Vatten

Många dricker alldeles för lite vatten! Vanligt vatten kan faktiskt förbättra din hälsa och ditt välmående.

Tecken på att du dricker för lite vatten kan vara:

• Yrsel

• Illamående

• Tankspriddhet

• Dåligt minne

• Förstoppning

• Ömma och stela muskler

• Kliande eller rynkig hud

• Svullna fötter och/eller ben 

• Huvudvärk


Vanligt vatten ger skydd mot sjukdomar som exempelvis förkylning, njursten, urinvägsinfektion och urinblåsecancer. Drick några glas extra vatten varje dag, och försök gärna byta ut en del annan dryck mot vanligt vatten. På så vis bevarar du din blodvolym, ökar din koncentrationsförmåga och förbränner faktiskt också fler kalorier :)


Löpträning i mörker

Nu är jag hemma från jobbet och ska strax byta om för att ge mig ut på min löpträningsrunda. Det är regn och det kommer förmodligen att hinna bli mörkt innan jag kommer in igen. Kanske borde införskaffa en pannlampa så att jag alltid kan se var jag sätter fötterna ;)

Just denna kostar 899 kronor på Friluft.se som har pannlampor från 235 kronor och uppåt.

God Morgon!

Hoppas du får en underbar fredag! Nästa welless-inlägg kommer fram mot kvällen eftersom jag ska jobba utanför hemmet hela dagen idag.

Ha det bäst!


EM i kickboxing

Andreas Lødrup, 23 år, vann förra helgen EM i kickboxing (75-kilosklassen).

Fler och fler idrottare, både på motionsnivå och elitnivå, upptäcker att herbalifes produkter kan öka prestationsförmågan och ge träningsmässiga fördelar.

Vill du läsa vad några tidningar skrivit om Andreas kan du följa länkarna nedan:


Demokraten
:
"Andreas Lødrup vant EM-gull"  


Fredrikstad Blad
:
"Helt uvirkelig"
"Best i Europa"


Regn och rusk

Här hos mig är det regn och rusk idag. Kallt som attan. Inte så roligt att gå ut. Men oj, vad det känns bra att komma in igen :)

Den känslan får man ju bara uppleva om man går ut först ;)

MåBraMat

Vad sägs om chililax med örthavre och en hallonkesella till efterrätt? Jättegott! Nyttig tvårättersmeny som ger ca 450 kcal per person.
Info om mathavre hittar du här.

Chililax med örthavre (2 portioner)               

250 g laxfilé
2 tsk sweet chilisås
1 dl mathavre
½ röd, tärnad paprika
5 cm skalad, tärnad gurka
2 msk finhackade, valfria örter
2 nävar rucolasallad
dill och lime till garnering

Gör så här:

Koka mathavren. Lägg laxen i en eldfast
teflonform och pensla med sweet chili-
sås. Ställ in i ugnen i 150 grader ca 20
minuter. Blanda mathavren med paprika,
gurka, örter och rucolasallad. Garnera
med dill och lime. Servera direkt.
Hallonkesella (2 portioner)

1 dl hallon
4 msk kesella vanilj
riven mörk choklad

Gör så här:

Blanda samman hallon och
kesella i mixer. Lägg upp i
serveringsglas och ställ in i
frysen tills det är genomfruset.

Servera med några hallon och
riven, mörk choklad.






"Cykelklubb"

Jag har tidigare skrivit om cykling och nu vill jag också tipsa om Cykelklubben.se, som är en web-sida för alla som gillar att cykla. Det spelar ingen roll om du cyklar till och från jobbet, motionscyklar eller tävlingscyklar. Sidan har något för alla!

Att cykla är bra både för din hälsa och för miljön!

Missa inte heller Cykelmässan på Elmia i Jönköping den 21-23 november.

Skattjakt

Äger du en bärbar GPS? Då kanske geocaching kan vara något för dig! Med hjälp av din GPS ger du dig ut på skattjakt i naturen. Det gäller att hitta en cache som någon annan gömt och du kan också själv placera ut en cache som andra kan leta efter.

Du kan leta ensam, med familjen eller med hunden. Jag tycker det låter riktigt skojigt!

Mer info på geocaching.se

Radiant C™ Daily Skin Booster

Måste provas!
En härlig gelkräm som får huden att kännas silkes-len. Kan användas ensam eller under din vanliga dagkräm. Eftersom det är en booster förbättrar den snabbt hudens struktur och ger den ett strålande utseende.  

Doftar underbart! Oerhört dryg! Full av C-vitaminets antioxiderande kraft skyddar den huden mot yttre påverkan. apelsiner

Finns på WellnessCenterOnline för 344 kr

Adrenalin

Adrenalin är ett stresshormon som försätter oss i stridsberedskap och kan hjälpa oss att prestera på topp i pressade situationer. Adrenalin utsöndras från binjuremärgen på order från det autonoma nervsystemet. Vi saknar direkt viljekontroll över det autonoma nervsystemet. Väl utsöndrat sprider sig adrenalinet snabbt i kroppen genom blodet och påverkar hela kroppen.

Adrenalinet får hjärtat att slå snabbare och blodflödet till hjärtat att snabbt öka för att tillsammans med lungorna som nu andas snabbare och djupare klara det högre krav på syresättning som en kraftig ansträngning kräver. Vi spänner och försätter våra stora muskelgrupper i beredskap. Blodet flödar nu snabbt till de stora muskelgrupperna, hjärtat och lungorna. Magen och tarmarna får däremot klara sig med mindre blod. Syre ensamt är inte tillräckligt för att vi ska orka angripa en fiende eller ett rovdjur. Kroppen behöver energi. Därför sätter adrenalinet fart på omvandlingen av stärkelse till socker i levern. När adrenalinet når levern höjs dessutom kolesterolhalten i blodet. Det fria kolesterolet ger kroppen en annan sorts energi, nödvändig vid en tillfälligt kraftig kraftansträngning.


I hjärnan verkar det besläktade ämnet nor-adrenalin. Vid stress frisätter nervcellerna noradrenalin, vilket gör att nervsystemet tillfälligt reagerar snabbare. Med mycket nor-adrenalin i hjärnan blir vi motiverade, mindre rädda och får stor dådlust. Tröttheten försvinner och vi känner oss starka.


Situationer som vi idag upplever som hotfulla innebär sällan att vi behöver anstränga oss fysiskt. De flesta av adrenalitets effekter blir därför bortkastade. Kolesterolet och blodsockret höjs utan att det förbrukas som energi. Hjärtat och lungorna arbetar i onödan. Och är vi otränade och lider av sjukdomar är det inte ens säkert att kroppen kan klara den belastningen. Går vi upp i stress utan att röra oss tar det därför lång tid innan kroppen klarar att gå tillbaka i vila. Detta är en ny typ av situation som vi är dåligt anpassade för och som därför kan skada vår hälsa.

Det är därför viktigt att vi sparar adrenalinet till situationer där vi också kan få utlopp för energin. En bra situation är när vi idrottar eller om vi ger oss ut på en äventyrsresa. Dessa situationer är vår kropp utmärkt anpassad för.


Tips - Fars Dag

Den 9:e november är det Fars Dag. Passa på att överraska honom med en härlig, ny doft! (Klicka på bilden).

Klicka här

Hjärt-hälsa

Becel.se kan du testa åldern på ditt hjärta. Stämmer den överens med din verkliga ålder? Dessutom massor med information om hjärtat i sig, kolesterol och hur man kan leva hjärtvänligt. (Becel finns att köpa i din livsmedelsaffär).


Niteworks®
har utvecklats av Herbalife i samarbete med nobelpristagaren i medicin 1998, Lou Ignarro, PhD. Läs mer på Niteworks.com - också det en sida med massor av tips och ett test du kan göra. (Niteworks finns att köpa här).


Amerikansk pumpapaj

Snart Halloween och därför tänkte jag bjuda på ett smarrigt recept:

Pajdeg:

5 dl vetemjöl
1 tsk salt
125 g margarin
5-7 msk kallt vatten

Fyllning:

3 dl kokt pumpa
2 ½ dl socker
½ tsk salt
1 ½ tsk kanel
1 tsk ingefära (malen)
½ tsk muskotnöt
½ tsk malda nejlikor
4 ägg
5 dl mjölk

Gör så här:

Blanda ihop pajdegen, kavla ut den och klä en pajform. Det går utmärkt att använda matberedare, både till pajdegen och till fyllningen. Kör pumpa och kryddor till en jämn smet. Tillsätt ägg och mjölk och häll smeten i pajformen. Grädda i 200 graders värme ca 50 minuter.

Pajen smakar lite grann som pepparkaka, servera gärna med glass eller en klick vispad grädde. Jättegott!

Tips: Skär ut ett hemskt och skrämmande ansikte i pumpan innan du gröper ur den så kan du ha den utanför dörren med ett ljus i. Pumpakärnorna kan du rosta i ugnen så får du något gott att knapra på ;)


Små segrar

När man ska komma igång med en ny motionsform får man glädja sig åt varje liten seger. Det är viktigt att inte gå ut för hårt, då riskerar man bara skador. Träning ska vara roligt och det är det när man märker framsteg :)

Jag har ju själv varit en promenerande människa de senaste åren och har faktiskt inte sprungit på ca 10 år. Tills för en vecka sedan - då påbörjade jag ett löpskolningsprogram. Sakta bygger jag upp muskelstyrka, kondition och inte minst ska skelett och leder hänga med. Idag har jag under träningspasset sprungit mer än jag gått. En liten seger som jag gläds åt. Målet är att genomföra en tjejklassiker men varje liten seger på vägen är lika viktig!

En hälsosam jul


Det är nästan två månader kvar till julafton. Dags att planera och göra julklappsinköp för att slippa stressen i sista minuten.

Ge dig själv och dina nära och kära en hälsosam jul med produkter från herbalife. Välj mellan nyttiga näringsprodukter och härliga hudvårdsprodukter! Perfekta julklappar!


I varje beställning packas också en hemlig gåva. En julklapp till kunderna helt enkelt!

Beställ enkelt på internet, få varorna hemskickade och slipp stressen!

Bra skor

Jag har lite ont i anklarna och i själva foten. Därför tänker jag satsa på ett besök till Löplabbet och få utprovat ett par ordentliga skor så att jag inte drar på mig skador nu när jag löptränar. Även för den som går mycket kan det vara värt att satsa på ett par bra skor.

Vid en utprovning tas hänsyn till fotens form och belastningspunkter. Även fotvalvets form har betydelse. Löpsteg, fotisättning och målbild är också faktorer som avgör vilken sko du bör använda.


Löplabbet har butiker från Umeå i norr, till Malmö i söder. Många av butikerna har egna ortopedtekniker.

Omnämnd :)

Min e-butik har nyligen blivit omnämnd på Nyabutiker.se, det är en sida som helt enkelt handlar om butiker på internet.

Jättekul, tycker jag! Jag såg det först idag och det passar ju jättebra nu när jag firar 2-årsjubileum!

Havregryn = Bättre Hälsa

Jag har tidigare skrivit om havregryns förträfflighet men här kommer nu ett helt inlägg tillägnat dessa nyttiga små gryn.

OBS! Bilden är inte tänkt som reklam - det spelar ingen roll vilket märke dina havregryn har.

