Gott Nytt År!

Årets sista dag manar till eftertanke. Vad har jag åstadkommit och upplevt under året som gått och vad vill jag åstadkomma och uppleva under året som kommer?

Årets sista dag manar också traditionsenligt till fest. Glam, glitter, god mat, champagne och nyårs-raketer. Vår meny består av ugnsstekt kalkon fylld med äpple och katrinplommon, potatisgratäng, grönsaker och rödvinssås. Ett gott rödvin till detta.

Som dessert blir det glace au four.

Jag önskar er alla ett gott slut och ett Gott Nytt År!!

Vi hörs igen 2009!

Jag överlevde ;)

Jaha, så har jag då överlevt årets mellandagsrea. Det blev en baddräkt till simträningen (jag ska ju simma Vansbro Tjejsim till sommaren). Riktigt nöjd är jag! Men hu, vilket spöke som mötte mig i provrummets spegel. Ja, personen där inne var i alla fall vit som ett spöke och det tog en stund innan jag förstod att det faktiskt var jag ;)

Dessutom köpte jag en ny plånbok och lite underkläder. Barnen shoppade loss och det verkar som om alla är nöjda och glada. Fast det finns inte mycket pengar kvar att stoppa i den nya plånboken...

Ut i galenskapen

Åker till jobbet nu och i eftermiddag tar mina barn bussen in för att möta upp i Kristianstad. Jag har lovat dom att gå på mellandagsrean. Måste ha varit ett mycket svagt ögonblick ;) men nu får jag ta konsekvenserna. Fast det värsta är kanske över? Det kryllar kanske inte av folk längre? Rean är kanske slut? Det finns kanske inga grejor kvar? Affärerna har kanske inte ens öppet? Skämt åsido:

Själv är jag på jakt efter en baddräkt för simträning. I den hörnan får man kanske vara själv? Rapport kommer senare idag (om jag överlever).

Träna med gummiband

På begäran kommer här ett inlägg om träning med gummiband. Alla välsorterade sportbutiker säljer gummiband (som kostar från 150: -). Du kan ta med dig gummibandet överallt och du väljer tjocklek efter hur vältränad du är.

Träningstips och instruktioner hittar du exempelvis här och här

Tävla om en goodie-bag!

Hos catwalkqueen kan du just nu tävla om en goodie-bag värd 2000 kronor!

Tandblekningskit från Bergarelaxen.
Kroppspeeling och kroppsolja med Havtron från Rosenserien.
Solpuder, lipgloss, ansiktspeeling, fuktighetsmask samt fuktighetskräm med brun-utan-sol från Yves Rocher.
Nagellack nr 133 och 129, Myrraolja, Beautylack, Allroundlack, Nagel & nagelbandsrengöring, Nagelbandscreme, Lösnagelremover, Ögonbrynstrimmer, Frans - och ögonbrynsnäring samt Frans & ögonbrynsfärg från Depend.

Klicka på bilden ovan så kommer du direkt till tävlingen!

"Hjärn-gympa"

Det är inte bara kroppen som ska hållas i trim. Även hjärnan behöver "gympa". Om hjärnan får jobba kan den bilda nya nervbanor under hela livet. Korsord och sudoko är exempel på bra aktiviteter. Mycket bra är också att göra saker som du inte är van vid, exempelvis att byta hand när du borstar tänderna. Då håller du hjärnan i trim!

Vad sägs om denna fiffiga toalettrulle från CoolStuff som är full med knep och pussel?!

En god vana


Jag fortsätter på nyårs-temat. Istället för att avge nyårslöften (se förra inlägget) kan man ha som mål att förbättra sina hälsa varaktigt och långsiktigt. Då är en bra frukost A och O. Enkelt, snabbt, näringsriktigt och gott! Klicka på bilden för mer info.

Snart nyårsafton!

Många är dom som sätter upp nyårslöften, bara för att bryta dom några veckor senare. Det handlar ofta om att sluta röka, gå ner i vikt, börja träna eller något liknande. Så går man ut hårt och halvvägs in i januari tar det tvärstopp. Därför brukar jag säga att man inte bör avge något nyårslöfte utan istället sätta upp mål. Ett mål kan man nämligen inte bryta. Det kan revideras, omvärderas och anpassas men det kräver eftertanke och kan knappast ses som ett "misslyckande".

Ett löfte är statiskt medan ett mål är flexibelt. Psykologiskt har det stor betydelse. Ta exemplet att sluta röka. Om det är ett nyårslöfte röker man kanske sin "sista" cigarett precis innan tolvslaget och redan innan man går och lägger sig känner man suget efter ännu en cigarett. Om man inte faller dit redan här så vaknar man med abstinens och undrar hur i h-e man kunde vara så dum så att man lovade sluta röka. Att bryta ett löfte är faktiskt inte något dom flesta gör lättvindigt. Om man däremot har som mål att sluta röka, då har man lagt upp en plan för hur det ska gå till. Man har ofta delmål och man har funderat igenom eventuella tillbaka-fall. Dessa ses då inte som ett misslyckande, eller ett brutet löfte, utan enbart som ett felsteg och chansen att nå målet är större när man har en plan att följa.

Dom flesta träningslokaler runt om i Sverige är överfulla i början på året. Efterhand som månaderna går tunnas folkmassan ut. Många börjar banta för att i slutändan väga ett par kg mer än på nyårsafton. Brutna nyårslöften? Säkert en hel del.

Mitt råd är att istället ta en lugn stund med papper och penna för att formulera ett mål. Målet ska vara detaljerat och frågan varför? ska besvaras. Exempelvis: "Mitt mål är att träna 3 ggr per vecka för att ................". Skriv också vilken typ av träning det ska vara, var den ska utövas och hur länge. När ska målet vara uppfyllt? Gör en tidsplan! Sätt upp delmål. Bestäm när utvärdering ska ske.

Känns det jobbigt? Det tar bara en liten stund. Och det funkar mycket bättre än "Jag lovar att jag .............". När du medvetet jobbar för att nå ett mål är det just målet som är i fokus, när du avgett ett nyårslöfte hamnar själva löftet i fokus. Denna skillnad är enorm och påverkar dina chanser att lyckas otroligt mycket.

