Olivolja

"Äger man olivolja är man rik" (Italienskt talesätt)

Olivolja innehåller nyttiga enkelomättade fettsyror och skyddande fenoler och kan därför skydda mot hjärt/kärlsjukdom och vissa former av cancer. Det kan vara all idé att byta ut smör/margarin mot olivolja när du lagar mat. Tänk bara på att inte steka på för hög värme - då passar rapsolja bättre.

Du kan också använda olivolja för att smörja in torra läppar som då blir mjuka och fina. Du kan till och med använda olivolja i håret om du har torrt hår. Blanda några matskedar i ditt vanliga balsam eller massera in ren olivolja i hår och hårbotten, låt verka 1 timme och tvätta sedan som vanligt. Gör det när du ska vara hemma för håret kommer att vara fett efteråt och det tar några timmar innan allt fett sugits upp.

Olivolja kan användas direkt på torr hud, både på kroppen och i ansiktet. Blanda ½ dl olivolja med saften från en citron och 1 msk honung. Sen är det bara att smörja in kroppen! I ansiktet kan du använda en blandning av en tredjedel olivolja och två tredjedelar tistelolja.

Olivolja som glidmedel funkar utmärkt men inte om du använder kondom. Oljan förstör nämligen gummit.

Känner du till ännu fler användningsområden för olivolja? Lämna gärna dina tips så andra kan ta del av dom :)

Grattis!

Lycklig vinnare till en stegräknare blev Liz - ett stort grattis till dig!
Och ett extra grattis för att du slutat röka!




Jag skickar din stegräknare till dig så fort jag fått din postadress.
Du kan maila adressen till [email protected]

Julmys

Idag håller jag som bäst på att julpynta. Det byts gardiner och blommor, tomtar kommer fram ur vrårna (och en o annan snögubbe). Vi har mumsat i oss lussebullar, klenäter och pepparkakor.

Det är julskyltning i byn, blåbärsglöggen ska smakas, julmusik ska spelas och jag tycker det är helmysigt! Det enda som inte tas fram idag är julgranen och därför får det istället bli en bild på en här.

Datorn har fått en julig bakgrund, likaså mobiltelefonen :) 

Jag älskar julen!

Spännande bok!

Den här boken skulle jag gärna vilja ha!

I Ulrikas blogg kan man vinna den :)

Var med och tävla du också!

Tävlingen pågår t.o.m. den 14/12

Kramkampanj

Röda Korset kör igång en ny kramkampanj den 1:a december. I år med syftet att bryta människors ofrivilliga isolering. De pengar som samlas in kommer att användas till att

  • Besöka ensamma och gamla i hem och på anstalter
  • Bemanna sjukhus och äldreboende med rödakorsvärdar
  • Stödja anhöriga som vårdar sina nära i hemmet
  • Bemanna Röda Korsets telefonjour

Det enklaste sättet att hjälpa till är att skicka ett sms med texten KRAM till 72900. Då bidrar du med 20 kronor. Du kan också skicka kramar via mail, eller kramas live under hela Sveriges kramhelg den 6-7 december. Det finns flera andra sätt för dig som vill hjälpa till, mer info här.


Oops!

Jag hade tänkt hitta på något speciellt när jag skrivit 500 inlägg här i bloggen, men nu upptäckte jag att detta inlägg är nr 503. Helt otroligt! Använd gärna menyn till vänster för att hitta det som intresserar just dig.

Det är nu bara två dagar kvar för att vara med i utlottningen av en stegräknare.
Klicka här för att komma till tävlingen!

Under tiden får jag väl ta mig en funderare på vad jag kan hitta på för att fira min blogg i bästa wellness-anda ;)

Fredagskväll

Många somnar framför TV´n, andra festar, någon sitter ensam, en del jobbar...

Det finns många olika sätt att tillbringa en fredagskväll. Vad du än gör ikväll så försök att se till att det är något du verkligen VILL göra. Något som du mår bra av!

Ta hand om dig!

Timjan

Ännu en fantastisk ört som används alldeles för lite. Den vanligaste användningen är som krydda i till exempel ärtsoppa, färsrätter, marinader, sås, matbröd, till vilt eller fågel.

Timjan är proppfylld med antioxidanter och thymol - ett ämne som upptas i blodådrorna och utsöndras i lungorna. Därför är timjan väldigt effektivt mot hosta och andra luftvägsåkommor. Den verkar både slemlösande och bakteriedödande samt minskar risken för torrhosta. Den kramplösande verkan som spelar roll vid torrhostan fungerar för övrigt också vid magknip. Timjan motverkar också gasbildning, vilket förmodligen är anledningen till att man har timjan i ärtsoppa ;)

Örter skall helst användas färska då en del av de verksamma ämnena går förlorade vid torkning.

Första advent

För varje dag som går poppar det upp fler och fler ljusstakar, tomtar och julgranar överallt. Men det är på söndag som det är första advent och det är då jag kommer att pynta mitt hem. Så gör jag varje år. Ingen tjuvstart här hemma alltså ;)

Men jag längtar och jag har köpt årets första pepparkakor idag, som barnen längtansfullt trånar efter. Burken öppnas på söndag ihop med Blossa Blåbärsglögg (som jag fick när jag fyllde år). Helgen därefter bakar vi lussebullar och gör egna pepparkakor. Köket börjar fyllas med inpackade julklappar och julkänslan kryper sig på i lagom takt.

Vad har det med wellness att göra? Jo, jag vet att många stressar sig sönder och samman till jul. Allt som ska hinnas - allt som "måste" göras. Mitt råd är därför att bara göra det du VILL göra! Prioritera! Sätt dig i lugn och ro en stund och fundera över hur du vill fira jul och vad som är viktigt för dig. Sen ser du till att du får den jul du vill ha, utan stress, utan "måsten". Min lista ser ut så här:

- Jag vill julpynta första advent
- Jag vill baka egna lussebullar och koka egen knäck
- Jag vill sätta julskinkan i ugnen på lillejulaftonskväll och vakna till doften på julaftons morgon
- Jag vill se tindrande, förväntansfulla ögon och ha det mysigt med dom jag älskar
- Jag vill ha levande ljus, julmusik och ge bort julklappar med mening

Efterlysning

Hej alla underbara läsare!

Jag fick denna kommentar på mitt inlägg Värmande & Nyttigt:

Hej! Detta med varma drinkar har jag funderat på. Skulle inte du kunna efterlysa dina kunders "varma" recept & lägga ut på wellness sidan? Bara en liten undring :)
KramiZ

Därför efterlyser jag nu sådana recept! Varma drinkar där herbalifes proteindrinkmix ingår alltså.  


Crawl-kurs?

