Dag 5

Mitt mål är att bli 5 kg lättare på 8 veckor. Varje dag äter jag 3 måltider och 2 mellanmål. Dessutom äter jag en del olika kosttillskott för att försäkra mig om att kroppen får det den behöver. Jag dricker också minst 2 liter vatten varje dag.

Dagens måltider:

1. En shake (2 ½ dl mellanmjölk, proteindrinkmix med tropisk fruktsmak, banan + hallon) och en kopp örtdryck.
2. En bit laxfilé på grovt fiberbröd.
3. Thaikryddad kycklingfilé med ris och grönsaker. En kopp örtdryck efter maten.


Dagens mellanmål:

1. Två (!) proteinsnacks och en kopp örtdryck.
2. En shake (proteindrinkmix med Cookies & Cream-smak, 2 ½ dl mellanmjölk) + ett päron.


Dagens aktivitet:

6818 steg
Dagens kommentar:

Idag har det varit jobbigt. Jag har varit hungrig hela tiden! Kroppen har väl börjat förstå att kaloriintaget är starkt begränsat och då protesterar den. Inte har det blivit många steg heller. Regn, en hund som av någon anledning inte vill gå och en massa måsten är mina tre dåliga ursäkter för det. Men så är det och jag misstänker att många känner igen sig!? Det är bara att kämpa på!

Testpanel uttagen

Följande 10 personer har blivit uttagna för att testa hudvårdsserien NouriFusion®.

Jenny, Anna, Poseur, Marika (normal/fet hudtyp)

Carolin, HannaEllenor, Pia, Tina, Linda och Sandra (normal/torr hudtyp)

Det ska bli riktigt spännnade att höra vad ni tycker!

Motivation

För att bli motiverad krävs ett väl definierat mål. Skriv ner VAD du vill och VARFÖR du vill det. Sätt helst också upp en TIDSPLAN. Att ha en bild som påminner om målet är också bra. Se till att dina mål är realistiska och uppnåbara!

Exempel: Jag vill gå ner 10 kg på 3 månader för att må bättre och orka mer.

Gör sedan upp en plan på HUR du ska nå målet. Skriv ner det också.

Exempel: Jag ska äta sunt varje dag (gärna ännu mer detaljerat) och promenera 10000 steg varje dag.

För att bibehålla motivationen krävs en känsla av att man närmar sig målet. Därför är det bra med delmål. Ju längre det är till målet desto fler delmål behöver du!

Exempel: Mitt delmål är att gå ner 5 kg på 1 ½ månad. Mitt huvudmål är att gå ner 10 kg på 3 månader för att må bättre och orka mer. 

Man skiljer på inre motivation som kommer från den egna viljan att uppnå någonting och yttre motivation som skapas av utomstående förhållanden (exempelvis att kunna ha en speciell klänning - läs storlek). Bäst resultat får man när man har både inre och yttre motivation samtidigt. 

När motivationen tryter (för det gör den då och då för oss alla) kan man tänka på sitt mål för att få tillbaka den. Helst tar man då fram pappret man skrivit ner sina mål på och tittar på bilden om man har en sån. Utan ett väl definierat mål är det näst intill omöjligt att hitta någon motivation. Så börja med att definiera ditt mål. Lycka till!

Grattis Linda!

Tack alla läsare som delat med er av era wellness-tips. Linda blev den som vann utlottningen av DVD-skivan "Skräddarsydda Näringssystem".

Hennes tips ser ni här:

"Jag har några tips som jag själv försöker med min hälsa: Jag äter inget socker för att hålla vikten men samtidigt rensa ur kroppens alla gifter från socker. Samt mycket frukt som ger än dom näring kroppen behöver för att få fin lyster och energi. Dricka minst 4 liter vatten per dag för att ge kroppen den vattenmängd den behöver PLUS att man får fin hy av det. Dricker man mkt kallt vatten så arbetar kroppen mer och bränner mer fett än vanligt. Så länge man mår bra i det man gör ska man göra det men far kroppen illa då ska man avbryta. För viktigast av allt är att lyssna på kroppen. På vad den behöver och hur den mår.
Mvh Linda
Tack för en underbar blogg!"

Läsarnas övriga tips hittar du här och här


Dag 4

Mitt mål är att bli 5 kg lättare på 8 veckor. Varje dag äter jag 3 måltider och 2 mellanmål. Dessutom äter jag en del olika kosttillskott för att försäkra mig om att kroppen får det den behöver. Jag dricker också minst 2 liter vatten varje dag.

Dagens måltider:

1. En shake (2 ½ dl mellanmjölk, proteindrinkmix både vanilj och chokladsmak), ett kokt ägg och en kopp örtdryck.
2. Het nudelsoppa med en skiva knäckebröd.
3. Örtkryddad laxfilé, pressad potatis och grönsaker. En kopp örtdryck efter maten.


Dagens mellanmål:

1. En proteinsnacks och en kopp örtdryck.
2. En shake (proteindrinkmix med både vanilj och chokladsmak, 2 ½ dl mellanmjölk) + ett päron.Efter kvällspromenaden lyxade jag till det med en kopp Options Chokladdryck (40 kcal) 
 
Dagens aktivitet:

10088 steg

Träningstips - Simma

Att simma är en skonsam träningsform som dom flesta klarar av. Skaderisken är nästan lika med noll. Fettförbränningen är hög eftersom du både anstränger dig och ofta simmar du i svalt vatten så kroppen dessutom behöver använda energi för att hålla kroppsvärmen uppe. Alla stora muskelgrupper i kroppen jobbar när du simmar och dessutom får hjärt- kärlsystemet sig en hälsosam omgång.

Jag själv tycker det är både roligt och skönt att simma och det går utmärkt att kombinera med exempelvis bastubad och man kan pyssla om sig själv lite extra efteråt.

Simning är dessutom en ganska billig träningsform. Du behöver en baddräkt och en simhall (eller simma utomhus på sommaren). Du kan träna själv eller tillsammans med någon annan. Simma för bättre hälsa!

Testa hudvårdsprodukter gratis!

Update 30/9 -08: Testpanelen är nu klar! Klicka här för att se vem som kom med.

Det behövs fortfarande fler som vill testa hudvårdsprodukter! Jag saknar 3 personer med normal/fet hy och 1 person med normal/torr hy. Det kostar inget att vara med - mer info om testpanelen och hur du anmäler dig får du genom att klicka här 

Gör en behovsanalys!

Kan du tänka dig att...

 • Vara piggare på dagarna?
 • Gå ner några kilo för att må bra?
 • Hålla dig vaken framför TV:n på kvällarna?
 • Orka vara mer tillsammans med dina barn?
 • Hitta din idealvikt och hålla den?
 • Få bättre resultat på träningen?

 • Genom att först göra en enkel behovsanalys så kan du med ShapeWorksTM få en komplett kostplan specialanpassad till dina personliga behov både för viktminskning och bibehållande av din idealvikt, eller om du hellre vill gå upp några kilo i muskler. Du får en gratis behovsanalys och produktpresentation via e-mail genom att fylla i dina uppgifter på denna sidan (klicka på länken - öppnas i nytt fönster).


  Skin Activator Nattkräm

  Trolla fram ett fräschare utseende!

  Nu har turen kommit till den femte och sista produkten i Skin Activator-serien, nämligen den ultrafylliga nattkrämen. På natten är hudens cellförnyelse som störst och huden tar då till sig fukt och näring som allra bäst. Denna kräm gynnar också kollagenproduktionen. Huden känns slätare, får bättre klarhet och lyster samt känns lyxig och luktar jättegott!

  Nattkrämen säljs på WellnessCenterOnline för 537: -

  Dag 3

  Mitt mål är att bli 5 kg lättare på 8 veckor. Varje dag äter jag 3 måltider och 2 mellanmål. Dessutom äter jag en del olika kosttillskott för att försäkra mig om att kroppen får det den behöver. Jag dricker också minst 2 liter vatten varje dag.

  Dagens måltider:

  1. Vaniljyoghurt, proteindrinkmix (choklad-smak), en skivad banan och en kopp örtdryck.
  2. En portion havregrynsgröt med kanel, mangobitar och ½ dl mellanmjölk (det är jättegott och jag håller mig mätt länge. Både kanel och havre är bra för att hålla blodsockret stabilt). En kopp örtdryck efter maten.
  3. Två skivor grovt fiberbröd med leverpastej och smörgåsgurka.

  Dagens mellanmål:

  1. Ett äpple, en proteinsnacks och en kopp örtdryck.
  2. En shake (proteindrinkmix med vaniljsmak, äppeljuice och kanel).
   
  Dagens aktivitet:

  10100 steg (och träffat glada, positiva människor!)

  Team-träff

  Idag ska jag på team-träff för att ha trevligt ihop med andra hälsointresserade människor och lära mig ännu mer om hälsa och olika näringsprodukter.

  Jag återkommer ikväll med min rapportering om "dagens mat" och "dagens aktivitet" och sedan kommer jag att skriva nya, fräscha hälsoinlägg som vanligt imorgon!

  Ha en bra söndag! 

  Dag 2

  Mitt mål är att bli 5 kg lättare på 8 veckor. Varje dag äter jag 3 måltider och 2 mellanmål. Dessutom äter jag en del olika kosttillskott för att försäkra mig om att kroppen får det den behöver. Jag dricker också minst 2 liter vatten varje dag.

  Dagens måltider:

  1. En shake (2,5 dl mellanmjölk, 2 msk proteindrinkmix, vanilj-smak, 1 dl frysta hallon/blåbär) och en kopp örtdryck.
  2. Gulaschsoppa. En kopp örtdryck efter maten.
  3. Räksallad med bröd.

  Dagens mellanmål:

  1. En banan och en handfull vindruvor samt en kopp örtdryck.
  2. Vaniljyoghurt (2 ½ dl) med proteindrinkmix, Cookies & Cream-smak.
   
  Dagens aktivitet:

  9164 steg (lite slött - får försöka gå mer imorgon)

  Förebygg ryggproblem!

  Visste du att i Sverige är ryggont den vanligaste orsaken till att vi sjukskriver oss?
  Det märkliga med ryggproblem är att man bara i vart tjugonde fall kan hitta orsaken. Människor kan ha mycket plågsamma smärtor utan att någonting syns varesig på röntgen, i magnetkameran eller med datortomografi. Samtidigt finns det ryggar som på röntgenbilder visar sig vara gravt slitna - utan att ge några besvär alls! 

   15 % av alla svenskar har besvär med ryggen då och då.
   15 % har nästan alltid lättare besvär.
   5 % har nästan alltid svårare besvär.

  Det innebär alltså att en tredjedel av befolkningen har problem med sina ryggar! Om man mäter över hela livet har 80 procent av alla svenskar någon gång ont i ryggen.
   
       

   

  Lyckligtvis finns det en hel del man kan göra för att förebygga ryggont. Att stärka ryggen med hjälp av olika styrketräningsövningar är ett bra sätt att förebygga ryggont. Ett av de allra bästa sätten att undvika ryggont är att inte sitta för mycket. Vår tid är verkligen sittandets epok. Vi sitter i bilen, framför våra datorer, på sammanträden, när vi läser en god bok, i tv-soffan, när vi spelar dataspel - och i väntrummet hos kiropraktorn...

  Jodå, det är bekvämt att sitta på det västerländska sättet, men kroppen är inte riktigt byggd för det. Visste du att nedre delen av ryggen belastas ungefär dubbelt så mycket när du sitter jämfört med när du står? De som går och står mycket drabbas därför sällan av några ryggproblem.

  Bästa rådet för att förebygga ryggont verkar alltså vara att röra på sig! Sitt mindre och gör gärna styrketräningsövningar!

   

  Laxpytt

  Min absoluta favoritmat är lax och därför bjuder jag idag på en laxpytt.

  Ingredienser:

  laxfilé (utan skinn o ben)
  kokt potatis
  purjolök
  olivolja (till stekning)
  frysta ärtor och/eller bönor
  hackad dill
  salt o svartpeppar

  Gör så här:

  Skär lax o potatis i tärningar, strimla purjolöken. Hetta upp oljan i en panna och stek först laxen några minuter. I med potatis och purjolök någon minut till. Slutligen i med ärtor/bönor och dill - låt allt bli varmt.

  Servera med en citronklyfta, tomat och färsk basilika, gärna med ännu fler grönsaker :) Nyttigt och gott!

  Dag 1

  Idag har jag då påbörjat mitt 8-veckorsprogram. Målet är att bli 5 kg lättare. Varje dag äter jag 3 måltider och 2 mellanmål. Dessutom äter jag en del olika kosttillskott för att försäkra mig om att kroppen får det den behöver. Jag dricker också minst 2 liter vatten varje dag.