Jul-smoothie

En helt underbar smoothie som smakar jul:

1 dl mellanmjölk
1 dl vaniljyoghurt
0,2 dl glöggkoncentrat (Saturnus)
0,3 dl vatten
2 msk proteindrinkmix (vaniljsmak)

Hudvård - ögon

Huden under och runt ögonen är särskilt känslig eftersom den saknar talgkörtlar, och det gör den mer benägen att visa tecken på för tidigt åldrande. Därför bör du använda en speciell ögonkräm som är anpassad efter den tunna, känsliga hudens behov.

NouriFusion® Ögonkräm har en uppmjukande sammansättning med vitaminer och fuktgivande ingredienser. Den innehåller mandelolja och aloe för att mjuka upp den ömtåliga huden och bidrar till att strama upp huden under ögonen och göra den fastare. Fina linjer blir mindre framträdande. Formulan är icke-fet. Perfekt både till natten och under din make-up.

NouriFusion® Ögongel stramar upp och slätar ut den känsliga huden under ögonen. Det är en lätt och vitaminberikad gel med extrakt av ginseng och gurka. Dina ögon fräschas upp och får nytt liv. Skillnaden känns direkt. Fina linjer och rynkor blir mindre framträdande och svullnader under ögonen minskar. Kan användas när som helst.

Jag använder själv krämen på natten och gelen på dagen. Båda produkterna får högsta poäng av mig!

Hjälp vid mensvärk

Värktabletter med ibuprofen, naproxen eller diklofenak hjälper ofta bra mot mensvärk, men man kan också lindra smärtan på annat vis.

Motion
är det absolut bästa sättet att lindra mensvärk. Det känns inte så frestande att ge sig ut på motionsrundan när man har ont men för den som gör det ändå låter belöningen inte vänta på sig. En promenad räcker faktiskt! Smärtan minskar omedelbart.

På kvällen när man ser på TV, eller har gått och lagt sig, kan en vetekudde ge skön lindring. Den värms upp i mikron och läggs på nedre delen av magen.

Vid mycket svåra menssmärtor kan läkare skriva ut receptbelagd medicin. P-piller kan också hjälpa. Varför inte prova akupunktur?

Mensvärk är mycket vanligt bland unga tjejer och brukar avta efter man fött barn. Menssmärtor kräver sällan vårdbesök, men om smärtorna uppstår först sent i livet kan det vara tecken på sjukdom. Då bör läkare eller gynekolog kontaktas.

Färgers betydelse

Har du ett speciellt rum du trivs bäst i? En speciell plats? Favoritkläder? Det kan ju bero på många olika saker men ofta har färger större betydelse än man tror. Med kunskap om olika färgers betydelse kan man också skapa små "smultronställen" där man mår riktigt bra och skapa lite balans där det behövs. En del tror till och med att vår hud läser av färgers olika våglängd och att det är förklaringen till att man lättare fryser i ett blått rum än i ett rött eller gult rum.

Hur som helst reagerar vi både fysiskt och psykiskt på olika färger och detta utnyttjas av bland annat reklamskapare. Är du medveten om färgers inverkan på dig är du bättre rustad för att skapa ro och balans i din egen vardag.

Rött skapar hunger, ger värme, ökar blodcirkulationen, stimulerar sexlust, skärper uppmärksamheten och ger självsäkerhet. För mycket rött kan skapa aggressivitet och panik.

Orange är en perfekt färg för kök och matsal eftersom den stimulerar aptiten, ger energi och lust att njuta. Den kan hjälpa dig att bearbeta ångest, är bra vid matsmältningsproblem och lindrar nervositet.

Gult är uppiggande, stimulerar nerverna, skärper sinnet och passar därför bra i skolsalar och sammanträdesrum. Gult är också effektivt mot depressioner.

Grönt är lugnande för sinnet men stimulerar till lek och spontanitet. En bra färg för umgängesrum. För mycket grönt kan göra det svårt att fatta beslut.

Blått är avslappnande, pulssänkande och svalkande. Passar mycket bra i sovrummet. För mycket blått kan göra dig ledsen.

Grått står för balans. Grått förknippas ofta med visdom, kreativitet, hemligheter och kan användas för att neutralisera andra färger.

Brunt ger värme och trygghet men bör inte ges alltför stort utrymme då det kan upplevas som tungt och kvävande.

Rosa står för kravlös kärlek, ära och moral. Kan läka sårade känslor. En färg att omge sig med då man exempelvis blivit lämnad av sin partner.

Svart är en neutral men kraftfull färg som skapar mystik och associeras till det okända; universums krafter. Det är därför vi använder den som sorgens färg - döden är något vi inte riktigt förstår och oftast inte kan påverka.

Vitt ger svalka och en känsla av fräschhet. Oskuldens färg. För mycket vitt ger dock obehagskänslor.

Lila ger inre lugn och driver bort svartsjuka. I överflöd skapar den oro. I gamla tiders färglära var detta både geniernas och dårarnas färg.

Härlig skogspromenad

Vad kan vara bättre än en skogspromenad i strålande solsken? Luften biter i kinderna (pga minusgrader), men kroppen är varm (pga förhöjd puls).

Skogen är min musa, där mår jag allra bäst. Där försvinner vardagen och jag blir ett med naturen. Tankarna får vandra fritt och ibland föds strålande idéer men oftast fungerar det enbart som avkoppling. Min lilla hund och jag. En vänskap som är enkel, utan ord men ändå innehåller så otroligt mycket.

En och annan kalori från julens ris á la malta tappade jag nog i skogen också. En skogspromenad är välgörande för både kropp och själ :)

Årets I-landsproblem

Tillhör du dom som skickar tårdrypande kärleksmail till gamla ex när du tagit ett par glas för mycket?

