Här och nu

Alla längtar vi väl bort ibland, eller längtar efter morgondagen. Då, när allt ska bli så mycket bättre. När barnen kan gå själv, när dom lärt sig prata, när vädret blir bättre, när vi har semester, när övervikten är borta, när det finns pengar på kontot, när studierna är avslutade, eller vad det nu kan vara. Känner du igen det?

Inget fel i det men ibland blir det för mycket. Du kanske längtar så mycket efter något annat att du aldrig är riktigt närvarande här och nu?! I tankarna är du alltid någon annanstans. Då är det dags att stoppa upp, varva ner och börja vara tacksam för det du faktiskt har. Oavsett om det är en baby, ett jobb, vänner, mat på bordet varenda kväll, tonåringar eller vad som helst. Alla har något att vara tacksam för, något som är här och nu och som förtjänar uppmärksamhet.

Titta på den här bilden:

Ja, det är min hund. Ja, hon sover. Vad har det med saken att göra? Precis allt! Vi har mycket att lära från djur och natur. När Ronja sover är hon totalt närvarande, hon njuter i fulla drag av det hon gör precis då. Men det gör väl jag också när jag sover, tänker du kanske nu? Och det gör du kanske. Men Ronja (precis som andra djur) är totalt närvarande vad hon än gör. När hon äter, leker, promenerar. Hon är närvarande här och nu i varje situation. Jag kanske går och längtar tills vi kommer hem och in i värmen när vi är ute och promenerar men det gör inte hon. För henne finns bara just här, just nu.

Nu fungerar ju inte livet för oss människor riktigt så. Vi har tider att passa och ansvar för både det ena och det andra. Men att träna sig i att vara närvarande, både fysiskt och psykiskt, är jättenyttigt. För barn till exempel, hjälper det inte att mamma och pappa råkar vara närvarande fysiskt om deras tankar är någon annanstans. Dom behöver hela din uppmärksamhet. Det gör också din partner (åtminstone emellanåt), ditt jobb, dina vänner, dina släktingar. Istället för att hela tiden slitas mellan allt som kräver din uppmärksamhet och känna att ingen någonsin blir riktigt nöjd så kan du träna dig på att vara totalt närvarande i olika situationer. Ett barn, en vän eller en partner som känner din totala närvaro blir nöjd snabbare och sen kan du vara totalt närvarande i nästa situation utan att känna samvetskval för att du inte riktigt var "med" i den tidigare situationen.

Kommentarer
Postat av: Therese

Otroligt bra skrivet! Tack för det och fortsätt vara närvarande - det vinner vi alla på.

2009-01-07 @ 16:09:26
URL: http://utmaning2009.blogspot.com

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0