmältningen samt stärker immunförsvaret. Behovet av beröring ökar vid sjukdom, skador och funktionshinder och metoden används därför inom vården.

Jag har idag varit på en introduktionskurs och tanken är att fortsätta hela vägen till diplomerad beröringspedagog. Dagens upplägg innehöll både teori och praktik. Vi har tränat på händer, mage och rygg. Jätteskönt!

Taktil stimulering


Idag ska jag gå en kurs i taktil stimulering, så jag återkommer ikväll. Ha en bra dag!

P.S. Måste bara säga att nu är ni 8 stycken som anmält er till min stegräknartävling! Varmt välkomna allihop - det ska verkligen bli jätteskoj!

Dag 2 - Utrensning


Även idag blev det havregrynsgröt till frukost med blåbär och lite mjölk. Ikväll har jag ätit fisk, grönsaker och potatis och till lunch blev det rester av kycklinggrytan från igår. Jag har tagit en extra fibertablett morgon, middag och kväll samt druckit massor av vatten och örtte. Inga konstigheter alltså. Jag försöker i princip bara undvika vitt mjöl och raffinerat socker. Så som man alltid bör äta. Dessutom ser jag till att få extra fiber och massor av vatten för att rensa tarmarna på slaggprodukter.

Rensa i röran, steg 1


Nu har jag rensat mitt skrivbord:

Inte kliniskt rent, men ändå en stor förbättring mot innan. Det var inte mycket som slängdes, bara lite papper, men allting har iaf hamnat på sin plats och man kan ju faktiskt SE skrivbordsskivan nu. Tack, Ulrika, för den inspiration som din rensa-i-röran-utmaning har gett mig!

Lax är så himla gott!


Jag fick ett Delicard av min arbetsgivare i julas och nu har jag precis varit inne på deras hemsida för att beställa hem min gåva. Jag valde NAJADLAX som först är gravad och sedan lätt kallrökt, kryddad med rosépeppar:

Jag älskar lax i alla dess former och det är dessutom otroligt nyttigt :) På fredag levereras min gåva och jag riktigt längtar efter att få sätta tänderna i just den här laxen.

Tezzan´s tips # 6


Valnötter innehålller omega 3, E-vitamin och flera B-vitaminer. Dessutom kalcium, järn, magnesium, zink och selen. Energiinnehållet är högt och ca 60 % av valnötens energivärde kommer från fett.

Men en enda valnöt per dag räcker för att du ska tillgodogöra dig de hälsosamma fördelarna :) Supergott på salladen exempelvis.

Fyra anmälda


Ni är fyra stycken som anmält er till min stegräknartävling. Vi behöver några till! Vi startar den 1/2 och ni "rapporterar" era steg varje kväll via mail till tezzan_68@live.se

Varje vecka utses en "vinnare", dvs den som fått ihop flest steg. Vinnaren intervjuas och intervjun presenteras här i bloggen. Har vinnaren en blogg länkas den självklart i samband med intervjun. Den som fått ihop flest steg under en hel månad får dessutom en hemlig liten gåva :)

Kom igen och anmäl er nu! Alla går ju och att ta några extra steg varje dag är bra för både hälsan och välbefinnandet.

Dom som anmält sig hittills är:
Therese
Ulrika
Anna (utan blogg)
Utsidan

Dag 1 - Utrensning


Det blev grönskakssoppa till lunch (och fibertablett), massor med vatten hela dagen och ikväll ska jag äta kycklinggryta med ris. Dessutom har jag stoppat i mig en hel del frukt. Apelsiner är min absoluta favorit vid den här årstiden, så söta och goda :) Jag gillar också bananer (om dom är lite gröna), vindruvor, kiwi, päron, mango och alla sorters meloner. Dagen kommer att avslutas med en kopp örtdryck och ytterligare en fibertablett.

Vilken är din favoritfrukt?

Snäll mot min kropp


Min kropp och då framförallt min mage har protesterat på sistone så därför blir det denna veckan en utrensning. Mitt huvudsakliga mål för en kroppslig utrensning är att bli kvitt slaggprodukter. Kroppen klarar det mycket bra själv om man bara inte tillför en massa onödigheter. Därför undviker jag framförallt vitt mjöl, raffinerat socker, läkemedel och alkohol.

Det jag stoppar i mig i mängder är vanligt kranvatten och fiber.

Jag börjar varje dag med ett stort glas vatten. Frukosten blir havregrynsgröt med frukt/bär och lite mjölk (undviker bröd). Jag dricker ört-te och tar extra fiber-tabletter. Sen fortsätter jag med framförallt massor av vatten, frukt och grönsaker. Magert protein såsom kyckling, kalkon, skaldjur och fisk äter jag också. Ingen pasta!

Jag återkommer ikväll med detaljer men detta är alltså "grovskissen" för de närmaste tre dagarna. Kanske blir det fler, vi får se.

Ny body lotion

Eftersom min vanliga body lotion tagit slut har jag köpt en ny. Jag brukar inte köpa body lotion på ICA men eftersom det var kris gick jag igenom deras sortiment idag. Det var en sorglig historia. Nästan varenda lotion innehöll mineralolja och det vägrar jag kleta på min hud. Huden är kroppens största organ och det vi kletar på huden tas upp och påverkar vårt välbefinnande. Men jag hittade en ekologisk bodylotion med enbart naturliga ingredienser. Den innehåller vatten, aloe vera, aprikoskärnolja, vegetabiliskt glycerin, palmoljaprodukter, sheanötsmör, olivoljaprodukter, jojobaolja, extrakt av citruskärnor, eterisk apelsin- och citrongräsolja och citronsyra. Inget annat. Värt att testa, alltså :)

Än så länge har jag bara testat den på händerna. Den luktar underbart, går lätt in i huden och mina händer blev silkesmjuka. Det bådar gott. Priset var ca 65 kronor för 250 ml. Företaget är danskt och heter URTEKRAM. Dom har massor med ekologiska produkter.