Eftersom jag ska simma Vansbro Tjejsim i juli tänkte jag att jag kunde ta en crawl-kurs. Jag har aldrig kunnat crawla utan simmar vanligt bröstsim. Men i Lund, där dom faktiskt har en crawl-kurs för vuxna, finns 15 platser och 55 anmälda till kursen som startar i januari. Nästa kurs går efter Vansbro-simningen. Vad göra?

Det får helt enkelt bli vanligt bröstsim. Efter nyår kommer jag att träna simning en gång i veckan, först i simhall men längre fram på vårkanten även på öppet vatten. Måste känna hur det är att simma med våtdräkt också.

Datorstrul

Det verkar vara något allvarligt fel på min dator. Den uppför sig mycket konstigt och "hänger" sig i ett kör.

Jag ska försöka uppdatera bloggen ändå med fräscha wellness-inlägg men jag ber om överseende ifall inläggen blir något färre än vanligt.

Värmande & Nyttigt

Många av mina kunder använder herbalifes proteindrinkmix. En del tar två shakes om dagen som del av ett viktminskningprogram, andra dricker en shake till frukost för att må bäst och orka mest. Dom som tränar tar någon extra shake och/eller proteinbar.

Gemensamt för alla är att nu när vintern kommit vill man gärna dricka något varmt och många har därför hört av sig för att fråga om man kan värma sin shake. Visst kan man det!

Kundernas absoluta favorit att värma är Cappuccino. Men du kan värma vilken smak som helst - prova dig fram bland de sex läckra smakerna!

En shake är en hälsosam, balanserad måltid som innehåller en perfekt balans mellan kolhydrater, protein och fett. Dessutom smakar den gott, innehåller 23 vitaminer och mineraler, är klar på 30 sekunder och håller dig mätt, gör dig pigg och ger dig den energi du behöver! En perfekt start på dagen!
(Klicka på länkarna ovan för mer info).

Några dagar kvar

Det är väldigt många som valt att vara med i min
utlottning av en stegräknare! 
Det är jätteroligt, tycker jag!
Fram till och med söndag har du möjlighet att anmäla dig du också! 

Klicka här för att komma till tävlingen!

Om du redan har en stegräknare kan du ju alltid ge bort den i julklapp om just du vinner ;)

Ingefära

En härlig smaksättare med massor av antioxidanter. Ingefära är också svagt inflammationshämmande och används därför som kosttillskott vid ledbesvär.

Illamående, sjösjuka och åksjuka förebyggs och behandlas med ingefära. Effekten är jämförbar med åksjukepiller men man slipper den trötthet som åksjukepiller kan ge.

Användningen av ingefära kan spåras flera tusen år tillbaka och den är ett vanligt inslag i traditionell kinesisk och indisk läkekonst. Ingefära främjar matsmältningen, dämpar väderspänningar och kan hjälpa vid orolig mage.

Om du har gallsten, använder cancermedicin eller behandlas med blodförtunnande medicin bör du iaktta försiktighet med ingefära. Och även om ingefära används mot illamående vid exempelvis graviditet bör gravida inte ta stora doser. 

Som krydda i matlagning är ingefära gott i såser och när du gör stek eller i bakverk. Jag gillar ingefära-marmelad och te smaksatt med ingefära. Som alltid är den färska ingefäran bättre än den torkade.

Jag har fått en AWARD!

Ulrika Gabriel Inspiratör har förärat mig denna fina uppskattning. Tack! Nu ska jag ge den vidare till sju andra bloggare (se nedan).

Reglerna: 1. De som mottagit awarden ska lägga upp en bild på den. 2. Länka till den bloggen du fick den ifrån. 3. Ge den vidare till sju andra bloggare & länka till deras sidor. 4. Lämna ett meddelande i deras bloggar, så de vet att de fått awarden.

Det är inte helt lätt att veta vem man ska ge den till och jag får ju inte ge den tillbaka till Ulrika (vars blogg jag uppskattar mycket). Jag ger denna award till:

1. Tina (min lillasyster och jag tycker det är riktigt roligt att läsa hennes blogg).
2. Beleza (smink, skönhet och hudvård).
3. Utmaning 2009 (träning på vägen mot Tjejklassikern).
4. Hälsobloggen (kost, hälsa, träning).
5. DesignaDinBlogg (se det som en uppslagssida).
6. From Excellent to Outstanding (en härlig blogg).
7. Vad vore vi utan mat? (mattips av en hälsoinspirerad tjej).

Basilika

Basilika innehåller mycket stora mängder antioxidanter och sägs skydda mot cancer, stärka immunförsvaret och minska risken för hjärt- kärlsjukdomar.

Växten kommer ursprungligen från Indien och är ett av Orientens äldsta läkemedel. Ämnena i bladen verkar kramplösande och lugnande. Allra helst ska basilika användas färskt eftersom många av de aktiva ämnena försvinner vid torkning.

Vid utvärtes bruk (färska, finfördelade blad) är örten sårläkande och verkar dämpande på hudirritationer.

Basilika används huvudsakligen som krydda. Testa exempelvis att hacka eller skiva tomater och rödlök, blanda med basilika och timjan (färska, hackade), lite olivolja, salt och peppar. Mycket gott!

Nu är det gjort!

Idag har jag beställt en sån här crosstrainer. Med tanke på hur isigt och halt det är ute kan den vara ett bra komplement till min löpträning. Det blir ju inte riktigt samma sak men den ger bra konditionsträning och bränner kalorier. Risken för skador är minimal och träningen skonsam.

Just denna modell har 20 olika program att välja på och jag lääängtar tills jag får hem den om ca 2-3 veckor.

Långt innan dess är jag förhoppningsvis också fri från det virus som just nu härjar fritt i min familj och omöjliggör träning för tillfället.

Man tränar bara när man är frisk!

Två tips

1. Du vet väl att du kan prenumerera på inlägg från min blogg!

Följ min blogg med bloglovin


2. Missa inte min utlottning av en stegräknare! 
Anmäl dig du också! 

Klicka här för att komma till tävlingen!

Julklappstankar

Julklappstider. Det ska vara någon mening med julklappar. Alltför många julklappar köps bara för att man "måste" och handeln slår nya säljrekord varje år. Troligen kommer så att ske även i år trots lågkonjunktur, finanskris och oro inför framtiden.

Vad är en julklapp med mening då? Det kan vara något som personen innerligt önskar sig eller något som personen behöver. Det är det mening med! TYVÄRR finns det många som redan "har allt" och inte ens vet vad dom ska önska sig (det gäller även barn) - än mindre behöver dom nånting.

Faktum är att dom flesta har det alldeles för bra i Sverige. Så bra att välfärdssjukdomar blivit vår tids gissel. Därför passar det bra med julklappar som syftar till bättre hälsa och välbefinnande. En burk vitaminer till far, ett Spa-besök till syrran osv osv. Den här typen av julklappar blir garanterat uppskattade och kan bli starten på ett hälsosammare liv för någon du bryr dig om.

