Nivea Visage Expert Lift


Idag fick jag varuprov på Nivea Visage Expert Lift - både dagkräm och ögonkräm. Som vanligt började jag med att lusläsa innehållsförteckningen och blev väldigt besviken! Dagkrämen innehåller mineralolja (paraffinum liquidum) - det absolut sämsta man kan ha på huden. Den kastar jag direkt.

Tror jag skippar ögonkrämen med eftersom jag redan är nöjd med dom produkter jag använder.

Fruktsallad


Idag mår jag lite bättre :) Har precis varit ute på promenad i snön och när jag kom in hade min dotter gjort fruktsallad! Finns det något godare, egentligen? Nyttigt är det också :) Fullproppat med vitaminer, fiber och mineraler. En fruktsallad kan också varieras i det oändliga. Som bas vill jag gärna ha banan, apelsin och äpple/päron. Sen kan man ju lägga till vad man råkar ha hemma och vad man tycker om. Vindruvor, kiwi, melon, mango, hallon, jordgubbar, ja precis vad som helst. Ju fler olika färger desto bättre! Som pricken över i toppar jag med lite russin och naturella nötter.

Fullt krig


I min kropp pågår för fullt ett krig, ett krig mellan nån sorts virus och kroppens immunförsvar. Det enda jag kan göra är att ge kroppen de bästa förutsättningarna för att vinna kampen så snabbt som möjligt. Hur gör jag det då?

♦ Vila! Jag vilar och sover mest hela tiden.
♦ Mycket vätska! (främst vatten och färskpressad juice)
♦ Echinacea
♦ Jag försöker äta näringsriktigt trots dålig aptit. Jag tar också mina vitamintabletter.
♦ Jag går ut en stund i friska luften varje dag. (en stilla promenad på ca 15 minuter orkar man även om det känns jobbigt)

Spinn of Hope


Klicka på bilden för mer info om detta arrangemang!


Tezzans tips # 13


Egentligen är det inte mitt tips, utan Monicas, och det riktar sig kanske främst till dom som är med i min stegräknartävling. Så här skriver Monica på sin blogg:

"Om stegräknaren är uppe på nästan nästa tusental kan jag springa på stället i sovrummet så att den halkar över den där tusengränsen." 

Jag tycker det är en lysande idé! Spelar väl ingen roll om man rör sig ute eller inne. En del använder ju löpband och detta blir ju lite samma sak. Så länge man inte håller stegräknaren i handen och skakar den där för då är det ju fusk ;)

Så fortsätt jaga steg nu allihopa, både ute och inne!

Echinacea purpurea


Det finns flera olika arter av echinacea, men det är just echinacea purupurea som har bäst effekt mot exempelvis förkylning. Den kallas också röd solhatt eller röd rudbeckia. Visst är den vacker?

Bara bilden får ju en snörvlande, febrig person (läs Tezzan) att må bättre!

Örten kommer ursprungligen från Nordamerika där indianerna upptäckte dess välgörande effekter. Idag hittar vi bara i Sverige echinacea i ett 20-tal olika naturläkemedel. Som vanligt är forskarna oense om dess effekter, en del studier visar att örten har god effekt när det gäller att lindra förkylningssymptom medan andra studier inte påvisar någon effekt alls. Personligen tycker jag att jag blir frisk fortare och att besvären lindras när jag använder echinacea.

Echinacea verkar framförallt genom att stimulera kroppens eget immunförsvar. I vårt immunsystem ingår bland annat granulocyter och makrofager som fagocyterar ("äter upp") virus, bakterier och och andra partiklar. Det är den här processen som får ökad stimulans när vi äter echinacea.

Som alltid när det gäller naturläkemedel ska man läsa vad som står på förpackningen. Just echinacea ska exempelvis inte användas av den som ordinerats någon form av immunförsvarshämmande läkemedel.

Tack!


Ett stort tack för de fina kommentarerna efter mitt fall igår. Jag blir alldeles rörd! Några ömmande muskler har jag, men det kunde ju varit betydligt värre.

Idag har jag däremot drabbats av en brakförkylning med tillhörande feber. Åkte hem från jobbet tidigare och lever nu på echinacea. Tror det är minst 2 år sedan jag drabbades så hårt av en förkylning, jag blir väldigt sällan sjuk, men det ska väl drabba alla nån gång. Så nu ska jag bädda ner mig och ta det lugnt. Stannar hemma imorgon också.

