E-nummer


När du läser innehållsförteckningen på ett livsmedel finns det säkert en hel del där som är obegripligt. Vad är till exempel E 123 för nåt? Nästa fråga blir så klart om det är hälsosamt, säkert och bra för oss att äta?

Azofärger är syntetiska (kemiskt framställda) färgämnen som tidigare varit förbjudna i Sverige men som sedan 1999 (enligt EU´s regler) får lov att ingå om det deklareras i innehållsförteckningen. Dessa färgämnen kan ge upphov till allergi och det är oklart ifall hälsoriskerna kan vara ännu större. Tio olika azofärger kan du hitta i livsmedel:
E 102Tartrazin
E 110Para-orange, Sunset Yellow FCF, Orange Yellow S
E 122Azorubin, Karmosin
E 123Amarant
E 124Nykockin
E 129Allurarött AC
E 151Briljantsvart BN, svart PN
E 154Brun FK
E 155Brun HT
E 180Litorubin BK

När det gäller E-nummer så stor E för att EU har godkänt tillsatsen och själva numret är ett identifikationsnummer. Tillsatserna grupperas i färgämnen, konserveringsmedel, antioxidationsmedel, sötningsmedel och övriga tillsatser. En komplett nyckel över de E-nummer som är godkända finns hos livsmedelsverket. Att dom är godkända betyder alltså att dom får lov att användas - INTE att dom är bra för hälsan! Mitt råd är att i största möjliga mån undvika E-nummer.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0