Magnesium (Mg)

Magnesium behövs för nerv- och muskelfunktionerna, hjärtat, hjärnan och skelettet, samt för ett stort antal av de enzymer som behövs för cellernas funktion. Det är också nödvändigt för proteinsyntes och kalciumomsättning. Magnesium spelar en viktig roll för all vävnadstillväxt och är därför extra viktigt för gravida kvinnor och sportande individer. Även stressade personer har ökat magnesiumbehov.

Tidigare fick vi i oss dagsbehovet av magnesium genom vår vanliga kost. På senare år har försurningen av våra marker och våra förändrade kostvanor minskat intaget drastiskt - med ökad risk för ohälsa som följd. Tyvärr går det inte att kontrollera magnesiumhalten i kroppen genom ett enkelt blod- eller urinprov.


Magnesiumbrist
kan ge hämmad tillväxt, beteendestörningar, störningar i hjärtfunktionen, förvirring, koncentrationssvårigheter, depressioner, domningar, stickningar, krampanfall, förstoppning och diarré. De grupper som har särskilt stor risk att utveckla magnesiumbrist är gravida, kvinnor med benskörhet, diabetiker, äldre personer, storförbrukare av alkohol, personer med bristande kostvanor, personer som behandlas med diuretika och digitalis och personer med kroniska mag- och tarmsjukdomar.

Livsmedel som innehåller magnesium är framför allt gröna grönsaker, ärter och bönor med också fisk, kött och spannmål.

Rekommenderat dagligt intag (RDI):

  • Män: 350 mg
  • Kvinnor: 300 mg
  • Gravida: 450 mg
  • Ammande: 450 mg

Kommentarer
Postat av: Anna

Hej!

Ville bara meddela att min bror och jag gjorde pizzan som du tipsade om för några dagar sen till lunch idag, och det blev kanongott!

Det kommer vi att äta igen! :)

2008-10-21 @ 23:27:57
URL: http://annastahl.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0