Tydligen är detta ett stort problem, för Google håller just nu på att utveckla ett slags alkolås för e-post. Detta lås ska aktiveras automatiskt under risktider, men tiderna ska också kunna justeras efter önskemål. Innan ett mail skickas iväg måste sändaren lösa 5 matematiska problem - det klarar man antagligen inte om man druckit för mycket. Undrar om jag klarar dom nykter? Matte är inte min starka sida ;)  Om problemen är för enkla måste man ju i det närmaste vara medvetslös för att inte klara dom och då är frågan om man över huvud taget klarar att skriva och skicka iväg ett e-mail.  

Hur mår magen?

Under de drygt två år som gått sen jag blev Wellness Coach har jag fått höra frasen "magen krånglar" väldigt många gånger. Och när magen krånglar så krånglar det mesta. Det finns ingen som lyckas gå ner i vikt eller få bättre träningsresultat när magen krånglar. Och inte mår man särskilt bra heller! Under julhelgen brukar "magen krånglar"-frasen bli ännu vanligare.

Men det är faktiskt ganska enkelt att slippa en krånglande mage. Din kropp är som en maskin - den behöver vissa grejor för att fungera. Om du till exempel häller mjölk i bilens bensintank så skulle bilen omedelbart protestera. När magen krånglar är det också en slags protest. Men magen är snäll och tolererar ganska tuffa missförhållanden men till slut talar den om att du har hällt i den för mycket sånt den inte behöver!

Nummer 1 är att dricka tillräckligt med vatten. Vanligt vatten. Det hjälper bland annat kroppen att göra sig av med slaggprodukter när du stoppar i den en massa onyttigheter. Vanligt vatten finns i kranen i Sverige, nästan gratis! Nummer 2 är att ge tarmarna något att jobba med - i form av fiber som också bidrar till att transportera bort slaggprodukter. Massor med frukt, grönt och fullkornsprodukter! Dessutom behöver dom flesta ett extra fibertillskott för att komma upp i rekommenderat dagligt intag som är 25-35 g kostfiber/dag. Jag rekommenderar då Fiber/Örter eftersom örterna är extra välgörande för tarmen. Nummer 3 handlar om vad du kan göra i det akuta läget då magen krånglar och då är mitt bästa tips Aloe Vera Örtkoncentrat som blandas med vatten och smakar gott. Aloe Vera är känt för sina unika egenskaper som är gynnsamma för matsmältningen.


Var snäll mot din mage - alltid! (eller åtminstone för det mesta) Då fungerar den optimalt och du kan koncentrera dig på annat!


Så var det över

Traditionsenligt tittade vi på Kalle Anka och jag tror att vi vuxna (som växte upp utan video och femtioelva TV-kanaler) uppskattar det mer än vad dagens barn gör. Dagens TV-utbud gör ju att man blir mer kräsen. När jag var barn fanns det inte mycket tecknat på TV och därför längtade man efter Kalle Anka på julafton och jullovsmorgnar med Scooby Doo.

Massor med god mat blev det och nu sitter jag här med uppsvälld mage fast jag åt någorlunda hälsosamt (utom ris á la maltan). Min hund - Ronja - fick en speciell julkaka som jag hittade i djuraffären:

Julklappsutdelning hade jag med mina barn redan i söndags men ikväll spelade vi julklappsspelet. 15 personer hade köpt vars 2 klappar för 25 kronor styck. Med tärningars hjälp delades dessa ut (om man slog en sexa fick man välja ett paket) och jag fick ihop 5 stycken. Sen i tävlingssteg 2 fick den som slog en sexa "stjäla" vilken julklapp som helst från vem som helst så i slutändan hade jag ingen julklapp alls kvar. Men mina snälla systrar gav mig var sin:

Det ska bli spännande att smaka lusse-te (som luktar saffran) och lite honung i tekoppen är ju gott :)

Nu är julen över för denna gången, endast några sköna dagar med mys och mellandagsrea återstår....

God Jul!

Vad tycker ni om bloggens nya design?

Det är spotlife som gjort designen åt mig och lägger upp den på självaste julafton. Vilken julklapp! Jag är nöjd, hoppas ni gillar den också.

Idag ska jag jobba ett kort morgonpass, sen blir det att träffa släkten, se på Kalle Anka (jag gör faktiskt det) och äta gott (men någorlunda hälsosamt). Jag hoppas du får en underbar julafton!

Together Fling

"Together är en helt ny typ av spel där du får använda dig av din kroppsliga intelligens. Ett vansinnigt roligt spel där du utmanas att använda din kropp på ett intelligent sätt. Med roliga och smarta rörelser utvecklar du kroppens och hjärnans förmåga att jobba tillsammans, och du vinner mer än enbart spelet!"

Hade jag sett detta tidigare hade det funnits på min önskelista! Mer info om spelet hittar du på movement.just.nu

Tankar på Lillejulafton

Jag har jobbat på förmiddagen och när jag körde från Kristianstad insåg jag att stan är proppfull av stressade människor som frenetiskt letar efter dom sista julklapparna. Irritationen hänger som tunga moln runt folk och fleras ögon lyser av ren panik. Det känns skönt att bara köra därifrån, att veta att det finns inget som jag måste göra just idag. Det som inte hunnits med fram till nu får helt enkelt vänta tills nästa jul.

Jag kör hem och ska nu ta min lilla vovve på en riktig långpromenad i skogen. Troligtvis blir vi ensamma där för dom flesta verkar ju välja bort sin hälsa (både fysiskt och mentalt) till förmån för "stress-djävulen". I mitt hem har vi till och med hunnit fira jul redan så jag borde ju haft ännu mer bråttom än många andra, men med lite planering, väl valda prioriteringar och en inställning som vägrar stress kan man fira jul ändå. Vi har pynt, julgran, julklappar, julmat och tomte. Jag har jobbat varje dag utom lördag, söndag. Vi har dessutom hunnit umgås och trivas och jag kommer att fortsätta trivas hela julhelgen.

Jag önskar att alla människor fick julefrid. Framförallt önskar jag att alla ni som stressar in i det sista får åtminstone några dagars lugn och ro. Ta en stund och fundera på hur du VILL att din jul ska vara. Skriv ner det du tycker är viktigast och lova dig själv att nästa jul ska du göra bara det!