WellnessCenterOnline hittar du produkter för hälsa och välmående - perfekta julklappar i alla prisklasser!

EGOlogisk

Har du hört talas om att man kan vara EGOlogisk? Jag är det! Som bevis har jag blivit förärad denna fina knapp från Ulrika Gabriel Inspiratör.

"Att vara EGOlogisk innebär att du gör någonting som du själv mår bra av och som i andra ledet gör att du blir en bättre person gentemot din omgivning. Det kan handla om precis vad som helst, så länge DU tycker att det är bra för dig".


Bli mer EGOlogisk - du också!


Träningstips - dans

Att dansa är roligt! Du tänker kanske inte på det som motion men faktum är att du förbränner kalorier och får bättre kondition :) 

Det finns mycket att välja på när det gäller dans. Ta en buggkurs, gå på dans-aerobics, gå ut och dansa varje lördagskväll, lär dig tango, salsa eller vad som helst!

Själv tänker jag prova Line-dance,  en dans inspirerad av Country & Western:
 


Levande död?

Tog en promenad för att testa min nya (och första) pulsklocka. Jag gick i en timme och under den tiden registrerades ingen puls alls! Betyder det att jag är en zombie? Visserligen var promenaden bitvis mer en balansakt (pga snö och is) än en powerwalk men jag blev iaf andfådd i uppförsbackarna och borde ju haft någon slags puls, tycker man.

Förmodligen har jag gjort något fel, men efter lusläsning av bruksanvisningen kan jag ändå inte förstå vad felet är. Det enda klockan har registrerat är tiden och det kan jag ju mäta med vilken klocka som helst. 


Väldigt roligt att så många är med i min utlottning av en stegräknare! 
Anmäl dig du också! 

Klicka här för att komma till tävlingen!

Jag är tillbaka!

Nu har jag firat färdigt och dessutom fått någorlunda ordning igen. Jag vet att många väntar på min "viktrapport" som normalt brukar komma på fredagar så vi börjar med den:

Minus 100 gram (låter bättre än 1 hg) sista veckan och eftersom det var plus minus 0 förra veckan betyder det också minus 100 gram totalt på 8 veckor. Målet var att tappa 5 kg så måluppfyllelsen är endast 2 %.

Men jag är inte ledsen för det. Jag har ju kommit igång med träningen och faktum är att jag fått något större muskelmassa samt minskat min fett-% och framförallt min metaboliska ålder (högre förbränning). Detta säger mig att jag är på rätt väg och med fortsatt träning kommer nog resultat på vågen också.

40 år

Hej alla underbara läsare!

På grund av min födelsedag imorgon, fredag 21/11, tar jag lite "semester"  från bloggen. Jag har en hel del att förbereda och stå i. Men jag kommer tillbaka någon gång på lördag!

Under tiden missar ni väl inte min utlottning av en stegräknare!
Vinnaren får den hemskickad helt kostnadsfritt.

Klicka här för att komma till tävlingen!

Nu är jag anmäld!

Lördag den 11/7 2009 ska jag simma 1000 meter motströms i Västerdalälven tillsammans med en massa andra tjejer. Vansbro Tjejsim blir min första kraftmätning på vägen mot Tjejklassikern.

Därefter ska jag genomföra Lidingö Tjejlopp (10 km), Tjejvasan (30 km) samt Tjejvättern (90 km).

OBS! Du missar väl inte min utlottning av en stegräknare!
Vinnaren får den hemskickad helt kostnadsfritt.

Klicka här för att komma till tävlingen!


Riktigt sugen...



Jag blir riktigt sugen på att "tjuvstarta" min planerade Tjejklassiker med mina herba-kollegor i juni. Men den helgen fyller min son 15 och min dotter tar studenten så jag gör nog bäst i att följa min plan där jag startar med Vansbro Tjejsim i juli och tar Tjejvättern först 2010.

OBS! Du missar väl inte min utlottning av en stegräknare!
Vinnaren får den hemskickad helt kostnadsfritt.

Klicka här för att komma till tävlingen!

Glöggtider

Vid den här tiden på året brukar glöggen göra entré i de svenska hemmen. Hur nyttigt/onyttigt är egentligen glögg?

Glögg (med russin och mandel) innehåller massor av E-vitamin, nyttiga fetter, järn och antioxidanter. Inte illa! Glöggens stora minus är alkoholen, men man kan ju välja alkoholfritt. Ju högre alkoholhalt, desto fler kalorier. Bra att tänka på för dig som vill hålla vikten i jul.


OBS! Du missar väl inte min utlottning av en stegräknare!
Vinnaren får den hemskickad helt kostnadsfritt.

Klicka här för att komma till tävlingen!

Dagens löpträning

Det går bättre och bättre. Samma tid ger längre sträcka nu än för några veckor sedan :)  Jag känner att mina steg blivit något längre och något högre, samt att avstampet blivit lite kraftigare. Idag har jag promenerat raskt i 30 minuter (15 min innan löpträningspasset och 15 minuter efter) och under själva löpträningspasset idag var det 2 min gång + 4 min löpning som upprepades 5 gånger = 30 minuter. Sen blev det stretching som vanligt. Jätteskönt!

Vill också påminna om att jag lottar ut en stegräknare!
Vinnaren får den hemskickad helt kostnadsfritt.

Klicka här för att komma till tävlingen!

Nytt i butiken

Idag har jag lagt in nya produkter och massor av fina julklappserbjudanden i min e-butik. Välkommen på ett besök!

Vill också påminna om att jag lottar ut en stegräknare!
Vinnaren får den hemskickad helt kostnadsfritt.

Klicka här för att komma till tävlingen!

Hur mår din mage?

Lider du av halsbränna, sura uppstötningar och/eller refluxsjukdom? På Magskolan.se finns ett online-test som du kan göra och massor med information om olika magproblem, kost, vanor, läkemedel, när det är dags att söka läkare osv.

Och du - du är väl med och tävlar om en stegräknare? Klicka här för att komma till tävlingen!

Vinn en stegräknare!

Denna tävling är nu avslutad. Lycklig vinnare till en stegräknare blev Liz - ett stort grattis till dig!

Jag lottar ut en stegräknare!
Vinnaren får den hemskickad helt kostnadsfritt.

Stegräknaren är liten och behändig med bältesclips och räknar både antal steg och distans. Batteri och bruksanvisning ingår.

Det enda du behöver göra är att skriva ett inlägg om tävlingen på din blogg där du länkar till detta inlägg. Sen skriver du en kommentar här med länken till ditt inlägg så jag vet att du är med.

Minst 10 deltagare krävs för att utlottning ska ske.
Tävlingen pågår t.o.m. 30/11 2008.