Som ni kan utläsa ur texten ovan är alltså echinacea mitt tips på vad man ska mota en förkylning med. Jag har provat det mesta genom åren och funnit att det är det enda som har någon som helst effekt. Men ni får mer än gärna dela med er av era egna huskurer och tips under tiden som jag kurerar mig!

Leva som jag lär


En lååång dag har jag haft idag. Varit hemifrån 12 timmar faktiskt. På vägen hem halkade jag på den isiga trottoaren och föll handlöst i backen. Slog både rumpa, rygg och huvud. Handlederna fick sig en smäll också. Trött och med värkande kropp tänker jag därför leva som jag lär ikväll. Genom att ta det lugnt och ta hand om mig själv :)

Måste bara välkomna Nadia, som anslutit sig till min stegräknartävling denna vecka. Välkommen! Är ni fler som vill vara med är det bara att skriva en kommentar. Ju fler desto roligare!

Februari-lov


Sportlov, vinterlov, februarilov - kärt barn har många namn. Barnen har ledigt från skolan, många åker på skidsemester. Någon åker utomlands och för några märks ingen skillnad alls. Jag själv jobbar på som vanligt, utom på fredag då jag ska vara hundvakt. Gör du något speciellt den här veckan? Skriv gärna en kommentar och berätta!

Veckans vinnarintervju


Therese, som vann denna veckas stegräknartävling, svarar här på mina intervjufrågor:

1. Vilket landskap bor du i? Uppland - på landet utanför Stockholm.

2. Ålder? 42

3. Vad arbetar du med? IP IS support och det betyder att jag arbetar med support av IT applikationer inom en immaterialrättsavdelning. Jag ser till att mina kollegor har tillgång till de system och applikationer som är specifika för vår avdelning, att de får löpande utbildning vid behov och att allt fungerar som det ska.

4. Vilken stegräknare använder du (märke, modell) och var har du köpt den? Silva Pedometer Plus som jag fick i födelsedagspresent av min dotter, tror att hon köpte den på Teknikmagasinet. Hade en annan Silva förut som jag tappade i ett skidspår när jag ramlade....

5. Hur ser en normaldag för dig ut? Upp tidigt, vissa dagar har jag sällskap av mina barn till frukosten andra åker jag hemifrån 6 på morgonen och då är jag ganska ensam uppe... Jobb hela dagarna och sedan hem för att fixa "allt det där som ska skötas hemma".  MEN sedan i höstas så har jag blivit väldigt mycket bättre på att ge mig själv egen tid och då framför allt för träning - jag har Tjejklassikern 2009 som mål. Försöker träna 3-5 dagar i veckan, vissa veckor mer och andra blir det mindre. Simmar tidigt på söndagsmorgnar då ena dottern har simträning därefter veckohandling och så hem till lunch förberedd av maken! och så blir det löpning och stavgång och nu har jag försökt få in åtminstone lite skidåkning. Styrketräning och spinning är något som jag också försöker göra någon gång/veckan och varje dag(!) gör jag dips - hemska men bra!

6. Kan du lämna något tips åt de andra deltagarna? Sätt upp ett mål, det ska vara något som är rimligt men du ska behöva jobba för att nå det. För mig skulle det inte vara rimligt att göra en Klassiker men en Tjejklassiker känns som att det borde jag kunna greja och då har jag något att sträva efter.

7. Ägnar du dig åt någon annan form av träning också? Förutom lite styrketräning ett par gånger i veckan och löpning, simning, skidåkning, cykling (spinning vintertid) och stavgång som blivit det jag nu ägnar mig åt av förklarliga skäl så gillar jag ridning men det blir inte lika ofta längre.  Har däremot upptäckt att jag faktiskt tycker det är kul att springa vilket jag väl aldrig trodde när jag började Löpskolan strax efter dig i höstas!

8. Något annat du vill berätta? Att det är så himla skönt att få "bara vara" och gå ut och köra stavgång, springa eller cykla efter en arbetsdag oavsett vilket väder som helst (nästan...) och att jag vill röra på mig numera. Att det verkligen är kul att ha ett mål att jobba mot samt att jag är livrädd inför lördag då Tjejvasan går av stapeln....