Effektiv core-träning hemma

Med iJoy Board och iJoy Ride tränar du balans, koordination samt ben, mag- och ryggmuskulatur.


När du står på iJoy Board eller sitter på iJoy Ride vippar den fram och tillbaka, från sida till sida samt upp och ner. Det gäller att parera de ojämna rörelserna och hålla sig kvar. Båda har olika hastigheter och program att välja mellan. Mer info på humantouch.com

10 wellness-tips inför julen

Att leva hälsosamt behöver inte vara svårt och tråkigt. Det är klart man ska unna sig lite av livets goda. Här kommer 10 enkla tips som kan göra stor skillnad för din hälsa och välbefinnande:

1. Rör på dig minst 30 minuter varje dag! En rask promenad är tillräckligt.
2. Kom ihåg grönsakerna! Minst 500 gram frukt och grönt varje dag.
3. Drick mycket vatten!
4. På gottebordet väljer du mörk choklad, marsipan och nötter.
5. Ta det lugnt med alkoholen.
6. Ta en näringsrik, läcker proteindrink ½ timme innan du sätter dig till bords så minskar risken för att du överäter samtidigt som du försäkrar dig om ett balanserat näringsintag.
7. Tillbringa tid med dom du älskar, njut, slappna av och ha mysigt.
8. Ät sill, makrill och lax med gott samvete (omega 3).
9. Undvik korv och färsrätter som ofta har högt fettinnehåll.
10. Unna dig egen tid då du kan göra det du tycker om!

Följer du dessa enkla råd är du snäll mot ditt hjärta, din hälsa överlag och ditt välbefinnande kommer att öka. En god jul till er alla. Ta hand om er!

Tjuvstart

Idag är det "julafton" hemma hos oss eftersom mina barn sen sprider ut sig till olika platser. Det betyder att klapparna ligger färdiga under granen och julskinkan står i ugnen. Det är dom viktigaste ingredienserna till en lyckad julafton här hos oss :)

Min julskinka är alltid sockersaltad (rimmad) och jag steker den på låg värme över natten. Då vaknar vi till doften på julaftonsmorgon och bättre finns inte! Jag skär av svålen, höjer värmen i ugnen rejält och griljerar skinkan med en blandning av skånsk, stark senap, äggula och ströbröd. Sen får den svalna en stund och familjen börjar provsmaka. En del av skinkan används till frukosten, resten hamnar på julbordet. Julskinkan har en speciell plats i våra hjärtan ;)

I övrigt består vårt julbord av utvalda favoriter: ägg, sill, lax, makrill, vörtbröd, ost, revben, köttbullar, prinskorv, leverpastej, leverkorv, rödbetssallad, skinka, ris á la malta, julmust.

Vilka är dina favoriter på julbordet?

Grönkålssoppa

Enkelt, jättegott, kalorisnålt och vitaminrikt:

1 pkt grönkål (finns i frysdisken)
1 liter vatten + 2 buljongtärningar (eller skinkspad)
salt och peppar
ev mjöl till redning

Koka upp, ta av från plattan. Lägg i prinskorv. Servera med ägghalvor.

Detta är en rätt som vi äter varje år kring julen. Det är ett bra avbrott i den annars ganska feta kosthållningen kring julen.

I brevlådan

Denna fina termosmugg fick jag helt oväntat i brevlådan idag :)

Vad är då Herbalife för något? Jo, det är ett hälso- och näringsföretag som specialiserat sig på god näring; både för kroppens in- och utsida. Företaget har funnits sedan 1980, finns i över 65 länder, har ett eget näringsråd samt utför forskning. Som oberoende distributör tillhandahåller jag dessa produkter för ett stort antal kunder, både företag och privatkunder. Hela min familj använder också produkterna för att må bäst och orka mest.

Genom Herbalife har jag fått nya vänner (som dom som skickade muggen till mig), en god hälsa och ett bra extraknäck. Jag har varit på utbildningar både i Sverige och utomlands. Exempelvis har jag via Herbalife haft förmånen att utbildas av Ph.D. Louis Ignarro (nobelpristagare i medicin) och Ph.D. David Heber. Ett fantastiskt företag som jag är otroligt tacksam för att jag kommit i kontakt med.

En del av mina favoritprodukter kan du läsa om i kategorin Produkt i fokus


En vanlig promenad

Efter två långa kursdagar var det otroligt skönt med en helt vanlig promenad idag. Ett extra plus för att jag hade min hund som sällskap :)

Dessutom har jag troligen skaffat mig en träningskompis. En av tjejerna på jobb är liksom jag intresserad av att träna och vad passar väl då bättre än att göra sällskap?

Idag har jag också varit på röntgen så snart kommer jag förhoppningsvis veta vad det är som gör så förbaskat ont i nacken-armen-axeln.

Floating


Att flyta omkring helt viktlös i kroppstempererat vatten inuti en ljud- och ljusisolerad tank sägs vara otroligt välgörande för både kropp och själ. Årets julklapp är ju en upplevelse och då passar floating jättebra!

Kroppens alla muskler och inre organ blir djupt avslappnade, behandlingen minskar stress, smärta, ångest och oro.

Hemlängtan

Hej allihopa!

Två kursdagar lider mot sitt slut och just nu står jag på Bromma flygplats och väntar på att få flyga hemåt. Jag är trött och sliten så det blir till att ta hand om mig lite extra när jag kommer hem. Då tänker jag skön sömn i den egna sängen och sen en lång skogspromenad imorgon (som alltid får mig att må bra).

Vad gör du när du är trött och sliten?

Jag ska på kurs


Jag kom precis hem från jobbet och ska packa min väska, hoppa in i duschen och gå och lägga mig tidigt. Jag ska nämligen gå upp kl 03.00 för att hinna med morgonflyget till Stockholm där jag ska delta i en 2-dagarskurs. Sent på onsdag kväll kommer jag hem igen och då stupar jag nog i säng.

Tyvärr blir det därför inget bloggande förrän på torsdag. Jag hoppas ni återkommer då!