Njutning


Söndagen är en perfekt dag för att pyssla om sig själv lite extra. Jag startade denna söndag i badrummet där jag har tvättat håret, gjort en inpackning, skrubbat hela kroppen (kropps-peeling) och även gjort en olje-inpackning (helkropp). Det hela avslutades med en body-lotion (hittade små varuprover). Ansiktet fick sin vanliga rengöring och sin vanliga dagkräm. Dessutom en speciell ögon-gel.

Jag känner mig som en ny människa!

Tezzan´s tips # 5


Ät en tallrik råkostsallad och drick ett stort glas vatten ca ½ timme innan din vanliga måltid så dämpar du aptiten och riskerar inte att äta för mycket. Perfekt för dig som vill kontrollera vikten.

Tjuvstart


Min bodylotion är slut och min fnasiga, vintertrötta hud skriker efter fukt. Därför har jag letat igenom våra badrumsskåp och diverse byrålådor bara för att hitta en hel del som blivit för gammalt:

Detta har nu slängts och det blev en liten "tjuvstart" på den utrensning som ska börja i nästa vecka. Inget organiserat, ingen speciell plats som är färdig utan jag har helt enkelt bara slängt det jag råkade hitta som jag inte längre ville ha. Just i det här fallet var jag på jakt efter en bodylotion och det enda användbara jag hittade var babyolja, men det får duga tills jag shoppat.

Efterlyses: muslirecept


Gör du din egen müsli?
Jag blir jätteglad om du delar med dig i så fall så kan vi få en samling med läckra müslirecept här.

Jag börjar med ett recept:

200 g havregryn
50 g solrosfrön
25 g pumpafrön
25 g hackade hasselnötter
25 g hackade cashewnötter (osaltade)
25 g mandelspån
50 g hackade torkade aprikoser
1 msk vetegroddar
50 g russin

Blanda och lägg i lufttät burk. Müslin håller 2-3 veckor.

Servera exempelvis med fil, yoghurt eller mjölk tillsammans med färsk frukt eller färska bär (skivade jordgubbar, äpplen, blåbär eller vad du råkar tycka om).

Glutenfritt


Gluten är ett protein i vete, korn och råg som personer med celiaki inte tål. Mer info hittar du hos Svenska Celiakiförbundet.

Glutenfria produkter märks sedan årsskiftet enligt följande regler:
Glutenfri: produkten innehåller max 20 ppm gluten, vetestärkelse och havre får ingå.
Mycket låg glutenhalt: produkten har max 100 ppm gluten, vetestärkelse och havre får ingå.

ppm betyder parts per million, dvs 1 mg/kg.

Äldre regler för märkning av produkter (som kan finnas kvar under en övergångsperiod):
Naturligt glutenfri: innehåller max 20 ppm gluten
Glutenfri: innehåller max 200 ppm gluten, vetestärkelse ingår, havre får inte ingå.

Tezzan´s tips # 4


Jordgubbar är supernyttiga!

C-vitamin, mangan, fiber, B-vitaminer. Och så gott det är :)

Färska eller frysta spelar ingen roll.

Kommande utrensning


Så har jag då bestämt vad som ska rensas nästa vecka när Ulrika´s utmaning kör igång. Det blir faktiskt två saker första veckan. Mitt skrivbord:

Dessutom ska min kropp få en 3-dagars utrensning då jag bara äter en massa nyttigheter och dricker massor med vatten. Självklart redovisas alltihop här i bloggen!

Men nu ska jag göra mig i ordning för att åka till jobbet. Vi hörs ikväll!

Flexitarianism


Jag läste i nya iForm (nr 2/2009) att en ny fantastisk trend är på gång. Man äter huvudsakligen en vegetarisk kost men kompletterar då och då med kött, fisk, ägg och mjölkprodukter. Flera studier visar på att en sån livsstil leder till mindre övervikt, lägre blodtryck, lägre risk för att få diabetes och vissa cancerformer, samt minskad risk för hjärt-kärlsjukdomar. Att vara flexitarian är dessutom hälsosammare än att vara vegetarian eftersom det är lättare att få i sig tillräckliga mängder järn, protein och B12-vitamin då.


Det finns en bok som heter "The flexitarian diet" av Dawn Jackson Blatner för den som vill veta mer.

Farlig plast?


Bisfenol-A är ett ämne som av forskare misstänks ge ökad risk för diabetes och hjärt-kärlsjukdomar. Det här ämnet finns i många typer av plast. Uschiamej! Jag som lägger matrester i plastburkar och ofta har min dricka i en vattenflaska äv plast. Det här måste kollas upp!

I botten på varje plastsak finns en liten trekant med en siffra i. Om den siffran är en 4 (fyra) kan du vara lugn men om det är en annan siffra kan plasten innehålla bisfenol-A. Enligt livsmedelsverket är siffran 7 (sju) i en triangel liksom beteckningen PC de symboler som används då plasten faktiskt innehåller bisfenol-A. Står det däremot PP är det lugnt.

De vattenflaskor jag använder kollades snabbt och dom innehålller INGEN bisfenol-A. Nu återstår att gå igenom köksskåpen och kontrollera alla mina andra plastgrejor.

Stegräknartävling!Jag sitter och skissar på en stegräknartävling här i bloggen. Det kan vara en bra start för att komma igång med vardagsmotion inför Beach -09 :) Innan jag skissar för mycket tänkte jag höra om det finns intresse hos er läsare att vara med?

Min tanke är att starta den 1/2 och deltagarna får på något vis rapportera in sina steg till mig. Varje vecka dras en "veckovinnare" som blir intervjuad och länkad (om du har en blogg). "Månadsvinnaren" får dessutom en hemlig liten gåva :)

Det enda man behöver är en stegräknare och har du ingen kan du köpa en på WellnessCenterOnline. Bloggare som skriver inlägg om min tävling och länkar hit kommer att få rabatt. Mer om det ifall det visar sig att intresse finns hos er. Blir vi minst 5 stycken så kör vi - och du, vi kan vara hur många som helst :)

Anmäl ditt intresse genom att skriva en kommentar till detta inlägg och tipsa gärna andra som du tror skulle kunna vara intresserade!

