Selen

Selen är en kraftfull antioxidant och behövs för cellernas syreförsörjning, nervsystemet, ämnesomsättningen, immunförsvaret,  sköldkörtelfunktionen och spermaproduktionen. Selen förhindrar också oönskade jäsningsprocesser samt hjälper till vid avgiftande processer. Skyddar exempelvis mot gifter som kvicksilver och kadium.

Den svenska jordmånen är relativt selenfattig, ändå är allvarlig brist på selen ovanlig i Sverige. Bristsymptom kan vara stela och ömma leder, lever- och cirkulationssjukdomar, blodbrist (anemi), eksem, leverfläckar (åldersfläckar) på huden, allergier, astma, högt blodtryck, grå starr, hudbesvär, problem med urinblåsan, mage, tarm, ångest m.fl.

Du hittar selen i livsmedel som fisk och skaldjur, ostron, musslor, lax, makrill, tonfisk, alger, kelp, kött, inälvsmat, ägg, linser, ärtor, nötter. Mindre mängder finns också i vitlök, pasta, frukostflingor, fullkornsprodukter, vetekli, havre, mjölkprodukter, svamp, råris, öljäst och torrjäst. 

Rekommenderat dagligt intag är 50 µg och bör inte överskrida 0,3 mg eftersom selen i stora doser är giftigt. För högt intag kan ge symptom som håravfall och hudbesvär. Vid allvarligare förgiftning kan nervsystemet drabbas.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0