Havre är ett av de nyttigaste och samtidigt mest prisvärda livsmedlen som finns. Det innehåller flera av de viktigaste näringsämnena och är rikt på fibrer, vitaminer, mineraler, proteiner samt antioxidanter.

En fiberrik kost ger dig en välfungerande mage, kan sänka kolesterolhalten, förebygga typ II - diabetes och håller dig mätt längre. Havre innehåller en stor del vattenlösliga fibrer.

Det är dom långsamma kolhydraterna i havregryn som håller dig mätt längre och samtidigt får du i dig B-vitaminer, E-vitamin, protein, zink, magnesium, järn, mangan, koppar och kalium. Havre innehåller också aminosyran tryptofan som behövs för att kroppen ska kunna producera serotonin. Den som äter havregryn dagligen kan därför bli på bättre humör! Du hittar mer info om de olika näringsämnena genom att klicka på Kost & Näring i vänstermenyn.

En måltid med havregryn bör kompletteras med C-vitamin från frukt och/eller bär samt med protein från exempelvis ägg eftersom havre i sig inte innehåller alla aminosyror som kroppen behöver. För både smakvariation och näringsvariation går det utmärkt att använda olika fröer ihop med havregryn, exempelvis sesamfrö eller linfrö. Några hasselnötter ovanpå gröten är också gott.

Tänk på att havregrynsgröt inte är det enda du kan använda havregryn till. Det går utmärkt att blanda i 1 msk havregryn när du gör en smoothie, eller att byta ut en del av mjölet mot havregryn när du gör pannkakor. Endast fantasin sätter gränser!

2-årsfirande!

Det är exakt två år sedan jag blev egen företagare och Wellness Coach (26/10). Jag har lärt mig otroligt mycket om hälsa och välmående på olika utbildningar både i Sverige och utomlands, samtidigt som jag fått nya vänner! En stunds eftertanke och lite bläddrande i mina pärmar fick mig också att inse att jag coachat cirka hundratalet människor till bättre hälsa under dessa två år.
Det känns bra!

Jag vill gärna att mina kunder (både gamla och nya) ska fira med mig och känna att det är lite feststämning. Därför bjuder jag nu på en burk multivitaminkomplex (90 tabl, värde 180 kr) till alla som köper två burkar näringsrik proteindrinkmix (i valfria smaker). Upplev skillnaden!

(Erbjudandet gäller 26/10 - 31/10 2008.
Klicka på länkarna ovan för att komma till butiken).


Ryggradstränaren

Någon som provat detta?


Träningsvärk

Vad är egentligen träningsvärk? Går det att undvika? Vad gör man om man fått träningsvärk?

Tidigare har man trott att den värk man ofta kan känna efter träning, särskilt om man använder muskler man inte brukar använda, beror på att muskelfibrillerna och muskelfibrerna skadas. Idag tror man tvärtemot att värken beror på en förstärkning av muskelfibrillerna. Därför kan träningsvärken ses som en signal på att kroppen förbereder sig för mer träning. En bidragande orsak till värken kan också vara den svullnad som uppstår i och omkring muskeln. Svullnaden ökar trycket på närliggande strukturer, vilket ger ökad smärta och stelhet.

Lindring kan fås av försiktig massage eller stretching. När blodgenomflödet ökar återhämtar sig muskeln snabbare. Hårdträning av de muskler som smärtar bör undvikas men lättare träning är okej. Träningsvärk är ofarligt och går över av sig själv inom ett par dagar.

Uppvärmning innan träning och nedvarvning efter träning är bra sätt att undvika träningsvärk. När du påbörjar en ny träningsform är det alltid en god idé att börja lugnt och successivt öka påfrestningen, även om du redan är vältränad.


Dagens träning

Ut i skogen som vanligt. Började med 25 min powerwalk, sen tog mitt löpskolningspass vid. Idag blev det 12 min gång och sedan 4 min löp / 2 min gång i tre omgångar = 30 min. Avslutade med 5 min stretching.

Jag känner mig mycket nöjd. Nu ska jag äta lunch, ta en dusch och kolla in Sveriges största hälsomässa på Allt För Hälsan 

Fredagsrapport

Ner 0,4 kg.

Det känns bra att jag kommit igång med träningen men det gör mig också mer hungrig än förut. Svårt att veta riktigt hur mycket mer jag kan äta. Tar i alla fall en extra proteindrink efter träning för återämtning och muskelbyggnad.

Yoga

Idag har jag provat på yoga för första gången i mitt liv. Jag kom över en DVD med basövningar och insåg att yoga minsann inte är så lätt som det ser ut! Tänker köra detta pass en gång i veckan och hoppas på så vis bli lite smidigare i kroppen.

Information om yoga hittar du på alltomyoga.se 


 

Rött kött

Vad tänker du på när du hör benämningen rött kött? Jag tänker på oxkött. Men efter att ha läst senaste numret av IForm (16/2008) måste jag tydligen revidera mina tankar en aning. Där menar man att rött kött kommer från nötkreatur, får, get, häst och gris. Det vill säga fyrfota djur.

Vidare är det tydligen så att risken för cancer minskar om man begränsar sitt intag av rött kött. Värt att fundera på, tycker jag! Medaljens baksida är ju att det blir svårare att få i sig tillräckligt med protein som ger mättnad och fungerar som kroppens "byggstenar". Särskilt vid hård träning är det viktigt med mycket protein.

Kroppens proteinbehov kan säkerställas (utan rött kött) via animaliska källor (fisk, skaldjur, fågel, mjölkprodukter, ägg) och vegetabiliska källor (sojabönor, tofu, havregryn, kikärtor, grovt bröd mm). När man äter ur båda dessa livsmedelsgrupper får man också lättare i sig de vitaminer och mineraler som exempelvis veganer lätt får brist av.

Oxkött äter jag otroligt sällan och har därför trott att jag äter väldigt lite rött kött. Men griskött äter jag ofta (även om kyckling, quorn och lax är mina favoriter) så det är kanske dags att ersätta en del av grisköttet med sundare alternativ.

Fantastiska läppar

1. Var noga med att återfukta läpparna så de är mjuka innan du applicerar ditt läppstift. Applicera också en primer som bas. Då sitter läppstiftet bättre.

2. En läppkonturpenna håller läppstiftet på plats och hindrar det från att kladda. Vila dina armbågar på en stadig yta och börja från mitten av den övre läppen och jobba utåt.

3. Applicera läppstiftet med hjälp av en läppstiftspensel. Bit sedan försiktigt av på en pappersbit. Var försiktig så att läppstiftet inte kladdar. Applicera därefter ett andra lager läppstift för att skapa en djupare effekt.

4. Avsluta din look med ett klart eller lätt färgat läppglans för en härligt glansig effekt.

Spana gärna in min skönhetssida!

Mat, näring och miljö

miljömat.se kan du beräkna dina måltider ur både näringssynpunkt och miljösynpunkt.

Jag är igång!

Två träningspass har jag hunnit med denna veckan och det känns bra! Löpskolningsprogrammet jag följer verkar kanon! Redan på fredag är det dags att öka på löpningen några minuter - vi får se hur det går ;)

Jag har också beställt en pulsklocka så att jag ska kunna ha koll på pulsen.

Proteinets kraft

Vill du hålla dig mätt länge samt slippa "sug" och hungerskänslor ska du äta mycket protein! I massor av olika studier har det visats att protein är det näringsämne som ger bäst mättnad. En måltid med högt proteininnehåll ger långvarig mättnad och gör också att du äter mindre vid nästa måltid.

Kolhydrater, främst snabba sådana, ger endast kortvarig mättnad och ökar dessutom aptiten inför nästa måltid.

När det gäller fett, som är vårt tredje makronäringsämne, är forskarna inte riktigt överens. De som äter mycket fettrik mat över lång tid tycks få minskad aptit men i övrigt råder som sagt ingen samstämmighet.

För att må bäst och orka mest gäller det att äta en balanserad kost och inget näringsämne bör uteslutas helt. Att byta en eller några frukostmackor mot en proteinrik närings-shake är en bra start på dagen. Klicka på bilden till vänster för mer info!

Likaså kan ett proteinrikt mellanmål hjälpa dig att undvika överätning på kvällen.

"Morgonjympa"

Att sträcka på sig ordentligt på morgonen är bara bra för kroppen, det vet exempelvis varenda katt. En rask morgonpromenad får igång blodcirkulationen. Men även tungan kan behöva väckas på morgonen ;)  Testa exempelvis denna lilla tungvrickarövning:

Three witches watch three Swatch watches. Which witch watch which Swatch watch?

Och fortsättningskursen:

Three switched witches watch three Swatch watch switches. Which switched witch watch which Swatch watch switch?

Magnesium (Mg)

Magnesium behövs för nerv- och muskelfunktionerna, hjärtat, hjärnan och skelettet, samt för ett stort antal av de enzymer som behövs för cellernas funktion. Det är också nödvändigt för proteinsyntes och kalciumomsättning. Magnesium spelar en viktig roll för all vävnadstillväxt och är därför extra viktigt för gravida kvinnor och sportande individer. Även stressade personer har ökat magnesiumbehov.

Tidigare fick vi i oss dagsbehovet av magnesium genom vår vanliga kost. På senare år har försurningen av våra marker och våra förändrade kostvanor minskat intaget drastiskt - med ökad risk för ohälsa som följd. Tyvärr går det inte att kontrollera magnesiumhalten i kroppen genom ett enkelt blod- eller urinprov.


Magnesiumbrist
kan ge hämmad tillväxt, beteendestörningar, störningar i hjärtfunktionen, förvirring, koncentrationssvårigheter, depressioner, domningar, stickningar, krampanfall, förstoppning och diarré. De grupper som har särskilt stor risk att utveckla magnesiumbrist är gravida, kvinnor med benskörhet, diabetiker, äldre personer, storförbrukare av alkohol, personer med bristande kostvanor, personer som behandlas med diuretika och digitalis och personer med kroniska mag- och tarmsjukdomar.

Livsmedel som innehåller magnesium är framför allt gröna grönsaker, ärter och bönor med också fisk, kött och spannmål.

Rekommenderat dagligt intag (RDI):

  • Män: 350 mg
  • Kvinnor: 300 mg
  • Gravida: 450 mg
  • Ammande: 450 mg

Mjuka läppar

Lip Balm med Aloe Vera

Ett härligt mjukgörande läppbalsam!

Läppcerat med SPF 8 och organiska aloe vera-extrakt. Återfuktar och förebygger nariga läppar. Används ensamt eller under läppstift. Dermatologiskt testat.

Finns att köpa på WellnessCenterOnline för 45 kr.

Puls

Den puls man brukar ha på morgonen, eller när man nyss vilat (minst 15 min) brukar kallas för vilopuls. Den bör ligga runt 60 för den som har normal kondition, har man god kondition ligger vilopulsen runt 50 och för tävlingsidrottare kan den vara så låg som 30.

Du hittar lätt din puls på handleden eller på sidan av halsen. Räkna slagen i 15 sekunder och multiplicera med 4. Genom att följa hur din vilopuls utvecklas när du tränar kan du se hur träningen ger effekt på din kondition. En lägre vilopuls visar att träningen fungerar.