Kettlebells

Från Ryssland kommer ett träningsredskap som just nu är på stark frammarsch världen över. Med kettlebells tränar du styrka, balans, koordination och uthållighet samtidigt som du förbränner fett. En kettlebell ser ut ungefär som en kanonkula med handtag och finns i olika storlekar.

Exempel på övningar du kan göra är

 

 • ryck och stöt
 • tricepspress
 • Militär press
 • Bicepscurl
 • Kast med en/två armar
 • Lyft åt sidorna
 • Axelövningar

 • Mer info på kettlebells.se


  Tredje advent


  Här klär Linda och Johanna (mina döttrar) julgranen. Som ni ser är min crosstrainer strategiskt placerad bredvid granen och jag har nyss kört ett svettigt pass på den :)

  Bra mellanmål

  Ett bra, mättande och näringsrikt mellanmål är dessa protein-snacks som finns i tre läckra smaker. Andra protein-snacks jag testat smakar vidrigt men dom här är lika goda som godis! I en låda finns 14 portions-förpackningar - lätta att ta med i fickan eller väskan.

  Varje snacks innehåller hela 10 gram protein som ger mättnad och väldigt lite fett (till skillnad mot en vanlig chokladkaka). Dessutom E-vitamin och flera olika B-vitaminer! Välj mellan choklad/jordnöt, mandel/vanilj och citron/citrus.

  Ett perfekt mellanmål för den som är i farten!

  Finns på WellnessCenterOnline där en låda kostar 195 kronor

  Före och efter

  För ovanlighetens skull bjuder jag på några hundbilder idag eftersom jag har ägnat ett par timmar åt att klippa Ronja.
  Här är min lilla "lurvboll" före dagens klippning:

  Här är hon igen efter klippning:

  Att unna sig att må bra

  Det är viktigt att unna sig att må bra. Att ta sig tid att bara vara och göra sånt man innerst inne allra helst vill. Eller att göra det som på grund av tidsbrist inte blivit gjort förut. Ingen mår bra av att ha ogjorda saker som gnager på medvetandet.

  Jag som till exempel hade tänkt baka lussebullar förra helgen skulle vilja göra det idag. Nu är ju inte det det enda jag skulle vilja göra på min lediga dag. Jag vill verkligen klippa min hund (ett par timmars arbete), jag vill ut och promenera, jag vill tvätta så jag har rena kläder till nästa vecka när jag ska åka på kurs, jag vill umgås med familjen och jag vill ha egen tid att bara vara då jag helt enkelt gör ingenting (lägg märke till att det inte finns ett enda måste i min värld).

  Frågan är hur jag ska få tiden att räcka till. Jag kunde ju klart hetsa upp mig och börja flänga runt som ett gehu, det hade säkert gått att få det gjort innan kvällen utan problem. Men jag stressar inte för det mår jag inte bra av. Och när inte jag mår bra så mår ingen i min närhet bra. Då blir jag nämligen ett otrevligt monster som varken ser eller hör men gärna höjer rösten. Vill det sig riktigt illa slutar det med totalkollaps då jag bara sätter mig i ett hörn och gråter - kanske mest för att det ger så dåligt samvete att bete sig så. Nej, sånt har jag slutat med.

  Istället gäller det att prioritera, kompromissa ibland och att våga be om hjälp. Jag kan ju be barnen att baka lussebullar. Dom blir kanske inte riktigt likadana som om jag själv hade gjort dom, men det blir i alla fall lussebullar (utan att mitt monster behöver släppas fram). Jag kan promenera till och från "klippstugan". Det blir kanske inte riktigt som en skogspromenad, men jag slår två flugor i en smäll. På så vis hinner jag både tvätta och umgås med familjen under förkvällen och kan ta lite egen tid både nu på morgonen och ikväll. Att unna sig att må bra behöver inte vara svårare än så.

  Nybakat frukostbröd

  Jag fick ett mail från en tjej som skriver så här:

  "Hej!
   
  Ville bara dela med  mig av ett favvo bröd jag har, som jag baka mkt då Vilda var liten !
  Super gott & enkelt  & kräver inte så mkt tid!
    
  Kramiz"

  Här är receptet:

  ½ pkt jäst

  5 dl kallt vatten

  2 tsk salt

  2 msk olja

  1 tsk honung

  10 dl vetemjöl

  2-3 dl rågmjöl (alt. havregryn, morötter, solrosfrön, russin, grahamsmjöl....ja vad man nu känner för, det e här man kan ha fantasi & variera sig, kanske ha lite av varje!


  På kvällen:

  Lös upp jästen i vattnet i en stor bunke, sedan ned med det andra men blanda i mjölet sist. Knåda ut degen & gör era små bröd eller större (ska  bli ca 10-15 st bullar, lägg dem på plåtar & ställ de i kylen under natten!!)


  På morgonen:

  Sätt på ugnen på 250 grader & grädda brödet & 10 min, vips har man jättegott nybakat bröd på morgonen.   


  Tacksamhet

  "Att känna tacksamhet och inte uttrycka det är som att slå in en present i ett paket men utan att ge bort det."  (William Arthur Ward)

  Många människor är ganska dåliga på att uttrycka tacksamhet. Man tänker mer på det man INTE har än på det man faktiskt har. Att säga tack (och verkligen mena det) kan lysa upp tillvaron för en annan människa och därmed också för dig själv.

  "Ett hjärta utan tacksamhet är som ett ljus utan veke. Det brinner inte." (Okänd)

  Tacksamhet är något man ger bort, en gåva. Ju mer man ger desto bättre mår man :)  Alla har vi något (förmodligen ganska mycket) att vara tacksamma för. Istället tar vi ofta så mycket för givet. Enligt forskaren Mike McCullough blir den som dagligen uttrycker tacksamhet till och med lyckligare än den som inte gör det. Läs artikeln här.

  Även Ulrika Gabriel Inspiratör har skrivit en hel del om tacksamhet - riktigt läsvärt!

  Vad är DU tacksam för? Dina vänner, din hälsa, det rena vattnet i kranen, ditt jobb, dina barn, ditt hem?