Vill ha!


Årets nyhet från Reebok är inte bara snygga. Dom sägs också öka muskelaktiviteten på grund av två inbyggda "balansbollar" i sulorna. Tillverkaren hävdar att förbränningen ökar med upp till 28 %.  Prislappen ligger runt 1200 kronor. Me want ;)

Ät mer frukt!


Frukt är både gott och nyttigt. Om du tar för vana att äta frukt till varje måltid kommer din kropp att tacka dig. Frukt är också perfekt som mellanmål. På min arbetsplats står alltid en fruktkorg (arbetsgivaren bjuder) och det tycker jag är kanonbra :)

Ta upp frågan med din arbetsgivare, alternativt kom överens med dina arbetskamrater om att turas om att köpa frukt så att det alltid finns fräsch frukt på din arbetsplats också!

När du är sugen på något gott fram mot kvällen är en fruktsallad perfekt, gärna med lite nötter och/eller russin i. Det stillar vilket sötsug som helst. Använd dina favoritfrukter, variera, prova nya exotiska frukter och ät frukt i många olika färger så drar du nytta av de olika vitaminer och antioxidanter som finns i frukters olika färgämnen.

Tezzan´s tips # 3


Rör på dig minst 30 minuter varje dag! Helst utomhus :)

En halvtimmes promenad är perfekt vardagsmotion! Du blir piggare, gladare, mår bättre och orkar mer.

Tjugondedag Knut


Nu ska julen dansas ut!

Här hemma håller jag på för fullt med att städa undan julen :)

Vad är Feng Shui?


Efter att ha läst om Feng Shui i Ulrika´s blogg och skrivit gårdagens inlägg om detsamma kände jag plötsligt en otrolig nyfikenhet på vad Feng Shui egentligen är för något. Jag menar, jag har ju hört det förut, men vad katten är det?

Feng Shui är en cirka 3000 år gammal kinesisk filosofi - ett sätt att leva och bete sig som syftar till bättre livskvalitet. Självklart hör det hemma i en blogg om wellness!

För den som är väldigt nyfiken är det bara att googla, du kommer att hitta massor! Här i min blogg kommer det också att dyka upp ett o annat inlägg om Feng Shui och den utmaning att rensa ut här hemma som jag anmält mig till :)

Få ordning med Feng Shui


Dom flesta av oss har säkert något område där en upprensning skulle behövas. En byrålåda, ett rum, en källare, ett skrivbord eller vad det nu kan vara. Den röra vi har omkring oss påverkar tydligen oss (även om den inte syns) och det beskriver Karen Kingston i sin bok "Rensa i röran med Feng Shui". Tipset fick jag från Ulrika, som i sin blogg även har en utmaning som man kan delta i om man vill. Jag ska i alla fall beställa boken (på Bokia för 39: -) och vara med i utmaningen. Det ska bli riktigt roligt!

Häng med du också!

Ljusare tider :)

Både idag och imorgon har jag intensiva och långa arbetsdagar. Känner mig trött och sliten när jag kommer hem. Men en sak piggar verkligen upp tillvaron och det är att jag kan märka hur dagarna äntligen blir längre och längre. Solen går upp en aning tidigare och ner en aning senare. Har du också märkt det?

Idag har dessutom molnen skingrat sig så att solen visat sig - det kändes nästan som vår ;)

Tezzan´s tips # 2


Det är viktigt att få vätska på morgonen, då kroppen förlorar vätska medan du sover (bl.a. genom svettning). Ta för vana att börja varje dag med ett glas vatten!

Läcker semla


Den 24/2 är det fettisdagen men vartenda konditori har sedan länge börjat sälja semlor, också kallade fastlagsbullar. Ska man äta semlor flera gånger varje år är det bäst att dom tillhör den nyttigare varianten. Därför har jag letat upp ett recept som är jättesmarrigt:

Till ca 13 bullar behöver du:

 • 50 g jäst
 • 2 1/2 dl sojamjölk/minimjölk
 • 1dl kesella vanilj 7,5%
 • 1/2 dl flytande honung
 • 1 ägg
 • 2,5 dl grahamsmjöl/vetemjöl
 • 2,5 dl vetemjöl (För dess bakegenskaper och det är inte det enskilda mjölet i sig som avgör nyttan på slutprodukten utan alla ingredienser tillsammans)
 • 4 dl dinkelmjöl
 • 1/2 tsk hjorthornssalt
 • 1/2 dl mixad mandel
 • 1/2 tsk salt

Pensling

 • 1 ägg

Börja med att sätta ugnen på 250 grader. Smula ner jästen i en bunke. Värm upp mjölken i en kastrull på låg värme till ca 37 grader, fingervarmt. Blanda sedan den ljumma mjölken med kesellan. Häll blandningen över jästen och rör tills den löst sig. Tillsätt honung, ägg och salt och rör. Häll i mixad mandel, hjorthornssalt och mjölet lite i taget. (Använd antingen 5 dl vetemjöl + 4 dinkelmjöl eller 2,5 dl graham + 2,5 dl vetemjöl + 4 dl dinkelmjöl) Alternativet med mer vetemjöl ger ljusare färg.


Arbeta degen tills den känns smidig och släpper kanterna. Jäs degen under bakduk ca 30 minuter. Tag upp degen och pudra över lite mer mjöl om det behövs, knåda den smidig. Baka ut till runda bullar. Lägg upp bullarna på bakplåtspapperklädda plåtar och låt dem jäsa under bakduk i ca 30 minuter. Pensla bullarna med uppvispat ägg. Grädda i 7-10 minuter i mitten av ugnen. (receptet kommer från nLife.se)


Låt bullarna kallna helt innan du skär av som ett lock från varje bulle. Lägg lite mandelmassa på varje nederdel och spritsa eller klicka dit grädde. Använd sojagrädde eller vanlig mellangrädde (vispbar). Och visst kan du unna dig ett lätt siktat puder av florsocker på toppen. Ät med andakt och njut med måtta.