Veckans stegräknartävling


Nu har jag så sammanställt resultaten för denna veckas stegräknartävling. Så här ser det ut:

Therese 98 792 steg (veckans vinnare!)
Ulrika 92 673 steg
Monica 84 472 steg
Maria (82 306 steg, rapport efter deadline)
Anna (är på semester i Egypten - åter med i tävlingen vecka 9)
Årstiden (f.d. Utsidan - ingen rapport men försöker igen nästa vecka)
Gittan (förra veckans vinnare, 105 002 steg, rapporten kom efter deadline!)

Bra jobbat allihopa och ett stort GRATTIS till Therese! Besök gärna hennes blogg, hon tränar för fullt för att göra en Tjejklassiker i år och börjar redan på lördag med Tjejvasan :) Jag håller tummarna, fingrarna och tårna för att det ska gå bra för henne!

Självklart kommer det också en vinnarintervju inom kort :)

Bowling


I Hörby, där jag bor, har en helt ny bowlinghall slått upp portarna. Idag ska jag och barnen dit för att bowla en timme :)

Bowling är ju inte direkt motion, men det är faktiskt en hyfsad aktivitet för den som behöver röra lite mer på sig. Under en timmes bowling förbränner du cirka 240 kalorier om du väger 75 kg. Det är nästan lika mycket som om du tar en timmes promenad. Dessutom är det skoj och det är aldrig fel att variera sig :)

Oxrullader


Här kommer receptet på mina hemmagjorda oxrullader. Lite "pill" men väl värt besväret! Försvinnande gott som ni ser i den tomma pannan ;)

Ingredienser

Lövbiff
Bacon
Peppar
Buljongtärningar
Oatly (havrebaserad "matgrädde")
Coloritsoja
Lite svart vinbärsgelé
Fett till stekning

Gör så här

Varje lövbitsskiva peppras och så lägger du en lagom stor bit bacon ovanpå. Sen rullar du ihop och fäster med tandpetare. Se bilden:

Bryn rulladerna i lite fett så att dom får fin färg. Sedan lägger du dom i en traktörpanna eller stekgryta tillsammans med vatten och buljongtärning (anpassa mängden efter hur många rullader du gör och hur mycket sås du vill ha). Låt puttra i minst 1 timme.

Under tiden skalar du potatis som sedan ska kokas.

Lägg upp de färdiga rulladerna på ett fat. Häll lite extra fett i den stekpanna som du stekte köttet i och hetta upp (detta för att ta tillvara alla smakerna). Vispa ner lite vetemjöl i fettet (anpassa efter mängden sås) och späd med buljongen som rulladerna kokat i. Coloritsoja för färgens skull och Oatly vispas ner. Jag brukar också vispa ner lite svart vinbärsgelé. Sen häller du tillbaka alltihop i traktörpannan eller stekgrytan. Lägg tillbaka rulladerna i såsen. Låt alltihop koka upp och så är det färdigt!

Pressa potatisen. Servera med gelé och dina favoritgrönsaker. Ett gott rödvin passar bra till.

Detta är en fantastiskt god rätt. Jag hoppas du provar den :)

14/2


Idag är det Alla ♥ Dag! Kärlekens dag. Jag hoppas att ni alla får en mysig dag/kväll tillsammans med er partner eller era nära och kära. Kärlek finns ju i så många olika former. Det kan handla om kärlek till ett barn, till ett djur, till en livskamrat, till en vän eller vad som helst. 

Kom ihåg er själva! Den som inte tycker om sig själv har svårt för att ge kärlek till någon annan. Gör något för din egen skull idag - det är du värd!

Jag ger mig själv en lång skogspromenad (som jag tycker är jätteskönt) och sedan tänker jag laga en riktigt god middag - recept och bild kommer senare :) Min vovve har fått ett gott grisöra att tugga på, till mina barn ger jag TID (förmodligen den bästa gåvan av alla) - tid att umgås och vara tillsammans.

Kramizar till alla er läsare från mig!

Det är nåt magiskt med snöJag hatar kyla, rusk, regn, mörker, blask och tö. Men det är nåt magiskt med snö. I morse visade termometern 12 minusgrader, det är vindstilla och himlen har varit så gott som molnfri hela dagen. Ett vackert, gnistrande snötäcke ligger över allting och då, helt plötsligt, gör det inget att det är kallt. Det är vackert! Det är sagolikt, alldeles underbart :)

Jag tar tillfället i akt att njuta i fulla drag, vi hörs!