Maxpulsen är ett mått på det högsta antal slag per minut som ditt hjärta klarar av att slå vid maximal ansträngning och har inget att göra med hur vältränad du är. Man använder maxpulsen för att välja lämlig intensitetsnivå på sina träningspass. Du kan beräkna din maxpuls med en enkel formel; 210 - (0,5 x ålder) = beräknad maxpuls (BMP).

Tröskelpuls är ett namn på den intensitetsnivå (puls) vid vilken muskulaturen producerar mer mjölksyra än den hinner med att göra sig av med, och ligger för dom allra flesta kring 90 % av maxpulsen.
 

Träningspuls är helt enkelt den aktuella puls du har under träning.


Vill du bränna fett (ex för viktminskning) ska du mestadels satsa på lågintensiv träning som t.ex. promenader. Självklart så bränner du både fett och kolhydrater oavsett vid vilken intensitet du tränar men vid träning på låg intensitet använder kroppen framförallt fett som energikälla. Fettförbränningen kräver syre för att fungera. När du tränar på höga intensiteter räcker inte syret till för att kroppen ska kunna bryta ner och tillgodogöra sig fett som den huvudsakliga energikällan. Istället använder den sig framförallt av kolhydrater.


Indelning i pulszoner


1: 50 - 60 % (av maxpuls) - mycket lätt
2: 60 - 70 % - lätt
3: 70 - 80 % - medel
4: 80 - 90 % - hård
5: 90 - 100% - elit

För en "normal" person som börja träna brukar rekommendationen vara att ligga någonstans i zon 2-3


Pulszoner 1-2 (Lågintensiv träning)

D.v.s. effektiv fettförbränning (50-70% av BMP)
Kontinuerligt arbete under 30 - 300 min
Du bränner fett optimalt. En bra nivå för nybörjare. En lagom rask promenad under minst en timme. Passar mycket bra för de som är ute efter en viktminskning.

Pulszoner 3 (Konditionsträning, lågintensiv)

(70-80% av BMP)
Kontinuerligt arbete/intervallträning under 30-150 min
Du bränner fett och ökar konditionen. Passar bla för nybörjare och de som ska komma igång efter skada/sjukdom.

Pulszoner 4 (Kondtionsträning, högintensiv)

(80-90% av BMP )
Kontinuerligt arbete /intervallträning under 30-90 min
Fettförbränningen ökar för hela dygnet.
Passar vana motionärer samt de som vill toppa formen inför tävlingar.

Pulszoner 5 (Högintensiv träning)

(90-100% av BMP )
Huvudsakligen intervallträning/backträning under 20 - 40 min
Intensiv konditionsträning där syreupptagningsförmågan ökar. Mycket ansträngande.


Wii Sports

TV-spel är väl inte det första man tänker på när det gäller wellness, men med Nintendos Wii Sports kan du spela Tennis, Golf, Baseboll, Bowling eller träna Boxning hemma i vardagsrummet.

Finns det någon som provat?


Mer info om spelet på Nintendos hemsida


Smarrig frukost

2 dl mellanmjölk
1 dl hallonkräm
1 dl frusna hallon
2 rågade msk proteindrinkmix med vaniljsmak

Jättegott!

Influensa

Varje vintersäsong drabbas massor av människor av influensa, som är en virussjukdom. Influensa börjar ofta akut med frossa, snabbt stigande feber (ofta upp över 40°C), allmän muskelvärk, huvudvärk och därefter tilltagande symtom från luftvägarna, främst hosta. Efter några dagar brukar tillståndet ge med sig och de flesta har tillfrisknat efter ca 1 vecka. Sjukdomsbilden är ofta lindrigare än så och kan mer likna en vanlig förkylning. Ibland blir det emellertid komplikationer, främst lunginflammation, och störst risk för detta har äldre personer och människor med kända hjärt- lungsjukdomar.

Man kan vaccinera sig mot influensa och det skyddar upp till 80 % mot insjuknande. Skulle man ändå bli sjuk blir sjukdomen ofta lindrigare än den annars skulle ha blivit. Vaccinering bör ske i god tid innan influensan börjar sprida sig. Oktober månad och början på november är en bra tid att vaccinera sig.

Smittsamheten är mycket stor och smittan är luftburen men sprids också via direktkontakt. Den som blivit smittad insjuknar inom några dygn. Kontakta din vårdcentral om du vill vaccinera dig. För personer över 65 år är vaccinationen kostnadsfri, övriga betalar ca 150 kronor. Vaccinet är anpassat till årets förväntade influensaepidemi och nytt vaccin tas fram varje år.

Body Fat Monitor

Jag säljer nu min Omron BF306 kroppsfettmätare på Tradera (nyskick).
Utropspris 1 krona!
Klicka här för att komma till auktionen!

Tänk på våren!



Anmälan är redan öppen! Klicka på bilden ovan för mer info.

Jag kommer att delta i Malmö den 4/5. Har varit med ett par gånger tidigare men bara joggat hela rundan en gång. Till våren ska jag vara vältränad och jogga runt banan! Någon annan som ska vara med?

Kommentarer

Från och med nu kommer jag att granska alla kommentarer innan de publiceras. Detta för att slippa anonyma kommentarer. Skriv ditt förnamn och antingen bloggadress eller e-mailadress när du kommenterar! Jag svarar nämligen på kommentarer som har med bloggens innehåll (wellness) att göra.

Kommentarer som enbart innehåller reklam för egen blogg, sida eller tävling kommer inte heller att publiceras. Fråga mig istället! Tycker jag att din blogg/tävling är relevant för mina läsare (wellness är ett stort område) gör jag gärna ett inlägg eller länkar till dig!

Fortsätt ställa frågor och säg ditt hjärtas mening om mina inlägg! Det finns inget som gör mig gladare än en massa kommentarer!

Massor av test

IForm har 34 olika test där du kan testa dig själv, exempelvis:

- Hur tjock är jag om 10 år?
- Är jag stressad?
- Bör jag byta jobb?
- Äter jag sunt?
- Är jag en bra dejt?

Klicka här för att komma till testen

Kul hopprep!

Hopprep som räknar både antal hopp och brända kalorier!


Med hopprepet Caloriejump från Tanita håller du dig i form, det är specialanpassat för fysisk träning.


Hopprepet Caloriejump är tillverkat i resistent plast, är lätt och enkelt att slå runt och tvinnar inte ihop sig under träningen. Med en justerbar längd anpassar det sig perfekt efter användaren.


För att kontrollera och följa träningen precist har hopprepet Caloriejump en räknare som visar antal hopp upp till 9 999 (hopp fram, bak, eller med korsade armar) och räknar ut antal brända kalorier i förhållande till vikten under passet.


Lagerrensning WellnessCenterOnline! Just nu endast 158 kr (ord 225 kr).

Batteri ingår, 2 års garanti


Järn (Fe)

En vuxen person innehåller cirka 4 gram järn, som är ett viktigt spårämne i kroppen. Cirka 20 % av detta finns lagrat i lever, mjälte och benmärg. Det mesta finns dock i våra röda blodkroppar (hemoglobin).

Kroppen kan endast utnyttja 5-10 % av det järn som finns i maten. Järn från kött och blodmat är lättare för kroppen att utnyttja (ca 25 % tas upp). Vitamin C kan förbättra upptaget av järn, medan kli, te och kalciumrika livsmedel kan försämra det.

Varje dag förlorar kroppen järn genom svettning, normal avstötning av celler och eventuell blodförlust. Detta måste kompenseras genom att kosten innehåller järn. Bra källor är kött, ägg och  fullkornsprodukter.

Rekommenderat dagligt intag (RDI):

  • Män: 10 mg
  • Kvinnor: 10 mg (vid menstruation 18 mg)
  • Gravida: 18 mg
  • Ammande: 18 mg

  • Den som har för lite magsyra eller brist på vitamin B6, B12, folsyra, C-vitamin, zink, koppar eller mangan löper större risk att få järnbrist. Kvinnor drabbas oftare än män p.g.a. menstruation. Den som inte äter kött har svårt att få i sig tillräckligt med järn och kan behöva ta tillskott. Järnbrist kan ge anemi (blodbrist), nedsatt fysisk prestationsförmåga, trötthet, hjärtklappning, andfåddhet etc. Vid svår järnbrist kan det också uppstå förändringar i munslemhinnan, speciellt tungan, samt i huden och naglarna.

    Att överdosera järn är svårt då kroppen bara tar upp den mängd den behöver, förutom då det gäller hemjärn som är mer lättupptagligt och finns i köttprodukter. Järn i större mängder är giftigt, särskilt för barn; ca 3 g (3 000 mg) räknas som dödlig dos för en tvååring. Järntabletter ska därför förvaras oåtkomligt för barn.


    Pizza Marinara Express

    Ett festligt recept inför fredags- eller lördagskvällen. Gott och nyttigt!

    Ingredienser (1 portion=306 kcal)

    1 fullkornstortilla à 40 g
    3 msk färdig tomatsås (t.ex Barilla eller Zeta)
    knappt 1 dl (25 g) riven mozzarellaost
    100 g fryst skaldjursmix

    Så här gör du

    Bred tomatsås på tortillan, strö över osten och fördela skaldjuren ovanpå. Grädda i 250 grader högt upp i ugnen ca 5 minuter.

    Receptet kommer från tidiningen Må Bra, nr 10 2008.

    Sömn istället för vikt

    Idag, mina vänner, har jag sovit gott. Jag jobbade inatt så det behövdes. Trots att det är fredag har jag därför ingen vikt (jo, det har jag klart - men jag har inte vägt mig). Normalt väger jag mig varje fredag morgon men efter ett nattpass är det inte det första man tänker på.

    Det blir viktredovisning nästa fredag istället. Jag är mycket noga med att alltid väga mig på samma tidpunkt! Men jag måste erkänna att min kropp är svullen som en spärrballong! Jag blir det när jag jobbar natt plus att det snart är dags för mens.

    Fet, fetare, fetast

    Jag ser inte mycket på TV men igår råkade jag titta på TV3´s serie Generation Fett. Sen dess har jag befunnit mig i chocktillstånd!

    Donna Simpson är 41 år och väger 285 kg! (Hon har trosor på sig där under fläsket någonstans!) Rimligtvis borde hon ju vilja ha hjälp med att gå ner i vikt men hennes mål är istället att bli världens fetaste kvinna och då måste hon gå upp till 450 kg! Kvinnan behöver ju psykisk hjälp. Hennes pojkvän stödjer henne helhjärtat och matar henne gärna, fotar henne och är väl allmänt glad för att hon har svårt för att gå (hon kan ju inte lämna honom då). Han behöver också psyisk hjälp.

    Att filma denna misär och kalla det för en dokumentär, som TV3 har gjort, är inte att ta sitt samhällsansvar! Det hjälper knappast Donna och det är alldeles för långt ifrån de flestas verklighet för att fungera avskräckande för någon. Jag vet inte riktigt vad jag ska säga om det hela. Värsta chocken har väl lagt sig men jag fick en påminnelse om varför jag sällan ser på TV. Dom visar ju mest skit! Var det någon mer som såg programmet? Åsikter?