Fruktservett

Har du ibland låtit bli att köpa frukt på torget, i kiosken eller på resan därför att du inte kunnat tvätta den? Nu finns en ny produkt - fruktservetten - som innehåller renat vatten så att du enkelt och snabbt kan rengöra frukten var du än är.

Är detta produkten du längtat efter? Eller känns det onödigt?

Vad tycker du?

Fortsatt löpträning :)

Enligt läkaren är det okej med fortsatt löpträning. Så himla glad man kan bli! Dagens löpträningspass såg ut så här:

3  min gång
3 ggr 8 min löpning/1 min gång

Totalt 30 minuter och jag sprang i hela 24 och det känns kanonbra! Kan tilläggas att jag alltid börjar med att gå raskt minst 15 minuter som "uppvärmning" och oftast fortsätter jag också gå raskt en bra stund efteråt.

Nackdelen med BMI

Dom båda männen på bilden har exakt samma BMI:



Ibland är det inte lika tydligt, men BMI ska ses som ett riktmärke och inget man bör stirra sig blind på. Det viktigaste är kroppens sammansättning, dvs hur mycket muskler respektive fett man har. Detta kan man se på en Body Scanner, som med hjälp av bioimpedans mäter bland annat detta i kroppen. Dessutom uppskattar den matematiskt din basmetabolism, mäter hur mycket vätska du har i kroppen, liksom benmineral, metabolisk ålder och självklart din vikt (även om den egentligen är lika ointressant som BMI i sammanhanget).

"Egenvård"

Igår kväll tog jag hand om mig själv lite extra. Söndagskvällar passar utmärkt för det när man har hela veckan framför sig. Det blev en grundlig rengöring av ansiktet med rengöringsgelé, ansiktsvatten, djuprengörande lermask, ansiktsvatten, ögonkräm och nattkräm. Alltihop från NouriFusion®-serien. Det var egentligen bara masken som var "extra", de andra produkterna använder jag dagligen. Huden känns nu jämn, mjuk och strålande inför dagens alla uppgifter. Nu på morgonen blev det rengöringsgelé, ansiktsvatten, skin booster, ögongelé och dagkräm. Sen lite make-up. 

Naglarna blev filade och målade med ett genomskinligt lack. Jag bröt nyligen ett par naglar så dom är inte så långa just nu och då brukar jag bara ha genomskinligt.

Vinterkräksjuka

Under vinterhalvåret drabbas många av det som i folkmun kallas för vinterkräksjuka. Symptom som illamående, magsmärtor, kräkningar och diarré sätter stopp för oss i ett par dagar och är allmänt otrevligt. Sjukdomen är ofarlig och går oftast över inom 2-3 dagar. 

Vinterkräksjuka orsakas av ett calicivirus. Man insjuknar oftast mycket hastigt och smittsamheten är väldigt hög.

För att undvika att bli smittad bör du:

  • alltid tvätta händerna noga, framför allt före måltider och efter toalettbesök.
  • använda flytande tvål och pappershandduk på ställen där många är samlade, t.ex. skolor, förskolor, arbetsplatser och andra offentliga miljöer.
  • undvika att äta av bufféer där många händer kommer i kontakt med maten.
  • undvika att besöka magsjuka personer.

För den som blivit smittad gäller främst att få i sig tillräckligt med vatten. Helst små mängder ofta för då kan kroppen lättare ta till sig vätskan. Du ska hålla dig hemma, tvätta händerna ofta och inte laga mat till andra. Du ska vara helt symptomfri i 48 timmar innan du går tillbaka till arbetet/skolan.

(Ett husmorstips som jag fått en gång går ut på att när någon i familjen fått maginfluensa eller vinterkräksjuka så sväljer jag några hela vitpepparkorn varje morgon tills dom blivit friska. På så vis klarar jag mig. Har förstås ingen aning om det är vitpepparns förtjänst, men sen jag fick rådet har jag gjort så och det verkar funka).


Sylvesterloppet

Nu har jag anmält mig till mitt första lopp! Ja, jag har ju sprungit lopp för många herrans år sen men detta blir mitt första lopp på vägen mot Tjejklassikern.

nyårsafton ska jag springa i Pildammsparken i Malmö. Egentligen ser jag det som ett träningstillfälle men det är ändå en sporre som peppar till träning även övriga dagar.

Man kan välja mellan 2,7 km eller 5,4 km och jag har valt den kortare sträckan. Till våren blir det 5 km på Vårruset och Blodomloppet. Sen tänkte jag ta 6,1 km på Hörby Marknadslopp till sommaren och slutligen Lidingö Tjejlopp (10 km) som är en del av Tjejklassikern. Vem vet vad man bestämmer sig för efter det?

Visste du att...

...katrinplommon är fulla av antioxidanter? Dom stärker ditt immunförsvar och förhindrar att kolesterol fastnar på kärlväggarna. Katrinplommon kallas ibland för sviskon, och innehåller både fibrer och järn.

Jag tror att dom flesta känner till att katrinplommon kan vara till god hjälp vid tillfällig förstoppning. Det är också väldigt gott tillsammans med äpplen vid matlagning (ex. till stek, köttfärsrätter eller fylld kalkon).

När det gäller förmågan att neutralisera effekten av fria radikaler vinner alltså katrinplommon över både blåbär, russin och broccoli. Ett par katrinplommon per dag räcker gott.

Fram med måttbandet!

MåttbandKvinnor bör ha ett midjemått som är under 80 cm. Är det över 88 cm bör du definitivt gå ner i vikt.

Män bör ha ett midjemått som är under 94 cm. Är det över 102 cm bör du definitivt gå ner i vikt.

Risken att utveckla högt blodtryck, typ 2 diabetes, blodfettsrubbningar och hjärtkärlsjukdom ökar med ökande bukomfång. Bukfetman är farlig eftersom fettet från bukens celler går in i blodomloppet och påverkar kärl, lever, insulinfrisättning och blodtryck negativt. Bukomfång mäts i stående ställning och efter utandning, mitt emellan revbensbågen och höftbenskammen. Bedömning av bukomfånget är oberoende av längden.

Kroppen

När man tränar kan det vara bra att ha grundläggande kunskaper om hur kroppen fungerar och hur den är uppbyggd. Vad är det egentligen som händer när man tränar? Hur ska man sköta om sin kropp för att den ska må bra och för att man ska få dom träningsresultat man vill ha?

Anatomiguiden.se finns lättillgänglig information om muskler, hjärta, andningsorgan, skelett och matsmältningssystem. All information är på något vis kopplad till träning men funkar även för dig som bara är nyfiken.

Honung

Honung är alltid ett bättre alternativ än socker. Det beror på att honung smakar mer än socker, har lägre GI samt innehåller vitaminer, mineraler och antioxidanter.