Ny tidning (för män)


Jag prenumererar själv på de båda tidningarna iForm och MåBra. Jag gillar dessa tidningar för dom hålller inspirationen på topp och ibland lär man sig också nåt nytt. Men dom riktar sig främst till kvinnor. Nu har det kommit en ny, liknande tidning som verkar rikta sig främst till män. Den heter AktivTräning och innehåller massor om nyttig och effektiv träning!

Farlig medicin på internet


Jag har tidigare skrivit om faran med att köpa receptbelagd medicin utan recept via internet. Nu har läkemelsverket också granskat potensmedel som säljs på internet. Trots att det kanske inte står något om det kan dessa innehålla samma verksamma substans som receptbelagda läkemedel mot impotens. I några fall innehåller dessutom de potensmedel som säljs via internet så mycket som fem till åtta gånger normaldos för godkända läkemedel och kan vara livsfarliga.

Källa: sydsvenskan

Citat


Att sköta sig är att se till att man hinner med det roliga.
(Margaretha Krook)

Gäst-inlägg


Amanda
skriver om träning i sin blogg och har skrivit följande inlägg till mig och mina läsare:

Hur många av er tog att börja träna mer som nyårslöfte? Hur många av er tog det som nyårslöfte innan det? Och åren innan det?  Men hur många av er gjorde det? Hur många av er höll löftet ni gav till er själva?
"Nyårslöften är till för att brytas" säger folk till mig ofta. Nej, dem är faktiskt inte till för det. Man bryter bara ett löfte för att man ger upp innan man ens har försökt. Hur kan man ge upp innan man ens har försökt?

Jag vet att det är svårt att börja, men det är precis lika svårt att sluta.  Det finns tusen skäl till att inte träna, inte börja. Men det finns dubbelt så många till att börja. Så varför inte ge dig själv chansen och försöka?

I min blogg får du läsa om träning. Min träning, men även för att hjälpa dig. Jag kommer ge dig tips om träning, peppa dig, lära dig bas och grundfakta om skador och träning - och ställ frågor. Jag finns här för att du ska lyckas med just din träning. Jag kan hjälpa dig med en bra grundstart till att börja träna och finnas här för dig men att ta steget till att börja kan bara du göra. Alla kan om dem vill. Och jag vet att du vill. Och jag vet att du kan.
 Jag säger inte att du ska bli superelit, nej, du bestämmer själv vad du vill göra. Men du har en möjlighet hos mig att börja träna. Och jag ställer gärna upp för dig. En ny bra start för dig.
Så, vad sägs? Vågar du anta utmaningen att inte ge upp?


Tezzan´s tips # 1


Ikväll gjorde jag spaghetti och köttfärssås till middag och bäst som jag stod där vid spisen kom jag på att många nog använder fett (margarin, smör eller olja) när dom steker köttfärsen. Men det behövs inte för köttfärsen (även om man använder en mager variant, som jag gör) innehåller tillräckligt med fett i sig själv.

Då föddes idén om en ny kategori här i bloggen - Tipshörnan :)  Korta tips på en eller två meningar kommer att ingå i denna kategori. Tips # 1 blir just detta:

Man behöver inte tillsätta något fett i stekpannan när man steker köttfärs. Med mindre fett mår ditt hjärta bättre och du får lättare att hålla vikten!

Dela gärna med dig om du har några egna wellness-tips som andra kan ha nytta av!

Förslitningar i nacken


Nacken består av sju kotor (se bild). Jag har idag fått svar på den röntgenundersökning jag gjorde för ett tag sedan. 

Tydligen har jag förslitningar mellan kota 5 o 6, samt mellan kota 6 o 7. Vad detta egentligen betyder och vad som ska hända framöver är ännu oklart. Jag pratade i telefon med en sjuksköterska och ska prata med läkaren först på tisdag.  

Jag hoppas att jag åtminstone kan få bättre smärtlindring!


Rea idag!


Update: Rean är slut för denna gången.

Idag - och bara idag - har jag dumpat priserna i min e-butik. Gör ett besök och fynda bland massor av hälsoprodukter :)

Gör en hälsokontroll!


Om du har bil vet du hur viktigt det är att ta hand om den för att den ska fungera och vara trafiksäker. Du besiktar din bil varje år. Tar du lika bra hand om dig själv och din egen kropp?

En hälsokontroll kan motivera till en sundare livsstil och regelbundna hälsokontroller kan hålla dig frisk längre samtidigt som eventuella sjukdomar kan upptäckas i tid.

En hälsokontroll kan innehålla olika prover men rent allmänt brukar följande ingå: Blodtryck, blodprover (blodfetter, blodsocker, sänka, hb mm), EKG, syn- och hörseltest. Lungor, levervärden och njurar kontrolleras. Du kan boka en hälsokontroll hos din läkare på vårdcentral eller hos privatläkare, priserna varierar kraftigt så det kan vara värt att jämföra. Vissa arbetsgivare bekostar hälsokontroller för sin personal, ta reda på vad som gäller där du arbetar. Beroende på din ålder ingår olika prover. Har du en privat vårdförsäkring kan hälsokontroller ingå i den. Alla bör göra en hälsokontroll då och då!

Protein ska det va´!


Många, många gånger har jag skrivit om proteinets kraft och den proteindrinkmix jag använder. Nu finns en klinisk studie som visar att för den som vill kontrollera vikten är det effektivare att dricka herbalifes proteindrinkar än att äta konventionell kaloribegränsad kost. Studien är gjord i Tyskland under ledning av Marion Flechtner-Mors, fil. dr, och Herwig Ditschuneit, med. dr., vid Ulms universitet. Ett utdrag på svenska finns här.