    Löpskolning

    Då är det väl bara att sätta igång då! En tjejklassiker kräver förberedelse. Jag har inte sprungit på säkert 10 år så jag har letat fram ett 14-veckorsprogram på marathon.se som ska leda till att jag orkar jogga 5 km. Det är mitt första delmål. Jag kör igång på måndag. Det blir fyra (4) träningspass varannan vecka: må, on, fr, sö, och tre (3) träningspass varannan vecka (ej söndag).

    Inledningsvis är varje pass 30 minuter långt. Första 15 minuterna ska man gå raskt, sen ska man alternera gång och löp sista 15 minuterna. Sen övergår det mer och mer till löp och passen blir längre när man kommit en bit in i programmet. Jag kommer att följa det slaviskt! Det är enda chansen för mig.

    Idag blir det en rask promenad i skogen med min lilla vovve.

    Min träningsdagbok kan du se genom att klicka på denna länk

    Krom (Cr)

    Livsmedel som innehåller krom är bland annat musslor, tonfisk, ål och nötter. Även torkad frukt, nöt- och griskött samt fullkornsbröd bidrar till vårt intag av detta mineralämne.

    Krom deltar i kroppens omsättning av glukos; samverkar med insulin vid kolhydratmetabolismen. Krom bidrar även till att öka muskelmassan, förebygger och sänker förhöjt blodtryck, reducerar förhöjda blodfetter och ökar det goda kolesterolet (HDL). Det sägs även hjälpa mot sötsug.

    Brist kan leda till försämrat utnyttjande av blodsockret och därmed bidrar brist på krom eventuellt  till utvecklandet av åldersdiabetes.

    Rekommenderat dagligt intag (RDI):

    • Män: 30 μg
    • Kvinnor: 25 μg

    Diabetiker bör samråda med läkare vid intag av kromtillskott eftersom insulinbehovet kan ändras. Det finns inga andra kända risker.


    Hälsans Stig

    Hälsans Stig kan du ta en promenad mot ett sundare liv. Tillsammans med landets kommuner har Hjärt- och Lungsjukas Riksförbund hittills anlagt ett drygt 80-tal promenad-och motions- slingor.

    Dom har också en praktisk liten bok, Pro Promenad (i Pdf-format) som du kan ladda ner genom att klicka här.

    Stöd rosa bandet!

    När du köper Oriflames Rosa Paket går 20: - oavkortat
    till kampanjen mot bröstcancer!


    Paketet innehåller:
    Lip Spa Therapy
    Silk & Cashmere Bath & Shower Creme
    Silk & Cashmere Hand Cream
    Natural Skincare Rich Intensive Moisturiser

    Finns att köpa här (klicka på länken) för 179: - (värde 395: -)

    Träningsdagbok

    För att inspirera sig själv och dessutom hålla koll på sin träning kan en träningsdagbok vara ett bra hjälpmedel. Jag tycker att Funbeat är riktigt bra!

    Där finns massor med olika träningsprogram på alla nivåer, både för nybörjare och för dig som redan är igång. Du kan registrera dina träningspass, sätta upp personliga mål, skriva blogginlägg och mycket mera!

    Registreringen är enkel och tjänsten är gratis att använda.

    NouriFusion® Hudvårdsserie

    Nu är min testpanel i full gång med att prova de olika produkterna i NouriFusion®-serien. Riktigt roligt är det att läsa deras recensioner! Genomgående får NouriFusion®-produkterna mycket högt betyg av testpanelen, som har fått testa rengöringsgelé, ansiktsvatten, fuktkräm, djuprengörande ansiktsmask samt en skrubbkräm.

    I serien ingår också fuktgivande mask, ögonkräm, ögongelé och nattkräm. Alla produkterna i NouriFusion®-serien innehåller A-, C- och E-vitamin och ger huden det den behöver för att kännas och se strålande ut.

    Det är en unik hudvårdsserie för din dagliga hudvårdsrutin! Alla produkterna säljs i min e-butik (direktlänk till hudvårdsprodukterna).

    Power Walk

    För att maximera träningen, exempelvis när du promenerar, kan du använda dessa viktmanschetter från Casall. Du fäster dom enkelt med kardborrband runt vristerna eller handlederna. Välj mellan 0,5 kg, 1 kg, 1,5 kg eller 2 kg.

    Vitamin K

    K-vitamin (koagulationsvitamin) är ett samlingsnamn för ett flertal substanser med K-vitamineffekt. De viktigaste är vitamin K1 (fyllokinon) och vitamin K2 (menakinoner) samt vitamin K3 (menadion).

    Kliniskt har vitamin K ett intresse då personer som behandlas med blodförtunnande läkemedel, vanligen "Waran", ofta får rådet att begränsa intaget av vitamin K från kosten, eftersom ett stort intag av K-vitaminrika livsmedel kan medföra att doseringen av läkemedlet behöver ökas.

    K-vitamin hjälper också till att bygga upp skelettet. Det finns inga kända risker med K-vitamin.

    Livsmedel som innehåller vitamin K är bland annat njure, lever, gröna bladgrönsaker, (t ex broccoli, brysselkål, grönkål, huvudsallat, spenat och vitkål), majonnäs och vissa rapsoljor. K-vitamin bildas också direkt i kroppen, närmare bestämt av bakterierna i tarmen, varför det är mycket ovanligt med brist. De enda som egentligen behöver ett K-vitamintillskott är nyfödda barn, eftersom tarmen direkt efter födseln är steril och därför saknar de bakterier som kan bilda K-vitamin. För lite K-vitamin kan orsaka blödningar hos barn och därför ska alla nyfödda barn få en spruta med 1 mg K-vitamin direkt efter födseln. I övrigt brukar man säga att det rekommenderade dagliga intaget (RDI) är 1 mikrogram per kilo kroppsvikt.


    "Läkemedel" på internet?

    Har du någon gång köpt, eller funderat på att köpa, receptbelagda läkemedel på nätet? Kanske för att slippa läkarbesöket, kanske för att det blir billigare? Då tycker jag absolut att du bör ta en titt på det här:
    Klicka här!

    I Sverige är det enligt lag endast Apoteket AB som får sälja receptbelagda läkemedel. Kampanjen ovan är ett försök att öka allmänhetens medvetenhet om riskerna med att handla receptbelagda läkemedel via internet.


    Visste du att.....

    .....ämnet resveratrol - som finns i vindruvornas skal - skyddar hjärta, kärl, ögon och ben mot åldrande? Det är forskare vid National Institute of Aging som kommit fram till att ämnet ger sådana hälsovinster eftersom det påverkar den gen hos människan som styr bildandet av vävnader i kroppen.

    Resveratrol är en antioxidant och finns även i blåbär, jordnötter, tranbär, lingon och rabarber. Rött vin tillverkas ju av vindruvor och innehåller därför resveratrol. Flera studier pågår för fullt för att vi ska lära oss ännu mer om detta ämne.

    Vitamin E

    E-vitamin (alfa-tokoferol) är en fettlöslig vitamin och antioxidant. Den skyddar alltså mot fria radikaler. Utöver det är det tämligen oklart vad vitaminet gör. En del djur blir sterila vid brist på E-vitamin. Hos svin och nötkreatur kan E-vitamin förebygga muskelförtvining och även förbättra fertiliteten. Inga tecken på E-vitaminbrist är kända hos människor.

    Vitamin E finns framför allt i vetegroddar, margarin, vegetabiliska oljor och sötmandel, men det finns även i livsmedel som avokado och ägg.

    Rekommenderat dagligt intag (RDI):

    • Män: 10 mg
    • Kvinnor: 8 mg
    • Gravida: 10 mg
    • Ammande: 11 mg

    E-vitamin är mindre skadligt i höga doser än övriga fettlösliga vitaminer, men intaget bör inte överstiga 300 mg/dag.


    Tjejklassikern

    Den utlitmata utmaningen?!

    Tjejklassikern består av 4 dellopp som alla ska genomföras inom ett år. Det spelar ingen roll vilket lopp man börjar med. Det finns heller inga tidskrav i de olika loppen men för att klara av att genomföra en tjejklassiker krävs styrka, uthållighet, hälsa och vilja.

    De fyra loppen:

    Tjejvasan 30 km skidor
    Tjejvättern 90 km cykling
    Vansbro tjejsim 1 km simning
    Lidingö tjejlopp 10 km löpning

    För att lyckas krävs inte "bara" styrka, uthållighet, hälsa och vilja. Startavgifter, utrustning och resor till/från loppen ska också betalas. Jag funderar allvarligt själv på att satsa på att göra en tjejklassiker. Det hade varit förbannat roligt samtidigt som det verkligen hade sporrat till träning!

    I dagsläget är jag en 40-årig (snart) promenerande vardagsmotionär. Jag har inte stått på ett par skidor sen barnsben och det är många år sedan jag sprang (mer än några meter för att slippa bli blöt när det regnar). Att simma en kilometer är inget problem - i varje fall inte i bassäng. Jag har som mest cyklat Ringsjön Runt (3 mil) och det är några år sedan.

    För min del vore det nog bäst att ta simningen och löpningen först och spara de verkliga utmaningarna till sist för då är jag ju närmare slutmålet och vill fortsätta bara därför. Att börja med tjejvasan eller tjejvättern känns omöjligt men jag tror det kan bli verklighet om jag lyckas med simningen och löpningen först. Det skulle innebära att jag startar i juli 2009 för att vara klar i juni 2010. Men träningen får förstås starta långt tidigare. Först och främst måste konditionen byggas upp, sen styrka och uthållighet. Jag får försöka hitta en "tränare" som kan vägleda mig i träningen.

    Är det någon där ute som genomfört en tjejklassiker? Tips, råd, pepp?!

    Smärtlindring

    Enligt Netdoktor kan den som har ont någonstans minska sin smärta med 20 % utan att äta värktabletter genom att lyssna på musik. Det spelar tydligen ingen roll vilken sorts musik det är.

    Själv tror jag att musiklyssnande i sig ökar välbefinnandet och kan minska smärtupplevelse på det viset i vissa fall. Men tänk huvudvärk - det lindrar man väl inte genom att spela musik? Visserligen sägs det inget om volymstyrka men det är väl inte det första man tänker på vid huvudvärk? Har man nu ont i ett ben kan jag tänka mig att man kan minska smärtupplevelsen genom att ta på ett par hörlurar, sjunka ner i favoritfåtöljen och lyssna på favoritmusiken.

    48 timmar.....

    .....bör det gå mellan dina styrketräningspass. Då får kroppen chans att återhämta sig - musklerna växer och kroppen blir smidig. Tycker du att väntan mellan passen blir för lång? Lägg då in ett konditionspass emellan, som tex promenader eller simning. Då "stör" du inte musklernas återhämtningsprocess.

    Fina naglar

    Finns det något roligare än att fixa naglarna? Att ha välvårdade, vackra naglar med fransk manikyr eller med färg.

    Vad sägs tex om nyanser som Serial Blogger och Serial Shopper? Härliga färger som lyser upp i höstmörkret!

    Dessa och mycket mer hittar du här

    Vitamin D

    D-Vitamin (kalciferol) behövs för kroppens omsättning av fosfat och kalcium. Kroppen kan tillverka D-vitamin själv när huden belyses av solljus (solarium duger inte). Men på höst och vinter räcker inte solljuset till för bildning av D-vitamin, särskilt barn behöver då ett extra vitamintillskott.


