Vad är hälsa?

När du slår upp ordet hälsa i en uppslagsbok beskrivs det så här:


"Tillstånd av välbefinnande och fullgoda kroppsfunktioner".

Då kan du fundera på vad som anses som välbefinnande?! Ordboken definierar ordet välbefinnande som "Känslan av att må bra"... Men hur vet jag att jag mår bra?


Världshälsoorganisationens, WHO, definition av hälsa lyder:


"Högst möjliga välbefinnande hos den enskilde individen, fysiskt, andligt, psykiskt och socialt och ej enbart ifrånvaro av sjukdom"
.

Denna definition tar med fler aspekter av just välbefinnande. För att du ska ansens ha fullgod hälsa krävs alltså att alla dessa bitar finns med. Det viktigaste är trots allt att du vet vad hälsa anses vara för just dig själv.

Vad menas då med de olika hälsobegreppen? Vad är det för skillnad?


Fysisk hälsa: Denna dimension är kanske den mest uppenbara, och den berör kroppens mekaniska funktion.


Psykisk hälsa: Förmågan att tänka klart och sammanhängande. Vi skiljer således mellan psykisk, emotionell och social hälsa även om de tre är nära knutna till varandra.


Emotionell hälsa: Förmåga att uppleva känslor som rädsla, glädje, sorg, vrede och att uttrycka dessa känslor på ett adekvat sätt. Emotionell eller "affektiv" hälsa innefattar även förmågan att hantera stress, spänning, depression och ångest.


Social hälsa: Förmågan att skapa och upprätthålla relationer till andra människor.


Andlig hälsa: Denna associeras av många människor med religiös övertygelse och religiösa ritualer, medan andra förknippar den med livsfilosofi, principer för beteende samt olika sätt att uppnå sinnesfrid och känna ro i sin själ.


Samhällsbetingad hälsa: De övriga begreppen tar upp hälsa på individ nivå. En persons hälsa är emellertid oupplösligt förknippad med allt som omger denne. Det är omöjligt att vara frisk i ett "sjukt" samhälle som inte har resurser att tillgodose fysiska samt emotionella behov.

Solklart, eller hur? ;) Har Du en god hälsa?


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0