Vad äter du till frukost?


Tänkte att ni kunde berätta vad ni äter till frukost! Många äter samma sak varje dag (men om det varierar kan du skriva vad du äter just idag). Många äter ingen frukost alls. Jag vill att ni skriver både vad ni äter och vad ni dricker!

Min egen frukost är oftast en shake - se mina recept

Små överraskningar


När jag kom hem från jobbet ikväll väntade tre små överraskningar:

1. Yngsta dottern hade gjort maränger och på en liten tallrik stod 4 stycken till mig. Inte det nyttigaste man kan äta men ack så goda, knapriga utanpå och lite kletiga i mitten :)

2. Med posten kom en inbjudan till bröllop! Min lillayster gifter sig till våren :)

3. Ett e-mail med en "frukostinbjudan" låg i min inkorg :)

Tre små överraskningar som värmde gott kan jag lova. Nu ska jag pyssla om mig själv och mina barn (som börjar skolan igen imorgon efter jullovet). Vi hörs imorgon!

Mediciner = gift


Jag är ingen vän av läkemedelstillverkade mediciner. Kroppen klarar sig bra om den bara får god näring (regelbundet). Då är immunförsvaret på topp och kroppen är en fantastisk "apparat" helt designad för överlevnad. Alla mediciner har någon form av biverkningar (oönskade verkningar) utöver den verkan som man vill ha (exempelvis smärtlindring). När man läser i FASS eller i läkemedlets bipacksedel under rubriken biverkningar blir man rädd.

För läkaren (och patienten) är det hela tiden en balansgång mellan verkan och biverkan. Är den önskade verkningen tillräckligt stor och biverkningarna tillräckligt små för att man ska stoppa i sig giftet? I så fall fortsätter man troligen med behandlingen. Men när biverkningarna blir för stora, kanske till och med överskuggar den önskade verkningen, då avbryter man genast och provar ett nytt gift!

Ja, jag vet att jag är cynisk nu. Det beror förmodligen på egna dåliga erfarenheter av mediciner plus att min egen kropp är fullproppad med mediciner för tillfället. Och jag gillar det inte! En gång var jag en hårsmån från döden på grund av jag fick antibiotika som gav mig en anafylaktisk chock. Min dotter ringde ambulans och räddade därmed mitt liv. Men visst är antibiotika bra, det är inte det jag menar. Utan antibiotika hade vi klarat oss slätt mot bakterierna. Jag menar bara att man ska ha respekt för mediciner och äta dom endast när det verkligen behövs. Bakterier idag är ju i många fall resistenta mot antibiotika just för att människor äter det i tid och otid.

Just nu äter jag värktabletter för att överhuvudtaget kunna fungera. Smärtor är ett gissel utan dess like. Tabletternas biverkningar är många. Den ena tabletten är inte snäll mot magen (så då behövs en annan medicin för det), den andra tabletten orsakar dåsighet. Dessutom äter jag sedan två dagar en antihistamintablett (receptbelagd) för klåda över hela kroppen. Troligen beror det på att jag bytt sköljmedel men jag kan inte låta bli att undra om det inte är de andra medicinerna som orsakar klådan. Den tabletten (i kombination med de andra?) blir jag så trött av att jag knappt kan hålla mig vaken. Så, fullproppad med gifter och vetskapen om att läkemedelstillverkarna nu tjänar stora pengar på mig, sitter jag här omtöcknad och känner att min kropp och min hjärna inte längre är enbart mina eftersom medicinerna har så stor påverkan på mig. Vill bara sova!

Men jag måste på något sätt ta ställning till huruvida medicinernas verkningar eller deras biverkningar är störst och TYVÄRR måste jag säga den smärtlindring jag får är viktigast just nu. Och det gör mig skitförbannad! För jag vill inte proppa min kropp full med gifter egentligen....

Här och nu

Alla längtar vi väl bort ibland, eller längtar efter morgondagen. Då, när allt ska bli så mycket bättre. När barnen kan gå själv, när dom lärt sig prata, när vädret blir bättre, när vi har semester, när övervikten är borta, när det finns pengar på kontot, när studierna är avslutade, eller vad det nu kan vara. Känner du igen det?

Inget fel i det men ibland blir det för mycket. Du kanske längtar så mycket efter något annat att du aldrig är riktigt närvarande här och nu?! I tankarna är du alltid någon annanstans. Då är det dags att stoppa upp, varva ner och börja vara tacksam för det du faktiskt har. Oavsett om det är en baby, ett jobb, vänner, mat på bordet varenda kväll, tonåringar eller vad som helst. Alla har något att vara tacksam för, något som är här och nu och som förtjänar uppmärksamhet.

Titta på den här bilden:

Ja, det är min hund. Ja, hon sover. Vad har det med saken att göra? Precis allt! Vi har mycket att lära från djur och natur. När Ronja sover är hon totalt närvarande, hon njuter i fulla drag av det hon gör precis då. Men det gör väl jag också när jag sover, tänker du kanske nu? Och det gör du kanske. Men Ronja (precis som andra djur) är totalt närvarande vad hon än gör. När hon äter, leker, promenerar. Hon är närvarande här och nu i varje situation. Jag kanske går och längtar tills vi kommer hem och in i värmen när vi är ute och promenerar men det gör inte hon. För henne finns bara just här, just nu.

Nu fungerar ju inte livet för oss människor riktigt så. Vi har tider att passa och ansvar för både det ena och det andra. Men att träna sig i att vara närvarande, både fysiskt och psykiskt, är jättenyttigt. För barn till exempel, hjälper det inte att mamma och pappa råkar vara närvarande fysiskt om deras tankar är någon annanstans. Dom behöver hela din uppmärksamhet. Det gör också din partner (åtminstone emellanåt), ditt jobb, dina vänner, dina släktingar. Istället för att hela tiden slitas mellan allt som kräver din uppmärksamhet och känna att ingen någonsin blir riktigt nöjd så kan du träna dig på att vara totalt närvarande i olika situationer. Ett barn, en vän eller en partner som känner din totala närvaro blir nöjd snabbare och sen kan du vara totalt närvarande i nästa situation utan att känna samvetskval för att du inte riktigt var "med" i den tidigare situationen.