  Dagens måltider:

  1. En shake (2,5 dl mellanmjölk, 2 msk proteindrinkmix, choklad-smak, 1 banan) och en kopp örtdryck.
  2. En portion havregrynsgröt med kanel, mangobitar och ½ dl mellanmjölk.
  3. En portion spaghetti med köttfärssås samt rivna morötter. En kopp örtdryck efter maten.

  Dagens mellanmål:

  1. Ett proteinsnacks och en kopp örtdryck.
  2. Vaniljyoghurt (2 ½ dl) med proteindrinkmix, Cookies & Cream-smak.
   
  Dagens aktivitet:

  10067 steg

  Succén är tillbaka!

  Äntligen kan man återigen få gratis smakprovWellnessCenterOnline! Du som är intresserad av att kontrollera din vikt, må bättre och/eller få bättre träningsresultat har nu möjligheten att provsmaka innan du köper något.

  Klicka på bilden och beställ ett gratis smakprov du med! Tipsa dina vänner också!

  Skin Activator Decolletagekräm

  Få tillbaka ett fräschare utseende!

  Huden på bröstet, halsen och i dekolletaget är tunn och känslig. Den här underbara krämen gör att huden känns silkeslen och slät. Den är fuktgivande och vitaliserande. Precis som övriga produkter i Skin Activator-serien luktar den jättegott och innehåller glukosaminkomplex som hjälper huden att bilda kollagen.

  En behändig pumpflaska ser till att du får rätt mängd utan kladd! Priset är 604: - på WellnessCenterOnline

  Min egen upplevelse efter bara några veckors användning är att huden blir jämnare, både på ytan och i färgton. Krämen stramar upp huden och linjer/rynkor blir mindre framträdande. Därför kan jag varmt rekommendera denna produkt!

  Testpanel sökes!

  Update 30/9 -08: Testpanelen är nu klar! Klicka här för att se vem som kom med.

  Jag söker 10 personer som kan tänka sig att testa hudvårdsserien NouriFusion®. Det ska vara 5 personer med normal/torr hud och 5 personer med normal/fet hud. Följande produkter ska testas:  - Ansiktsrengöring
  - Ansiktsvatten
  - Fuktkräm
  - Ansiktsmask
  - Ansiktsskrubb


  Produkterna har en unik sammansättning av A-, C- och E-vitamin för en sundare, renare ansiktshy. Om du blir uttagen skickas proverna hem till dig kostnadsfritt och din uppgift blir sedan att helt ärligt berätta vad du tycker om produkterna i din blogg. Mer info till dig som blir uttagen. Som tack för hjälpen kommer du efteråt att få ett fint erbjudande på våra produkter! Mer info om produkterna hittar du genom att klicka här. Alla produkterna finns också att köpa på WellnessCenterOnline.

  Vill du ingå i testpanelen? Skriv ett inlägg i din blogg där du länkar till detta inlägg och skriv sedan en kommentar här så jag vet att du vill vara med. Ange vilken hudtyp du har (normal/torr eller normal/fet). Kom ihåg att uppge din e-mailadress så att jag kan kontakta dig!

  Nu är det dax

  Imorgon, fredag den 26/9, påbörjar jag mitt 8-veckorsprogram. Målet är att gå ner 5 kg. Jag kommer att skriva varje dag om vad jag äter och hur mycket jag rör på mig. Varje fredag får ni förstås reda på veckans resultat.

  Jag hoppas kunna inspirera någon mer till en sundare livsstil och hoppas även på peppning från er, kära läsare!

  Vinn en goodie-bag!


  Designändringar

  Jag ändrar lite i min design idag. Det jag ändrat än så länge är färger, header och länkarnas utseende. Det blir nog några ändringar till i eftermiddag. Kommentera gärna så jag vet vad ni tycker!

  Vill du ändra i din egen blogg kan jag rekommendera Designa Din Blogg som jag tycker är en bra sida.

  Ät dig frisk!

  En av vår tids folksjukdomar är depressioner som ofta orsakar stort lidande för både den som drabbas och den drabbades omgivning. Behandling med antidepressiva läkemedel är idag väldigt vanligt. Jag tänkte istället skriva om hur du med kostens hjälp kan bli bättre! Jag har själv tidigare ätit antidepressiva läkemedel i många år och sedan med hjälp av kostförändringar kunnat sluta med läkemedel. I många fall är det nämligen hormoner, eller snarare brist på hormoner, som orsakar depression.

  Hormoner består primärt av proteiner som i samverkan med enzymer reglerar kroppsfunktionerna. Hormonerna tillverkas i kroppen och produktionen påverkas av vår kost och vår aktivitetsnivå.

  Dopamin är ett "belöningshormon" som påverkar humöret positivt. Brist på dopamin kan bland annat leda till depression. Dopamin bildas i kroppen av enzymet (aminosyran) tyrosin som du hittar i proteinrika livsmedel; kött, fisk, ägg, baljväxter som bönor och linser, mandel, avokado, bananer, keso, jordnötter, nötter och frön. Tillsammans med protein behövs även vitamin B6, vitamin B12 samt magnesium för bildandet av dopamin. Även järn har visat sig ha en viktig funktion vid produktionen av dopamin. Kroppen ökar också produktionen av dopamin vid fysisk träning!

  Serotonin är ett annat "belöningshormon" som även det bildas av tyrosin (se ovan om dopamin) men även av aminosyran tryptofan som du hittar i rött kött, havre och bananer men också i kiwi, plommon, ananas, aprikoser, fikon, mjölk, ägg, spannmålsprodukter, tomater, nötter och frön. Både kolhydrater och vitamin B6 behövs för att kroppen ska kunna bilda serotonin. Kroppen ökar också produktionen av serotonin vid fysisk träning! Det är också viktigt med god sömn för att hålla serotoninproduktionen på en normal nivå. Antidepressiva läkemedel som exempelvis Prozac innehåller just serotonin.

  Med hjälp av fysisk träning och rätt kost kan du alltså förhindra eller minska depressionsbesvär. Det finns väl ingen anledning att gynna läkemedelsindustrin? Tyvärr är det så att läkarna (iaf dom jag träffat) skriver ut recept på antidepressiva läkemedel utan att överhuvud taget diskutera kostens betydelse för vårt välbefinnande. Självklart ska den som lider av en djupare depression ändå söka läkare.


  Vilken skillnad!

  Detta är min kompis Lars. På tre månader gick han ner 16 ½ kg! Hur då? Han använde herbalifes produkter. Enkelt, gott och säkert. Riktigt snygg är han också, eller hur? I alla fall på den högra bilden ;)
   

  Rolig aktivitet :)

  Att rida är jätteroligt och passar både stora som små, män som kvinnor. En tur på islandshäst är något utöver det vanliga.
   
  Jag red som barn och hade t.o.m. egen häst i några år. Som vuxen har jag vid enstaka tillfällen gjort just dagsturer på islandshäst. Det är helt underbart! Vi har haft picnic med oss och ridit runt i princip en hel dag. Före och efter ritten har vi pysslat om hästarna (ryktat, kratsat hovar, sadlat, sadlat av osv).

  Om du aldrig har provat kan jag varmt rekommendera att du bokar in dig på en dagstur. I Sverige finns ca 150 företag med turridning på islandshästar - se Turkartan.se

  Skin Activator Ögonkräm

  Njut av ögon som ser yngre ut!

  Jag fortsätter min odyssé genom produktserien Skin ActivatorTM - varje produkt är anpassad för ett visst hudområde och fungerar där den behövs bäst. Idag handlar det om ögonkräm.

  Huden runt ögonen är extra ömtålig och har inga egna talgkörtlar. Därför är det ett av dom ställena som först visar tecken på åldrande. Det går att förhindra om du tar lite extra hand om huden kring ögonen.

  Den här krämen har en härligt lyxig formula som tillför fukt och näring till den känsliga huden runt ögonen. Den finns att köpa på WellnessCenterOnline för 348: - Den är otroligt dryg, luktar gott och jag tycker den är väl värd sitt pris.

  Investera i din egen hälsa!

  Dom allra flesta investerar pengar i olika grejor. Det kan vara ett hus, en pensionsförsäkring eller ett sparande till något som man verkligen vill ha. Det är jättebra!

  Tyvärr är det inte lika många som investerar i sin egen hälsa, trots att detta egentligen är mycket lättare. Det enda som krävs är lite eftertanke när det gäller kosten och 30 minuters aktivitet varje dag.

  Oavsett ålder eller fysisk förmåga finns det oändliga hälsofördelar med en aktiv livsstil. En halvtimme om dagen kan förlänga ditt liv med flera år - år när du kan dra nytta av dina ekonomiska investeringar.

  Mannen på bilden heter Dr Luigi Gratton och jag har med honom mest för att han är så himla snygg ;) men också för att han är utbildningsansvarig inom Herbalife, ett av världens ledande hälso- och näringsföretag. Jag använder själv herbalifes produkter för att försäkra mig om ett sunt näringsintag - en god investering i min egen hälsa!

  Nu behöver man ju inte alla vara lika vältränade som Dr Gratton, men en halvtimmes aktivitet per dag kan alla ge sig själv som en present. Ditt skelett och dina muskler blir starkare, din stressnivå sjunker, ditt hjärta mår bättre och det blir lättare att kontrollera vikten. Fördelarna är många!

  Vitaminer för själen

  Jim RohnKroppen behöver rätt näringsämnen, motion och vila för att må bäst. Även själen behöver sin dos av "vitaminer". Min egen största inspirationskälla är Jim Rohn, amerikansk affärsfilosof. Förra året träffade jag honom i verkligheten och jag har läst massor av det han skrivit. En del finns översatt till svenska men jag läser det helst på engelska.

  Jag presenterar här några visdomsord från denna kloke man:

  "Vitamins for the mind"

  "One of the best places to start to turn your life around is by doing whatever appears on your mental "I should" list.


  Indecision is the thief of opportunity.


  Every life form seems to strive to its maximum except human beings. How tall will a tree grow? As tall as it possibly can. Human beings, on the other hand, have been given the dignity of choice. You can choose to be all or you can choose to be less.  Why not stretch up to the full measure of the challenge and see what all you can do?


  You cannot change your destination overnight, but you can change your direction overnight.


  Decision making can sometimes seem like inner civil war.


  I used to say, "I sure hope things will change." Then I learned that the only way things are going to change for me is when I change.


  Don't say, "If I could, I would." Say, "If I can, I will."


  It doesn't matter which side of the fence you get off on sometimes.  What matters most is getting off!  You cannot make progress without making decisions.


  We generally change ourselves for one of two reasons: inspiration or desperation.


  If you don't like how things are, change it! You're not a tree".

  www.jimrohn.com (sidan är på engelska) finns en massa böcker att köpa men det behövs inte. Man kan istället signa sig för att få Jim Rohn´s E-zine helt gratis. Då får du en massa kloka ord i din e-mail varje vecka som du kan njuta av och som kan vara till hjälp när du vill göra någon form av livsstilsförändring.


  Extremsport

  För dig som är lite mer äventyrlig finns en sida om extremsport. Det passar nog inte riktigt mig - jag är alldeles för feg men det är ju väldigt populärt. Möjligen en snällare variant av forsränning skulle jag kunna tänka mig.

  Vad tycker du om extremsport?

  Dessert för viktmedvetna

  Limekokta päron med polkaglass

  Receptet är för 2 personer och varje portion innehåller bara 192 kcal.

  Ingredienser:
  2 medelstora, fasta päron
  2 dl vatten
  ½ dl råsocker
  2 limeblad
  1 stjälk citrongräs
  ½ lime (saften + strimlat skal)

  Skala päronen men låt stjälkarna sitta kvar. Skär av en bit av bottnarna, så att de kan stå stadigt. Koka upp alla ingredienser till lagen och lägg ner päronen. Koka försiktigt i ca 10 minuter så att päronen blir mjuka. Låt kallna i lagen.

  Polkaglass:

  Krossa 4 st polkagrisar och blanda ner i 2 dl lätt vaniljglass.

  Servera päronen utan lag, med polkaglassen.

  Skin Activator Dagkräm

   Locka fram ett ansikte som ser yngre ut!

  Denna lätta dagkräm ingår i en hel serie antiåldrande hudvårdsprodukter. Din hud skyddas med solskyddsfaktor 15 (lika viktigt året om) samtidigt som den återfuktas och bidrar till att minska fina linjer och rynkor. Jag älskar den!

