Echinacea purpurea


Det finns flera olika arter av echinacea, men det är just echinacea purupurea som har bäst effekt mot exempelvis förkylning. Den kallas också röd solhatt eller röd rudbeckia. Visst är den vacker?

Bara bilden får ju en snörvlande, febrig person (läs Tezzan) att må bättre!

Örten kommer ursprungligen från Nordamerika där indianerna upptäckte dess välgörande effekter. Idag hittar vi bara i Sverige echinacea i ett 20-tal olika naturläkemedel. Som vanligt är forskarna oense om dess effekter, en del studier visar att örten har god effekt när det gäller att lindra förkylningssymptom medan andra studier inte påvisar någon effekt alls. Personligen tycker jag att jag blir frisk fortare och att besvären lindras när jag använder echinacea.

Echinacea verkar framförallt genom att stimulera kroppens eget immunförsvar. I vårt immunsystem ingår bland annat granulocyter och makrofager som fagocyterar ("äter upp") virus, bakterier och och andra partiklar. Det är den här processen som får ökad stimulans när vi äter echinacea.

Som alltid när det gäller naturläkemedel ska man läsa vad som står på förpackningen. Just echinacea ska exempelvis inte användas av den som ordinerats någon form av immunförsvarshämmande läkemedel.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0