Fetmafaktor

Många tycker att det är jobbigt att räkna kalorier och svårt att veta riktigt vad man ska äta för att kontrollera sin vikt. Professor Birger Svihus (vid Universitetet för Miljö- och Biovetenskap i Norge) har tillsammans med sina kollegor utvecklat en metod som gör den fettbildande effekten av maten lättare att förstå. Fetmafaktor är ett mått på den maximala mängden fett som kan lagras i kroppen vid intag av 100 gram ätlig vara. Fetmafaktorn anges i ett tal mellan 0 och 100. Undvik mat med hög fetmafaktor (över 18). Begränsa intaget av mat med medelhög fetmafaktor (10-18) och ät så mycket du vill av mat med låg fetmafaktor (0-10).

Några exempel på olika matvarors fetmafaktor:

Banan 8,8
Hallon 1,7
Skysås 1,6
Bearnaisesås 20,8   
Lättmjölk 3,7
Fruktyoghurt 8,7
Vispgrädde 33,9
Potatischips 48,1
Hasselnötter 59,6
Gurka 0,7
Ärtsoppa 2,8
Avokado 17,2
Kycklingfilé 7,6
Grillkorv 19,7
Kaviar 37,3
Fiskbullar 5,7
Ris 8,5
Pasta 12,7
Havregrynsgröt 3,5
Knäckebröd 30,6
Rågbröd 18
Franskbröd 21,4
Muffins 33,9
Gräddglass 17,5

Fullständig lista hittar du genom att klicka här! (Sidan är på norska)

Kommentarer
Postat av: Qvinna DeLuxe

Jag kör 80% fett, helst...



/Q

2008-09-16 @ 13:48:03
URL: http://qvinnadeluxe.blogspot.com

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0