  Krämen luktar jättegott och den är väldigt dryg. Den känns lyxig och får min hud att kännas slätare och fastare. Med hjälp av glukosaminkomplex ökar den naturliga kollagenproduktionen och huden ser märkbart yngre ut på bara några veckor.

  Den finns att köpa på WellnessCenterOnline för 604 kr. Där hittar du också övriga produkter i serien. Den skickas fraktfritt och du har 30 dagars pengarna-tillbaka-garanti om du inte är nöjd. Prova idag!

  Barnslig gympa

  Har du barn mellan 3 och 6 år? Eller jobbar du med barn? Då passar kanske Mini-Röris som säljs på http://www.friskissvettis.se för 189: -

   
  Det finns två olika CD-skivor med ett ca 20 minuter långt program som är uppdelat i fem delar; start, på golvet, uppe, varva ner och vila. De olika delarna kan användas var för sig eller tillsammans.

  Programmet är enkelt och passar både ute som inne. Inga träningskläder behövs. Du får också en plansch som illustrerar rörelserna.

  Mina egna barn är alldeles för stora (11, 14, 18, 20) så jag har inte testat dessa CD-skivor själv. Någon som har testat?

  Träningstips - Gymboll

  Träning med gymbollar är både effektivt, roligt och skonsamt. Du kombinerar balansträning med styrka och koordination. Rygg, mage och bålmuskulaturen stärks och stabiliseras. Gymbollar är billiga och du kan köpa den nästan var som helst. Du tränar hemma och behöver inte ge dig iväg till gymmet.

  Dagens mellanmål

  Att välja rätt mellanmål är jätteviktigt. Det ska vara kalorisnålt och näringsrikt. Om du tänker efter före så riskerar du inte att välja fel bara för att du är jättehungrig och behöver något NU! Titta på dessa exempel:


  Har du bråttom kanske du köper ½ liter cola och en chokladboll. Då får du i dig ca 500 kcal men ingen som helst näring. Ditt blodsocker går snabbt upp men sen dalar det lika snabbt. Inte ett dugg hälsosamt alltså.

  Ungefär lika många kalorier är det i hela 5 mackor (brödsort o pålägg listat nedan).  Lite för många kalorier men ett bättre mellanmål.


  Delikatessknäcke, lättmargarin, mager leverpastej, inlagd gurka

  Rågbröd, lättmargarin, rökt skinka, röd paprika

  Grahamsbröd, lättmargarin, hamburgerkött, gurka

  Fiberfranska, saltkött, lättmargarin, gul paprika

  Rågbröd, lättmargarin, Må gott prickig korv, grön paprika

  Ett annat alternativ, särskilt för dig i farten, är en läcker proteindrink. Den innehåller ca 200 kcal, en bra balans mellan protein, kolhydrater och fett samt massor med vitaminer och mineraler. Snabb, gott, näringsrikt och enkelt! Min egen favorit!


  Müslikaka

  Läsarnas bästa wellness-tips!

  Klicka här!

  Ingredienser:

  3 dl dinkelflingor
  1 ½ dl quionoaflingor
  1 dl krossade linfrön
  ½ dl sesamfrön

  Goji-bär1 dl Gojibär
  1 dl  russin
  1 dl solrosfrön
  2 dl valfria naturella nötter

  1 tsk himalaya salt
  1½ dl akacia honung

  Gör så här:

  Sätt ugnen på 165 grader. Klä en fyrkantig form, ca 20x20 cm, med bakplåtspapper. Häll dinkel och quionoa flingor i en bunke, tillsammans med linfröna och sesamfröna. Mixa gojibär, russin, solrosfrön och nötter ganska fint. Häll detta i bunken med det andra. Värm upp honungen med saltet, tills det blir rinnigt. Häll honungen i bunken och rör om ordentligt. Pressa ut blandningen hårt i formen, sätt in i nedre delan av ugnen. Grädda ca 25 minuter. Låt svalna ordentligt, och skär sedan ut bitar med en vass kniv. Slå in müslikakorna i smörgåspapper eller aluminiumfolie. Klara att ta med i handväskan!

  Receptet lånat från Emma

  Thermojetics Örtdryck

  Jag har aldrig gillat kaffe men druckit massor av te i mitt liv. För några år sen bytte jag mitt vanliga te mot Thermojetics Örtdryck som blivit min absoluta favoritdryck! Den finns i 4 olika smaker, är uppiggande och innehåller antioxiderande polyfenoler som skyddar mot fria radikaler. Jag dricker den varje dag!
  Min favoritdryck = Thermojetics Örtdryck
  Thermojetics Örtdryck är ett pulver som blandas med varmt eller kallt vatten. Den innehåller extrakt av grönt te och finns att köpa som provpåse (27 kr) eller i 50 grams-burk (264 kr). Smakerna är citron, hallon, persika och original. Originalsmaken kan även köpas i 100 grams-burk (462 kr).

  Intervju med Sandra, 18 år

  SandraHär kommer den tredje intervjun i min serie om ätstörningar. Sandra har svarat på fem frågor:

  1. Beskriv så exakt du kan hur din ätstörning ser ut!
  "Jag är 18 år, väger ungefär 45kg till mina 166cm och började få problem när jag var 12 år. Hela min sjukdomstid är väldigt suddig då min hjärna har gått på tomgång under alla åren. Men det började för min del aldrig med att jag ville banta eftersom jag alltid varit väldigt smal. Det var mer att saker och ting började hända runt om mig som jag inte kunde styra över så jag behövde något som jag kunde ha kontroll över. Jag mådde dåligt och kände att kontakten med min pappa och alla dödsfall inom familjen berodde på mig och att jag inte dög som dotter till min pappa. Jag ville bli bra på något och jag blev bra på att svälta. Jag fick kickar av att se kilona rasa och min pappa började höra av sig mer. Men ju mer jag gick ner i vikt desto fetare blev jag. "Ett kilo till, sen är jag nöjd" - Jag blev aldrig nöjd, jag blev bara mer och mer deprimerad och självhatet växte. Mitt mående gick upp och ner beroende på vad som hände i min omgivning. När något blev jobbigt så tog jag till svälten för att få "kontroll". Sanningen är den att kontroll var det sista jag hade. Jag har aldrig haft några tendenser till bulimi, annat än att jag har spytt självmant ett par gånger när ångesten var för stor. Detta var dock endast i början, tills jag förstod hur mycket jag förstörde min kropp. Istället brände jag kalorier på andra sätt i form av träning och kompensation. Vågen var i mitt rum och jag vägde mig ungefär 50 gånger varje dag och räknade varenda kalori jag åt. Jag kunde innehållet på allt som var ätbart och drickbart. Till min nuvarande längd är det minsta jag vägt ungefär 38kg. Jag blev fort medveten om min sjukdom, men när jag fick diagnosen Anorexi så trodde jag att läkaren skämtade med mig. Hur det är nu vet jag inte riktigt, jag är inte frisk - men jag är så pass medveten om mina problem och jag vet exakt vad jag ska göra för att må bra och bli frisk. Jag vill inte längre vara benig, jag har insett att det finns viktigare saker i livet och jag kämpar varje dag för ett liv värt att leva".
   
  2. Vad innebär din ätstörning för dig? (med känslor)
  "Oj. Jag har varit med om mycket i mitt liv.. men jag har aldrig mått så fruktansvärt dåligt som när jag var som mest sjuk. Hatet till min kropp och mitt beteende var så stort att jag skulle kunna ha tagit självmord. Det är en plåga, varje dag! Jag tappade lusten att leva och ville att eländet skulle ta slut, jag kände mig så hjälplös. Ångest, oro, självhat, misslyckad, äcklig.. tankar som rörde sig i mitt huvud varenda vaken minut. Det gick inte en sekund utan att jag tänkte på mat och vikt. Jag kunde inte heller sova på nätterna för att jag oroade mig så mycket över hur morgondagen skulle se ut. Om vågen visade viktuppgång så var dagen förstörd och jag kunde inte visa mig ute. Jag fick tvångstankar, panikångest och andra obehagliga biverkningar. Diagnosen Depression kom inte långt efter min första diagnos. Min kropp har även förstörts rejält av min sjukdom, för all framtid. Jag har blivit laktosintollerant och känslig mot det mesta. Mina tarmar fungerar inte som dom ska och förmodligen inte njurar, lever och andra organ heller. Kroppen blir i princip förvånad varje gång den får mat vilket resulterar i magsmärtor. Jag skulle kunna skriva en hel bok om hur dåligt ätstörningen fått mig att må men det räcker väl med att säga att jag var på botten och väldigt nära att ge upp flera gånger".
   
  3. Vilken hjälp eller vilket stöd får du och vad tycker du om det?
  "Jag kan bara säga som så att alla framsteg jag nått i mitt liv har jag gjort tack vare mig själv. Jag har kommit till insikt och ändrat min inställning till livet. Jag ville inte längre kasta bort mitt liv så jag bestämde mig för att "Nu mår jag bra!". Jag har haft kontakt med massor av läkare, dietister, psykologer, sjukgymnaster, KBT-terapeuter, gått på viktkontroller.. ja allt. Det hjälpte inte mig på något vis, jag kunde förmodligen mer om mat och hur man ska äta än dietisten själv. Och innan varje viktkontroll så drack jag vatten i mängder för att lura läkaren, men den enda jag lurade var mig själv. Det finns ingen ätstörningsklinik här där jag bor och stödet från sjukvården har varit så fruktansvärt värdelöst att jag nästan skäms för deras skull". 
   
  4. Hur påverkar din ätstörning dom som står dig närmast?
  "Dom påverkas självklart väldigt mycket. Jag ville mest låsa in mig i mitt rum med min ätstörning och svälta mig i lugn och ro. Mina nära och kära var förstås oroliga och ledsna, speciellt min mamma. Vi bråkade flera timmar varje dag om mat. Mina vänner prioriterades bort och jag sa alltid nej till att hitta på saker för att försäkra mig på att jag inte skulle få några överraskningar var gäller fika eller andra saker".
   
  5. Vad vill du säga till andra som har en liknande situation? Tips?
  "Det är inget att skämmas över. För att bli frisk måste man först och främst inse att man är sjuk och behöver hjälp. Många är rädd för att vikten bara ska gå upp upp men kroppen är smart och stannar vid en vikt där den fungerar som den ska. Det krävs dock först att man går upp till en stabil vikt så att hjärnan fungerar som den ska innan man tar tag i det psykiska, det är väldigt viktigt. Man är inte mottaglig för något så länge kroppen är i svältläge. Alla måste äta för att överleva och alla förtjänar att må bra. Alla kan bli frisk och det är aldrig försent, bara man ger sig fan på att man ska klara det och inte ger upp. Det kommer inte att vara lätt, men det går! Det gör inget att ta ett kliv bakåt för nästa gång kanske det är två kliv framåt. Prata med anhöriga, det är så viktigt! Man behöver någon som kan stötta en igenom den långa (men nödvändiga!) processen. Det finns också många böcker som har hjälpt mig så gå på ett bibliotek och låna alla böcker som finns om ätstörningar. Kan jag, kan du! Livet har så mycket att erbjuda, kasta inte bort det".

  Du hittar mina tidigare intervjuer och mer info om ätstörningar genom att klicka här.


  Frukt och Grönt

  Jag kikade inom hos Erika där jag hittade ett intressant inlägg om härliga frukt- och grönsakslådor.  Lådorna finns att beställa online hos Årstiderna och levereras direkt hem till din dörr. Det finns fem olika lådor att välja på. Vilket underbart sätt att försäkra sig om att man har frukt och grönt hemma!

  Jag tänker beställa Stora Fruktlådan. Vilken väljer du?

  Laktosintolerans

  Laktos är mjölksocker och laktosintolerans innebär att tarmen inte kan bryta ner mjölksockret pga avsaknad av enzymet laktas. Symptomen är magknip, uppsvälldhet, diarré och gasbildning. Många som är laktosintoleranta vet inte om det men det finns ett enkelt test som kan göras hemifrån för dig som misstänker att du kan vara laktosintolerant.

  Jag är själv laktosintolerant och undviker därför många mjölkprodukter. Men det finns ett stort sortiment laktosfria produkter som gör att jag slipper besvären. Det finns även låglaktos-produkter men dom smakar inte lika bra, tycker jag. Besvären är ofarliga men väldigt otrevliga. På apoteket finns en receptfri tablett som heter Lactrase som kan användas när man exempelvis är bortbjuden eller ska äta på restaurang. Tabletten innehåller enzymet laktas och hjälper därmed din kropp att bryta ner mjölksockret.

  Komjölksallergi är något helt annat. Då är man allergisk mot mjölkprotein. Mer om laktosintolerans och olika matallergier finns att läsa här.

