Honung

Honung är alltid ett bättre alternativ än socker. Det beror på att honung smakar mer än socker, har lägre GI samt innehåller vitaminer, mineraler och antioxidanter.

Näringsämnena i honung varierar men all honung innehåller vitaminer och mineraler. Honung är en god källa till C-vitamin och innehåller små mängder av järn, koppar, mangan, kalcium, kalium, natrium, fosfor och magnesium.

I moderna sjukvård används honung vid sårvård med mycket goda resultat. Den enda skillnaden mellan medicinsk honung och vanlig honung är kontrollerad hygien under tillverkning och utökad kvalitetskontroll. Honungens förmåga att motverka bakterier, virus och svamp tillskrivs antioxidanter, enzymer och väteperoxid. Honung har naturligt ett lågt pH-värde och innehåller väteperoxid som aktiveras av vatten (ex kroppsvätskor i ett sår).

Traditionellt har honung använts för att lindra halsont vid förkylning och i den indiska läkekonsten - ayurvedic - är honung en vanlig ingrediens.

Barn under 1 års ålder bör inte ges honung då det kan orsaka spädbarnsbotulism. Det är en slags matförgiftning som är mycket ovanlig men väldigt allvarlig. Denna typ av botulism drabbar inte vuxna.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0