  Lipobond

  En oumbärlig produkt i jultider! Lipobond är en fibertablett som underlättar kroppens arbete med att transportera bort slaggprodukter. Den innehåller havrefiber och ger mättnadskänsla. Fibrerna kapslar in, emulgerar och transporterar bort slaggprodukter från tarmsystemet.

  Precis vad du behöver till julmaten, dels för att inte äta för mycket och dels för att hjälpa kroppen ta hand om det du faktiskt äter.

  Du tar helt enkelt 2 tabletter och ett stort glas vatten ½ timme innan du ska äta. Tabletterna suger upp 25 - 30 % av det dåliga fettet i maten och transporterar detta rakt genom systemet. Perfekt när du ska gå på fest eller julbord!

  Burken innehåller 90 tabletter och finns på WellnessCenterOnline för 239 kronor.

  Grattis Beleza!

  En sån här fiffig nagellacksremover i pennform har Beleza vunnit. Den är perfekt om man råkar kladda lite när man målar naglarna. Grattis!

  För dig som inte hade turen på din sida den här gången finns den att köpa om du klickar här.

  Choklad = Gift

  Många människor älskar choklad och julen är kanske till och med chokladens högtid. Men om du har hund eller katt gäller det att vara försiktig. Kakao innehåller nämligen ämnet teobromin som är giftigt för många djur. Ju mörkare choklad (=högre kakaohalt) desto större förgiftningsrisk.

  giftinformationscentralen finns en tabell över hur mycket teobromin olika sorters choklad innehåller. För en liten hund  räcker det med väldigt små mängder choklad för att den ska bli allvarligt sjuk. Symptomen kommer inom 4-24 timmar. Vanligast är kräkningar, buksmärtor, törst, inkontinens, skakighet och rastlöshet, riklig salivering och hjärtklappning. Ännu allvarligare symptom tillstöter om hunden fått i sig större mängder choklad.

  Skridskoåkning

  Sitter här på morgonkvisten och blir lite nostalgisk då jag tänker på barndomens skridskoåkning. Varje vinter åkte vi skridskor på frusna pölar, dammar och sjöar. Ett par gånger var till och med Öresund fruset så man kunde gå över till Danmark (men det gjorde vi inte). Det hände också att vi, när vi blev lite äldre, körde bil på isen i Ringsjön. Jag vet inte om det var tillåtet men roligt hade vi ;)

  Nu regnar var och varannan vinter bort. När jag bodde i Kalifornien skrattade jag åt barnen som aldrig hade sett snö. Nu vet snart inte de skånska barnen vad snö är heller. Jag tänker inte skriva några moralkakor om miljöförstöring eller spekulera i växthuseffekten - jag bara konstaterar att min barndoms vintrar innehöll mer snö, mer is och fler minusgrader än vintrarna idag. Visst kan man åka skridskor i ishallen, men det är inte samma sak som att med familjen åka ut till en sjö i skogen där man snörar sina skridskor och njuter av naturens mystik. Skånsk vinter suger!

  Hicka

  "Hyperneuroakustiska diafragmakontravibrationer"

  Hicka kan du få av olika saker och det brukar oftast gå över av sig själv ganska snabbt. Vanlig hicka är ofarlig men om du hickar ofta och länge ska du söka läkare då det finns en del sjukdomar som kan orsaka hicka.

  Hicka beror på sammandragningar i diafragmamuskeln och kan orsakas av exempelvis alkohol, starkt kryddad mat, att du äter snabbt, andas in kall luft eller skrattar häftigt. Själv får jag ofta hicka om jag dricker något med kolsyra.

  Det finns många olika tips för hur man kan bota hicka, till exempel stå på huvudet och drick vatten eller hålla andan men det bästa är nog att bara vänta tills det går över. Har du något särskilt bra tips får du gärna dela med dig!

  Julklappstips

  Känner du någon som väntar barn eller har små barn?

  Klicka här

  Då kanske en prenumeration på tidningen Vi Föräldrar kan vara en bra julklapp! Fram till och med den 22/12 får du 3 nummer av tidningen plus en Pingu-DVD eller kaninskallra för bara 49 kronor! Klicka på bilden ovan för att komma till erbjudandet.


  Julkort

  I hela mitt liv har jag skickat julkort med vanlig post. De senaste åren har jag skickat både vanliga julkort och julhälsningar via e-mail. I år skickar jag bara vanliga julkort till dom som inte har dator.

  Det finns en rad fördelar med att skicka julhälsningar via e-mail. Man behöver inte tänka på att det finns ett "sista datum" för leverans innan jul, man slipper portot och man kan med några få musklick själv designa sitt julkort.

  Opersonligt? Jag tycker inte det. Men för mig har det varit en årslång process att gå från vanliga julkort till e-kort och det är väl först i år som jag känner mig helt tillfreds med det. Därför säger jag som jag brukar - gör det du mår bäst av! Wellness handlar om att må bra till både kropp o själ och då kan även små saker som det här vara av betydelse.

  Skickar du dina julkort med snigelpost eller via e-mail?

  Spikmatta

  Att ligga på en spikmatta, eller akupressurplatta som det också kallas,
  kan hjälpa mot:
   
 • Överansträngda muskler, stela axlar och nacke
 • Huvudvärk
 • Sömnproblem
 • Fibromyalgi
 • Träningsvärk

 • Spikmattor har använts i tusentals år och förr var det riktiga spik som användes. Idag används mattor av plast med rundade piggar. Man bestämmer själv hur mycket det ska kännas genom att exempelvis lägga en handduk emellan eller ha på sig en tunn tröja. Trycket från spikarna mot ryggen gör att kroppen utsöndrar endorfiner som ger smärtlindring och av­slappning samt oxytocin som gör att man går ner i varv.

  Den som har svåra hudproblem eller tar blodförtunnande medicin bör inte använda spikmattan. Läs mer på Spikmattan.se


  Wellness-inspirerade julklappar!

  Är du färdig med julklappsinköpen? Om inte kan jag rekommendera ett besök på WellnessCenterOnline (klicka på länken) där du hittar massor av julklappstips för både nära och kära! Dessutom får du dina klappar bekvämt hemskickade. Slipp köa och stressa på stan och unna både dig själv och dom du tycker om en klapp med hälsan i fokus!