  Vad mår DU bra av?


  Vilket är ditt bästa wellness-tips?

  För att vara med i utlottningen av DVD-skivan "Skräddarsydda Näringssystem" lämnar du ditt tips som en kommentar HÄR

  Fruitness

  För att informera och befrämja intaget av frukt från EU-länderna har man startat projektet FRUITNESS


  På deras sida hittar du massor av information, recept, hälsotips mm.


  Kampen mot bröstcancer

  I oktober drar Cancerfondens Rosa Bandet-kampanj igång igen. Kampanjen syftar till att bekämpa bröstcancer genom att öka kunskapen om sjukdomen och samla in pengar till svensk cancerforskning.

  Genom att köpa Rosa Bandet, som kostar 20 kr, stödjer du alltså kampen mot bröstcancer. Rosa Bandet säljs i många olika butiker och av en del föreningar.

  Du kan också stödja kampen mot bröstcancer genom att vara på plats i Globen den 28/10 då Rosa Bandet-Galan äger rum. Biljetterna kostar 195 kr och säljs via ticnet.se
  Två av artisterna är Anastacia och José Gonzáles. Kvällens värdpar är Renée Nyberg och Hasse Aro. Rosa Bandet-galan sänds också direkt i TV3 kl. 20.00-22.00 den 28/10.

  Nyttigare muffins

  Härliga mellanmåls-muffins i lite matigare och nyttigare variant!

  Ingredienser:

  5 ½ dl dinkelmjöl
  3 dl fiberhavregryn
  ½ dl proteindrinkmix, vaniljsmak
  3 tsk bakpulver
  1 dl strösocker
  3 ägg
  3 ½ dl mellanmjölk
  1 dl flytande margarin
  2 äpplen (skalade o skurna i klyftor)
  kanel

  Sätt ugnen på 175 grader. Blanda de torra ingredienserna i en stor skål. Vispa äggen och rör i mjölken och margarinet. Gör en fördjupning i de torra ingredienserna och rör i äggblandningen. Fördela smeten i muffinsformar (helst stora aluminiumformar). Fyll formarna nästan upp till kanten. Tryck ner två till tre äppelklyftor i varje muffins och skaka över kanel. Grädda i cirka 30 minuter.

  Förkylningstider

  Mitt arbete som Wellness Coach handlar om att hjälpa människor förebygga ohälsa. Ibland blir man givetvis sjuk ändå och just nu är det förkylningstider.

  Först och främst ska man hjälpa sin kropp att bygga upp ett starkt immunförsvar. Det gör du genom att ge din kropp rätt kost, balans mellan motion och vila samt en rejäl dos antioxidanter. Jag rekommenderar RoseOx till alla som vill bygga upp kroppens immunförsvar.

  När du ändå blir förkyld så handlar det om att lindra besvären eftersom man inte kan bota en förkylning. Först och främst tycker jag att man bör dricka honungste, köpa mjuka pappersnäsdukar och låta förkylningen ha sin gång. Är besvären olidliga så finns det gott om receptfria läkemedel på Apoteket. Läkarbesök behövs inte för en vanlig förkylning men om man misstänker exempelvis halsfluss ska man givetvis uppsöka läkare.

  För dig som har barn mellan 0 - 12 år finns nu Barnförkylningsakuten, ett onlinetest från Apoteket som hjälper dig avgöra ifall du behöver uppsöka läkare med ditt barn eller ej, samt ger råd om lämpliga läkemedel som kan lindra ditt barns besvär.

  Aloe Vera Hand & Body-Lotion

  Hand & Body-LotionBeleza är en blogg som handlar om skönhet. Tina, som driver bloggen, skriver om hår, hudvård, smink mm. Jag skickade henne ett prov på Aloe Vera Hand & Body-lotion och bad henne recensera den. Så här skriver hon:

  "Det här är en riktigt skön bodylotion med Aloe Vera som känns jätteskön och svalkande mot huden och går direkt in utan att kladda. Den luktar rent och fräscht och har en överraskande lyxig känsla när man smörjer in sig.

  Den lilla provpåsen jag fick innehöll bara 5 ml och jag tycker att det är jättesvårt att få en rättvis uppfattning om en produkt med bara så lite men vad jag märkte var att den är otroligt dryg. Dom 5 ml räckte gott och väl till båda armarna och benen.

  Jag tror tyvärr att den inte riktigt räcker till till min supertorra hud men till det priset skulle jag faktiskt kunna tänka mig att köpa en tub till mina händer i vinter och jag kan varmt rekommendera den till dig med normal mot torr hud.
  Jag hittar inget negativt alls om den här produkten så även om jag bara har provat en gång så får den ändå hela 4 poäng".   Pris
  : 115 kr för 200 ml på WellnessCenterOnline

  Rött vin och mörk choklad

  Du har säkert hört det förut. Men stämmer det verkligen? Rött vin innehåller en massa antioxidanter och även ämnet reservatol som sänker blodsockret och bromsar åldrandet. Självklart ska det drickas i måttliga mängder. Hur mycket är måttligt då? 1-2 glas per dag. Mer ska du inte dricka och du behöver inte göra det varje dag ;) Man kan tyvärr inte spara ihop dom glas man inte dricker i veckan och dricka dom på helgen istället. Då är det inte längre nyttigt! Men själv tänker jag dricka 1 eller 2 glas rött vin ikväll med gott samvete.

  Till detta tänker jag ta mig en bit mörk choklad som faktiskt också är nyttigt. OM den innehåller minst 70 % kakao! Mörk choklad förbättrar nämligen blodcirkulationen, förebygger hjärt- och kärlsjukdomar samt innehåller antioxidanter, vitaminer och mineraler. Självklart gäller även här att man inte ska frossa utan äta måttliga mängder. En liten bit är okej och det krävs inte mer för att bli nöjd när man väljer mörk choklad.

  Rött vin och mörk choklad passar också väldigt bra ihop rent smakmässigt :)

  Härligt i skogen :)

  Vi har varit ute i ca 4 ½ timmar. 10 hundar och 6 människor som gått 12 ½ km och njutit av hösten i naturen. Underbart!

  Denna utsikt hade vi när vi stannade och hade fikapaus. Min fikakorg innehöll smörgåsar, varm choklad och frukt. Ronja badade helt ofrivilligt på denna plats (hon trillade i) men vid första rastplatsen simmade hon glatt ut för att hämta en pinne som jag kastade i till henne. Här är lite fler bilder som du kan klicka på om du vill se dom större.
    
    
  En perfekt dag för både kropp och själ, det är wellness det :)

  Stöd barncancerfonden

  Madde dog för några dagar sedan, 20 år gammal. Hon kallade sin cancer för "Den jävla idioten".

  Stöd barncancerfonden du med! Deras arbete betyder otroligt mycket för många.

  Helgaktivitet

  De flesta är lediga på helgen och vad pasar väl bättre då än att ta hand om sig själv lite extra? Gör sånt som du mår bra av, oavsett om det handlar om motion, god mat, trevligt umgänge eller att du förvandlar ditt badrum till ett mini-spa i några timmar och pysslar om dig själv. Det går förstås bra att kombinera allihop :)

  Jag själv ska ut på en riktig långpromenad i skogen imorgon och det ska bli härligt! Frisk och klar höstluft, motion, trevligt umgänge, sund och läcker matsäck, glada hundar, för min del är det receptet på en perfekt dag. Jag ska försöka att fotodokumentera denna "vandring" och lägga upp bilder imorgon kväll. På kvällen kan jag då också unna mig ett glas rött vin och kanske se en bra film ihop med barnen.

  Vad gör du i helgen som är bra för både kropp och själ?


  Tre snabba test!

  Testa dina vanor med Hälsomålets självtester!


  Du kan testa dina vanor med tre olika tester om mat och rörelse. Alla testerna fungerar på liknande sätt. Du svarar på frågor och datorn räknar sedan ut ditt resultat och du får feedback och förslag på hur du kan ändra dina vanor till det bättre.

   

  Frukt- och Grönt- Testet

  Matmätaren

  Vardagsaktivitet

  Roliga tips!  Bilderna kommer från ICA.se där det finns massor av roliga tips!


  Nyfiken?

  Skulle du vilja kontrollera din vikt? Bli piggare? Må bättre? Få bättre träningsresultat?

  Är du nyfiken på vad herbalifes produkter kan göra för dig?

  Det anordnas regelbundet informationsträffar runt om i landet som du kan komma och lyssna på. Där får du veta mer om herbalifes produkter och du kan ställa frågor. Oftast får du också provsmaka. Alltihop är givetvis kostnadsfritt! Avsätt en timmes tid till att få information som skulle kunna förändra ditt liv!

  Aktuella tider och platser just nu: (kontakta mig så bokar jag en plats åt dig)

  Lördag 20/9 kl. 11.00: Helsingborg

  Lördag 20/9 kl. 10.00: Stockholm

  Lördag 4/10 kl. 11.00: Umeå

  Tisdag 7/10 kl. 19.00: Malmö

  Tisdag 7/10 kl. 19.00: Nässjö

  Du kan också välja att få en e-mailpresentation om du hellre vill sitta hemma och bli informerad. Fyll i så fall i formuläret på denna sida. Även detta är kostnadsfritt och utan förpliktelser.


  Aktiv livsstil


  Att uppnå en sundare, aktiv livsstil är enkelt men du måste göra några livsstilsförändringar över lång tid, som exempelvis de här:

  - Minst 30 minuters aktivitet av måttlig intensitet varje dag, (även en rask promenad eller trädgårdsarbete räknas).
  - Drick minst 2 liter vatten varje dag.
  - Ät en balanserad, hälsosam kost med mycket frukt och grönsaker. Minska mängden salt och mättade fetter. Du hittar många bra tips genom att klicka på Kost & Näring i vänstermenyn.
  - Håll koll på ditt alkoholintag. Alkohol innehåller många kalorier men ingen näring. Det är inte vad du behöver när du strävar efter en sund livsstil.
  - Rökning ryms inte i en sundare, aktiv livsstil. Om du röker - försök att sluta eller åtminstone dra ner så mycket som möjligt.
  - En aktiv kropp kräver lämpliga mängder vila och avslappning. Stress kan orsaka problem för din kropp och göra den mer mottaglig för sjukdomar. Se till att få den sömn du behöver och ta dig tid att umgås med familj och vänner. Lär dig avkoppling!

  Värt att prova!

  Det är många som testat den nya tjänsten "Hälsotips i mobilen" och den blir alltmer populär. Varje dag i en hel vecka får du ett sms med tips som kan hjälpa dig att må bäst och orka mest.

  En kul grej för dig som vill skapa nya, sunda vanor!

  Body scanner

  Läsarnas bästa wellness-tips!

  Klicka här!

  Både privat och mitt arbete som Wellness Coach använder jag en Body Scanner. På den får jag fram en massa värden som talar om för mig hur kroppen är sammansatt. Det är ett bra hjälpmedel när jag sätter ihop åtgärdsförslag för dom som vill må bäst och orka mest!
  Body Scanner

  Man får fram vikt, fettprocent, vätskeprocent, basmetabolism, muskelmassa (både totalt i kroppen och på just denna modell även i vardera arm och ben), benmineral och metabolisk ålder. Dessa värden säger mer om kroppens hälsotillstånd än enbart vikten.

  En god gärning  Gör det du med!


  Vackert hår

  Schampo, balsam och hårspray med Aloe Vera är toppen för ditt hår som blir rent och fräscht och luktar gott! Varsam rengöring som hjälper till att kapsla in fukt i håret. Ditt hår blir glansigt och ser friskt ut.

  Schampo och balsam finns i två varianter; en för dagligt bruk och en extra fuktighetsgivande för torrt, färgat eller skadat hår. Jag använder själv den senare och är jättenöjd! Hårsprayen ger en mjuk, följsam stadga som jag verkligen gillar och den luktar lika gott som övriga produkter i serien. Dom är dryga och verkligen prisvärda!

