Kolhydrater

Ett inlägg om kolhydrater passar bra eftersom kolhydrater är i särklass mest omdiskuterat både när det gäller hälsa och när det gäller viktkontroll. Det finns många olika hälsorön och man kan läsa om exempelvis GI-metoden och LCHF (Low Carbohydrates High Fat). Jag tar inte upp dom här utan kommer att hålla mig till sådant som det råder enighet kring.

De allra flesta i vår del av världen får i sig mer kolhydrater än dom behöver. För det är faktiskt så att vi behöver kolhydrater och dom bör inte uteslutas helt. Kolhydrater är kroppens bränsle och när det handlar om viktnedgång kan det vara bra att veta att kolhydrater faktiskt gynnar fettförbränningen. Utan kolhydrater vid exempelvis träning kommer kroppen att ta energi från vår muskelmassa men om vi tillför kolhydrater i rätt mängd kommer kroppen att kunna förbränna lagrat fett istället.

Det gäller att välja sina kolhydrater med omsorg. Många upplever att det är svårt att veta vad man bör äta och därför tänkte jag ge några generella och mycket enkla tips som du kan komma riktigt långt med.

- Undvik raffinerat socker! Detta är alltså "vanligt, vitt" socker som du hittar i godis, kakor, kex, läsk, ketchup, osv osv
- Undvik också i största möjliga mån vetemjöl, som finns i en del bröd, pannkakor, sås, pasta osv osv
- Välj istället osötade fullkornsprodukter som ger långsamma kolhydrater
- Snabba kolhydrater finns även i potatis och mjölkprodukter
- Ät massor av grönsaker och magert protein så håller du dig mätt och blodsockret slipper åka berg- och dalbana

Egentligen behöver man inte göra så mycket mer. Snabba kolhydrater ger en socker-kick och är en av dom största bovarna både när det gäller övervikt och flera andra hälsoproblem. Men det finns ingen anledning att helt undvika kolhydrater. Då kommer du bara att bli onödigt trött och grinig. Enligt nordiska näringsrekommendationer bör mer än hälften av vårt totala energiintag komma från kolhydrater. Bara hjärnan förbrukar cirka 100 gram kolhydrater per dag. Väljer du bra, långsamma kolhydrater får du också i dig en mängd andra näringsämnen, såsom vitaminer och mineraler.

Jag skulle kunna skriva ett kilometerlångt inlägg om kolhydrater men då hade väl ingen orkat läsa det. Istället har jag valt att skriva kort och enkelt. Det behöver inte vara krångligt. Fråga gärna om det är något speciellt du undrar över!

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0