Rekommenderat dagligt intag

Vad innebär egentligen RDI (rekommenderat dagligt intag)? Det står att läsa om RDI när det gäller vitaminer och mineraler här på min blogg och det finns tabeller på sånt man köper (både mat och kosttillskott) som anger hur stor procent av RDI du får i dig när du intar en viss mängd av ett livsmedel eller ett kosttillskott.

En kost planerad enligt rekommendationerna ger förutsättningar för god hälsa och minskar risken för kostrelaterade sjukdomar. Du som äter kosstillskott kan vara ganska säker på vilka mängder du får i dig men om du förlitar dig på att få i dig dom rekommenderade mängderna enbart via kosten är det några saker du måste tänka på. För det första så minskar näringsvärdet drastiskt när du tillagar maten, eller om maten lagras längre tider. För det andra så är det väldigt svårt för en vanlig person (utan specialkunskaper) att komponera måltider som varje dag ger rätt mängd av alla näringsämnen. Även om man räknar ett genomsnitt på alla måltider i en vecka kan det vara svårt att få i sig tillräckligt av alla näringsämnena.

Din vikt, stressnivå, aktivitetsnivå, eventuella sjukdomar mm gör också att behovet varierar från person till person. RDI bör därför ses som den minsta mängd man ska få i sig, såvida inte läkare sagt annat. Vissa näringsämnen är giftiga i för hög dos (främst fettlösliga vitaminer) och därför ska man självklart heller inte överdriva sitt intag.

En varierad, balanserad kost tillsammans med ett multivitaminkomplex samt ett tillskott av omega 3 är fullt tillräckligt för de allra flesta.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0