  Du hittar alla produkterna här

  Motionslopp

  En perfekt sida för dig som vill veta när nästa motionslopp i Sverige äger rum! Du kan välja att se alla lopp eller att söka på bestämd ort.  Närovar.se  

  (Det går att söka andra evenemang också på sidan)

  Intervju två

  Möt Ellinor, 32 år, som hetsäter i den andra intervjun i min serie om ätstörningar. Ellinor har svarat på fem frågor om sin ätstörning. Läs hennes berättelse:


  1. Beskriv utförligt din ätstörning på ett konkret sätt (utan känslor). Ta med längd, vikt och ålder samt hur länge du haft problem. Beskriv så exakt du kan hur din ätstörning ser ut!
  "Jag har haft ätstörningar i ungefär 17 år. Jag är 32 år, är 170 cm och väger ca 65 kg. I början av min ätstörning svalt jag bara. Men efter ett tag började jag att hetsäta också. Och för att kompensera mitt hetsätande svalt jag igen dagarna efter. Just nu är jag inne i en period där jag hetsäter konstant. har gjort så här i två år nu. Försöker att dra ned på maten vissa dagar, men det slutar bara i hetsätning. Jag kan hetsäta det mesta. Både mat och godis. jag spyr inte upp maten för jag kan inte spy. men överdoserar laxeringsmedel i mängder".

  2. Vad innebär din ätstörning för dig? (med känslor)
  "Ätstörningen förstör hela mitt liv. Mitt hetsätande gör att jag hatar mig själv, äcklas av mig själv och knappt vågar gå utanför dörren av rädsla att visa mig för andra. jag blir helt isolerad. Vågar inte träffa andra människor för jag vill inte att de ska se hur tjock jag har blivit. Ha de två senaste åren gått upp nästan 20 kg. Och det kan jag inte acceptera. Jag tänker på mat och min vikt konstant.  Kan aldrig koppla bort de tankarna. Tänker hela tiden att jag måste gå ned i vikt. Att jag ska börja svälta. Och så länge jag inte klarar av att svälta känner jag mig misslyckad. Jag drömmer på nätterna om att jag är smal igen. Min högsta dröm är att gå ned 20 kg. Att leva som tjock är det värsta som finns".


  3. Vilken hjälp eller vilket stöd får du och vad tycker du om det?
  "Just nu får jag ingen hjälp för mina ätstörningar. Men har fått hjälp förut. Har varit inlagd en gång och gått dagvård en gång. Men ingen av de gångerna var jag motiverad att bli frisk. Och om man inte är motiverad blir man inte frisk vilken behandling man än går på. Jag får dock stöd  från psyk. Har två kontaktpersoner där som jag träffar. Vi pratar ju lite om ätstörningen, men de är ju inga specialister på ätstörningar. Funderar på att söka hjälp igen. Men det tar emot".

  4. Hur påverkar din ätstörning dom som står dig närmast?
  "Det på verkar ju såklart en del. Just nu är min pojkvän i Kina. men min ätstörning påverkar ju förhållandet Jag mår ju ofta dåligt och är deprimerad. Han vill åka och göra saker, men jag mår ofta för dåligt för att orka göra något. Blir samma med min familj. Jag träffar dem sällan pga att jag mår för dåligt och åka dit. Vill inte träffa någon heller. Så blir så att jag tar avstånd från mina nära och kära".


  5. Vad vill du säga till andra som har en liknande situation? Tips?
  "Jag skulle säga att de skulle söka hjälp. För ensam är inte stark. Är ju lättare om man får hjälp så tidigt som möjligt. När man varit sjuk i 17 år är tankarna så invänjda att det blir så svårt. Jag önskar INGEN att må så dåligt man gör i en ätstörning. Man måste börja tänka annorlunda. Att tänka att man duger som man är och inte behöver vara jättemager för att duga. Är väldigt svårt att ge råd åt andra. Känns som jag följer ju ändå inte dem råden själv. Men tror nog inte att någon kan bli frisk på egen hand utan hjälp".

  Läs gärna Ellinors Blogg

  Tidigare intervju: Liina, 19 år, som lider av anorexi och bulimi


  Passande ordspråk

  Jag gillar verkligen ordspråk och på denna sida hittade jag ett som jag tycker passar utmärkt i en wellness-blogg:

  "Hälsa är summan av alla de sjukdomar du inte har".


  Du som vill ha en seriösare definition klickar här

  Slipp sötsuget!

  SötsugenDen största anledningen till att man blir sugen på något sött är att man helt enkelt äter fel. Antingen har man stoppat i sig snabba kolhydrater som orsakat en snabb blodsockerhöjning och när blodsockret sedan dalar blir man sötsugen. Eller så saknar kroppen något viktigt näringsämne. Nu kan ju inte kroppen säga:  -"Jag vill ha vitamin B6" (exempelvis) utan man känner bara ett sug som man ofta feltolkar som sötsug. Så ger man sin kropp en sockerchock istället för det som den kanske egentligen behöver. Tokigt, eller hur?

  Mitt råd är alltså att först och främst äta sunt och nyttigt. Dessutom rekommenderar jag till alla ett multivitaminkomplex för att försäkra sig om att kroppen får de mikronäringsämnen den behöver. Eftersom det är i tarmen som näringsämnena tas upp av kroppen är det viktigt att hålla tarmen fri från slaggprodukter. Det gör du genom att äta tillräckligt med fiber och dricka tillräckligt med vatten. Vill du hjälpa din kropp lite extra på traven finns en sinnrik produkt som förbättrar näringsupptaget. Nutrition Active underlättar kroppens upptagning av essentiella näringsämen.

  Vill du ha personlig rådgivning är det bara att höra av sig! All rådgivning är kostnadsfri och jag sätter gärna ihop ett individuellt åtgärdsförslag åt dig!


  Huvudvärk

  Alla får ont i huvudet ibland. Några får ont oftare. Om man har huvudvärk ofta och äter mycket värktabletter kan man dessutom få huvudvärk av värktabletterna! Därför är det viktigt att reda ut vilken typ av huvudvärk man har och vad som utlöser den. Några enkla livsstilsförändringar kan göra susen. Det är exempelvis mycket viktigt att blodsockernivån hålls på en jämn nivå. Motion kan hjälpa om din huvudvärk beror på muskelspänningar. Lika viktigt är det att få tillräckligt med sömn och att se till att man har en bra arbetsställning.

  Spänningshuvudvärk är den vanligaste typen och utgör 90 % av all huvudvärk. Värken smyger sig på och det gör ont i hela huvudet. Denna typ av värk kommer av att du spänner musklerna i nacken eller käken (ofta omedvetet). Du kanske är nedstämd, oroar dig, sover dåligt eller stressar mycket.

  Migrän är en inflammatorisk kärlsjukdom som ger intensiv smärta, oftast i ena huvudhalvan. Man kan också bli illamående, känslig för ljus och ljud och eventuellt få synförändringar. Symtomen är individuella. Stress är den främsta orsaken till migrän men även hormonsvängningar, viss mat och dålig nattsömn kan utlösa en migränattack.

  Läkemedelsutlöst huvudvärk drabbar den som ofta tar värktabletter mot spänningshuvudvärk. Du känner igen denna typ av värk som en "abstinens", dvs du har en svagt molande värk redan när du vaknar på morgonen som sitter i tills du tar en värktablett. Detta är ett tecken på att kroppens reglering av smärta inte längre fungerar optimalt och det är dags att sluta äta värktabletter!

  Läs mer om huvudvärk hos Sjukvårdsrådgivningen.

  Först ut ...

  Först ut i min intervjuserie om ätstörningar är 19-åriga Liina.
  I texten nedan (som är oredigerad) har Liina svarat på följande fem frågor:

  1. Beskriv utförligt din ätstörning på ett konkret sätt (utan känslor). Ta med din längd, vikt och ålder samt hur länge du haft problem. Beskriv så exakt du kan hur din ätstörning ser ut!
  2. Vad innebär din ätstörning för dig? (med känslor)
  3. Vilken hjälp eller vilket stöd får du och vad tycker du om det?
  4. Hur påverkar din ätstörning dom som står dig närmast?
  5. Vad vill du säga till andra som har en liknande situation? Tips?

  Liinas berättelse:

  Jag lider av anorexi och bulimi . Bulimin kom in i mitt liv när jag var 15 år gammal och då kunde jag äta massa av mat och godsaker, spydde omkring 20-50 gånger varje dag . Men idag 4 år senare åkte jag akut in till sjukhuset pgp av näringsbrist och vätskebrist. Då fick jag även diagnosen anorexi och väger omkring 35- 40 kg är 155 cm lång. Och efter som jag lider av anorexi och bulimi så kommer perioder då jag hetsätter och spyr, ibland så äter jag ingenting alls och spyr då ingenting eftersom jag inte äter något .
  Mina ätstörningar är ju hela mitt liv, eftersom mitt liv kretsar kring ätstörningarna. Och ibland är ångest så stark att jag tappar tron på livet och faller i depressioner . 
  Jag har aldrig fått någon vård för mina ätstörningar eftersom min bulimi har varit hemlig fram tid den dagen jag fick diagnosen anorexi. Men kommer få hjälper om någon månad för anorexin och bulimin. Så det ända stödet jag får är ifrån samtal med min kurator . Och samtalen med min kurator är helt klart bäst, eftersom han var den första jag kände att jag kunde berätta detta om för om bulimin.
  Mina närmaste påverkas inte mer än att jag gärna ofta pratar om mat väldigt mycket med dem. Kan även ibland bli lite bråk om mat och sånt, men inte så mycket. Självklart när jag inte äter någon mat kan jag bli väldigt arg och aggressiv, tror folk omkring mig då kan bli väldigt ledsamma, eftersom jag då kan säga väldigt elaka saker till dem. 
  Till folk som lider av ätstörningar har jag bara ett tips och det är - PRATA med folk om din ätstörning, och berätta allt som den tynger och gör i mott dig . För det tjänar ingenting till att gå omkring själv med ätstörining, jag kan lova att det blir lättare ifall alla vet och INTE någon HEMSK ÅNGEST . TALA UT OM DIN ÄTSTÖRNING
   

  Läs gärna Liinas egen blogg:  My own freekshow

  Räkna ut ditt energibehov

  Många undrar hur många kalorier man egentligen behöver och hur man ska veta hur många kalorier man kan äta. Det finns olika sätt att räkna ut detta och här presenterar jag några enkla formler för dig som har ett stillasittande arbete. Om du motionerar eller har ett fysiskt krävande arbete får du lägga till fler kalorier.

  Kvinnors dagliga energibehov i kcal:  
  18-30 år =
  19,44 * kroppsvikten i kg + 636
  31-60 år =
  10,80 * kroppsvikten i kg + 1104
  över 60 år =
  11,76 * kroppsvikten i kg + 859
  Mäns dagliga energibehov i kcal:   
  18-30 år =
  19,68 * kroppsvikten i kg + 902
  31-60 år =
  15,12 * kroppsvikten i kg + 1140
  över 60 år =
  15,36 * kroppsvikten i kg + 786


  Exempel: En 32-årig kvinna på 67 kg med stillasittande arbete bör maximalt inta 1828 kcal om dagen:
  (10,80 * 67 kg + 1104 = 1828 kcal). Detta för att bibehålla den vikt hon har. Om man vill gå upp eller ner i vikt måste man justera intaget därefter.

  För hälsans skull är det också viktigt vad kalorierna består av. Högst 30 %  av det dagliga energibehovet bör komma från fett (om du vill gå ner i vikt bör du satsa på 25 %). Resten ska vara högvärdiga proteiner och långsamma kolhydrater. För kvinnan i exemplet ovan får alltså 545 kcal stamma från fett (= 65 gram).

  Det finns andra formler för att räkna ut energibehovet och då ingen formel är exakt bör man se sin uträkning som ett riktmärke snarare än som exakt vetenskap, oavsett vilken formel man använder.

  Äntligen här!

  Nyhet!

  H3O ProTM isoton dryck - förverkliga fantastiska prestationer

  När du tränar kräver du att kroppen presterar mer, och därför är det viktigt att stötta kroppen och ge den det som den behöver. Det är därför du får så mycket mer från H3O ProTM isoton dryck än från andra ledande märken på marknaden. H3O ProTM isoton dryck är en innovativ isoton dryck som har utvecklats av experter på idrottsnäring för att hjälpa dig att förverkliga fantastiska prestationer genom att:

  • Återställa vätskebalansen
  • Ge energi och uthållighet
  • Gynna absorptionen
  • Ge antioxiderande skydd
  • Fantastiska prestationer - fantastisk smak! H3O ProTM är en ren isoton dryck med en lätt citronsmak som säkert kommer att hjälpa dig att bevara vätskebalansen och prestera på topp, oavsett vilken idrott du utövar

  Innehåller:
  Inga artificiella sötningsmedel
  Inga artificiella smakämnen
  Inga konserveringsmedel


  Besök http://www.herbalife-h3opro.com/se för mer information. 
  Den finns att köpa HÄR.


  Vinnaren är....

  Aloe Vera GelDen lyckliga vinnaren i tävlingen där man kunde vinna en Aloe Vera Gel är.....Carina!
  Ett stort GRATTIS till dig!