Näringsämnena i honung varierar men all honung innehåller vitaminer och mineraler. Honung är en god källa till C-vitamin och innehåller små mängder av järn, koppar, mangan, kalcium, kalium, natrium, fosfor och magnesium.

I moderna sjukvård används honung vid sårvård med mycket goda resultat. Den enda skillnaden mellan medicinsk honung och vanlig honung är kontrollerad hygien under tillverkning och utökad kvalitetskontroll. Honungens förmåga att motverka bakterier, virus och svamp tillskrivs antioxidanter, enzymer och väteperoxid. Honung har naturligt ett lågt pH-värde och innehåller väteperoxid som aktiveras av vatten (ex kroppsvätskor i ett sår).

Traditionellt har honung använts för att lindra halsont vid förkylning och i den indiska läkekonsten - ayurvedic - är honung en vanlig ingrediens.

Barn under 1 års ålder bör inte ges honung då det kan orsaka spädbarnsbotulism. Det är en slags matförgiftning som är mycket ovanlig men väldigt allvarlig. Denna typ av botulism drabbar inte vuxna.


Kanel

Åker ditt blodsocker berg-och-dal-bana? Kanel har en blodsockerstabiliserande effekt och har i flera studier visat sig ha insulinliknande egenskaper hos diabetiker.

Kanel innehåller också antioxidanter och kan sänka dina kolesterolvärden. Dessutom är det gott :) 

En ½ tsk per dag är lagom, men inte mer då en del ämnen som finns i kanelen faktiskt kan vara skadliga för hälsan. Som alltid - lagom är bäst!

Stressad?

Jag är INTE en person som stressar. Men många stressar dagligen och finner sällan någon ro. Med julen i antågande blir stressen ofta ännu värre.


På grund av problem med min nacke vill sjukgymnasten inte att jag sitter vid datorn mer än nödvändigt men det finns en blogg jag läser som nyligen gjort flera bra inlägg om just stress. Klicka här för att komma dit!

Tjohoo, tjolahopp!

Minus 0,5 kg sen förra fredagen :)  Det enda jag egentligen gjort annorlunda är att jag inte hoppat in och jobbat i vården denna veckan. I övrigt har jag levt som vanligt. Helt otroligt att det påverkar min vikt så.

Allt som allt står jag nu på plus-minus 0. Väger alltså exakt på grammet vad jag vägde när jag startade och det är bara en vecka kvar till födelsedagen. Men jag har ju börjat träna lite löpning och nästa vecka ska jag också kolla om det hänt något med fett% och muskelmassa. Jag använder ju en Body Scanner där man kan se betydligt mer än bara vikten.

Träna rodd


Skonsam träning med roddmaskin som ger starka ben, bättre kondition, hög kaloriförbränning och effektiv träning för överkroppen. Låter sanslöst bra!
Det vill jag testa :)

Någon som tränar på roddmaskin som kan dela med sig av tips och erfarenheter?

Bra och dåligt

Det är viktigt med balans i livet. Ibland sköter det sig per automatik. Jag har (enkelt uttryckt) nerver som ligger i kläm i nacken och orsakar svåra smärtor. Idag var jag hos sjukgymnast och får inte utöva yoga för tillfället. Dåligt (=trist)!

Men när jag kom hem från jobbet låg nya iForm-tidningen i brevlådan så nu ska jag ta en promenad med hunden och sen försjunka i min tidning. Bra (=roligt)!

När jag läst tidningen kommer jag säkert att dela med mig av något bra tips eller liknande här på bloggen :)

Sojabönans förträfflighet

Sojaprotein är ett högvärdigt vegetabiliskt protein och en daglig kost som innehåller minst 25 g sojaprotein samt ett lågt innehåll av mättat fett kan ge dig sundare kolesterolnivåer. Bönorna har också högt fiberinnehåll och en rejäl laddning vitaminer och mineraler.

Rostade sojabönor är ett perfekt mellanmål, både smakrikt och knaprigt. Dessa rostade bönor kan också strös över salladen, eller användas istället för kaloririka jordnötter.
 
Detta paket innehåller 14 portionspåsar. Varje påse har endast 110 kalorier. Det salt som används har låg natriumhalt.

Ett hälsosamt val!

Pris 154 kronor på WellnessCenterOnline.

Selen

Selen är en kraftfull antioxidant och behövs för cellernas syreförsörjning, nervsystemet, ämnesomsättningen, immunförsvaret,  sköldkörtelfunktionen och spermaproduktionen. Selen förhindrar också oönskade jäsningsprocesser samt hjälper till vid avgiftande processer. Skyddar exempelvis mot gifter som kvicksilver och kadium.

Den svenska jordmånen är relativt selenfattig, ändå är allvarlig brist på selen ovanlig i Sverige. Bristsymptom kan vara stela och ömma leder, lever- och cirkulationssjukdomar, blodbrist (anemi), eksem, leverfläckar (åldersfläckar) på huden, allergier, astma, högt blodtryck, grå starr, hudbesvär, problem med urinblåsan, mage, tarm, ångest m.fl.

Du hittar selen i livsmedel som fisk och skaldjur, ostron, musslor, lax, makrill, tonfisk, alger, kelp, kött, inälvsmat, ägg, linser, ärtor, nötter. Mindre mängder finns också i vitlök, pasta, frukostflingor, fullkornsprodukter, vetekli, havre, mjölkprodukter, svamp, råris, öljäst och torrjäst. 

Rekommenderat dagligt intag är 50 µg och bör inte överskrida 0,3 mg eftersom selen i stora doser är giftigt. För högt intag kan ge symptom som håravfall och hudbesvär. Vid allvarligare förgiftning kan nervsystemet drabbas.

Italiensk filégratäng

Detta är väl ingen direkt smalmat, men ibland får man lyxa till det. Om man vill kan man säkert byta vispgrädden mot ett magrare alternativ. Jag tänker iaf bjuda på detta när jag fyller år nästa vecka :)

1 fläskfilé
2 tsk soja
1 tsk paprikapulver
margarin till stekning
20g champinjoner (färska)
75g soltorkade tomater
peppar
3 dl köttbuljong
soja
1 dl vispgrädde
mjöl till redning
salt

Strimla filén, blanda med soja och paprika pulver. Lägg i gratängform. Stek svampen i stekpanna, salta och peppra. Skär tomaterna i bitar. Blanda svamp och tomater med köttet. Kok ihop sås av grädde, buljong och redning. Smaka av och krydda vid behov. Häll såsen över köttet och ställ i 200grader varm ugn 20-30 min. Servera med pressad potatis och grönsallad. Ät och njut!

Bålstabilitet

Nu har jag kommit ett par veckor in på mitt träningsprogram och känner att det är dags att utveckla lite. Istället för att då bara göra mer av samma sak tänker jag lägga in lite bålstabilitetsövningar, som sägs vara skadeförebyggande.