  Öm i kroppen

  Jag känner verkligen att jag gjorde något nytt igår. Det känns i vaderna och armarna(!) plus lite på ryggen. Det gör inte direkt ont (än) men det ömmar rejält. Mest ont får man ju 12-24 timmar efteråt. Jag har tidigare skrivit om vad träningsvärk egentligen är, varför man får ont och vad man kan göra åt det. Klicka här för att läsa det inlägget.

  Munhälsa

  En frisk mun kan ha betydelse för hur du mår i övrigt. De flesta av oss borstar väl tänderna för att slippa hål och för att ha en fräsch andedräkt. Nu verkar det dock som att en sund och ren mun även kan förebygga bland annat hjärtproblem.

  Ett sjukt tandkött ger nämligen grogrund för bakterier som kan tränga in i blodet och sprida sig vidare i kroppen. Munhålans bakterier tros därför ha ett samband med hjärtsjukdomar, diabetes, luftvägssjukdomar samt för tidig födsel och låg födelsevikt.

  Borsta alltså tänderna morgon och kväll, använd tandtråd (eller tandpetare) varje dag och gå till tandläkaren regelbundet!

  Dagens träning

  På förmiddagen blev det en halvtimmes rask promenad ute i friska luften. Nu har jag precis kört 30 minuter på crosstrainern. Det var svettigare än jag trodde! Jag valde ett program för fettförbränning och den största skillnaden mot att promenera ute var nog att armarna är i rörelse hela tiden. På så vis blir fler muskelgrupper aktiverade under träningen.

  Jag är nöjd med dagens bravader :)


  Hälsosamt julgodis

  Varken hälsan eller vikten mår så bra av godis, men självklart ska du unna dig något gott ibland. Du kan med fördel välja exempelvis mörk choklad och/eller marsipan. Båda dessa innehåller exempelvis massor av antioxidanter som gör att du kan njuta med bättre samvete än om du väljer "vanligt" godis.

  Enligt tidningen iForm (nr 18/2008) är det marsipan som är nyttigast. Den har lägre kaloriinnehåll, bättre fördelning av makronäringsämnen, mer fiber och mindre socker än mörk choklad.

  Annat julgodis som är hälsosamt är nötter, mandlar och torkad frukt (gärna doppade i mörk choklad). Det viktiga är att du inte frossar, speciellt om du vill hålla vikten. NJUT av det du unnar dig och välj nyttigt godis för hälsans skull.

  En liten påminnelse

  Du missar väl inte min utlottning av en nagellacksremover i pennform som är perfekt för korrigering av manikyren när lite nagellack flyter ut i kanterna. Den har snabbt blivit en favorit för mig.

  Klicka här för att komma till tävlingen!

  Perspektiv på livet

  Jag är rik! .... och det är kanske du också. Enligt ett mail jag fick idag är man rikare än 75 % av jordens befolkning om det finns mat kylskåpet, man har ett jobb, tak över huvudet och en säng att sova i.

  Om man dessutom har ett konto på en bank, lite pengar i börsen och småslantar i en ask, då tillhör man de rikaste 8 % av jordens invånare.

  Nu vet jag inte om siffrorna stämmer men det ger lite perspektiv på livet. Att vara rik handlar inte bara om pengar - i alla fall inte för mig. Att ha människor som bryr sig om en är nog en av de största rikedomar man kan ha. Familj, vänner, arbetskamrater. Hälsa är en rikedom som många tar för givet. Tänk bara vilken rikedom det är att ha fem sinnen, speciellt nu i jultid. Du kan se utsmyckningarna runt omkring dig, du kan känna lukten av exempelvis nybakade pepparkakor, du kan lyssna på julmusik, du kan känna smaken av exempelvis julskinka och känna lyckan av att få en kram (känsel) av någon du tycker om.

  Erfarenheter och kunskap är en rikedom som ingen någonsin kan ta ifrån dig! På ett vis skulle man kunna säga att varje människa är rik på sitt eget sätt. Var tacksam för just det som är din rikedom och gläds åt de gåvor som livet gett dig. Just du - som läser detta just nu - är extra gynnad. Varför det? Du är en person som kan läsa i en värld där det finns 2 miljarder analfabeter. Det är rikedom :)

  Uppskattning

  Ännu en gång har Ulrika Gabriel Inspiratör visat sin uppskattning för min blogg. Det tycker jag är väldigt roligt!

  Extra roligt eftersom jag uppskattar hennes blogg också! Med priset (the award) följer dessa regler:

  1. Den nominerade får lägga upp bilden på hans/hennes blogg.
  2. Länka till personen du fick den ifrån.
  3. Nominera minst 7 st andra.
  4. Länka till dem i inlägget.
  5. Lämna ett meddelande på den nominerades blogg.

  Här är mina nomineringar (utan inbördes ordning): 

  Vägen från 137 kg (Inspirerande läsning)
  Sus i Dus (i desperat träning)
  Löpning & Livet (mer inspiration)
  Makeuponista (om smink)
  Mollys Hälsoblogg (för mig nyfunnen men ack så trevlig)
  Fredrik Paulún (Sveriges mest kända näringsfysiolog)
  DesignaDinBlogg (massor med tips och trix)

  Långt "träningspass"

  Som sagt var jag på julfest hos goda vänner igår. Mycket trevligt och jag kom hem först på förmiddagen idag. Innan hemfärden passade jag på att prova deras vibrationstränings-maskin. Jag stod på den i 5 (!) minuter, vilket ska motsvara 5 km gång. Undrar om det verkligen stämmer? Den vibrerade som attan, det killade i öronen och glasögonen hoppade upp o ner på näsan :)  Dessutom blev jag lite yr, nästan illamående - ungefär som åksjuka. Borde ha ätit ingefära först!