Krämig musselsoppa


Eftersom Kung Bore håller ett fast grepp om Sverige fortsätter jag presentera sopp-recept.

Värmande och nyttigt, perfekt vintermat!

Ingredienser för 4 personer:

1 kg färska musslor (eller 250 gram på burk - hoppa då över steg 1 och 2 nedan).
1 dl vitt vin
2 msk finhackad gul lök
6 dl fiskbuljong
1 msk hummerfond
½ fänkålshuvud
ca 1 dl fint skuren purjolök
2 dl grädde
ca 1 msk maizenamjöl
250 g marulk (eller valfri fisksort)
salt och peppar
dillkvistar till garnering

Gör så här:

1. Tvätta skalen på musslorna och släng dom som inte stänger sig.

2. Koka upp vinet och löken i en kastrull som rymmer alla musslor. Lägg i musslorna och koka under lock i knappt 5 minuter.

3. Sila ner musselspadet i en ny kastrull, tillsätt buljongen och hummerfonden. Skär fänkålen i små bitar, tillsätt dessa och purjolöken. Häll på grädden och låt allt puttra i 10 minuter. Blanda maizenamjöl med lite vatten och red soppan.

4. Skär fisken i bitar och lägg ner i soppan. Koka i 2 minuter. Ta musslorna ur sina skal och lägg i soppan. Spara några till dekoration. Smaka av med salt och peppar.

5. Dekorera med dillkvistar och de sparade musslorna direkt i tallrik eller i soppterrin. Servera soppan varm med en bit bröd.

Alkohol och bakfylla


Ett glas rött vin till maten är nyttigt - ett glas. Gott om antioxidanter :) Den svenska dryckeskulturen ser oftast annorlunda ut. Generellt kan sägas att svensken dricker på helgen och då dricker han/hon oftast mer än vad som är hälsosamt. Alkohol är ett gift och innehåller en massa kalorier men ingen näring. Dom flesta drabbas också någon gång av bakfylla och det är det som är orsaken till detta inlägg. Jag hittade nämligen en mycket bra artikel på aftonbladet där dom tar upp vad som händer i kroppen och varför. Artikeln fokuserar på dagen-efter-symptom och ger fysiologiska förklaringar till det du upplever efter en blöt kväll.

Jag känner mig nästan lite tjatig men vanligt vatten är det bästa för att förebygga bakfylla. Drick vatten före och under festen samt innan du går till sängs. Dels dricker du förmodligen mindre alkohol då och dels förebygger du den uttorkning som alkohol ger och som är den största orsaken till bakfylle-symptom.

Frukt-cocktail


Ett bra mellanmål, en god dessert och en vitaminbomb!

Välj ut dina favoritfrukter och bär (gärna i många olika färger), dela i småbitar och blanda med lite koncentrerad fläderblomssaft. Använd några strimlade örtblad (ex. mynta eller basilika) som dekoration och extra krydda. Varva frukten med Keso Apelsin i fina glas och vips har du ett bra mellanmål eller en god dessert som är fulladdad med vitaminer!

Vintertrötthet


En stor del av befolkningen drabbas av vintertrötthet som är en lindrigare form av SAD (Seasonal Affective Disorder). Problemen uppstår pga brist på ljus under vinterhalvåret och för en del bidrar mörkret till nedstämdhet, irritation, koncentrationsproblem och regelrätt depression. En del utvecklar också en överdriven aptit på framförallt sötsaker. Det hänger ihop med att kolhydratrika produkter innehåller tryptofan som behövs för att bilda serotonin (må bra-hormon).

Kroppens produktion av melatonin (sömnhormon) ökar under den mörka årstiden och ämnesomsättningen sjunker liksom kroppstemperaturen. Det bästa du kan göra för att förebygga problem är att vistas utomhus under dygnets ljusa timmar. En lunchpromenad är perfekt!

Ljusterapi är ett av de mest effektiva och säkra sätten att motverka vintertrötthet. Det finns gott om lampor på marknaden för den som vill prova. En lampa för ljusterapi ska vara certifierad för medicinskt bruk (CE + fyra siffror). Ljusterapi kan också fås via bl.a. landsting (remiss krävs) och privatläkare.

Jag tycker själv att det är helt okej att sänka kraven under vinterhalvåret. Årstiderna är något naturligt och det gäller att lyssna på sin kropp. Sov lite längre, städa lite mindre, prioritera och gläd dig åt att våren kommer snart. Men för den som blir allvarligt påverkad är det förstås viktigt att söka hjälp.


Räksoppa med juliennegrönsaker


Ingredienser för 4 personer:


500 gram räkor
½ purjolök
1 morot
ca 50 gram rotselleri
2 msk olja
2 msk tomatpuré
7 dl fiskbuljong
2 dl grädde
1 msk maizenamjöl
salt och peppar

Till garnering:

1 morot
½ purjolök
1 knippa gräslök

Gör så här:

1. Skala räkorna men spar skalet. Finstrimla purjolöken och moroten, skär rotsellerin i små bitar.

2. Hetta upp oljan i en kastrull och lägg i räkskalen när oljan blivit riktigt varm. Lägg på locket och låt fräsa under lock i ca 5 minuter. Tillsätt tomatpurén, buljongen och grönsakerna. Låt sedan småkoka i 20 minuter.

3. Sila ner räkbuljongen i en kastrull och tillsätt grädden. Låt koka i ca 10 minuter utan lock. Blanda ut maizenamjölet i lite vatten och red av soppan. Vill man förstärka smaken något kan man tillsätta hummerfond på flaska.