Med bålstabilitet menar man inte enbart styrkan i de stabiliserande muskelgrupperna utan främst koordinationsförmågan i bålens muskelgrupper. Det finns massor att läsa om just detta - klicka här för en artikel inklusive förslag på enkla övningar.
Den som tränar på gym kan med fördel delta i core-pass för att träna bålstabilitet.

Varför kosttillskott?

Fråga: Jag är väldigt noga med vad jag äter och försöker alltid äta en balanserad och varierad kost. Varför behöver jag äta ett vitamin- och mineraltillskott?

Svar: Även om vi tror att vi äter en bra kost är det många som ändå inte får i sig tillräckligt av vissa vitaminer och mineraler. Vid exempelvis stress ökar kroppens näringsbehov drastiskt. Man brukar säga att den som stressar behöver 3 gånger så mycket näring som annars. Den som försöker gå ner i vikt råkar ofta också begränsa intaget av viktiga näringsämnen och de som motionerar kan ha stor glädje av extra antioxidanter, som skyddar kroppens celler mot fria radikaler. Även äldre personer, som ofta slarvar med maten, kan behöva ett tillskott.

Jag rekommenderar alla att äta ett vitamin- och mineraltillskott. Själv använder jag herbalifes multivitaminkomplex som innehåller hela 22 viktiga vitaminer och mineraler.


Vinnaren blev.....


Lenita har vunnit utlottningen av ett aloe vera läppbalsam.

Stort GRATTIS till dig!

(Ett stort tack till BantarBritta som påminde mig om denna tävling).

Supermjuka fötter

Klicka härIgår kväll smorde jag in mina fötter med en härlig fotkräm som innehöll avokado. Krämen var fyllig och luktade gott. Så satte jag på ett par bomullssockor och sov med detta - lite som en inpackning.

Idag är mina fötter supermjuka! Det känns som att gå på moln ;) Jag har på senare tid haft problem med torrsprickor, framförallt på hälarna och inte kunnat hitta en kräm som hjälper och som känns skön att använda. Nu har jag hittat rätt!

Klicka på bilden till höger om du vill läsa mer om Oriflame och deras produkter.

Bättre löpsteg?

den här sidan kan du få hjälp med att förbättra ditt löpsteg online.

Riktigt roligt och väldigt svårt!

Oriflame


Förra veckan hade jag "sminkparty" hemma hos mig. Vi var några tjejer som hade trevligt, testade läppstift och parfymer, bläddrade i kataloger och beställde grejor. Idag kom alltihop med posten :) 

Är du nyfiken på Oriflames produkter kan du klicka här!

Skogsäventyr

Gjorde mitt löpskolningspass på ny plats idag, hade tänkt promenera samma väg tillbaka när passet var över. Men när det blev dags tyckte jag att det verkade "tråkigt" så jag testade en annan väg.

Det började så fint med en traktorväg som övergick i ren urskog utan ens en upptrampad djurstig men med stock, sten, sly, vattendrag och taggsnår. Väldigt spännande Smiley Jag är glad att jag hade ullstrumpor på (som håller värmen även när dom är våta).

När jag väl tog mig ut ur eländet hade jag motorvägen mellan mig och byn där jag bor. Den vågade jag inte korsa så det var bara att ta sig fram längs med (i svårforcerad terräng) tills jag kom till nästa avfart som jag kunde ta mig upp på. Det var inte långt, kanske 500 meter, men det KÄNDES långt - trött var jag redan och ni anar inte vad tät vegetationen kan vara och hur mycket skräp som finns liggande bredvid en motorväg. Där tänker jag INTE ta mig fram fler gånger.

Men nu sitter jag här och pulsen har återgått till det normala - kroppen har fått sig en rejäl genomkörare och det får man väl vara nöjd med Smiley

Thailändsk mat

Gillar du thailändsk mat eller är du nyfiken på att prova?

Jag säljer min bok full med thailändska recept, härliga bilder och steg-för-steg-instruktioner.
 
Boken är inbunden och innehåller mer än 170 recept (inga anteckningar eller markeringar).

Pris: 25 kronor

ISBN: 1-40544-473-8

(Portot kostar 44 kr om du vill ha den hemskickad).

Fars Dag!

Idag är det många som ätit middag med sina pappor, köpt blommor, gett presenter och på så sätt visat sin tacksamhet för sina fäder. Men det är inte alla som firat idag.

Har du firat Fars Dag?

Söndagsträning

Nyss hemkommen från dagens löpskolningspass. Vädret var milt och fint, regnet kom först när passet var slut ;) Min son (14 år) har varit med mig vid två tillfällen och han tar sig runt dubbelt så fort som jag, men det gör inget. Jag vet ju att jag kommer att bli snabbare med tiden och faktum är att jag nog tagit mig runt en aning snabbare bara för att jag vet att han står och väntar på mig ;)

Någon mer som har tränat idag?


Husdjur och hälsa

Husdjur gör att vi mår bättre, både fysiskt och psykiskt. Människor som lever med husdjur har klart bättre hälsa enligt flera studier. De har lägre blodtryck, mindre kole­sterol och bättre kondition. Djurägare gör också tio procent färre läkar­besök än människor utan husdjur. Djurägarna äter mindre mediciner mot hjärtbesvär. Dessutom är stress, depressioner och ångest mindre vanligt förekommande bland husdjursägare.


Hur kan detta komma sig? Djurägare motionerar kanske mer, känner sig mindre ensamma och har bättre självförtroende. Forskarna är inte ense (är dom nånsin det?) om exakt vad det är som påverkar men att husdjur hör ihop med bättre hälsa står i alla fall klart.

Personligen tror jag att det är de psykologiska aspekterna i relationen till husdjuren som påverkar vår hälsa så positivt.

Vilket husdjur man väljer spelar tydligen inte så stor roll. Dom vanligaste husdjuren är hund, katt, akvariefisk, burfåglar, och gnagare.
 


SPA

Namnet SPA kommer från den belgiska kurorten Spa, som var en av de första välkända kurorterna. Mineralhaltiga och varma källor i området gjorde orten till en av Europas främsta kurorter under 1300-talet (redan då förstod man alltså hur viktigt det är att ta hand om sig). Källorna i Spa blev berömda för sina helande krafter, som bad- och dricksvatten. Än idag produceras mineralvatten i Spa.

Just idag längtar jag verkligen efter ett SPA! Jag vill bara bli omhändertagen, slappna av, njuta och ha det mysigt.

Har du varit på SPA? Berätta gärna om dina erfarenheter!

Din vän i köket

Med en mixer fixar du snabbt och lätt smarriga mellanmål, eller en bra frukost. Min mixer lämnar aldrig diskbänken, den används varje dag!

