Vitamin D

D-Vitamin (kalciferol) behövs för kroppens omsättning av fosfat och kalcium. Kroppen kan tillverka D-vitamin själv när huden belyses av solljus (solarium duger inte). Men på höst och vinter räcker inte solljuset till för bildning av D-vitamin, särskilt barn behöver då ett extra vitamintillskott.


Av D-vitamin bildar kroppen ett hormon som reglerar kroppens kalkbalans genom att bland annat bidra till att tarmen tar upp kalk från födan. Brist på D-vitamin under uppväxten ger ett mjukt och missformat skelett, den s k engelska sjukan (rakitis). Numera förekommer D-vitaminbrist i Sverige nästan enbart i samband med lever- eller tarmsjukdomar. Tidiga tecken på brist är retlighet och minskad aptit.

Vitamin D finns i ett fåtal livsmedel, främst feta fisksorter. Margarin, lättmjölk och mellanmjölk är numera berikade med D-vitamin. Små barn brukar ges AD-droppar under den mörka årstiden.

Rekommenderat dagligt intag (RDI):

  • Vuxna: 7,5 µg
  • Äldre (60+) 10 µg
  • Gravida: 10 µg
  • Ammande: 10 µg

  • D-vitamin i stora mängder är skadligt och framkallar illamående, minskar aptiten och ger förkalkningar i vävnaderna framför allt i lungor och njurar. Det rekommenderade dagliga intaget bör därför inte överskridas någon längre tid och absolut inte av barn. Mer än 50 mikrogram per dag räknas som riskabelt.


    Kommentarer

    Kommentera inlägget här:

    Namn:
    Kom ihåg mig?

    E-postadress: (publiceras ej)

    URL/Bloggadress:

    Kommentar:

    Trackback
    RSS 2.0