4. Hacka räkorna grovt och lägg ner i soppan utan att koka. Smaka av soppan med salt och peppar.

5. Skala moroten och strimla den och purjolöken så tunt det går. Klipp gräslöken. Fördela alltsammans i botten på fyra varma tallrikar. Häll soppan över och servera.

Upp eller ner i vikt med motion


Många motionerar för att hålla formen eller för att gå ner i vikt. En del upplever tvärtom att dom går upp i vikt av motion. Det är faktiskt så att 1 av 10 som börjar motionera (främst kvinnor) går upp i vikt istället för ner. Vad beror det på då?

Viktökning handlar alltid om att man stoppar i sig fler kalorier än man förbrukar (såvida det inte finns bakomliggande sjukdom). När man börjar motionera är det lätt hänt att man unnar sig lite extra just för att man känner sig duktig. Det blir också ofta så att man rör sig mindre under resten av dagen. Kom ihåg vardagsmotionen! Belöna dig själv med annat än kalorier!

Stirra inte dig blind på vågen heller. Din vikt är egentligen ointressant. Det är kroppens sammansättning som betyder något, dvs hur stor del av din kropp består av muskler respektive fett. En body scanner är ett utmärkt hjälpmedel. Muskler väger mer än fett vilket betyder att du kan bli slankare med träning även om vågen visar samma som tidigare. Använd gärna ett måttband!


Kom igång!


Här beskriver jag fem enkla övningar som du kan göra hemma för att bli starkare och slankare. Räkna med totalt cirka 10 minuter varje gång. Varannan dag är lagom, minimum tre gånger i veckan. För bästa effekt kombinerar du med konditionsträning, exempelvis en rask promenad eller jogging.

Utfallssteg: (Tränar lårens fram- och baksida samt rumpan). Stå rakt med båda fötterna ihop. Sätt ena foten ca en meter framför dig och sänk dig långsamt ner med båda benen. Stanna innan det bakre benet nuddar golvet. Tryck dig sedan upp igen. Det ska gå långsamt på nervägen och snabbt på uppvägen. Upprepa. (Observera att det främre knät inte får gå framför det främre benets fot!)

Raka situps: (Tränar raka magmuskeln och höftböjarna). Ligg på rygg med lätt böjda knän. "Lås fast" fötterna under en möbel. Lyft överkroppen uppåt så att axlar och skuldror lämnar golvet men sätt dig inte helt upp. Sänk ner kroppen igen - låångsamt. Upprepa.

Armhävningar: (Tränar bröstmuskler och överarmar). Välj klassiska armhävningar där hela kroppen är helt rak eller stå på knä för att göra det lättare. Skjut dig snabbt uppåt genom att sträcka armarna och sänk dig långsamt neråt. Upprepa. Du ska inte nudda golvet mellan lyften.

Rygglyft: (Tränar ryggen och rumpan). Ligg på mage med fingertopparna vid öronen. Om du vill kan du "låsa fast" fötterna under en möbel. Lyft bröstet från golvet så högt du kan och sänk dig sedan låångsamt igen. Upprepa.

Vadlyft: (Tränar vadmusklerna). Stå på ett trappsteg eller annan upphöjning. Hälen ska vara utanför kanten. Lyft dig upp på tå så högt du kan med båda fötterna och ställ dig sen på ett ben i den positionen. Nu sänker du hälen låångsamt mot golvet. När du är nere sätter du i den andra foten igen och lyfter dig åter upp med båda fötterna. Upprepa.

Du bestämmer själv hur många upprepningar du ska göra beroende på dina egna förutsättningar. Sedan vilar du en kort stund och gör lika många till. Vila en kort stund och gör sen övningen en tredje gång. Som regel kan man säga att när du kommer till den sista upprepningen i det tredje setet ska du vara så trött att du inte hade orkat en enda upprepning till. Då gör övningen bäst nytta. Börja med 5 eller 10 upprepningar och öka allteftersom din styrka ökar. Prova dig fram!

Så bra jag mår!

Idag har jag unnat mig en riktig "familjekväll". Körde med barnen in till stan för att äta middag och gå på bio. Vi såg The day the earth stood still. En film om utomjordingar som vill rädda jorden och för att göra det har dom tänkt utplåna människorna eftersom vi är det största hotet mot jorden. Mer säger jag inte!

Men jag kan säga att det nya året har fått en riktigt bra start för min del. Flera sköna vinterpromenader, ett simpass och en myskväll på stan med barnen. Härligt! Både kropp och själ mår bra, det är wellness :)

Se det snöar!


Idag har vintern kommit även till Skåne :)  Minusgrader har vi haft ett tag men det är först idag som det snöar. Nu kan man göra snöänglar, snölyktor, leka i snön, åka pulka (om det kommer lite till snö) och jag såg ett gäng som åkte skridskor idag!

Tjohoo, tjohoo!!!

Löpsedlar och rubriker


Normalt har jag ingen dagstidning. Det finns flera orsaker till det.

Först har vi den ekonomiska aspekten. Jag lägger helt enkelt hellre mina pengar på nåt annat. Sen har vi miljön. Nyheter kan fås på annat vis än genom att fälla träd och tillverka papper. Vi har radio, TV och internet som är pappersfria. Då slipper jag dessutom samla papper och ta mig till pappersåtervinningen med dom. Det är tungt! Så kommer min klassiska: jag har inte tid att läsa tidningen (eller jag tar mig åtminstone inte tid).

Någon gång ibland har jag vänner eller släktingar som ger mig tidningen en månad gratis och just nu är det andra dagen på en sån period. Jag tar in tidningen varje morgon (en aning irriterad över att jag fått ännu en uppgift som måste göras på morgonen - för att posten ska få plats i brevlådan senare), jag lägger tidningen på köksbordet, på kvällen flyttar jag den till en plats där jag samlar eländet (ännu mer irriterad över att jag måste kasta eller återvinna den) och så småningom tar jag en hel hög till pappersåtervinningen - OLÄSTA!