Tezzan´s tips # 12


Havregrynsgröt är en mycket bra frukost som håller dig mätt länge. Skippa sockret! Variera istället gröten i det oändliga med olika frukter och bär. Idag har jag haft hallon i min gröt (direkt från frysen tinar dom snabbt i gröten). Supergott!

Snart: Alla Hjärtans Dag


♥♥♥Vad ger du din käresta på Alla Hjärtans Dag? ♥♥♥

Ett kort? En romantisk middag? Choklad? Eller kanske en gullig nalle?

Varför inte ge en gåva som faktiskt är bra för hjärtat? Så att du kan få behålla din käresta så länge som möjligt :) Två produkter som är bra för hjärtat kan jag rekommendera. Den första är Herbalifeline - en fiskoljekapsel av hög kvalitet! Omega 3 är bra för hjärtat men också för leder, hjärnan, huden mm. En riktig kärleksgåva! ♥

Den andra produkten jag kan rekommendera är Niteworks - en produkt för hjärta och kärl som utvecklats för att underlätta kroppens naturliga produktion av kväveoxid. PH D Ignarro fick nobelpriset i medicin 1998 för sina upptäckter kring kväveoxidens betydelse när det gäller att hålla hjärtat och kärlsystemet friskt. En perfekt gåva! ♥


Het soppa med soltorkade tomater


Vinden viner runt husknuten, snön yr och termometern visar minusgrader. Då hittade jag detta receptet i MåBra (nr 2/2009). En värmande soppa med sommarassociationer (pga de soltorkade tomaterna).

Ingredienser

1 stor hackad gul lök
750 g tomater (färska eller burk)
75 g hackade, soltorkade tomater
6 dl grönsaksbuljong
¾ dl sweet chilisås
¾ dl hackad basilika
salt, peppar

Gör så här

Lägg lök och tomater i en kastrull. Tillsätt buljongen. Sjud under lock i 15 minuter. Mixa till en slät soppa. Späd eventuellt med mer buljong. Tillsätt sweet chilisås och basilika. Krydda.

Snabbt, enkelt, värmande och gott :)

Dips


Therese, som åker Tjejvasan nu den 21/2 och satsar på att genomföra en Tjejklassiker under 2009 är igång med sin träning för fullt. Hon gav mig idén att göra ett inlägg om dips:

Den här övningen tränar dina triceps, alltså överarmens baksida. Med raka ben blir övningen svårare. Händerna ska placeras på bänken i axelbredd, sen skjuter du fram rumpan (=startposition) och sänker dig ner mot golvet tills armarna är i 90° vinkel. Sedan trycker du dig uppåt igen mot startpositionen. Armbågen ska helst inte sträckas ut helt. Ryggen ska vara nära bänken hela tiden.

Gör så många du orkar (det är en enkel, men jobbig övning), gör det ofta och gör det kontinuerligt. Resultatet blir snygga armar inför sommarens alla linnen och ärmlösa klänningar.

Nyss hemkommen


Det blev en ovanligt lång dag på jobbet och jag har nyss kommit hem. Vad katten hittar man på att skriva om som är wellness-relaterat efter en så lång dag?

Jo, kom ihåg att ta hand om dig själv! Unna dig en stunds lugn och ro varje dag, en stund för dig själv. Det är precis vad jag tänker göra just nu :)

Veckans vinnar-intervju


Gittan, som vann stegräknartävlingens första vecka, i denna veckas vinnar-intervju:

1. Vilket landskap bor du i?  I Skåne, som är ett mycket trevligt landskap bara man slipper städerna.

2. Ålder? 58 höstar, snart 59.

3. Vad arbetar du med? Hundar - Ideellt genom brukshundklubben, om det nu räknas som arbete. Även om det är kul så kan det vara nog så jobbigt ibland.

4. Vilken stegräknare använder du (märke, modell) och var har du köpt den? Det vet du bättre än jag. Fast jag vet att jag köpt den av dig. (Tanita PD724 köpt på WellnessCenterOnline)

5. Hur ser en normaldag för dig ut? 3-4 dagar i veckan tränar jag egna hundar samt andra hundägare och deras hundar. Promenader med hundarna ca 4 ggr varje dag blir ca 2-4 timmar/dag. Varierar ganska mycket  som du ser. Dessutom bor jag i ett tvåplanshus och eftersom jag är en aning virrig blir det en hel del spring upp och ner i trappan. När jag är uppe har jag glömt något där nere och när jag är nere har jag glömt något där uppe.

