Läcker semla


Den 24/2 är det fettisdagen men vartenda konditori har sedan länge börjat sälja semlor, också kallade fastlagsbullar. Ska man äta semlor flera gånger varje år är det bäst att dom tillhör den nyttigare varianten. Därför har jag letat upp ett recept som är jättesmarrigt:

Till ca 13 bullar behöver du:

  • 50 g jäst
  • 2 1/2 dl sojamjölk/minimjölk
  • 1dl kesella vanilj 7,5%
  • 1/2 dl flytande honung
  • 1 ägg
  • 2,5 dl grahamsmjöl/vetemjöl
  • 2,5 dl vetemjöl (För dess bakegenskaper och det är inte det enskilda mjölet i sig som avgör nyttan på slutprodukten utan alla ingredienser tillsammans)
  • 4 dl dinkelmjöl
  • 1/2 tsk hjorthornssalt
  • 1/2 dl mixad mandel
  • 1/2 tsk salt

Pensling

  • 1 ägg

Börja med att sätta ugnen på 250 grader. Smula ner jästen i en bunke. Värm upp mjölken i en kastrull på låg värme till ca 37 grader, fingervarmt. Blanda sedan den ljumma mjölken med kesellan. Häll blandningen över jästen och rör tills den löst sig. Tillsätt honung, ägg och salt och rör. Häll i mixad mandel, hjorthornssalt och mjölet lite i taget. (Använd antingen 5 dl vetemjöl + 4 dinkelmjöl eller 2,5 dl graham + 2,5 dl vetemjöl + 4 dl dinkelmjöl) Alternativet med mer vetemjöl ger ljusare färg.


Arbeta degen tills den känns smidig och släpper kanterna. Jäs degen under bakduk ca 30 minuter. Tag upp degen och pudra över lite mer mjöl om det behövs, knåda den smidig. Baka ut till runda bullar. Lägg upp bullarna på bakplåtspapperklädda plåtar och låt dem jäsa under bakduk i ca 30 minuter. Pensla bullarna med uppvispat ägg. Grädda i 7-10 minuter i mitten av ugnen. (receptet kommer från nLife.se)


Låt bullarna kallna helt innan du skär av som ett lock från varje bulle. Lägg lite mandelmassa på varje nederdel och spritsa eller klicka dit grädde. Använd sojagrädde eller vanlig mellangrädde (vispbar). Och visst kan du unna dig ett lätt siktat puder av florsocker på toppen. Ät med andakt och njut med måtta.


Kommentarer
Postat av: amanda

usch för semlor överhuvudtaget ;)

haft en br adga? :)

ska länka till snart :D

2009-01-11 @ 11:34:11
URL: http://amandusss.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0