Detox

Att detoxa (avgifta) kroppen har blivit populärt och det säljs massvis med olika detoxpreparat. Fungerar dom då? Ja, det beror på. Om man menar att man vill göra sig av med miljögifter som lagrats i kroppen är det tveksamt om något preparat verkligen fungerar. Tunga miljögifter lagras i kroppsfettet och sedan tar kroppens reningsorgan, främst levern, hand om gifterna i den takt som kroppen klarar av. Att frigöra dessa gifter snabbt kan orsaka stora hälsoproblem.

Att miljögifter lagras i kroppsfettet är en av anledningarna till att det är direkt ohälsosamt att gå ner i vikt för snabbt. Då blir ju koncentrationen av gifter högre i det fett som är kvar! Går man istället ner i vikt långsamt hinner kroppens eget reningssystem med.

Om man däremot menar (som jag tror att dom flesta gör) att snabbt rensa ut matsmältningssystemet från alltför mycket av det goda (läs: fet, ohälsosam skräpmat) finns det en mängd metoder som fungerar. Vanlig fasta är en mycket vanlig metod, likaså örtpreparat, fiberkurer och bastubad. Min rekommendation är att försöka äta sunt, dricka tillräckligt med vatten och ha en aktiv livsstil fortlöpande. Då bildas inte så mycket slaggprodukter i kroppen och behovet av allehanda "kurer" försvinner. Ur hälsosynpunkt är detta naturligtvis det bästa!

Den som lever sunt har alltså egentligen inget behov av detoxpreparat och den som lever osunt har ingen större nytta av detoxpreparat. Lägg dina pengar på ett träningskort, kosttillskott eller fräscha grönsaker istället för på detoxpreparat!

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0