6. Kan du lämna något tips åt de andra deltagarna? Skaffa hund och trappor! Glöm bilen om du har mindre än 5 km till jobbet, skola, kompisar eller vart du måste bege dig. Cykla eller gå så ofta du kan! Börja träna! Spelar ingen roll vad det är, bara du tycker det är roligt. Spelar heller ingen roll hur gammal du är när du börjar. Själv var jag 48 år när jag började med jogging och därefter Friskis & Svettis.
.    
7. Ägnar du dig åt någon annan form av träning också? Var tyvärr tvungen att sluta med både lätt löpträning och jympa med Friskis & Svettis för några år sedan pga värk i kroppen. Men idag var jag på ett Ki-balans pass. Ska testa detta några gånger och hoppas det fungerar för det var roligt. Dessutom känns det alltid skönt och tillfredsställande när man har varit iväg på ett träningspass. Det gäller bara att hitta något som passar just för dig och din livsstil. 

 8. Något annat du vill berätta? Faktum är att ju mer du håller igång med fysisk aktivitet (som du upplever som roligt och stimulerande) desto nöjdare blir du med dig själv och din tillvaro. För mig är naturen och framförallt skogen en plats som inte bara ger möjlighet till fysisk aktivitet utan även ger mig mental stimulans och avkoppling. Ett bra och trevligt initiativ tycker jag den här stegräknartävlingen är. Inte för att jag vann denna gången, utan för att den förhoppningsvis ska peppa igång många så att de hoppar upp ur älsklingsfåtöljen och ger sig ut på vandring. Kanske leder det till att vi kan göra lite vandringar tillsammans så småningom.

  Kram till alla  /  Gittan  
(har ingen blogg)

Lantbröd


Min 11-åriga dotter hade i hemkunskapsläxa att baka lantbröd. Jättegott blev det!

Här får ni receptet:

5 dl vatten
1 msk matolja
50 g jäst
7 dl rågsikt
8 dl vetemjöl
2 tsk salt

Gör så här:

1. Värm vatten och olja till 37° C (fingervarmt).
2. Smula ner jästen i en skål. Häll lite av degspadet över jästen och rör om tills jästen har löst sig.
3. Häll i resten av degspadet och blanda i mjöl och salt. Rör om tills degen är jämn.
4. Strö över lite mjöl och låt degen jäsa under duk i 60 minuter.
5. Tag upp och knåda degen. Forma den till två stora "bullar" eller ett stort bröd.
6. Lägg på smord plåt (eller använd bakplåtspapper). Låt jäsa ytterligare 30 minuter.
7. Grädda underst i ugnen i 200° C cirka 35 minuter.

Så gick det första veckan


Min stegräknartävling har nu varit igång en vecka och det har varit såå roligt när era resultat kommit in. Jag hoppas att ni allihop fortsätter promenera och rapportera in era steg. Nya deltagare kan anmäla sig när som helst - klicka bara på länken ovan.

Den som vunnit första veckan har gått i snitt 15744 steg per dag. Bra att veta för den som satsar på att vinna nästa vecka ;) Bra jobbat! Bra jobbat allihopa! I ärlighetens namn råkar jag ju besitta en del information som kan "förklara" resultatet. Så kom gärna tillbaka och läs intervjun med veckans vinnare som publiceras så fort svaren kommit in! Här ser ni alla resultat som rapporterats in i tid:

Gittan 110 211 steg (veckans vinnare!)
Therese 79 482 steg
Monica 74 814 steg
Anna 63 299 steg
Ulrika 54 357 steg

Tänk också på att bakom siffrorna döljer sig omständigheter som kanske ser helt annorlunda ut nästa vecka!

Utsidan (ingen rapport)
Maria (76 409 steg - inkommet kl 10.22)
Livsturisten (ingen rapport)

Italiensk fotboll


Nu ingår även det italienska fotbollslaget Inter (Internazionale FC) i den allt större skara av idrotts- män, -kvinnor och -lag som använder Herbalifes produkter för att förbättra sina tränings- och tävlingsresultat.

Mycket roligt tycker jag som självständig distributör!

Vill du läsa mer om samarbetet mellan Inter och Herbalife kan du klicka här (på engelska).