Jag vill inte verka otacksam, jag är oerhört glad att jag har vänner och släktingar som tänker på mig, bryr sig om mig och ger mig gåvor. Men ni måste förstå - just dagstidningen är en gåva som jag INTE blir särskilt glad för. Däremot är jag väldigt glad för den "bi-gåva" som följde i tidningens kölvatten, nämligen självinsikt. Jag har förstått att det beror varken på ekonomin, miljön eller tiden att jag inte har någon dagstidning. Det beror på totalt ointresse! Vem vill egentligen läsa om elände varenda dag? Inte jag. Det som står i tidningen är mord, krig, stöld, förstörelse och skit. Vem orkar omge sig med det varenda morgon? Jag kan inte minnas särskilt många löpsedlar eller rubriker som tilldrar sig mitt intresse. Antingen är det sladder och förtal eller så är det elände.

Ekonomin, miljön och tiden är legitima orsaker men att säga att man är totalt ointresserad kan tyckas lite kontroversiellt. Men så är faktiskt fallet. Jag vet redan att det pågår krig, att folk mördas, blir bestulna, våldtas, kidnappas osv. Det är inget som behöver gnuggas in i mitt medvetande varenda morgon. Lokala nyheter kan jag tycka är intressanta eller nyheter från platser där jag känner folk. Men dom lokala nyheterna får minst plats i våra dagstidningar eller i TV´s och Radios nyhetssändningar. Men om jag ska läsa en dagstidning ska den vara lokal och handla om vardagshjältar, hälsa, miljö (som i natur och omgivning - inte förstörelse) och solskenshistorier. Den ska vara inspirerande, fylld av omtanke och helt fri från skandaler. Livet (åtminstone mitt) innehåller tillräckligt med sorg och elände ändå. Jag vill kunna läsa om det som är bra här i världen!! För det finns faktiskt, även om media väljer att hålla tyst om det.

SportdryckVätskebalans är viktigt för att kunna prestera bra både när man tränar och när man tävlar. En isoton dryck har en kolhydrat- och elektrolytkoncentration som påminner om kroppens egen och upptas därför väldigt lätt. H3O Pro innehåller isomaltulos (en naturlig sockerart som ger omedelbar och ihållande energi), kalium, kalcium, magnesium, B-vitaminer, C-vitamin, E-vitamin och tokoferoler. Helt enkelt en perfekt sportdryck! Klicka på bilden ovan för mer info.

Första simpasset

I förmiddags simmade jag 700 meter i lugnt tempo. Det känns bra (dvs det gör inte mer ont än innan) i både nacke och axel så det kommer att bli simträning en gång i veckan. Nu på vintern simmar jag inomhus men framåt våren ska jag också träna på öppet vatten.

Ett par simglasögon ska jag införskaffa och så småningom en våtdräkt. Jag ser verkligen fram emot att simma Vansbro Tjejsim i år :)

Min träning


Efter att ha kommit halvvägs i mitt löpskolningsprogram (7 veckor av 14) kände jag mig tvungen att avbryta pga smärtor i nacken. Smärtan ger inte med sig och jag väntar nu på röntgensvar för att kunna avgöra om jag kan fortsätta med löpningen eller inte. Under tiden nöjer jag mig med promenader och träning på crosstrainer men jag hade hoppats kunna börja om med löpskolningsprogrammet i slutet på januari.

Nu i janurari kör jag också igång min simträning. En gång i veckan har jag tänkt simma, men jag känner en viss oro för hur det ska gå eftersom sjukgymnasten redan förut sagt att det kanske inte funkar för nackens skull. Ryggsim är kanske ok? Idag ska jag i alla fall inviga min nyinköpta baddräkt och se hur det känns.

Färger och ORAC-värden


ORAC står för Oxygen Radical Absorption Capacity och är ett mått på livsmedels förmåga att bekämpa fria radikaler. Ju högre värde desto bättre. Varje dag bör du få i dig minst 3000 ORAC-enheter och allra helst ska dom komma från livsmedel med olika färg. Frukt och grönsaker med olika färg innehåller nämligen olika fytokemikalier (naturliga färgpigment och antioxidanter).

Du hittar en lista över olika ORAC-värden här

Blått (antocyanin) finns i t.ex. blåbär, plommon, björnbär, rödkål och aubergine.
Mörkrött (antocyanin och tannin) finns i t.ex. hallon, jordgubbar, granatäpplen och körsbär.
Rött (lykopen) finns i t.ex. tomat och vattenmelon.
Grönt (glukosinolat) finns i t.ex. broccoli och spenat.
Brunt (flavonoid) finns i t.ex. kakao.
Gult (karotenoid) finns i t.ex. apelsin, persika, mango och aprikos.
Vitt (flavonoid) finns i t.ex. äpple, purjolök och päron.

För dig som vill veta mer kan jag rekommendera boken "What Color is your Diet?" av MD/Ph.D. David Heber. Klicka på bilden ovan för mer information.

Rosiga kinder - naturligt


En ledig dag, sol som skiner och ett par minusgrader. Guldläge för en långpromenad! Nyss inkommen efter 2 ½ timme i skogen med rosiga kinder och en känsla av att det nya året fått en riktigt bra start.

Nu ska jag spela Guitar Hero med barnen!

Mina (huvud)mål för 2009


1. Skapa en bättre balans mellan arbete och fritid. (Under 2008 jobbade jag alldeles för mycket).

2. Genomföra Vansbro Tjejsim och Lidingö Tjejlopp.


Dessa två mål vill jag uppnå för att öka mitt eget (och därmed också min omgivnings) välbefinnande. Jag drar ner från fyra olika jobb till två, vilket förhoppningsvis skapar mer fritid. Denna tid vill jag ägna mig åt träning, nöjen och avkoppling (både ensam och med familjen).

Här är förresten en bild från vår nyårsmiddag:


RSS 2.0