Läckra smoothies eller nyttiga shakes blir färdiga på ett kick. Endast fantasin sätter gränser! Ta till exempel 3 dl tranbärsjuice, 1 dl frusna hallon och 2 msk proteindrinkmix med vaniljsmak. Supergott!

Nytt för ungdomar

Nu finns en ny webbplats om hälsa, sex och relationer: Ungdomsmottagningen.se

Klicka här

Regeringen gör en satsning för att minska problem som könssjukdomar, oönskade graviditeter, psykiska besvär och hedersrelaterat våld. Sidan har utvecklats av sjukvårdsrådgivningen i samarbete med Sveriges ungdomsmottagningar och en ungdomspanel.

Informationen på sidan ges i text, bild och filmform. Här finns också möjlighet att ställa frågor anonymt. Förhoppningen med sidan är att nå även de ungdomar som inte besöker de traditionella ungdomsmottagningarna.

Ungdomsmottagningarna (liksom den nya webbplatsen) är främst till för tjejer och killar mellan 12-25 år.


Inte som jag tänkt....

Nej, nu blir jag mörkrädd! Upp 8 hg. Det här går inte ens att kalla för viktminskning längre. Jag vet att jag har fuskat, jag vet att jag ätit mer än jag brukar. Men 8 hg är ju orimligt.

Nu känns det omöjligt att nå målet i tid (2 veckor kvar). Jag tänker nämligen INTE sluta äta helt. Men jag tänker inte ge upp heller! Istället får jag justera målet, ge mig själv längre tid och justera intaget av kalorier som alldeles uppenbart blivit för stort senaste veckan.

När jag jobbar hemma är det inga problem. Då äter jag hälsosamt och kalorisnålt, men när jag hoppar in extra i vården - DÅ blir det fel. Sedan förra fredagen har jag jobbat 5 dagar i vården! När jag är där äter jag den mat som lagats där och dessutom blir det oftast även kakor vid fika-pausen. Känns det igen?

Lösningen borde alltså vara medhavd lunch/middag som även innefattar något alternativ till fika-kakorna (fruktsallad?).  Ny viktrapport om en vecka!

Bli blodgivare!

Rädda någons liv! Nästan alla kan bli blodgivare. Du ska vara mellan 18 och 60 år, frisk och väga minst 50 kg.

Kvinnor får lämna blod 3 ggr per år och män får lämna 4 ggr per år.

All information du behöver finns på Geblod.nu

På språng...

Idag är jag på språng från morgon till kväll.
Massor som ska hinnas med!

Ta hand om er allihop,
jag återkommer ikväll eller imorgon :)

Råkostsallad

Här kommer ett recept jag fått av min syster. Perfekt att göra en stor sats, salladen håller sig minst en vecka i kylskåpet. Bara att ta fram när middagen är färdig, eller stoppa i lunchlådan på morgonen.

½ dl socker
1 dl rapsolja
1 dl äppelcidervinäger

Koka upp och låt svalna.

1 kg vitkål
1 kg morötter
2 purjolökar
2-3 paprikor i olika färger

Strimla (eller hacka) grönsakerna och krydda med salladskrydda eller örter. Blanda med den avsvalnade dressingen.

Lugnande ljud

Det viktigaste ljudet du kan omge dig med är tystnad.

Jag är själv väldigt förtjust i tystnaden, eller åtminstone naturliga ljud och samtidigt väldigt känslig för ljud i övrigt. Jag har aldrig radion på i bakgrunden, som många har. Däremot lyssnar jag gärna "aktivt" på musik, dvs musik som jag själv väljer. När TV eller dator är igång har jag dom så tyst att jag precis hör det jag vill höra. När det blir för mycket bakgrundsljud "stänger jag av" och hör ingenting. Jag orkar helt enkelt inte sålla bland ljuden.

Tystnad är en lyx som många är helt ovana vid. Det behöver i och för sig inte vara helt tyst men milda, rogivande och invanda ljud är avslappnande. Undersökningar har visat att ljudet av vågor som slår mot stranden påverkar våra hjärnvågor på samma sätt som meditation. Det kan därför sänka blodtrycket och pulsen, samt minska ångest.

Unna dig själv en stunds tystnad då och då! Det är otroligt bra för välbefinnandet :)

Jag har blivit intervjuad

Det finns en ung tjej som liksom jag bloggar om hälsa, träning och kost i Hälsobloggen. Hon har nyligen intervjuat mig och du som vill läsa intervjun hittar den genom att klicka här!

Gynekologiskt Cellprov

I Sverige kallas alla kvinnor till cellprovtagning. I södra regionen (där jag bor) kallas kvinnor mellan 23-50 år vart tredje år, sedan vart femte år fram till 65 års ålder.

Provet har som syfte att förhindra att kvinnan får cancer i livmoderhalsen. Genom att upptäcka eventuella cellförändringar i ett tidigt skede kan behandling sättas in vid behov innan cancer har utvecklats.

Mer info på cellprov.org

Det är viktigt att ta tillvara sådana här erbjudanden och det ligger väl i linje med min idé om att hellre förebygga hälsoproblem än att bota sjukdomar. Ta hand om dig!

Optimism Vs. Pessimism

Är du en optimist eller en pessimist? Ser du glaset som halvtomt, halvfullt eller fullt? Faktum är att hur vi väljer att tänka och se på saker påverkar vårt välbefinnande i högsta grad. Optimister är gladare, friskare och lever längre!

Om du nu är en obotlig pessimist så går det faktiskt att ändra på genom träning i positivt tänkande. Vi kan själv välja hur vi tänker och om vi ska ha en optimistisk eller pessimistisk syn på tillvaron. Den som tror att saker och ting kommer att bli bra ser ofta också till att dom blir bra (och vice versa). Många gånger sker detta helt omedvetet - tankarna påverkar oss utan att vi vet om det.

Den som står inför en uppgift och intalar sig att hon inte kommer att klara det (pessimist) kommer med största sannolikhet inte heller att klara den uppgiften. Såvida inte uppgiften är så svår att det vore naivt att tro att man ska klara det (hoppa jämfota till månen) är det alltså större sannolikhet för optimisten att klara av samma uppgift som pessimisten troligen misslyckas med.

Den som alltid förväntar sig det värsta för att förhoppningsvis bli positivt överraskad när det värsta inte sker, blir sällan positivt överraskad. En bättre inställning vore att förvänta sig det bästa och njuta av vad livet erbjuder. Exakt hur och varför det fungerar på det viset är forskarna oense kring. Det finns alltså flera olika teorier. Men man vet att optimister är gladare, friskare och lever längre! Därför kan det vara all idé att försöka se lite ljusare på tillvaron.

Nå, är glaset här ovanför halvtomt, halvfullt eller fullt?

Gårdagens träningspass...

...blev idag istället. Det gick jättebra! Härligt, svettigt, skönt!