Härliga lördag!


Vaknade kl 8, gick ut med Ronja (min vovve) och sitter nu med min varma örtdryck framför datorn. Idag ska det bli en riktig långpromenad, jag är ju ledig :) Sen ska vi äta middag tillsammans med släkten ikväll. Mycket trevligt (om man har en trevlig släkt och det har jag)!

Kvällens höjdpunkt blir ett besök på Nöjesteatern i Malmö där vi ska se BOEING BOEING, en fars med bl.a. Eva Rydberg som jag gillar skarpt.

Vad gör DU som får dig att må bra denna lördag?

Alla barnhjärtans månad


Köp årets hjärtepins för 25 kronor och stöd forskningen kring barns hjärtsjukdomar. Varje år föds ca 1000 barn med hjärtfel i Sverige och målet för den här insamlingen är fyra (4) nya barnkardiologiska forskartjänster.

Var du kan köpa hjärtepins samt hur du kan ge ditt stöd även på andra sätt hittar du på Hjärt-Lungfondens hemsida.

Morgonpigg?


"Morgonstund har guld i mund"

Men då måste banne mig sovmorgon ha diamanter! Den här veckan har jag gått upp halv sex - sex varenda morgon och jag tycker det är okristligt. Före 7 vill jag INTE lämna sängen. Nu stundar helgen och jag ska vakna av mig själv - utan väckarklocka! Det mår jag bra av. Inte så att jag sover halva dagen för det, men att vakna utan klocka för att man är utvilad, det gör enorm skillnad för välbefinnandet.

6-8 timmars sömn varje natt behöver vi för hälsans skull. När min kropp själv får bestämma sover jag 8 timmar så det är väl det just jag behöver.

Kaka till fikat?


Till hör du dom som tar en kaka till eftermiddagsfikat varje dag? En enda kaka! Inte så farligt, eller hur? Problemet är att det är en vana, något som sker varje dag (eller åtminstone ofta). Om så är fallet och du byter ut kakan mot en banan istället kan du gå ner ca 7,5 kg på ett år. Utan att göra några andra förändringar.

Samma sak om du byter ½ liter läsk mot vatten varje dag. Minus 7,5 kg på ett år.

Det behövs oftast inte så stora förändringar, ingen hårdbantning eller tråkiga dieter. Fokusera på en eller några ovanor och låt det ta tid istället. Det är hälsosammare, lättare att hålla fast vid och det ger resultat! Det tog förmodligen längre tid än 2 veckor att lägga på sig överskottskilona och då är det väl logiskt att det också borde ta mer än 2 veckor att bli av med dom igen?!

Vilken ovana kan du tänka dig att ge upp?

Vi går för hälsans skull


Jag hoppas det går bra för er alla som är med i stegräknartävlingen. Det dimper in lite resultatrapporter och det ska bli spännande att sammanställa alltihop på söndag. Kom ihåg att lämna veckans resultat senast söndag kl 10 och att speca dag för dag hur många steg du fått ihop.

Ett tips är att kika på sin stegräknare tidigt på kvällen. Då blir man peppad att ta en extra kvällspromenad. Annars kan man ta trapporna istället för hissen, gå av en hållplats tidigare (om man åker buss) eller ta en lunchpromenad för att få ihop lite extra steg. Hälsomässigt bör man gå minst 10000 steg per dag, vill man gå ner i vikt bör man komma upp mot 16000 steg. Vad som krävs för att vinna vår lilla tävling vet jag inte än, men det landar nog någonstans mitt mellan de två siffrorna. Spännande!

Och att vinna är ju inte allt. Flera av er deltar ju i tävlingen för att bli peppade att röra på er lite mer än tidigare och då är ju varje extra steg en vinst! Så fortsätt gå och rapportera in era resultat. Det är inte heller för sent att anmäla sig. Tävlingen löper ju veckovis från söndag - lördag så vill du vara med nästa vecka är det bara att höra av sig (klicka på tävlingslänken ovan).

Zumba :)


Zumba är ett spansk slangord och betyder "att röra sig snabbt och ha roligt" (iForm nr 3/2009). Det är en ny träningsform som skulle passa mig perfekt! Jag älskar att dansa och zumba handlar mer om att ha skoj till musiken än att följa en specifik koreografi. Bra för mig som inte direkt har någon koordination ;) En partylik känsla till latinamerikanska toner. Himmelriket alltså :D Förutom att det verkar jätteskojigt är zumba också effektiv konditions- och styrketräning.