  Just nu har jag också utlottning av DVD-skivan "Skräddarsydda Näringssystem". Klicka här för att vara med.

  Ätstörningar

  Då det finns många som lider av någon form av ätstörning så är det ett angeläget begrepp att ha med i en blogg som handlar om wellness. Eftersom jag själv inte är någon specialist på ätstörningar hittar du här några användbara länkar. Dessutom finns här en liten intervjuserie där jag presenterar olika berättelser från personer som har ätstörningar. På så vis hoppas jag kunna hjälpa till att sprida kunskap och indirekt hjälpa både dom som söker information och dom som själv är i riskzonen. Om du själv har en ätstörning och kan tänka dig att bli intervjuad (via mail) får du gärna säga ifrån! Jag tar också tacksamt emot länktips om du vet någon bra sida på området!

  Intervju med Sandra, 18 år (som kämpar mot ätstörningar)

  Intervju med Ellinor, 32 år (som lider av hetsätning)

  Intervju med Liina, 19 år (som lider av anorexi och bulimi)

  Info om ätstörningar

  KÄTS (Kunskapscentrum för ÄTStörningar)

  Forskning om ätstörningar

  Riksföreningen mot ätstörningar

  Lidingöloppet 2008

  Lidingöloppet, störst i Sverige och världens största terränglopp, går av stapeln helgen den 26-28 september i år. Som oberoende herbalifedistributör är jag extra stolt över att Herbalife är officiell näringssponsor även i år. Dessa underbara näringsprodukter som hjälper människor att uppnå sina mål, oavsett om det handlar om viktkontroll, allmänt bättre hälsa eller fantastiska idrottsresultat.

  Många idrottsmän (och kvinnor) världen över använder våra näringsprodukter för att maximera sina prestationer, må bäst och uppleva skillnaden! Herbalife sponsrar också bland annat det amerikanska fotbollslaget L.A. Galaxy, där David Beckham spelar, Lyngby Boldklub i Danmark och finska ishockeylandslaget.

  Vill du också bli starkare, snabbare och uthålligare? Fyll i formuläret på denna sida så blir du kontaktad av en ShapeWorksTM coach som kan ge dig en komplett kostplan specialanpassad till dina personliga behov. Det är helt oförpliktande och innebär inget köptvång.

  Fetmafaktor

  Många tycker att det är jobbigt att räkna kalorier och svårt att veta riktigt vad man ska äta för att kontrollera sin vikt. Professor Birger Svihus (vid Universitetet för Miljö- och Biovetenskap i Norge) har tillsammans med sina kollegor utvecklat en metod som gör den fettbildande effekten av maten lättare att förstå. Fetmafaktor är ett mått på den maximala mängden fett som kan lagras i kroppen vid intag av 100 gram ätlig vara. Fetmafaktorn anges i ett tal mellan 0 och 100. Undvik mat med hög fetmafaktor (över 18). Begränsa intaget av mat med medelhög fetmafaktor (10-18) och ät så mycket du vill av mat med låg fetmafaktor (0-10).

  Några exempel på olika matvarors fetmafaktor:

  Banan 8,8
  Hallon 1,7
  Skysås 1,6
  Bearnaisesås 20,8   
  Lättmjölk 3,7
  Fruktyoghurt 8,7
  Vispgrädde 33,9
  Potatischips 48,1
  Hasselnötter 59,6
  Gurka 0,7
  Ärtsoppa 2,8
  Avokado 17,2
  Kycklingfilé 7,6
  Grillkorv 19,7
  Kaviar 37,3
  Fiskbullar 5,7
  Ris 8,5
  Pasta 12,7
  Havregrynsgröt 3,5
  Knäckebröd 30,6
  Rågbröd 18
  Franskbröd 21,4
  Muffins 33,9
  Gräddglass 17,5

  Fullständig lista hittar du genom att klicka här! (Sidan är på norska)

  Besväras du av tinnitus?

  Nästan var femte svensk lider av tinnitus, det vill säga pip och/eller brus i öronen. Det finns ingen medicinsk bot men flera studier har visat att kognitiv beteendeterapi, KBT, kan vara till stor hjälp. I Sverige råder tyvärr stor brist på KBT-terapeuter. Därför har man i en studie vid Uppsala Universitet undersökt om KBT-behandling på distans kan vara ett alternativ. Studien visar att 25-40 % av patienterna blev hjälpta av denna metod som innebar att man under 6-10 veckor fick följa en behandlingsmanual med visst stöd via e-post eller telefon från en KBT-utbildad behandlare. Läs mer om KBT här.

  Celluliter

  Idag tänkte jag skriva om celluliter, först ska vi reda ut vad celluliter egentligen är och jag kommer även att tipsa om vad man kan göra för att minska dessa. Många, framförallt kvinnor, besväras av så kallad "apelsinhud". Hur uppstår celluliter då? Dålig blodgenomströmning leder till att det blir vattenansamlingar i vävnader och bidrar till att toxiner och restprodukter inte transporteras ut utan fastnar i kroppen. Dessa ansamlingar tillsammans med trycket från uppsvällda fettceller ger gropar i huden som är ett kännetecken för celluliter. När fettcellerna ökar i omfång börjar dom trycka på blodkärlen, vilket påverkar blodcirkulationen. Detta är en anledning till att främst överviktiga får besvär med celluliter. Att det är mest kvinnor som drabbas beror på att deras hud är tunnare än männens. Hudläkare och experter brukar säga att det finns tre typer av celluliter:

  1. Groparna syns endast då man klämmer ihop huden och det är ett tecken på att vatten ansamlats i vävnaden.
  2. Groparna är synliga när man står upp, vilket beror på att vatten, fett och slaggprodukter klumpats ihop i vävnaden och att cirkulationen börjat försämras.
  3. Groparna syns även då man ligger och betyder att slaggämnena börjat bilda en geléaktig massa som så småningom antar allt fastare konsistens.

  Vad kan man göra då? Bästa sättet att minska celluliter är att motionera och äta hälsosamt. Att sluta röka och dricka tillräckligt med vatten är också nödvändigt. Cell-u-loss är ett kosttillskott som hjälper kroppen reglera vätskebalansen på ett naturligt sätt och kan därmed vara ett bra hjälpmedel i kampen mot celluliterna. Dessutom kan en bra skrubbkräm hjälpa till att få fart på blodcirkulationen. Prova exempelvis Body Buffing Scrub. För bästa resultat kan även en uppstramande kräm med fördel användas, jag rekommenderar Body Contouring Créme. Lycka till!


  Ditt bästa wellness-tips!

  Dela med dig av ditt bästa wellness-tips i form av en kommentar så är du med i utlottningen av DVD-skivan "Skräddarsydda Näringssystem". Gör dig redo att må bättre, se bättre ut och njuta av livslångt välbefinnande genom att skräddarsy ett näringsprogram som uppfyller just dina behov!

  Nu vill jag se många tips - stort som smått. Allt är välkommet så skriv något NU!

  (Utlottning sker 30/9 2008)
   

  Viljan att gå upp i vikt

  Precis som det finns överviktiga människor finns det också dom som är underviktiga. En del kämpar hårt för att gå upp i vikt. Det är ju varken snyggt eller hälsosamt att vara för mager. Enligt WHO är du underviktig om du som kvinna har ett BMI på under 18,6 och om du som man har ett BMI på under 20. Klicka här för att räkna ut ditt BMI.

  Det första du ska göra om du är underviktig är att kontrollera att du inte har någon bakomliggande sjukdom som orsakar undervikten. Om du är rökare kan ett rökstopp göra susen eftersom du då oftast får större aptit. 20 ml rödvin en timme innan måltid är också aptithöjande ;) 

  En del underviktiga gör allt som står i deras makt för att gå upp i vikt. Dom äter vispgrädde, godis, kakor osv men inget händer. Tyvärr är detta sätt lika ohälsosamt som det är ineffektivt! Precis som med övervikt gäller det att hitta rätt balans mellan aktivitetsnivå och hur mycket man äter samtidigt som det man äter ska vara näringsrikt och hälsosamt. Svårt? Det beror på....

  Jag känner en tjej i Eslöv som gick upp 8 kg på 2 månader. Totalt har hon gått upp 10 kg och hon har gjort det genom att följa ett individuellt anpassat viktkontrollprogram från herbalife. Många tänker vadå herbalife - det är ju bantning. Men så är inte fallet. Herbalife är god näring och kan användas på många olika sätt. Lena gjorde som så att hon åt sin vanliga mat till frukost, lunch och middag. Efter varje måltid drack hon en smarrig proteindrink som efterrätt. Dessutom åt hon läckra proteinsnacks till mellanmål. Så enkelt var det! Viktökningen bestod av muskelmassa och hon har idag samma klädstorlek som förut men hon ser mycket friskare ut och mår bäst!

  Du kan också läsa mer om att gå upp i vikt hos exempelvis iForm eller hos Dietist.se

  Hör av dig om du vill ha min hjälp att gå upp i vikt på ett hälsosamt och effektivt sätt!


  Hur många kalorier dricker du?

  Det bästa man kan dricka är vanligt kranvatten. Gott, nästan gratis, livsnödvändigt och kalorifritt! Men jag vet att många har svårt för att dricka vatten. Prova att smaksätta det med citron, gurka, hallon eller vad du vill. Mineralvatten är det näst bästa alternativet men innehåller ofta mycket salter, som inte alltid behövs. Här är några exempel på olika dryckers kaloriinnehåll så kan du räkna ut hur många kalorier du får i dig i onödan ;)

  Light-läsk
  Vanlig läsk
  Mellanmjölk
  Vin
  Saft/Cider
  Apelsinjuice   
  Lättöl
  Starköl
  Grogg
  1-3 kcal/dl
  35-40 kcal/dl  
  45 kcal/dl
  70-75 kcal/dl
  ca 40 kcal/dl
  45 kcal/dl
  25-30 kcal/dl
  45-50 kcal/dl
  ca 80 kcal/dl

  Om det är så att du vill gå ner i vikt eller bibehålla din vikt är det till stor hjälp att byta ut andra drycker mot vatten. Alternativet är att röra mer på sig - det går bra det med!

  P.S. I detta inlägg har hänsyn till hälsoeffekter inte tagits - det handlar enbart om kalorier. Ur hälsosynpunkt är det exempelvis bättre att dricka mjölk än läsk oavsett kaloriinnehåll.

  Midjemått

   
  Ta fram måttbandet och mät ditt midjemått! Det är ett enkelt och bra mått som visar ifall du behöver minska i omfång. Midjeomfånget bör vara under 94 cm för män och under 80 cm för kvinnor.

  Midjemått fångar i ett enda värde upp såväl bukfetma som den totala graden av övervikt.

  Behöver ditt midjemått minska? Vill du ha hjälp? Klicka då på denna länk!

  Få hälsotips via sms!

  Denna bild fixade min lillasyster till mig när hon såg att man nu kan få hälsotips via sms. Fin, eller hur?
  Det enda du behöver göra är att SMS:a Herba Tips till 72500. Då dimper det ner ett tips per dag i en hel vecka! Prova idag!

  Fett - vän eller fiende?

  Rätt sorts fett i rätt mängd är nödvändigt för att vi ska må bäst och orka mest. Många som bantar försöker unvika fett till varje pris medan dom som vill gå upp i vikt kanske stoppar i sig fett urskiljningslöst. Har man inga viktproblem tänker man kanske inte heller så mycket på matens fettinnehåll och kan därmed löpa ökad risk för exemelvis hjärt- kärlsjukdom. Därför ska jag försöka reda ut begreppet "Fett - vän eller fiende"

  Det finns fyra olika sorters fett: Mättat, fleromättat, enkelomättat samt transfett.

  - Den i särklass mest hälsofarliga typen är transfetter. På innehållsförteckningar står det delvis härdat fett. Detta ska du undvika helt!
  - Du bör också begränsa intaget av mättade fetter då intag av denna fettyp ökar mängden skadligt kolesterol i blodet och kan leda till hjärt- kärlsjukdom. Mättade fetter hittar du i feta mjölkprodukter, feta charkuterivaror, choklad, kokosolja och palmolja.
  - Både enkelomättade och fleromättade fetter kan sänka halten av det skadliga kolesterolet i blodet och därmed minska risken för hjärt- kärlsjukdomar. Därför bör du välja dessa fetter. Du hittar enkelomättat fett i olivolja, rapsolja, avokado, kyckling, mandel, hasselnötter, jordnötter samt cashewnötter. Fleromättat fett finns i fet fisk, rapsolja, solrosolja, valnötter, linfrö samt sesamfrö.

