Färgers betydelse

Har du ett speciellt rum du trivs bäst i? En speciell plats? Favoritkläder? Det kan ju bero på många olika saker men ofta har färger större betydelse än man tror. Med kunskap om olika färgers betydelse kan man också skapa små "smultronställen" där man mår riktigt bra och skapa lite balans där det behövs. En del tror till och med att vår hud läser av färgers olika våglängd och att det är förklaringen till att man lättare fryser i ett blått rum än i ett rött eller gult rum.

Hur som helst reagerar vi både fysiskt och psykiskt på olika färger och detta utnyttjas av bland annat reklamskapare. Är du medveten om färgers inverkan på dig är du bättre rustad för att skapa ro och balans i din egen vardag.

Rött skapar hunger, ger värme, ökar blodcirkulationen, stimulerar sexlust, skärper uppmärksamheten och ger självsäkerhet. För mycket rött kan skapa aggressivitet och panik.

Orange är en perfekt färg för kök och matsal eftersom den stimulerar aptiten, ger energi och lust att njuta. Den kan hjälpa dig att bearbeta ångest, är bra vid matsmältningsproblem och lindrar nervositet.

Gult är uppiggande, stimulerar nerverna, skärper sinnet och passar därför bra i skolsalar och sammanträdesrum. Gult är också effektivt mot depressioner.

Grönt är lugnande för sinnet men stimulerar till lek och spontanitet. En bra färg för umgängesrum. För mycket grönt kan göra det svårt att fatta beslut.

Blått är avslappnande, pulssänkande och svalkande. Passar mycket bra i sovrummet. För mycket blått kan göra dig ledsen.

Grått står för balans. Grått förknippas ofta med visdom, kreativitet, hemligheter och kan användas för att neutralisera andra färger.

Brunt ger värme och trygghet men bör inte ges alltför stort utrymme då det kan upplevas som tungt och kvävande.

Rosa står för kravlös kärlek, ära och moral. Kan läka sårade känslor. En färg att omge sig med då man exempelvis blivit lämnad av sin partner.

Svart är en neutral men kraftfull färg som skapar mystik och associeras till det okända; universums krafter. Det är därför vi använder den som sorgens färg - döden är något vi inte riktigt förstår och oftast inte kan påverka.

Vitt ger svalka och en känsla av fräschhet. Oskuldens färg. För mycket vitt ger dock obehagskänslor.

Lila ger inre lugn och driver bort svartsjuka. I överflöd skapar den oro. I gamla tiders färglära var detta både geniernas och dårarnas färg.

Kommentarer
Postat av: J.

intressant :)

2008-12-26 @ 21:47:44
URL: http://jantra.blogg.se/
Postat av: Ulrika

ÄLSKAR färg! Känner av varje morgon vilken energi jag behöver få av mina kläder. Grönt är favoritfärgen, gärna den här härligt ärtgröna som du har på din blogg. Turkos är också en klar favorit, liksom rött. Skarpa färger med andra ord.

När det gäller inredning försöker jag tänka på vad jag vill känna när jag kommer in i ett rum. Ska det vara lugn, ro och avslappning eller vill jag känna energi och bli pigg.

2008-12-26 @ 22:11:19
URL: http://www.ulrikagabriel.blogspot.com/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0