Mer info på zumba.se

Livskrydda


Ulrika skriver idag om vad hon kryddar sin tillvaro med. Hon tänker sig livet som en stor gryta som puttrar på spisen. Ganska okej men med rätt kryddor kan den nå oanade höjder. Vad kryddar du ditt liv med?

Jag kryddar mitt med:

♦ skogspromenader
♦ rött vin
♦ böcker
♦ resor och upplevelser

Tezzans tips # 11


Borsta tänderna redan efter ditt kvällsmål. Då minskar risken för att du småäter senare på kvällen. I alla fall om du är lika lat som jag och inte vill göra om borstningen ;)

Mumma!


Vardagsgodis är aldrig fel. Särskilt inte om det är någorlunda nyttigt. Det här receptet har jag helt sonika snott från min lillasyster Tina:

Mixa frusna hallon och mjölk
Varva med vaniljyoghurt i höga glas
Pudra på lite kakao
Ett litet kex eller annan chokladdoppad läckerhet förgyller det hela lite extra

Aloe Vera Juice


Jag fick en kommentar från Emma med en fråga om aloe vera juice:

Hej! Jag är en yogautövande tjej i 20-plus-åldern som suger åt mej allt som handlar om wellness, kost, träning och hälsa. Hur ser du på aloe vera-juice förresten? Tack för en jättetrevlig blogg :)

Mitt svar blir att jag tycker aloe vera är helt fantastiskt, både kroppen och i kroppen. Aloe vera är ju känt för sina lindrande, läkande egenskaper och innehåller hela 75 substanser som är gynnsamma för matsmältningen. Så om du lider av exempelvis stressmage kan aloe vera göra susen! Jag rekommenderar Aloe vera örtkoncentrat som jag själv använder. Det smakar gott och är som balsam för magen :) Eftersom det är ett koncentrat blandar du själv med vatten.

Den som är intresserad av aloe vera produkter för hud och hår kan kika in på WellnessCenterOnline och kolla igenom sortimentet.

Tankar om tid


Många är vi väl som känner att tiden inte alltid räcker till. Då kan några kloka ord från en liten människa (5 år) göra susen:

" - Man kan inte få ont om tid. Tiden tar aldrig slut."

Det här hänger ihop med mitt tidigare inlägg om att tänka "utanför boxen". Den "ram" som tiden innebär är ju oftast nåt vi själv satt upp. En gräns, en deadline för när något ska vara färdigt, när vi ska ha hunnit med nånting. Vad händer om det tar lite längre tid? För det mesta ingenting - förutom att vi mår lite bättre när vi inte stressar!

Så ta det lugnt, think outside the box och vägra stress!

Skratta för livet


Att skratta är nåt av det mest hälsosamma man kan göra :) Den som skrattar mår bättre (även om skrattet är på låtsas). När du skrattar engageras många av dina inre organ tillsammans med stora muskelgrupper. Samtidigt sker flera biokemiska processer i kroppen. Bland annat frisätts endorfiner som är ett må bra-hormon.

Forskare har kommit fram till att:
 • Skratt stärker vårt immunförsvar
 • Skratt löser spänningar och stress på ett mycket effektivt och positivt sätt
 • Skratt minskar risken för utbrändhet
 • Skratt löser isolering och nervositet
 • Skratt reducerar konflikter och skapar samhörighet
 • Skratt gör oss mer kreativa, och ger oss positiv energi
 • Skratt ökar lungkapaciteten. Skratt ger god träning och kan jämföras med jogging eller rodd.

 • Så gå på skrattkurs, skrattmeditation, skratterapi, hyr en komedi, ja gör vad som helst för att skratta mer. Ett gott skratt är förlösande och förlänger livet samtidigt som det skapar livskvalitet. Ha helt enkelt hänsynslöst roligt!


  Tezzans tips # 10


  Använd dinkelmjöl (kallas också speltvete). Dinkelmjöl är ett fullkornsmjöl med lågt GI och kan användas istället för vanligt vetemjöl. Det har högre proteinhalt, mer fiber, lika bra bakegenskaper samt smakar mustigare än vetemjöl.