  Nu har jag ägnat några timmar åt att sätta ihop min nya crosstrainer tillsammans med min dotter. Det var hårt arbete kan jag säga! Måste räknas som ett träningspass i sig ;)  Tydligen behöver den ström för att datorn med de olika programmen ska fungera så jag måste köpa en förlängningssladd men jag har i alla fall testkört den och det känns kul och bra. Det kommer säkerligen att bli många timmars träning på den!


  Den har kommit!

  För ett tag sedan beställde jag en crosstrainer och den har kommit idag :)  Nu kan jag med gott samvete gå på julfest ikväll och sen jobba bort kalorierna imorgon ;)

  Jag utlovar en utförlig rapport om apparatens funktioner och vad jag tycker om den imorgon. Ha en skön fredagskväll!

  Äntligen kväll

  Idag har det gått i ett från morgon till kväll. Tiden har verkligen flugit fram. Nu har jag precis kommit hem och ska strax krypa ner i sängen med nya numret av iForm.

  Visste du att dom som läser mycket om hälsa och välmående också är friskare, mår bättre och tränar mer? Så välj ut en eller ett par tidningar och börja läsa du med! Och fortsätt läsa min blogg också så klart ;) Forskarna tror nämligen att när vi läser om hälsa, bra kost och träning påverkas vårt undermedvetna till att göra hälsosammare livsstilsval.


  Missa inte min nya tävling där du kan vinna en fin nagellacksremover i pennform.

  Byter internetleverantör

  Idag kommer jag att byta internetleverantör.
  Hoppas allting går smidigt så är jag tillbaka ikväll.

  Under tiden kan du vara med i min nya tävling
  så kanske du får en extra julklapp i år ;)

  Nail Polish Corrector Pen

  Denna fiffiga och praktiska nagellacksremover i pennform är perfekt för korrigering av manikyren när lite nagellack flyter ut i kanterna. Den har snabbt blivit en favorit för mig.

  Du hittar den på WellnessCenterOnline ifall du vill köpa en men du kan också vara med i min utlottning och hoppas på att vinna den!

  För att vara med och tävla skriver du ett inlägg i din blogg med bilden här bredvid och länkar till min blogg.

  Skriv också en kommentar här så jag vet att du är med!

  Utlottning sker den 11/12 så vinnaren hinner få sitt pris innan jul :)

  Två sidor av samma mynt

  På vägen hem från jobbet idag svor jag över den blötsnö som föll. Sikten var dålig, vägbanan hal och det tog längre tid än vanligt att köra hem.

  Samma blötsnö blev sen min bästa vän när jag gick kvällspromenaden med Ronja, min hund. På grund av fallande blötsnö var vi dom enda som var ute och jag fick möjlighet att rensa huvudet. Dessutom lyste snön upp landskapet för oss så att jag kunde se vart vi gick.

  På samma sätt finns det alltid två sidor av allt som händer oss. Ibland kan det vara svårt att hitta den positiva sidan, men det är helt klart värt ett försök ;)

  Något för dig?

  Japanske Shoichi Uchiyama har nyligen gett ut en bok som heter Enjoyable Bug Eating Recipes. Han menar att det är både gott och näringsrikt att äta insekter och boken innehåller 80 olika recept samt 64 färgbilder.

  Shoichi tror också att genom att äta insekter kan vi minska svälten i världen. Redan idag finns över 1400 insektsarter som äts av människor och akademiska studier har faktiskt visat att insekter är näringsrika, ibland mer näringsrika än kött och fisk.

  Läs hela artikeln på Japan Times Online (den är på engelska).

  Nöjd och glad

  Efter jobbet blev det jul-shopping i Kristianstad, som är en mysig stad att gå och handla i. Det blev en ny outfit till julafton, några julklappar till barnen och en födelsedagspresent. Väl hemkommen möts jag i dörren av en himmelsk doft. Yngsta dottern har bakat pepparkakor :) 

  Nu sitter jag här nöjd och glad och känner tacksamhet över min lott i livet. Om en stund ska jag packa ihop äldsta dotterns julklappar som ska skickas till USA och helst hinna dit innan jul. Om jag fick välja skulle jag vilja fira jul ihop med alla mina barn men dom två vuxna döttrarna firar jul på annat håll i år. Plötsligt slår det mig att jag ju inte heller firat varenda jul med min egen mammis. Hon måste ha känt likadant då som jag gör nu. Livet är ständigt föränderligt och en del saker måste man acceptera även om det gör ont i ett sentimentalt modershjärta när barnen flugit ut. Det viktigaste är trots allt att "boet" finns kvar och att dom utflugna vet att det alltid finns plats för dom där.

  Julen är och förblir en mysig, magisk och magnifik tid på året och jag önskar er alla några lugna, glädjerika, fantastiska veckor med god mat och trevlig samvaro. Mitt råd är att dra ner förväntningarna, skippa stressen, prioritera det du tycker om och gör julen till en upplevelse som du och dina nära längtar tillbaka till. Det kommer trots allt en ny jul vartenda år och hinner du inte baka egna mandelformar i år kan du göra det nästa år ;) Gör det som är viktigast för dig så att du får tid över att njuta ihop med dom du älskar. För även om det kommer en ny jul nästa år är det inte säkert att dom du älskar kommer att dela den med dig då. So what? om det ligger dammråttor i hörnen. Det är kanske roligare att göra ett pepparkaksslott än att städa! Vem minns med glädje en sönderstressad person med golvmoppen i högsta hugg?

  Ja, idag blev det mest filosofiskt "svammel", men ni förstår nog min poäng. Jag kan inte veta vad som är viktigast för just DIG - men vad det än är hoppas jag att du ser till att just det står i fokus de närmaste veckorna. Ta hand om dig!

  LiftOff

  När man har många bollar i luften är LiftOff™ kanonbra! En brusande energidryck som ger en kick och ett extra energitillskott. Den smakar gott och hjälper mig fokusera. Dessutom innehåller den hela dagsbehovet av B- och C-vitamin. Inget tillsatt socker!

  Mer info får du genom att klicka här


  Gör en ljuslykta

  Bättre användning för sockerbitar har jag svårt för att tänka mig ;)  Dom ska ju helst inte stoppas i munnen i alla fall.


  RSS 2.0