    Av D-vitamin bildar kroppen ett hormon som reglerar kroppens kalkbalans genom att bland annat bidra till att tarmen tar upp kalk från födan. Brist på D-vitamin under uppväxten ger ett mjukt och missformat skelett, den s k engelska sjukan (rakitis). Numera förekommer D-vitaminbrist i Sverige nästan enbart i samband med lever- eller tarmsjukdomar. Tidiga tecken på brist är retlighet och minskad aptit.

    Vitamin D finns i ett fåtal livsmedel, främst feta fisksorter. Margarin, lättmjölk och mellanmjölk är numera berikade med D-vitamin. Små barn brukar ges AD-droppar under den mörka årstiden.

    Rekommenderat dagligt intag (RDI):

  • Vuxna: 7,5 µg
  • Äldre (60+) 10 µg
  • Gravida: 10 µg
  • Ammande: 10 µg

  • D-vitamin i stora mängder är skadligt och framkallar illamående, minskar aptiten och ger förkalkningar i vävnaderna framför allt i lungor och njurar. Det rekommenderade dagliga intaget bör därför inte överskridas någon längre tid och absolut inte av barn. Mer än 50 mikrogram per dag räknas som riskabelt.


    Parträning?

    Träna med din partner med hjälp av en DVD. Kan det vara något?

    Denna och många andra tränings-dvd finns på DiscLord

    Jag vet inte om dom är bra men sortimentet är otroligt stort. Om du är på jakt efter en tränings-dvd kan det vara värt ett besök. Tyvärr verkar det som om alla är på engelska.

    Är det någon av er läsare som har tips på någon bra tränings-dvd? Jag vet att många efterlyser sådana.

    Ett självläkande liv

    Denna bok ger dig ett 12-veckorsprogram som steg för steg leder dig mot ett friskare liv. Det är en praktisk, konkret handledning där du varje vecka koncentrerar dig på en speciell del av välmåendet. Du får hårda fakta och mjuka övningar, recept på lättlagade och snabba rätter, olika frågeformulär som hjälper dig att successivt utvärdera din hälsa samt praktiska råd på vägen.

    Denna bok ger dig förutsättningar - du själv ger dig möjligheten till en god hälsa! Läs mer om boken här. 

    Du kan vinna boken i en tävling hos Sandra. Dety enda du behöver göra är att lämna en kommentar på hennes sida.

    Tävlingen pågår tom 16/10

    Vitamin C

    C-vitamin (askorbinsyra) är kanske den vitamin som flest människor känner till. Men visste du det här?

    C-vitamin är en organisk syra och antioxidant. C-vitamin deltar vid bildning av kollagen i bindväven som stärker blodkärl, hud, tänder och skelett. C-vitamin hjälper kroppen att ta upp järn ur födan och skyddar fettlösliga vitaminer och andra fettämnen i kroppen mot att oxidera (härskna). C-vitamin är alltså en så kallad antioxidant - cellernas försvar mot fria radikaler.


    Människor saknar förmågan att producera eget C-vitamin. Istället måste då detta intas via kosten. Livsmedel som innehåller C-vitamin är färska bär, färsk frukt och de flesta grönsaker.

    Vid lindrig brist på C-vitamin kan man uppleva trötthet och retlighet, blödande tandkött och försämrad sårläkning. Förr var det vanligt med skörbjugg bland t ex sjömän och andra som tvingades leva långa tider utan tillgång till färsk föda och därför hamnade under minimibehovet, som är 10 mg per dag.

    Rekommenderat dagligt intag (RDI):

  • Vuxna: 75 mg
  • Gravida: 85 mg
  • Ammande: 100 mg

  • Den som röker behöver betydligt mer. Det finns inga kända risker med C-vitamin. Eventuellt överskott försvinner med urinen. C-vitamin försvinner snabbt vid lagring. Därför innehåller exempelvis en apelsin som transporterats till Sverige hela vägen från Israel inte särskilt mycket C-vitamin.


    Hudvårdsresultat

    Före:                                                 Efter 1 månad:
     

    Sascha Pohland säger:

    "Jag har i alla år varit plågad av eksem och extremt torr hud i ansiktet och i hårbotten. Huden var röd och flagade massvis. Jag har besökt flera läkare och fått manga olika typer av krämer och salvor, som inte har hjälpt. Jag har till och med använt kortisonsalva utan några synliga resultat.

    Radiant C skrubbkrämNär jag prövade Radiant C från Herbalife märkte jag med en gång en stor skillnad på huden. Bara efter några få dagar var resultaten synliga och efter en månads användning, varje morgon och kväll så är min hud helt förändrad. Jag har också börjat använda Herbalifes näringsprodukter och förutom att jag orkar mer verkar dom också ha positiv inverkan på min hud."


    Viktrapport

    Denna vecka: Minus 0,3 kg

    Totalt: (2 veckor): Minus 1,7 kg

    Mitt mål är ju att gå ner 5 kg på 8 veckor, dvs 0,625 kg/v i snitt. Än så länge har jag ett snitt på 0,85 så det är jag nöjd med. Dessutom kan jag nu använda ett par byxor som tidigare inte gått att knäppa :) så en del centimetrar har försvunnit också :)


    Vitamin B12

    B12-Vitamin (cobalamin) behövs för produktionen av röda blodkroppar, nervsystemets funktion samt cellernas ämnesomsättning. B12 finns nästan enbart i animalisk kost. Brist kan därför lätt uppstå hos veganer, som varken äter fisk, kött, mjölk eller äggprodukter. Symptomen vid brist på vitamin B12 kan vara svårartad blodbrist (sk perniciös anemi), trötthet, retlighet och neurologiska symptom. B12-vitamin lagras normalt i levern i stora mängder. Det kan därför dröja många år innan eventuella bristsymptom visar sig. Det finns inga kända risker med vitamin B12.

    Rekommenderat dagligt intag (RDI):

  • Män: 3 µg
  • Kvinnor: 3 µg
  • Gravida: 4 µg
  • Ammande: 4 µg



  •  


    "Ögongodis"

    Dags att förnya dig lite? Unna dig några nya accessoarer i höstrusket. Det piggar upp! Dessa söta halsband och mycket mer hittar du genom att klicka här!              

    Orientering

    Skolorna här i vår by anordnar varje år orientering. Barnen får springa över stock och sten så fort dom kan samtidigt som dom ska hitta utsatta kontroller med hjälp av en karta (och eventuellt en kompass). Eftersom jag själv gillar att vara ute i naturen, och det är bra för både kropp och själ, bestämde jag mig för att skriva något om orientering. På köpet lärde jag mig något nytt!

    Svenska Orienteringsförbundet har en friskvårdssatsning som heter Naturpasset. Runt om i landet har man satt ut orienteringskontroller så att vem som helst ska kunna få en skön naturupplevelse med kartan i handen. Var och en väljer själv om man vill gå, springa, lunka, krypa eller åla sig fram. "Orientering innebär att hitta sin väg i terrängen med hjälp av en karta". Naturpasset finns på närmare 500 ställen runt om i Sverige. Det finns till och med i min lilla by fast jag inte hade en aning om det.

    Skickar du dessutom in ditt startkort kan du vinna en stugvecka på Idre Fjäll. Du behöver inga förkunskaper. Vanliga kläder för utevistelse, en orienteringskarta och ev en kompass är det material som behövs. Läs mer här

    Multivitaminkomplex

    För att försäkra dig om att du får i dig alla vitaminer och mineraler som din kropp behöver bör du ta ett tillskott. Du behöver det bland annat om du tillhör någon av dessa grupper:

    - du stressar
    - du röker/snusar
    - du sover dåligt
    - du är ofta sjuk
    - du äter ofta snabbmat
    - du tränar mycket eller du tränar inte alls
    - du håller igen för att gå ner i vikt
    - du dricker alkohol ibland

    Frukt och grönsaker innehåller inte så höga vitaminhalter idag som de gjorde förr. Det beror på långa transportsträckor, hur man odlar samt att lagringstiden ofta är mycket lång. Kroppen behöver 3 ggr så mycket näring när du stressar som i vanliga fall, men inte 3 ggr så mycket kalorier! Nästan alla människor mår bättre med ett dagligt vitamintillskott.

    Herbalifes multivitaminkomplex innehåller över 20 olika vitaminer och mineraler för ditt välbefinnande. Dessutom har man, till skillnad från dom flesta andra, tagit hänsyn till att kroppen behöver en jämn tillförsel av näringsämnen. Tabletten ska därför tas 3 ggr om dagen i samband med måltid.

    Priset är 180: - för 90 tabletter och du hittar den här

    Tjejvasan

    Annoula åkte Tjejvasan 2008 och gästbloggar här idag. Härlig läsning!



    "Tjejvasan för mig betyder 3 mil av skratt, ilska, leenden och självklart en massa adrenalin. Det är ju så satans roligt med utmaningar! Ett tag tänkte jag faktiskt "det här kommer aldrig att gå". Jag kanske ska tillägga att jag bara en vecka innan låg däckad i maginfluensa. Efter 1.5 mil hade jag inget glid på skidorna, ett skavsår på hälen som gjorde fruktansvärt ont, en matt kropp och det värsta av allt: Det fanns inga spår kvar eftersom att jag startade bland de sista leden. Inga spår betyder att jag ramlar... Lite för ofta. Japp, min balans är usel! Men jag kunde liksom inte ge upp, inte då... Så det var bara att staka på, morra lite för mig själv och passa på att njuta när det gick bra. Och roligt hade jag ju. Jäkligt roligt!

    Såhär i efterhand kan jag inte låta bli att fnissa lite åt de två kategorierna av människor jag mötte efteråt: de imponerade och, mina personliga favoriter, experterna. Jag har väl aldrig fått så många proffstips inför nästa år av ickeskidåkare! För enligt dem är 3 mil ingenting, det är ju bara att köra. Skidor glider av sig själva. Japp, eller hur?!?  Det är ungefär som alla soffpotatisar som hävdar att Lidingö tjejlopp på 1 mil inte är någonting och att jag borde springa det riktiga på 3 mil... För jag är ju sååå slö som BARA springer 1 mil...


    Det enda jag kan säga till er som funderar på Tjejvasan: GÖR DET!


    Vi ses i spåren!"


    Vitamin B9

    De flesta känner nog vitamin B9 vid namnet folsyra men andra namn är folacin, folat och folinsyra. Vitaminet har stor betydelse vid tillväxt och är en förutsättning för att de röda blodkropparna ska kunna bildas och för normal celldelning. Ämnet stimulerar också produktionen av mjölk hos gravida kvinnor och har en gynnsam inverkan på hud och matspjälkning.

    Folsyra, som är ett vattenlösligt vitamin, förstörs lätt vid tillagning och är känsligt för syre, ljus, värme och urlakning. Folsyra stabiliseras av askorbinsyra och spårämnet koppar påskyndar nedbrytningen. Vitamin B9 kan lagras i kroppen i så stor mängd som upp till 30 mg. 50 % av lagret finns i levern och kan trots den stora mängden, tömmas på bara några månader.


