Timjan

Ännu en fantastisk ört som används alldeles för lite. Den vanligaste användningen är som krydda i till exempel ärtsoppa, färsrätter, marinader, sås, matbröd, till vilt eller fågel.

Timjan är proppfylld med antioxidanter och thymol - ett ämne som upptas i blodådrorna och utsöndras i lungorna. Därför är timjan väldigt effektivt mot hosta och andra luftvägsåkommor. Den verkar både slemlösande och bakteriedödande samt minskar risken för torrhosta. Den kramplösande verkan som spelar roll vid torrhostan fungerar för övrigt också vid magknip. Timjan motverkar också gasbildning, vilket förmodligen är anledningen till att man har timjan i ärtsoppa ;)

Örter skall helst användas färska då en del av de verksamma ämnena går förlorade vid torkning.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0