Omega 3

Vinn en Aloe Vera Gel!

Gå till tävlingen

I gårdagens tidning stod att läsa att omega-3 är gynnsamt även mot hjärtsvikt. Dom flesta vet redan att omega-3 är viktigt för oss och även att de flesta får i sig för lite omega-3. Jag rekommenderar ALLA som inte äter fet fisk (sill, makrill, lax) minst 3 gånger i veckan att ta ett tillskott omega-3.


fiskoljekapslarVad är omega-3?

Det finns ett antal fleromättade och nyttiga fettsyror som kallas omega-3. De är så kallade essentiella fettsyror vilket betyder att kroppen inte själv kan skapa dem utan vi måste få i oss dem via kosten. De är därför mycket viktiga för god hälsa. Det finns olika sorters omega-3-fettsyror; DHA (dokosahexaensyra) och EPA (eikosapentaensyra) kallas ofta också fiskolja eftersom att de finns i fisk och skaldjur, medan ALA (alfalinolensyra) kommer från växtriket och finns i rapsolja, linfröolja, portlak och valnötter. Kroppen kan dessutom omvandla ALA till EPA och DHA i små mängder om det skulle behövas. Fisk innehåller mycket av dessa nyttiga fettsyror och anledningen till det är att fisk äter alger som innehåller omega-3. En fisk äter ju dessutom andra fiskar och får på så sätt i sig en ännu mer fiskfettsyror. Men man ska inte räkna med att all fisk innehåller de här viktiga fetterna, till exempel så innehåller inte odlad lax omega-3 om det inte har tillsatts i fodret. Om du vill få i dig mycket omega-3 så ska du äta fet fisk som makrill, sardin, sill, ansjovis och lax.

Gillar man inte fisk och ändå vill vara säker på att man ändå får i sig tillräckligt fiskfettsyror så finns det kosttillskott och naturläkemedel. Det finns en mängd olika sorter ute i handeln att välja emellan och priserna kan variera kraftigt mellan olika butiker. Oftast blir det billigare att beställa via internet. Vi behöver fiskfetter för optimal hälsa i hjärnan och kroppen i övrigt. Omega-3 har i vetenskapliga studier visat på en rad positiva hälsoeffekter som:

- sänkning av blodfetter och blodtryck och minskad risk för hjärt- och kärlsjukdomar
- bibehåller blodkärlens elasticitet (bra för blodcirkulationen)
Omega-3- hjärnans kapacitet förbättras
- ökar mängden serotonin (en må bra-substans) i hjärnan och lindrar depressioner
- bekämpar inflammationer i hjärnans celler och blodkärl
- cellmembranen blir mer mjuka och elastiska

(Läs mer på http://www.omega-3.se/)

Som wellness coach tar jag givetvis själv ett tillskott av omega-3

Kommentarer
Postat av: alexandra

haha, nej det gjorde jag inte.

2008-09-02 @ 19:17:52
URL: http://aluxandra.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0