  Mängden fett som du behöver är beroende av kön, ålder, aktivitetsnivå och vikt. Det är aldrig bra med övervikt men om du först lär dig äta rätt sorts fett kan du sedan anpassa mängden utifrån dina individuella förutsättningar.

  Läs mer om fetter hos Livsmedelsverket

  Ge barnen sunda vanor!

  Det blir allt vanligare med överviktiga barn, barn som ofta sitter många timmar framför TV:n eller datorn istället för att röra på sig. Därför blir det också allt viktigare att föräldrar, far- och morföräldrar och vuxna i allmänhet lär sig att hjälpa barnen så att dom kan få sunda matvanor och en aktiv livsstil. På så vis investerar man i barnens hälsa.

  1. Barn gör inte som du säger utan som du gör! Det viktigaste är därför att se över dina egna vanor. Äter du sunt och nyttigt? Motionerar du? Gör ni det tillsammans?
  2. Belöna barn med omtanke, beröm och uppmärksamhet men inte med kalorier. Det är alltför vanligt att barn får en godispåse istället för en kram eller en påse chips istället för tid. På det viset lär man barnen att tröstäta.
  3. Ha alltid frukt hemma, medan glass, godis och kakor förpassas till en bestämd dag i veckan. Ett fat med frukt där det är fritt att ta när man vill är kanonbra. Köp inte hem mer onyttigheter än som blir uppätet på den bestämda dagen!
  4. Bojkotta snabbmat och halvfabrikat - börja istället laga egen mat från råvaror. Det behöver inte vara krångligt eller tidskrävande.

  Listan skulle kunna bli jättelång men tanken är inte att jag ska komma med en massa pekpinnar. Koncentrerar du dig på ovanstående punkter har du kommit långt. Om ditt barn redan är överviktigt kanske du behöver lite fler tips - fråga gärna. Jag svarar på alla frågor snarast möjligt. Och du, vänta inte tills barnet blir äldre! Då är dåliga vanor svårare att bryta. Ju tidigare man grundlägger sunda vanor desto bättre!

  Hälsotips i mobilen

  Dags för nya vanor? Då kan en veckas hälsotips via sms göra susen! Med dagliga påminnelser är det enklare att bryta gamla mönster och hitta vägen till en sundare livsstil. Riktigt roligt tycker jag att det är :) Det känns verkligen som om någon bryr sig och kan vara ett fantastiskt stöd när man vill skaffa sig nya, hälsosammare vanor. Nu tar det ju ungefär 21 dagar att bilda en ny vana men om man vill kan man ju beställa en ny omgång hälsotips efter första veckan. En del saker kanske man redan vet men det skadar inte med påminnelser, eller hur? Och några tips är riktiga guldkorn ;)

  Vad tycker du?

  Ta chansen att recensera min blogg på BloggerGossip! Det vore roligt att få höra vad ni tycker! Man måste registrera sig men sen är det fritt fram att recensera alla möjliga bloggar :)

  Självklart välkomnar jag som vanligt frågor och annat tyckande direkt här i bloggen också.

  Sneak Preview: Ikväll kommer jag med en efterlängtad nyhet - hälsotips i mobilen. Jag är inte riktigt klar men du är välkommen att titta in igen senare!

  Smyg-motion

  Må bra!Många som jag pratar med säger att dom inte har tid att motionera. En del tycker också att det är dyrt. Därför kommer här nu en lista på sånt som är gratis och som du kan "smyga" in i din vardag utan att du behöver lägga flera kvällstimmar på att åka iväg och träna på exempelvis ett gym. Välj ut en eller ett par stycken och smyg in dom i din vardag så märker du snart att du får mer energi och mår bättre!

  - Cykla till och från jobbet
  - Om du kör bil, välj parkeringsplatsen längst bort
  - Om du åker buss, hoppa av en hållplats tidigare och promenera resten

  - När du pratar i telefon: Res dig upp och gå omkring medan du pratar.
  - Arbeta lite extra i trädgården på sommaren och ha lite mer sex på vintern ;)
  - Sätt på musik när du städar och ta några extra danssteg då och då

  Gå i trappor- Om du har ett stillasittande jobb; be om att få ett höj- och sänkbart bord så kan du stå upp och arbeta ibland
  - Promenera till kiosken på din lunchrast och köp en tidning och/eller lite frukt
  - Ta alltid trappan istället för hissen

  - Gå eller cykla när du ska handla
  - Lek med dina barn
  - Ta familjen med på en kvällspromenad så hinner ni prata med varandra utan att TV:n stör

  Det går att hitta på hur mycket som helst. Dessa korta "motionspass" kan vem som helst klämma in i sin vardag och dom är ett bra steg på vägen mot en aktiv livsstil, i synnerhet om du inte varit särsilt aktiv tidigare. När du blivit lite varm i kläderna kanske du tar flera steg på vägen genom att exempelvis göra sit-ups eller andra övningar där hemma ;)

  Het köttfärssoppa

  KöttfärssoppaVad passar bättre en ruggig höstdag en en varm och god soppa? Detta recept är ett av mina egna favoriter som jag använt i många år och som även barnen gillar. Denna köttfärssoppa är god, kalorisnål och näringsrik!

  Ingredienser:                       

  Gör så här:

  500 g potatis
  2 stora morötter
  2-3 l buljong
  2 gula lökar
  ½ dl chilisås
  1 msk paprikapulver
  2 krm svartpeppar
  1 dl hackad persilja
  500-800 g nötfärs
  1. Skala potatis och morötter och skär i småbitar.
  2. Koka ca 15 min i buljongen.
  3. Under tiden fräser du köttfärsen i en stekpanna, det behövs inget fett.
  4. Häll alla ingredienserna i buljongen och koka ytterligare 5 minuter.
  5. Servera ev med knäckebröd och ost.

  Lindring vid getingstick

  På sensommaren är getingarna ofta odrägliga. Om du blir stucken kan du prova att krossa en vanlig receptfri värktablett (Alvedon, Ipren eller vad du nu har hemma) och blanda med några droppar vatten så att det blir en "kräm" som du stryker på getingsticket. Det lindrar smärtan effektivt.

  Tabletten krossar du enklast genom att lägga den i en liten försluten påse på en skärbräda och slå på den med baksidan av en sked (om du nu inte äger en tablettkross, vill säga).

  Är du allergisk/överkänslig ska du givetvis följa din läkares rekommendationer.

  Sömnens betydelse

  Sömnen är livsviktig. I den sovande kroppen pågår en intensiv verksamhet av reparation och återuppbyggnad Och ju mer stress och strapatser man utsätter sin kropp och själ för under dagtid desto viktigare är återuppbyggnads- processen under nattens sömn. 6 - 8 timmars sömn är ett minimum för att en vuxen normal person ska bli utvilad. En till två timmars sömnförlust märker vi nästan inte alls. Vi kan också klara en enstaka hel natt utan sömn - även om vi inte bör köra bil dagen efter. Det är därför onödigt att oroa sig för att man sover mindre och sämre vissa nätter - i de allra flesta fall tar man igen den förlorade sömnen nästa natt, eller efter ett par dagar. Ständig sömnbrist är däremot hälsofarligt!

  • Många viktiga hormoner når sina toppnivåer under sömnen, till exempel tillväxthormon.
  • Under sömnen aktiveras immunförsvaret.
  • En god sömn minskar risken för hjärt-kärlsjukdom, eftersom utsöndringen av stresshormoner ligger lågt.
  • Man tror också att sömnen återuppbygger nervkopplingarna i hjärnan, viktigt för vår minnesfunktion.
  • Sömnbrist försvårar viktnedgång.

  Generella tips för god sömn:

  - Lägg dig på regelbundna tider och stig också upp på regelbundna tider så att din dygnsrytm inte rubbas.
  - Sov i ett svalt rum, i en skön säng.
  - Ät inte middag för sent, drick inte koffeinhaltiga drycker, men lägg dig inte heller hungrig.
  - Regelbunden motion förbättrar sömnens kvalitet men träna inte timmarna innan sängdags.
  - Varva ner ett par timmar innan du ska sova.
  - Se till att det är tyst och mörkt i ditt sovrum.
  - Om du är stressad, lär dig avslappning!


  Om inget hjälper och du har ständig sömnbrist - sök läkarhjälp!


  Min egen viktminskning

  VågI slutet på 2006 gick jag ner 12 kg på 3 månader med hjälp av ett individuellt anpassat viktminskningsprogram från Herbalife. Jag fick också massor av energi och började jobba som Wellness Coach för att hjälpa andra till bättre hälsa.

  Nu ska jag plocka bort 5 kg innan min 40-årsdag. Jag kommer att starta fredag den 26/9 och därmed ger jag mig själv 8 veckor för att nå det målet. Du kommer att kunna följa min viktminskning här i bloggen dag för dag. Redovisning av vad jag äter, dricker och hur mycket jag rör på mig kommer det att bli. Häng med!

  dagar till min 40-årsdag

  Fiber

  Näringsrekommendationer säger att vi bör få i oss minst 25 g kostfiber per dag men för optimal maghälsa behövs troligen ett intag på 30 g eller mer. Det genomsnittliga intaget i EU ligger just nu på 17 g och därför är det många som behöver ett tillskott av fiber!

  Fiber/ÖrterKostfiber kan hjälpa kroppen att tillgodogöra sig maten vi äter och transportera bort slaggprodukter. Kostfiber underlättar också vid viktkontroll eftersom det ger mättnadskänsla och optimerar den tid maten stannar kvar i kroppen.

  I min e-butik saluförs Lipobondtvå olika fibertillskott:

  1. Fiber/Ört-tabletter. Dagligt fibertillskott som rensar i tarmen och håller magen i trim!

  2. Lipobond. Särskild sammansättning med hög halt lösliga havrefiber som ger mättnadskänsla!


  Kosttillskott bör tas som en del av en balanserad kost. Jag rekommenderar att du äter mycket frukt, grönsaker och fullkornsprodukter. Det är också viktigt att du dricker tillräckligt med vatten.

  Vill du synas på min blogg?

  Köp en recension på min blogg på blogvertiser.se
  Vinn en Aloe Vera Gel!

  Gå till tävlingen

  Skriver du själv om hälsa, viktkontroll eller något som har med wellness att göra? Vill du ha fler besökare till din hemsida? Eller vill du bara att andra ska veta att du finns? Nu kan du enkelt köpa en recension via blogvertiser. Klicka på bilden till vänster!

  "Balsam för magen"

  Aloe Örtkoncentrat
  Vinn en Aloe Vera Gel!

  Gå till tävlingen


  - Ont i magen?
  - Stressmage?
  - Matsmältningsproblem?

  Aloe Vera-växten innehåller hela 75 substanser, kända för unika egenskaper som är gynnsamma för matsmältningen. Aloe Örtkoncentrat underlättar borttransport av slaggprodukter och är som "balsam för magen".

  Prova! Du har 30 dagars pengarna-tillbaka-garanti. Klicka på länken här ovanför och läs mer.

  Kolhydrater

  Ett inlägg om kolhydrater passar bra eftersom kolhydrater är i särklass mest omdiskuterat både när det gäller hälsa och när det gäller viktkontroll. Det finns många olika hälsorön och man kan läsa om exempelvis GI-metoden och LCHF (Low Carbohydrates High Fat). Jag tar inte upp dom här utan kommer att hålla mig till sådant som det råder enighet kring.

  De allra flesta i vår del av världen får i sig mer kolhydrater än dom behöver. För det är faktiskt så att vi behöver kolhydrater och dom bör inte uteslutas helt. Kolhydrater är kroppens bränsle och när det handlar om viktnedgång kan det vara bra att veta att kolhydrater faktiskt gynnar fettförbränningen. Utan kolhydrater vid exempelvis träning kommer kroppen att ta energi från vår muskelmassa men om vi tillför kolhydrater i rätt mängd kommer kroppen att kunna förbränna lagrat fett istället.

  Det gäller att välja sina kolhydrater med omsorg. Många upplever att det är svårt att veta vad man bör äta och därför tänkte jag ge några generella och mycket enkla tips som du kan komma riktigt långt med.