    B9-vitaminbrist är ganska vanlig i Sverige då vi överlag intar lägre doser än de rekommenderade. Några symptom på B9-vitaminbrist är megaloblastisk anemi (en annan form beror på B12-vitaminbrist), slöhet, dåligt minne, nedsatt intellektuell aktivitet, isolation, irritabilitet, sprickor och fjälliga läppar (cheilosis), dålig upptagning och smältning av maten (malabsorption) på grund av inflammation i mag- tarmkanalen. Folinsyrabrist ses ofta vid alkoholism, lågt intag av folinhaltiga matvaror kombinerat med skräpmat, Crohn´s sjukdom, diarré och dysenteri, malabsorption vid tarminflammationer, hemolytisk anemi samt medicinförgiftning, speciellt p-piller och kemoterapeutiska medel av folinsyraantagonistgruppen. Havandeskap, amning och ålderdom medför också ofta folinsyrabrist. Gravida kan förebygga att deras barn föds med ryggmärgsbrock och neuralrörsdefekter genom ett dagligt tillskott. Vid allvarlig B9-vitaminbrist uppstår nervdegeneration och hjärnskador med mental retardering och sinnessjukdom till följd. Havandeskapsproblem och sterilitet kan också vara orsakat av folinsyrabrist.

    Rekommenderat dagligt intag (RDI):

  • Män: 0,3 mg
  • Kvinnor: 0,3 mg
  • Gravida: 0,4 mg
  • Ammande: 0,4 mg

  • Det finns inga kända risker med B9-vitamin. Goda livsmedelskällor är gröna bladgrönsaker, lever, torkade bönor, torrjäst, bröd, torkade bönor, linser, vetegroddar, bönor, böngroddar, mörkgröna grönsaker som broccoli, spenat med flera och nässlor. En mindre mängd B9 finns i frukt och bär, nötter och fullkornsbröd.


    Quorn - gott & nyttigt!

    På fem (!) minuter fixade jag dagens lunch, en Quorn-pytt med stekt ägg och rödbetor. Jättegott!

    Quorn är en proteinrik, kolesterolfri, kalorifattig, fettsnål, fiberrik svamp som kan användas istället för kött i olika rätter. Tillagningstiden är väldigt kort, ett stort plus i en jäktad vardag. Du hittar quornprodukterna i frysdisken i alla välsorterade livsmedelsbutiker och sortimentet är stort. Det finns korv, schnitzel, färs, burgare, lasagne, bitar, kroketter, pytt och filéer.

    Smaken är neutral, påminner lite om kyckling. Ett bra och hälsosamt alternativ när du vill prova något nytt!

    Mer info om quorn och massor med läckra recept hittar du på quorn.se

    Fina fossingar

    Ta hand om dina fötter! Det har stor betydelse för hur du mår. Alla borde unna sig ett besök hos en fotvårdsspecialist då och då. Nu när det är höst och snart vinter stänger dom flesta in sina fötter i strumpor och skor och "glömmer bort" att ta hand om dom. Men det finns mycket du kan göra själv!

    1. Tappa upp ett fotbad

    Vattnet ska inte vara för varmt, omkring 38 grader är lagom. Häll i lite tvål, helst fet, och lite olja. Det går bra med vanlig olivolja. Det finns även speciella fotbad med olja eller salt att köpa. Om du har torra fötter ska du använda olja, vid fuktiga fötter salt. Om du har väldigt fuktiga fötter använd grovsalt. Använd inte såpa, det är förlegat och mindre bra för dina fötter. Ha fötterna i vattnet mellan 5 och 10 minuter.


    2. Fila

    Ta fram en fotfil med sandpappersyta. Filen ska absolut inte ha en metallyta, det gör mer skada än nytta, ruggar upp huden. Fila foten där det finns förhårdnader, fila långsamt i hälens riktning. Uppifrån och ner.


    3. Torka

    Torka av fötterna noggrant. Använd ett hushållspapper mellan tårna. Att torka fötterna ordentligt är viktigt för att det inte ska bildas svamp mellan tårna.


    4. Klipp

    Använd en rak nageltång, inte en sax. Följ tåtoppen/nagelns form och klipp av nageln rakt. Undvik vassa kanter eller att klippa för kort. För korta naglar kan göra att du får nageltrång. Glöm inte att nageln sitter där för att skydda.


    5. Smörj

    Smörj in dina fötter med en fet kräm om du har torra fötter. Använd en vanlig hudlotion om du har fuktiga fötter. Det finns även speciella fotkrämer att köpa.

    6. Massera
    Massera dina fötter då och då för att blodcirkulationen ska hållas igång och rörligheten bevaras.


    Vitamin B8

    En vattenlöslig vitamin som spelar en nyckelroll i kroppens omsättning av proteiner, fett och kolhydrater och aktiverar bakterie-bekämpande enzymer. Vitamin-B8 (biotin) kan bildas av tarmfloran om den är frisk. Ett annat namn för biotin är vitamin H.

    Brist på vitamin B8 är väldigt ovanlig eftersom det finns gott om vitaminet i de flesta livsmedel. Det kan dock nämnas att ämnet avidin som finns i vita råa ägg binder sig till biotin och förhindrar kroppens upptag av vitaminet. Bristsymtom kan vara blodbrist, hjärtproblem, illamående, kraftig trötthet, dålig aptit, lättare depressioner, panik, hallucinationer, muskelsmärtor, torr hud, eksem, håravfall och överkänslighet för beröring.

    Vitamin B8 finns i de flesta livsmedel. Stor förekomst hittar man i lever, kött, fisk, ägg, havremjöl, sojabönor, frön och nötter. Det finns inga kända risker med vitamin B8.

    Rekommenderat dagligt intag (RDI):

    • Män: 50 μg
    • Kvinnor: 50 μg
    • Gravida: 50 μg
    • Ammande: 50 μg

    Skapat behov?

    Har ni sett nåt så dumt? Ta rulltrappan till träningen. Hade varit bättre att gå uppför trapporna så hade man inte behövt gå till fitnesslokalen så ofta ;)

    Läs gärna mitt inlägg om smyg-motion och försök tillämpa det istället för att ta rulltrappan till träningen ;)

    Rökning



    Alla vet det. Men jag säger det ändå!
    Rökning är skadligt för din hälsa och ger dig glåmig hud.
    Det bästa du kan göra för din egen hälsa är att sluta röka.

    Nytt i butiken

    Jag håller just nu på att lägga in make-up, smycken mm i min e-butik samt lite andra förändringar. Därför blir det magert med inlägg här i bloggen idag. Men jag återkommer under dagen :)

    Vitamin B6

    Kött, fågel och potatis är några exempel på var du hittar B6-vitamin (pyridoxin) som behövs bland annat för omsättningen av kolhydrater. Kroppens lager av vitamin B6 är små och därför behövs en jämn tillförsel. Tillsammans med magnesium förebygger B6-vitamin njursten. Vitaminet behövs också för nervernas funktion. Upptag sker i tunntarmens övre del.

    Brist på vitamin B6 kan bland annat ge hudförändringar, neurologiska symtom, retlighet och anemi (blodbrist).

    Rekommenderat dagligt intag (RDI):

  • Män: 1,6 mg
  • Kvinnor: 1,2 mg
  • Gravida: 1,5 mg
  • Ammande: 1,6 mg

  • Kvinnor som äter p-piller behöver större mängd B6-vitamin och det finns inga kända risker med vitaminet.


    Fototävling!

    Fram med kameran!
    Du kan vinna ett presentkort på WellnessCenterOnline värt 400 kronor!

    (Du kan använda presentkortet när du beställer närings- och/eller hudvårdsprodukter).

    Hur gör jag för att vara med?

    1. Skriv ett inlägg på din blogg där du berättar om tävlingen och länkar till detta inlägg. Skriv sedan en kommentar här så att jag vet att du är med och länkar!

    2. Maila mig ett eller flera foton (max 5 st) på temat wellness. Låt fantasin flöda! Wellness kan vara många saker! Det ska vara foton som du själv har tagit. Jag vill också ha en kort motivering till varför just ditt motiv ska vinna. Min mailadress är [email protected]


    3. Ingen kamera? Du kan vinna ändå! Tipsa dina läsare enligt punkt 1 ovan så är du med i utlottningen av mina hemliga extravinster!

    Vid minst 20 deltagare utfaller ett förstapris enligt ovan och skulle det bli fler deltagare kommer jag att ordna en extravinst (hemlig överraskning) per 10 deltagare. Tävlingen pågår t.o.m. den 19/10 kl. 00.00


    Ny favoritlunch :)

    Har precis avnjutit min lunch och det var verkligen både gott, enkelt och nyttigt!

    ½ avokado (i bitar)
    räkor
    keso
    citronpeppar
    1 hårdkokt ägg (i bitar)

    Till detta åt jag också en skiva grovt fiberbröd. Prova!

    Shapeworks® för alla

    Shapeworks®  är en serie näringsprodukter som kan kombineras på olika sätt beroende på vilket wellnessmål man har. Vilken grupp tillhör du?


    1. Jag vill gå ner i vikt. Då tittar du i tabellens vänstra kolumn och ser att du med Shapeworks® varje dag får kosttillskott 3 ggr per dag, 2 läckra shakes som måltidsersättning och äter 1 vanlig måltid. Du kommer att gå ner i vikt på ett hälsosamt sätt.

    2. Jag vill bli piggare, må bättre och behålla den vikt jag har idag. Då tittar du i den mittersta kolumnen som visar att med Shapeworks® får du varje dag kosttillskott 3 ggr per dag, 1 läcker shake och äter 2 vanliga måltider.

    3. Jag vill gå upp i vikt. Tabellens högra kolumn visar en måltidsplan för dig som vill gå upp i vikt. Du äter 3 vanliga måltider varje dag, 3 läckra shakes och kosttillskott 3 ggr per dag. Du kommer att gå upp i vikt på ett hälsosamt sätt och öka din muskelmassa.

    I alla kombinationer tillkommer mellanmål. Det är också viktigt att du dricker tillräckligt med vatten och rör på dig. Programmen anpassas individuellt ihop med din personliga wellness coach som också följer upp och stöttar dig hela tiden.

    Vill du veta mer om Shapeworks® kan du besöka braform.nu

    Frukost-shake

    Jag sitter här med en riktigt smarrig frukost-shake!

    2 ½ dl mellanmjölk
    2 rågade msk proteindrink-mix med tropisk frukt-smak
    1 msk extra protein
    1 ½ dl ananas i bitar (färsk el frusen)

    Kör i mixer! Det blir jättegott!

    Handkräm med Aloe Vera

    En riktigt bra handkräm! Den är fyllig, luktar gott och innehåller aloe vera av högsta kvalitet.

    På hösten och vintern blir mina händer ofta torra men med den här krämen håller händerna sig mjuka och fina. Den kostar 112: - och finns att köpa här

    Vitamin B5

    B5-vitamin (pantotensyra) påskyndar celltillväxten och hjälper därmed till vid sårläkning samt fungerar som antioxidant. Vitamin B5 påverkar även hårets fuktbalans så att det ser friskare och glansigare ut samt anses motverka grått hår. Vitaminet sänker blodets kolesterolhalt och förbättrar leverns avgiftande verkan, däribland leverns förmåga att bryta ner medicinrester. Du som lider av akne kan ha stor nytta av att öka ditt intag av vitamin B5 då vitaminet minskan mängden hudfett som produceras i porerna.

