Fina fossingar

Ta hand om dina fötter! Det har stor betydelse för hur du mår. Alla borde unna sig ett besök hos en fotvårdsspecialist då och då. Nu när det är höst och snart vinter stänger dom flesta in sina fötter i strumpor och skor och "glömmer bort" att ta hand om dom. Men det finns mycket du kan göra själv!

1. Tappa upp ett fotbad

Vattnet ska inte vara för varmt, omkring 38 grader är lagom. Häll i lite tvål, helst fet, och lite olja. Det går bra med vanlig olivolja. Det finns även speciella fotbad med olja eller salt att köpa. Om du har torra fötter ska du använda olja, vid fuktiga fötter salt. Om du har väldigt fuktiga fötter använd grovsalt. Använd inte såpa, det är förlegat och mindre bra för dina fötter. Ha fötterna i vattnet mellan 5 och 10 minuter.


2. Fila

Ta fram en fotfil med sandpappersyta. Filen ska absolut inte ha en metallyta, det gör mer skada än nytta, ruggar upp huden. Fila foten där det finns förhårdnader, fila långsamt i hälens riktning. Uppifrån och ner.


3. Torka

Torka av fötterna noggrant. Använd ett hushållspapper mellan tårna. Att torka fötterna ordentligt är viktigt för att det inte ska bildas svamp mellan tårna.


4. Klipp

Använd en rak nageltång, inte en sax. Följ tåtoppen/nagelns form och klipp av nageln rakt. Undvik vassa kanter eller att klippa för kort. För korta naglar kan göra att du får nageltrång. Glöm inte att nageln sitter där för att skydda.


5. Smörj

Smörj in dina fötter med en fet kräm om du har torra fötter. Använd en vanlig hudlotion om du har fuktiga fötter. Det finns även speciella fotkrämer att köpa.

6. Massera
Massera dina fötter då och då för att blodcirkulationen ska hållas igång och rörligheten bevaras.


Kommentarer
Postat av: Johanna

Intressant för fossingarna, ska jag gärna sätta igång med!

2008-10-08 @ 12:18:24
URL: http://metrobloggen.se/slutabanta

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0