  - Undvik raffinerat socker! Detta är alltså "vanligt, vitt" socker som du hittar i godis, kakor, kex, läsk, ketchup, osv osv
  - Undvik också i största möjliga mån vetemjöl, som finns i en del bröd, pannkakor, sås, pasta osv osv
  - Välj istället osötade fullkornsprodukter som ger långsamma kolhydrater
  - Snabba kolhydrater finns även i potatis och mjölkprodukter
  - Ät massor av grönsaker och magert protein så håller du dig mätt och blodsockret slipper åka berg- och dalbana

  Egentligen behöver man inte göra så mycket mer. Snabba kolhydrater ger en socker-kick och är en av dom största bovarna både när det gäller övervikt och flera andra hälsoproblem. Men det finns ingen anledning att helt undvika kolhydrater. Då kommer du bara att bli onödigt trött och grinig. Enligt nordiska näringsrekommendationer bör mer än hälften av vårt totala energiintag komma från kolhydrater. Bara hjärnan förbrukar cirka 100 gram kolhydrater per dag. Väljer du bra, långsamma kolhydrater får du också i dig en mängd andra näringsämnen, såsom vitaminer och mineraler.

  Jag skulle kunna skriva ett kilometerlångt inlägg om kolhydrater men då hade väl ingen orkat läsa det. Istället har jag valt att skriva kort och enkelt. Det behöver inte vara krångligt. Fråga gärna om det är något speciellt du undrar över!

  Uppiggande, energigivande

  Idag tänkte jag tipsa om tre olika uppgiggande, energigivande produkter som kan vara bra att ta till i olika situationer. Observera att dessa produkter är hjälpmedel och i grunden rekommenderar jag sund kost och tillräckligt med sömn.

  1. Thermojetics Instant Örtdryck. Innehåller extrakt av grönt te som är rikt på antioxiderande polyfenoler och ger en uppiggande effekt. Finns i fyra olika smaker, kan drickas varm som kall.


  2. N-R-G. Innehåller guarana som är känt för sina uppiggande egenskaper. Är ett perfekt tillskott till en stressig livsstil och hjälper till att hålla dig på alerten. Perfekt att ta i samband med träning - du orkar mer!


  3. Lift-Off. En blandning av taurin, guarana och koffein gör dig mer alert och fokuserad samt ökar koncentrationsförmågan. Innehåller hela dagsbehovet av B-vitaminer och C-vitamin. Inget tillsatt socker, praktisk brustablett. Passar vid exempelvis studier, bilkörning eller annan koncentrationskrävande uppgift.

  Dela med dig!

  Om du gillar min blogg får du gärna länka hit så att andra också hittar hit. Tipsa gärna mig också om andra wellness-sidor som jag kan länka till eller skriva en artikel om. Skriver du själv om nånting inom wellness-området och vill att jag ska länka till dig? Hör i så fall av dig!
  Denna finurliga lilla "widget" visar vilka inlägg som senast gjorts här på bloggen. Du får gärna ha den på din blogg eller hemsida så att andra kan hitta hit.

  Gör så här:

  1. Klicka på "Get widget" (till vänster, under själva rutan) och sedan på "Copy".

  2. Sedan klistrar du bara in (Ctrl + V) på valfri plats i din blogg.

  3. Vill du ha den i menyn går du in i dina kodmallar och klistrar in koden under den rad som heter div class="nav" Fler tips om hur du gör din meny personlig kan du hitta på Designa Din Blogg

  Stresskoll

  Många stressar alldeles för mycket och det är välkänt att stress orsakar hälsoproblem. Nu finns en sajt där du kan testa din stress, chatta med kunniga experter på områden som sömn, stress och avspänning och gå i stress-skola. Gratis!

  Jag har själv gjort deras stress-test och fick ett resultat som jag är nöjd med. Ingen onödig stress här inte :)

  www.stresskoll.se

  Kaloriräknare

  Jag hittade en rolig liten sak på internet som räknar ut hur många kalorier du förbränner beroende på din vikt, vilken aktivitet du väljer och hur länge (minuter) du håller på. Den är på engelska men det klarar väl dom flesta!


  Mellanmål

  Det är viktigt att äta sunda mellanmål ett par gånger varje dag. Som jag ofta påpekar behöver kroppen en jämn tillförsel av näringsämnen. Vad är bra mellanmål då? Som är lätt att ta med sig och inte kräver en massa förberedelser. Självklart kan du välja frukt! Frukt innehåller oftast både vitaminer och mineraler, fiber och en relativt stor mängd vatten. Men frukt innehåller också relativt mycket socker (fruktos) och därför kan en morot eller annan grönsak vara ett bra alternativ.

  Till eftermiddagskaffet är det många som tar en kaka av något slag och då finns det helt klart ett bättre alternativ. Prova istället en chokladbit med låg fetthalt, färre kalorier och protein som ger mättnad. En läcker chokladbit som dessutom innehåller vitaminer är ett bra alternativ för dig som blir sugen på något gott ibland. Finns i tre smaker: Choklad/Jordnöt, Vanilj/Mandel och Citron/Citrus. Lika goda och nyttiga alla tre!

  Kom ihåg att dricka tillräckligt med vatten också! Denna livsnödvändiga dryck som många får i sig för lite av. Vätskeförlust gör att du presterar sämre både mentalt och fysiskt. Ibland kan också hunger och törst förväxlas. Så ta ett extra glas vatten när du äter mellanmål. Med ett bra mellanmål mår du bättre och orkar mer!

  Hoppa rep!

  Tänkte passa på och tipsa om en allsidig motionsform som kan utövas var som helst och när som helst. Det enda du behöver är ett hopprep. Här finns ett roligt hopprep som räknar både dina hopp och hur många kalorier du förbränner. Perfekt till dig själv eller som present!

  Normalpris 225: - men JUST NU ENDAST 158: -
  (Ingen fraktkostnad, batterier ingår, 2 års garanti)

  Beställ ditt hopprep idag! (klicka på länken)

  RoseOx - stärk ditt immunförsvar!

  Håll kroppens försvar starkt - hela året!

  Den vanligt förekommande örten rosmarin innehåller över ett dussin antioxidanter. De hjälper till att stödja kroppens naturliga immunförsvar. Rosmarin innehåller även järn, magnesium och zink.

  RoseOxsom innehåller extrakt av rosmarin, korsblommiga grönsaker och örter, hjälper kroppen att bekämpa fria radikaler (giftiga ämnen som bildas när syre omsätts i kroppen - läs mer hos livsmedelsverket).

  Jag äter RoseOx varje dag för att förhindra förkylningar, minska skadeverkningarna av fria radikaler och må bäst!

  BMI

  BMI är en förkortning av engelskans Body Mass Index och visar förhållandet mellan din vikt och din längd. Räkna ut ditt BMI-värde och se om du har undervikt, normalvikt eller övervikt.
  Vikt (kg) Längd (cm)

  BMI

  Free JavaScripts provided
  by The JavaScript Source


  Gränsvärden för BMI enligt WHO:

  Kvinnor bör ligga mellan 18,6 - 23,8 (23,9 - 28,6 är övervikt; mer än det räknas som fetma).
  Män bör ligga mellan 20 - 25 (25 - 30 är övervikt; mer än det räknas som fetma).

  Om du behöver sänka ditt BMI kan du använda ett av dessa viktminskningsprogram (öppnas i nytt fönster).

  I vissa fall är inte BMI lämpligt att använda. Det gäller:

 • Kroppsbyggare; eftersom muskler väger mer än fett och värdet du får blir missvisande
 • Barn och ungdomar upp till 18 år

 • Omega 3

  Vinn en Aloe Vera Gel!

  Gå till tävlingen

  I gårdagens tidning stod att läsa att omega-3 är gynnsamt även mot hjärtsvikt. Dom flesta vet redan att omega-3 är viktigt för oss och även att de flesta får i sig för lite omega-3. Jag rekommenderar ALLA som inte äter fet fisk (sill, makrill, lax) minst 3 gånger i veckan att ta ett tillskott omega-3.


  fiskoljekapslarVad är omega-3?

  Det finns ett antal fleromättade och nyttiga fettsyror som kallas omega-3. De är så kallade essentiella fettsyror vilket betyder att kroppen inte själv kan skapa dem utan vi måste få i oss dem via kosten. De är därför mycket viktiga för god hälsa. Det finns olika sorters omega-3-fettsyror; DHA (dokosahexaensyra) och EPA (eikosapentaensyra) kallas ofta också fiskolja eftersom att de finns i fisk och skaldjur, medan ALA (alfalinolensyra) kommer från växtriket och finns i rapsolja, linfröolja, portlak och valnötter. Kroppen kan dessutom omvandla ALA till EPA och DHA i små mängder om det skulle behövas. Fisk innehåller mycket av dessa nyttiga fettsyror och anledningen till det är att fisk äter alger som innehåller omega-3. En fisk äter ju dessutom andra fiskar och får på så sätt i sig en ännu mer fiskfettsyror. Men man ska inte räkna med att all fisk innehåller de här viktiga fetterna, till exempel så innehåller inte odlad lax omega-3 om det inte har tillsatts i fodret. Om du vill få i dig mycket omega-3 så ska du äta fet fisk som makrill, sardin, sill, ansjovis och lax.

  Gillar man inte fisk och ändå vill vara säker på att man ändå får i sig tillräckligt fiskfettsyror så finns det kosttillskott och naturläkemedel. Det finns en mängd olika sorter ute i handeln att välja emellan och priserna kan variera kraftigt mellan olika butiker. Oftast blir det billigare att beställa via internet. Vi behöver fiskfetter för optimal hälsa i hjärnan och kroppen i övrigt. Omega-3 har i vetenskapliga studier visat på en rad positiva hälsoeffekter som:

  - sänkning av blodfetter och blodtryck och minskad risk för hjärt- och kärlsjukdomar
  - bibehåller blodkärlens elasticitet (bra för blodcirkulationen)
  Omega-3- hjärnans kapacitet förbättras
  - ökar mängden serotonin (en må bra-substans) i hjärnan och lindrar depressioner
  - bekämpar inflammationer i hjärnans celler och blodkärl
  - cellmembranen blir mer mjuka och elastiska

  (Läs mer på http://www.omega-3.se/)

  Som wellness coach tar jag givetvis själv ett tillskott av omega-3

  Viktkontroll

  VågDet finns en uppsjö av metoder att använda sig av för den som vill kontrollera vikten. Generellt kan sägas att om man vill gå ner i vikt måste man äta mindre kalorier än man förbrukar. Vill man bibehålla sin vikt måste man äta lika många kalorier som man förbrukar och vill man gå upp i vikt måste man äta fler kalorier än man förbrukar. Teoretiskt sett är detta mycket enkelt men i praktiken är det inte alltid så lätt. Ställ gärna frågor eller dela med dig av dina egna erfarenheter genom att klicka på Kommentarer lite längre ner!

  I denna kategori samlar jag de inlägg som handlar om viktkontroll. Själv har jag använt herbalifes produkter och gick då ner 12 kg på 3 månader. Enkelt, snabbt och säkert. Tidigare har jag provat en massa andra metoder för att gå ner i vikt och det har fungerat mer eller mindre bra. Du väljer själv vilken metod du vill använda. Här kommer jag att samla information om många olika viktkontrollmetoder - titta in lite då och då för att läsa nya artiklar och hitta nya länkar inom området viktkontroll!

  Protein ska det va´! (klinisk studie)
  Räkna ut ditt energibehov (enkla formler)
  Fetmafaktor (enkelt och lättförståeligt)
  Dr Dahlqvists Blogg (om LCHF)
  Min egen viktminskning (5 kg ska bort innan jag fyller 40)
  Räkna ut ditt BMI (få besked direkt!)
  Viktkontroll med herbalife (min favorit)
  Viktväktarna (funkar om man hinner springa på möten varje vecka)
  Viktklubb.se (funkade inte för mig - opersonligt)

  Vitaminer och mineraler

  Vinn en Aloe Vera Gel!

  Gå till tävlingen

  Den absolut största missuppfattningen när det gäller vitaminer och mineraler i form av kosttillskott är att man kan ta en tablett om dagen (exempelvis enomdan eller liknande) och på så vis få i sig det som kroppen behöver. Tyvärr är det så att våra kroppar fungerar på ett annat sätt. Vi behöver en jämn tillförsel av näringsämnen för att kroppen ska kunna tillgodogöra sig det den behöver. Det multivitaminkomplex som jag själv använder intas 3 ggr/dag.

  multivitaminBilen kan du tanka en gång i veckan och köra tills det tar slut men kroppen är annorlunda! Därför gäller det att äta på regelbundna tider, äta nyttigt och när du väljer att ta kosttillskott bör du välja en sort som ska intas flera gånger per dag.

  Blanda inte olika kosttillskott om du inte har nödvändig kunskap. Har du funderingar eller frågor får du gärna ställa dom här! Jag svarar på alla frågor snarast möjligt. En mycket bra sida om du vill lära dig mer om de enskilda vitaminerna och mineralerna är vitaminsidan.se (öppnas i nytt fönster).

  RSS 2.0