    Brist på vitamin B5 kan göra dig irriterad, orolig, utmattad och trött. Du kan också få lågt blodtryck, kramper och ledsjukdomar.

    Rekommenderat dagligt intag (RDI):

    • Män: 18 mg
    • Kvinnor: 14-15 mg
    • Gravida: 17 mg
    • Ammande: 20 mg

    Det finns inga kända risker med vitamin B5. Vanliga livsmedel där vitamin B5 finns naturligt är banan, fullkorn, avokado, nötter, sirap och kli.


    Träningstips - Stavgång

    Jag har tidigare skrivit om vanliga promenaders förträfflighet ur hälsosynpunkt. Att gå med stavar är en variant på den vanliga promenaden med flera fördelar:

    bo Stavgång är billigt och passar dom flesta.

    bo Träningen blir mer effektiv och allsidig eftersom du använder både över- och underkropp.

    bo Din energiförbrukning blir större än med vanliga promenader.

    bo Stavgång är skonsamt för rygg, höft och leder.

    bo Träningen är lämplig för dig som har lättare besvär med axlar och skuldror.

    Det är viktigt att stavarna har rätt längd. Multiplicera din egen längd med 0,7 så får du fram vilken längd just dina stavar ska ha. Jag är 168 cm så mina stavar ska vara 117,6 (168 * 0,7) cm som kan avrundas uppåt eller neråt. Den som är vältränad kan ha sina stavar något längre, den som har ont i nacke och axlar ska ha sina stavar lite kortare.

    Ett par sköna skor, uppvärmning före och stretching efteråt gör ditt träningspass ännu bättre! Det är också viktigt med rätt teknik när man går med stavar. Armarna ska vara lätt böjda och pendla nära kroppen. Staven skall i hela rörelsen hållas diagonalt bakåt, stavens spets ska sättas i marken i höjd med främre fotens häl eller lite bakom. Den bakre foten gör ett kraftigt frånskjut samtidigt som staven pressas neråt och bakåt. Undvik att pendla med staven framför din främre fot eftersom det ökar risken för överbelastning i axlar och skuldror, utan att ge någon ökad träningseffekt.


    Detox

    Att detoxa (avgifta) kroppen har blivit populärt och det säljs massvis med olika detoxpreparat. Fungerar dom då? Ja, det beror på. Om man menar att man vill göra sig av med miljögifter som lagrats i kroppen är det tveksamt om något preparat verkligen fungerar. Tunga miljögifter lagras i kroppsfettet och sedan tar kroppens reningsorgan, främst levern, hand om gifterna i den takt som kroppen klarar av. Att frigöra dessa gifter snabbt kan orsaka stora hälsoproblem.

    Att miljögifter lagras i kroppsfettet är en av anledningarna till att det är direkt ohälsosamt att gå ner i vikt för snabbt. Då blir ju koncentrationen av gifter högre i det fett som är kvar! Går man istället ner i vikt långsamt hinner kroppens eget reningssystem med.

    Om man däremot menar (som jag tror att dom flesta gör) att snabbt rensa ut matsmältningssystemet från alltför mycket av det goda (läs: fet, ohälsosam skräpmat) finns det en mängd metoder som fungerar. Vanlig fasta är en mycket vanlig metod, likaså örtpreparat, fiberkurer och bastubad. Min rekommendation är att försöka äta sunt, dricka tillräckligt med vatten och ha en aktiv livsstil fortlöpande. Då bildas inte så mycket slaggprodukter i kroppen och behovet av allehanda "kurer" försvinner. Ur hälsosynpunkt är detta naturligtvis det bästa!

    Den som lever sunt har alltså egentligen inget behov av detoxpreparat och den som lever osunt har ingen större nytta av detoxpreparat. Lägg dina pengar på ett träningskort, kosttillskott eller fräscha grönsaker istället för på detoxpreparat!

    Vitamin B3

    Vi behöver vitamin B3 (niacin, nikotinamid) för ämnesomsättningen, frisk hud och bildning av röda blodceller. Niacin minskar också mängden dåligt kolesterolet i blodet, samtidigt som det ökar mängden av det goda kolesterolet.

    Brist på vitamin B3 ger nedsatt aptit, sömnlöshet och ökad retlighet. Större brist kan ge Pellagra som även kallas för 4D-sjukdomen (diarré, demens, dermatit och död). Personer som löper extra stor risk att få i sig för lite B3-vitamin är bl a alkoholister, gravida kvinnor, vissa barn samt äldre som försummar sin kost. Kroppsdepåerna av vitamin B3 är små men för att brist ska uppstå krävs några månaders låg tillförsel av B3-vitamin.

    Rekommenderat dagligt intag (RDI):

  • Män: 18 mg
  • Kvinnor: 14-15 mg
  • Gravida: 17 mg
  • Ammande: 20 mg

  • Mycket stora doser B3-vitamin kan ge skador på levern, bukspottskörteln och gallblåsan. Stora doser B3-vitamin kan även försämra ämnesomsättningens upptag av fett till förmån för kolhydrater samt skapa depression.


    Proteinrika livsmedel är oftast rika på aminosyran tryptofan (undantag är mjölk och ägg) som kan omvandlas till niacin i kroppen. Champinjoner och tonfisk innehåller mycket niacin. Andra goda niacinkällor är lax, kyckling och sparris.


    Min ståndpunkt

    Min blogg handlar om wellness, om hälsa, om sånt man mår bra av! Kommentarer som länkar till pro ana sidor (sidor som förespråkar självsvält) kommer systematiskt att tas bort. Detta är inte snyggt och definitivt inget man mår bra av:

    Jag blir bara ledsen och upprörd. Önskar jag kunde hjälpa....

    Visst skriver jag om viktminskning också, men det är för dom som faktiskt behöver gå ner i vikt, inte för dom som håller på att dö av svält!

    Läsarinfo

    Jag har jobbat inatt så idag blir det inga inlägg. Jag sover min skönhetssömn ;)  Sorry! Men jag återkommer imorgon. Passa på att berätta för mig vad ni vill läsa om!


    Trött?

    Känner du dig ofta trött och fysiskt utmattad? Kanske får du svårt att koncentrera dig på eftermiddagarna? Hjälpen kan vara guarana! Guarana är en klängväxt som förekommer i Sydamerika. Den är välkänd och har använts i århundraden för dess stimulerande och uppfriskande egenskaper. I tablettform finns den som N-R-G och innehåller en mildare form av koffein och är därför snällare mot magen än exempelvis kaffe. Guarana absorberas lätt av kroppen och verkar snabbt.

    Jag har själv precis tagit en tablett eftersom jag ska jobba inatt :) Finns att köpa på WellnessCenterOnline. En burk innehåller 60 tabletter och kostar 226: -

    Vibrationsträning

    Det har blivit väldigt populärt med så kallad vibrationsträning. Här har du fördelarna med denna träningsform:

    - Muskelstyrkan ökar och en viss effekt på hjärta och kärl kan ge bättre uthållighet.
    - Benvävnaden stärks.
    - Koordination och balans förbättras.
    - Ledernas rörelseförmåga ökar.
    - Värk och smärta minskar pga ökad genomblödning i vävnaderna (främst ledvärk).
    - Effektiv fettförbränning.
    - Som vid all träning ökar välbefinnandet pga att kroppens produktion av serotonin (må bra-hormon) ökar och produktionen av kortisol (stresshormon) minskar.

    Prova gärna denna träningsform! Min rekommendation är dock att du kombinerar vibrationsträning med exempelvis raska promenader eller annan konditionsträning.

    Vitamin B2

    Vi behöver vitamin B2 (riboflavin) för cellernas energiproduktion samt för förbränningen av kolhydrater, protein och fett. Ibland kallas vitamin B2 även för vitamin G. Vitaminet stödjer och aktiverar flera andra näringsämnen i deras uppgifter och effekter och deltar också i produktionen av fleromättade fettsyror och viktiga hormoner.

    Riboflavin är en av kroppens viktigaste antioxidanter och hjälper till vid nedbrytning av olika gifter och läkemedel i levern.

    Brist på vitamin B2 kan ge slemhinne- och hudförändringar. Tidiga tecken är sprickor i mungiporna, förändringar i munslemhinnan och irritation i ögonen.

    Vitamin B2 finns i de flesta livsmedel från djurriket men också i en del berikade mjölsorter.

    Rekommenderat dagligt intag (RDI):

  • Män: 1,7 mg
  • Kvinnor: 1,3 mg
  • Gravida: 1,6 mg
  • Ammande: 1,7 mg

  • Det finns inga kända risker med vitamin B2 (riboflavin).


    IR-bastu

    I en infraröd bastu är det inte lika varmt som i en vanlig bastu. Idealtemperaturen ligger mellan 40 - 60 grader men trots det svettas man ymnigt. Värmen går nämligen djupare in i kroppens vävnader. Den djupgående värmeeffekten (upp till 4-5 cm) hjälper vävnaderna att bli av med olika giftiga slaggprodukter såsom toxiner, alkohol, nikotin, kolesterol och tungmetaller: bly, nickel, kvicksilver och kadmium. Dessutom förbränner man ca 600 kcal på 30 minuter vilket är mer än om man joggar!

    Infraröd bastu används på många håll i världen som en del i måbra-program på gym och SPA-anläggningar samt av fysioterapeuter, kroppsbyggare och professionella idrottsmän. Några av fördelarna är: 
    • Utmärkt anti-stress terapi
    • Neutraliserar elektromagnetiska fält
    • Stärker immunsystemet
    • Förbättrar cirkulationen
    • Vitaliserar nervsystemet
    • Utmärkt mot celluliter, förbättrar muskeltonus
    • Lindrar kronisk trötthet och muskelvärk
    • Förbättrar hudens kvalité
    • Hjälp vid viktminskning

    Jag har testat och kan varmt :) rekommendera infraröda bastubad. I början kändes det lite konstigt att sitta där eftersom det inte var särskilt varmt men efter ett tag märkte jag hur varm jag ändå blev. Jätteskönt!


    Minus 1,4 kg

    Mitt mål är att bli 5 kg lättare på 8 veckor. Varje dag äter jag 3 måltider och 2 mellanmål. Dessutom äter jag en del olika kosttillskott för att försäkra mig om att kroppen får det den behöver. Jag dricker också minst 2 liter vatten varje dag.

    Fredag morgon och jag har ställt mig på vågen för att se hur veckan har gått. Minus 1,4 kg är jag nöjd med. En hälsosam viktminskning bör ligga någonstans mellan 0,5 och 1,0 kg per vecka men detta var första veckan så jag har troligen tappat en del vätska också.

    I en hel vecka har jag redovisat matintag och aktivitet detaljerat så nu tänkte jag att framöver blir det veckorapport varje fredag istället.

    Dag 7

    Mitt mål är att bli 5 kg lättare på 8 veckor. Varje dag äter jag 3 måltider och 2 mellanmål. Dessutom äter jag en del olika kosttillskott för att försäkra mig om att kroppen får det den behöver. Jag dricker också minst 2 liter vatten varje dag. 