Jag tog ett par andra skor idag och det var enorm skillnad. Ingen smärta någonstans. Tänk att ett par skor kan betyda så mycket. Men jag ska iaf investera i ett par NYA och då får det bli terrängskor, för våta löv är mycket hala och jag trillade idag. Inga skador men så kan jag ju inte hålla på - svårt att springa när man ligger på marken ;)

Rekommenderat dagligt intag

Vad innebär egentligen RDI (rekommenderat dagligt intag)? Det står att läsa om RDI när det gäller vitaminer och mineraler här på min blogg och det finns tabeller på sånt man köper (både mat och kosttillskott) som anger hur stor procent av RDI du får i dig när du intar en viss mängd av ett livsmedel eller ett kosttillskott.

En kost planerad enligt rekommendationerna ger förutsättningar för god hälsa och minskar risken för kostrelaterade sjukdomar. Du som äter kosstillskott kan vara ganska säker på vilka mängder du får i dig men om du förlitar dig på att få i dig dom rekommenderade mängderna enbart via kosten är det några saker du måste tänka på. För det första så minskar näringsvärdet drastiskt när du tillagar maten, eller om maten lagras längre tider. För det andra så är det väldigt svårt för en vanlig person (utan specialkunskaper) att komponera måltider som varje dag ger rätt mängd av alla näringsämnen. Även om man räknar ett genomsnitt på alla måltider i en vecka kan det vara svårt att få i sig tillräckligt av alla näringsämnena.

Din vikt, stressnivå, aktivitetsnivå, eventuella sjukdomar mm gör också att behovet varierar från person till person. RDI bör därför ses som den minsta mängd man ska få i sig, såvida inte läkare sagt annat. Vissa näringsämnen är giftiga i för hög dos (främst fettlösliga vitaminer) och därför ska man självklart heller inte överdriva sitt intag.

En varierad, balanserad kost tillsammans med ett multivitaminkomplex samt ett tillskott av omega 3 är fullt tillräckligt för de allra flesta.


Zink

Zink är ett livsviktigt mineralämne med betydelse för många av kroppens funktioner.

Vid zinkbrist kan en rad besvär uppkomma, såsom hudbesvär (akne, psoriasis, eksem, mjäll, sår på skenbenen, långsamt läkande sår, vita fläckar på naglarna), matsmältningsbesvär, hormonella besvär (impotens, sterilitet, menstrautionsproblem, fostermissbildning, prostataproblem), cirkulations- och blodsjukdomar, mentala tillstånd (apati, irritation, depression, aggression, dålig inlärningsförmåga), nedsatt smak- och luktförmåga, viktnedgång, trötthet, ökad mottaglighet för infektioner, cancer, senilitet.   

Du hittar zink i livsmedel som sill, ostron, musslor, ägg, lamm, lever, oxkött, mjölk, vetegroddar, vetekli, fullkornsprodukter, öljäst, nötter, ris, ärter, rödbetor, morötter, solrosfrö och pumpakärnor.

Rekommenderat dagligt intag (RDI):

  • Män: 9 mg
  • Kvinnor: 7 mg
  • Gravida: 9 mg
  • Ammande: 11 mg

Zink återfinns i alla kroppens celler, men har en särskilt hög koncentration i ögon, hud, hår, naglar, hjärna, hypofys, binjurar, könsorgan, sköldkörtel, lever och njurar.


Att lyssna på sin kropp

Jag gick upp tidigt och har jobbat hela dagen. Sen har jag varit och handlat och utfört diverse hushållsarbete. Nu sitter jag här med en kopp örtdryck och känner mig som en urvriden disktrasa.

Min kropp gör ont och jag är helt slut till både kropp och själ. Vet egentligen inte varför. Kanske någon virus på gång. Hur som helst tänker jag göra det som jag alltid råder andra att göra - nämligen lyssna på min kropp. En stilla promenad med hunden kommer det att bli, men löpträningen flyttar jag till imorgon. Istället ska jag göra några avslappningsövningar och ta hand om mig själv lite extra.

Läs gärna detta inlägg (i bloggen Vardagsljus) som också handlar om att lyssna på sin kropp!

Kräftstjärtssallad



Mumsigt och nyttigt! Kräftstjärtar, ägg, valfri sallad, gurka, tomat, ev lök och mathavre. Pressa gärna lite citronsaft över och garnera med dill. Det går att variera med keso, couscous eller nästan vad som helst. (Bilden kommer från recept.nu).

Många toalettbesök?

Behöver du gå upp och kissa på natten? Kissar du mer än 8 gånger per dygn? Blir du kissnödig hastigt och måste gå på toaletten direkt? Kanske lider du av överaktiv blåsa, vilket var femte kvinna över 40 gör.

Många skäms över sina problem men det är en mycket vanlig åkomma och det finns hjälp att få! Klicka på länken här ovanför och läs mer om hur urinvägarna fungerar, och vilken hjälp som finns att få.

Crosstrainer

En sån här funderar jag på att köpa!

Den har 20 olika program och är snäppet dyrare än en pannlampa. Ingen risk för vrickade fötter när det är mörkt, inga problem med is i löpspåret under vintern.

Tacksam för tips och åsikter!

Tofu

Tofu är ett hälsosamt livsmedel, fritt från kolesterol, har lågt kaloriinnehåll och innehåller mycket protein och kalcium. Tofu tillverkas av sojabönor och kan beskrivas som en ostliknande massa. Smaken är neutral och tofu kan därför användas i många olika sammanhang. Ofta används tofu som ersättning för mjölkprodukter av exempelvis mjölkallergiker, laktosintoleranta och veganer.

Tofu kan ätas rå, den kan stekas, wookas och användas i soppor eller grytor. Det finns också tofu-glass. Prova!

Vinn läppbalsam med aloe vera!


Den här gången lottar jag ut ett läppbalsam med Aloe Vera som gör dina läppar supermjuka! Du kan använda det ensamt eller under läppstift. SPF 8. (Tävlingen pågår t.o.m. 9/11 -08).


Det enda du behöver göra är att skriva ett inlägg i din blogg där du länkar till min blogg. Sen skriver du en kommentar här så jag vet att du är med.
Enkelt! Gör det nu!

Möte med vågen

Eftersom jag åkte hemifrån tidigt igår morse vägde jag mig aldrig. Istället ställde jag mig på vågen idag och vägde 100 gram mer än förra veckan. Hmm. Jag har nog ätit för mycket. Har varit jättehungrig sen jag började löpträningen. Det kan ju också vara så att jag fått lite större muskler ;)  Hur som helst är det nu 3 veckor kvar och jag har 2.2 kg kvar att gå ner för att klara det mål jag satt upp. Det innebär 733 gram per vecka. Inte omöjligt.

RSS 2.0