  Dessutom är det miljövänligare eftersom det inte krävs så mycket konstgödsel och besprutningsmedel vid odlingen :)

  Undrar vem ni är


  Jag blir så himla nyfiken! Min blogg har hundratals läsare som jag inte vet vem det är. Läsare som aldrig någonsin lämnar en kommentar. Ni syns i statistiken men sen blir det inte mer. Det hade varit väldigt roligt om ni skrev något lite för att stilla min nyfikenhet :)

  Tezzans tips # 9


  Ät mer apelsin! Bästa säsong för apelsiner är oktober-maj (dvs NU) då import sker från Medelhavsområdet. Apelsinen är rik på vitamin C som är en viktig antioxidant. Vitamin C underlättar också kroppens upptag av järn.

  Näringsvärde per 100 gram apelsin (enligt livsmedelsverket):
  Energi 46 kcal
  Protein 0,8 g
  Fett 0,1 g
  Mättade fettsyror 0,01 g
  Kolhydrater 10,3 g
  Fibrer 1,9 g
  C-vitamin 53 mg
  D-vitamin 0 mcg
  Folat 30 mcg
  Järn 0,2 mg
  Zink 0,1 mg
  Kalcium 46 mg

  Grattis!


  Livsturisten har vunnit pulsklockan! Maila mig din adress så kommer den med posten. Stort GRATTIS, jag hoppas du får glädje av den :)

  Idag kör vi igång!


  Den stora stegräknartävlingen börjar idag! Har du stegräknaren på dig? Ut och gå :D

  Antal steg rapporteras till mig via mail tezzan_68@live.se Det spelar ingen roll om du rapporterar varje kväll eller skriver hela veckans rapport i ett enda mail, det gör du som du vill. Viktigt är att jag vill veta hur många steg du gått varje dag (alltså inte bara en klumpsumma för veckan) och deadline för veckorapporten är söndag kl 10.00 (en vecka är söndag till lördag eftersom vi börjar en söndag). På söndagen korar jag veckans vinnare.

  Stegräknaren ska vara på från morgon till kväll och det är dagens totala antal steg som räknas.

  Vi är i dagsläget 8 stycken anmälda, men det går bra att hänga med när som helst!

  Gör din egen GI-musli


  För ett tag sen efterlyste jag läsarnas egna müslirecept. Här är ett som kom från Zandra via mail. Denna müsli innehåller massor med goda nyttigheter och rostas dessutom i ugnen.

  Ingredienser

  ·       5 dl havregryn (alt. fiberhavregryn)

  ·       5 dl rågflingor (alt. en blandning av vetegroddar & dinkelflingor)

  ·       1 dl valnötter, hackade

  ·       1dl pistaschnötter, hackade

  ·       ½ dl krossade linfrön

  ·       1 dl torkade aprikoser, hackade

  ·       4 msk rapsolja

  ·        ½ dl vatten

  ·       2 msk flytande honung

  ·       1 msk kanel

  •       1 tsk kardemumma


  Tips: Våga experimentera(!), ha havregrynen som bas, sen ta lite av "det man har". Jag brukar ha bovete-, dinkelflingor & vetegroddar. Samma gäller med nötterna & torkad frukt. Varför inte blanda i hackade mandlar, hasselnötter, paranötter & cashewnötter. Jag brukar själv tycka om att även ha i solrosfrön, pekannötter & pumpafrön! Kokosflingor & russin kan ju även vara alt. att ha i! (ska man använda russin ska dom ej vara med i ugnen utan läggs i då müslin är klar).

  Gör så här

  Sätt ugnen på 200 grader. Blanda alla gryn & flingor med alla hackade nötter, frön & torkad frukt (ej russin) i en bunke. Blanda vatten, olja, honung, kanel & kardemumma & häll i bunken. Rör om med händerna. Bred ut blandningen på en långpanna (med bakplåtspapper i botten) & sätt in i ugnen i ca 20 min. Rör om i pannan då & då. Låt svalna & förvara müslin i en burk med lock.

  Denna GI-müsli är jättegod att ha i vanlig "mild naturell yoghurt". Vill man lyxa till det är det supersmarrigt att skiva/skära ner lite färsk frukt som äpple, banan eller nektarin som är min favorit  =)

  Detta recept kommer alltså från Zandra, tack så mycket! Är det fler som vill dela med sig av sina egna müslirecept kan ni skriva receptet i en kommentar direkt här på bloggen eller maila det till mig.


  RSS 2.0