    Dagens måltider:

    1. En shake (2 ½ dl mellanmjölk, proteindrinkmix med tropisk fruktsmak och hallon) och en kopp örtdryck.
    2. Pasta med köttfärssås.
    3. Fruktomelett (se recept) och en knäckebrödskiva. En kopp örtdryck efter maten.


    Dagens mellanmål:

    1. En proteinsnacks och en kopp örtdryck.
    2. En shake (2 ½ dl äpplejuice, kanel och proteindrinkmix med vaniljsmak). Idag har jag också ätit lite äppelkräm eftersom min dotter i åk 5 hade i hemläxa att göra sådan och då är det ju en mammas plikt att smaka ;) Den var jättegod!

    Dagens aktivitet:

    9784 steg


    Ms Fitness 2009

    Else Lautala från Finland tog hem silverpokalen i Ms Fitness World 2009 som gick av stapeln den 11/9 2008 och kommer visas på TV i början på nästa år. Hon är sponsrad av Herbalife, vilket gör det hela ännu roligare. Herbalifes näringsprodukter hittar du på WellnessCenterOnline.

    Vitamin B1

    Vitamin B1 (tiamin) används när kroppen omsätter kolhydrater, av nerver o muskler och vid kroppens energiproduktion. Inlärnings- och uppfattningsförmågan förbättras och vitamin B1 påverkar även hjärtat och matsmältningen.

    De viktigaste kostkällorna för vitamin B1 (tiamin) är magert griskött, inälvsmat, bönor, ärtor, sparris, vetegroddar, jäst och i Sverige även spannmål då dessa ofta är berikade med vitamin B1.


    Tyvärr blir det stora förluster av tiamin vid tillagning eftersom tiamin har hög vattenlöslighet. Normal förlust av tiamin vid tillagning är 30-50% av det ursprungliga tiamininnehållet. Lång varmhållning ger stora förluster.

    Brist på vitamin B1 ger inflammation i nerverna, matsmältningsproblem, hypoglykemi, besvär med hjärtfunktionen, ryggskott, ischias och/eller hudbesvär. Allvarlig brist på vitamin B1 kan även leda till uppkomst av sjukdomen beriberi som är en nervsjukdom. Alkoholberoenden ger ofta brist på vitamin B1.

    Rekommenderat dagligt intag (RDI):

    • Män: 1,1-1,4 mg
    • Kvinnor: 1-1,1 mg
    • Gravida: 1,5 mg
    • Ammande: 1,6 mg
    • Barn: 0,3-1 mg

    Vitamin B1 (tiamin) kan lagras i kroppen. Det mesta finns i våra muskler och resten finns fördelat i hjärta, lever och njurar. Det finns inga kända risker med vitamin B1.


    Var aldrig nöjd!

    Jag har aldrig träffat en människa som är nöjd! Du kanske tror att du är nöjd därför att i vårt språk används ordet nöjd ofta som synonym för glädje. Det står till och med så i Svenska Akademins Ordlista. Men om man tänker efter så betyder inte nöjd och glad samma sak. Några exempel:

    Om du är nöjd med äppleträdet i din trädgård planterar du inte ett plommonträd.
    Om du är glad för äppleträdet i din trädgård är det fullt möjligt att du planterar ett plommonträd också.

    Den som är nöjd gör inga förändringar, sätter inte upp mål, planerar ingenting. 
    Den som är glad för någonting kan mycket väl ändå förändra saker, sätta upp mål och planera någonting nytt.

    Går man istället till engelskan så har vi ordet content (nöjd) som definieras så här: "Satisfied with what one is or has; not wanting anything more or anything else" (nöjd med det man är eller har, vill inte ha något mer eller något annat).

    Med den definitionen är det kanske lite lättare att förstå varför jag kan säga att jag aldrig träffat någon som är nöjd! Jag skulle inte ens vilja träffa någon som är nöjd! Det strider mot världsordningen att inte vilja något mer eller något annat. Utveckling är en förutsättning för allt liv. Inte ens en blomma är någonsin nöjd. Den vill hela tiden växa lite mer och sprida sina frön lite längre bort. En nöjd blomma skulle snart vara utrotad!

    Jag lever mitt liv som de flesta andra. Jag är glad, lycklig, förbannad, stolt, ledsen, arg, rädd, modig, frustrerad, nostalgisk, orolig, sorgsen och ibland euforisk. Men jag är aldrig nöjd! Jag vill hela tiden något mer med mitt liv. Lära mig något nytt, utvecklas, uppleva något nytt, förbättra mig själv eller mitt hem osv. Däremot är jag glad och tacksam för det jag har och för vad jag uppnått så här långt.

    Den som är nöjd strävar inte längre framåt, hon har stagnerat. I motsats till blomman som bara har två mål (att växa och föröka sig) är människan mer komplex och våra mål kan vara många och skiftande. Vi reviderar våra mål och ställer upp nya mål fortlöpande. Ibland omedvetet. Har du några mål, några önskningar, några drömmar? Bra! Då är inte du heller nöjd. Men jag hoppas att du ändå är både glad, stolt och lycklig! För det blir man när man når sina mål. Oavsett om det handlar om nytt jobb, viktkontroll, barnuppfostran, husbygge eller betydligt mindre saker. Men när man nått ett mål är det dags att sätta upp ett nytt och det sker vare sig du tänker på det eller inte. Så tro inte att du är nöjd utan sola dig istället i glansen av glädje, stolthet och lycka!


    Intelligent näring

    En kostplan som bygger på intelligent näring ska förse kroppen med balanserade nivåer av energi, vitaminer, mineraler, långsamma kolhydrater, vegetabiliskt protein, nyttiga fetter, kostfiber, örter och antioxidanter. Det handlar alltså om att äta en varierad kost, men i måttliga mängder.

    Tillhör du dom som alltid lagar din egen mat från råvaror (som inte lagrats eller transporterats), aldrig äter på restaurang, aldrig stressar, du är alltid pigg, äter frukost varje morgon, har inget att oroa dig över, dricker aldrig kaffe/te/alkohol, röker inte, hoppar alltid över kakor/kex, du har din idealvikt och äter alltid en varierad kost, aldrig snabbmat/färdiglagat? Bra! Då behöver du inte läsa mer.

    Dom allra flesta tycker det är svårt att i en stressad vardag hela tiden tänka på matens näringsinnehåll och planera välkomponerade måltider. Svårt att veta ifall kroppen får de näringsämnen den behöver. Många hoppar över frukosten, stressar, lider av trötthet, äter snabbmat och dricker en massa kaffe för att orka ta sig igenom eftermiddagen. Tillhör du dom?

    Det finns en lösning! På ett mycket enkelt sätt kan du få i dig dom näringsämnen kroppen behöver och du kommer snabbt att känna skillnaden! Genom att varje morgon dricka en läcker shake fullspäckad med näring ger du kroppen en bra start på dagen. Du kommer att orka mer, må bättre, bli piggare och det tar bara 30 sekunder varje morgon! Varje portion kostar mindre än 19 kr - läs mer här!

    Dag 6

    Mitt mål är att bli 5 kg lättare på 8 veckor. Varje dag äter jag 3 måltider och 2 mellanmål. Dessutom äter jag en del olika kosttillskott för att försäkra mig om att kroppen får det den behöver. Jag dricker också minst 2 liter vatten varje dag.

    Dagens kommentar:

    Eftersom det var så jobbigt igår med hungerskänslor så har jag idag justerat min kost en aning. Lite havregryn och extra protein i morgonshaken gjorde susen :) Protein ger nämligen mättnadskänsla.

    Dagens måltider:

    1. En shake (2 ½ dl mellanmjölk, proteindrinkmix med chokladsmak, en banan, 1 msk havregryn samt en rågad msk extra protein) och en kopp örtdryck.
    2. En herba-våffla (se recept) toppad med keso och hallon/blåbär.
    3. Oxfärsrullader med rotfruktspytt, grönsaker och en knäckebrödskiva. En kopp örtdryck efter maten.


    Dagens mellanmål:

    1. En proteinsnacks och en kopp örtdryck + en nektarin.
    2. En handfull vindruvor. En kopp Options chokladdryck på kvällen.

    Dagens aktivitet:

    7186 steg + 30 minuters funktionell träning framför TV:n till en tränings-DVD

    Vitamin A

    Vitamin A (retinol) behövs främst för att våra ögon ska kunna uppfånga ljus men även hud och slemhinnor behöver A-vitamin för att kunna fungera optimalt. Det gulröda färgämnena (kartotenoider) som finns i många grönsaker är förstadium till retinol och vid behov kan kroppen omvandla dessa till A-vitamin.

    Den främsta källan till A-vitamin (retinol) är inälvsmat (lever) och mjölkprodukter (där det förekommer som tillsats).

    Vid brist på vitamin A blir hud och slemhinnor torra, hårda och hornartade. I ögat slutar tårkörtlarna att fungera, och hornhinnan torkas ut. Vid riktigt svåra fall blir bestående blindhet följden.

    A-vitaminförgiftning kan förekomma när man får i sig mer än 15 mg per dag under lång tid.

    Rekommenderat dagligt intag (RDI) för vuxna:


  • Kvinnor: 700 mikrogram
  • Män: 900 mikrogram
  • Gravida: 800 mikrogram
  • Ammande: 1100 mikrogram

  • Träningstips - cykling

    Cykling passar nästan alla och många äger redan en cykel. Använd den! Äger du ingen cykel kan du kanske låna en eller investera i en. Du förbränner massor med kalorier när du cyklar och du får snabbt bättre kondition. Du blir starkare, piggare och förbättrar din hälsa. Cykla till och från jobbet eller när du ska handla. Cykla för att det är roligt och skönt. Cykla ensam eller tillsammans med någon. Möjligheterna är oändliga.

    Det går också bra att ha en motionscykel hemma eller att delta i exempelvis ett spinningpass på den lokala träningsanläggningen. Men då missar du förstås dagsljus och frisk luft som också har positiva effekter på hälsan. Men du bränner kalorier och får bättre kondition även inomhus. Cykla mer!

    Nutrition Active

    Är du ofta trött och orkeslös?
    Har du en stressig livsstil?
    Äter du en kaloribegränsad kost?

    Om du svarar JA på någon av dessa frågor ska du kanske titta lite närmare på Nutrition Active som är ett kosttillskott som hjälper kroppen att bättre ta tillvara den näring som vi får i oss.  Den ökar också kroppens energiproduktion!

    Nutrition Active förbättrar alltså näringsupptaget i kroppen vilket bidrar till att du får mer ork och energi!

    Huvudingredienserna är:
     
    - Vitamin B1, B2 och B6 (essentiella näringsämnen som används i många av kroppens energiproducerande banor).
    - Chlorella-pulver (framställs från en grön-alg som är mycket rik på vitaminer och mineraler).
    - Cordyceps (en ätbar svamp som använts traditionellt i Kina för att främja hälsan).
    - Rosenrot (balanserar kroppens system och främjar ett positivt humör).
    - Cayennepeppar (hjälper kroppen att bättre absorbera och tillgodogöra sig näringsämnena i kroppen).
    - Laktoferrin (naturligt vassleprotein med positiva näringsmässiga egenskaper för kroppen).
    - Zink, mangan och koppar (mineraler och spårämnen).

    Pris: 307: - för 90 tabletter på WellnessCenterOnline

    RSS 2.0