Fett - vän eller fiende?

Rätt sorts fett i rätt mängd är nödvändigt för att vi ska må bäst och orka mest. Många som bantar försöker unvika fett till varje pris medan dom som vill gå upp i vikt kanske stoppar i sig fett urskiljningslöst. Har man inga viktproblem tänker man kanske inte heller så mycket på matens fettinnehåll och kan därmed löpa ökad risk för exemelvis hjärt- kärlsjukdom. Därför ska jag försöka reda ut begreppet "Fett - vän eller fiende"

Det finns fyra olika sorters fett: Mättat, fleromättat, enkelomättat samt transfett.

- Den i särklass mest hälsofarliga typen är transfetter. På innehållsförteckningar står det delvis härdat fett. Detta ska du undvika helt!
- Du bör också begränsa intaget av mättade fetter då intag av denna fettyp ökar mängden skadligt kolesterol i blodet och kan leda till hjärt- kärlsjukdom. Mättade fetter hittar du i feta mjölkprodukter, feta charkuterivaror, choklad, kokosolja och palmolja.
- Både enkelomättade och fleromättade fetter kan sänka halten av det skadliga kolesterolet i blodet och därmed minska risken för hjärt- kärlsjukdomar. Därför bör du välja dessa fetter. Du hittar enkelomättat fett i olivolja, rapsolja, avokado, kyckling, mandel, hasselnötter, jordnötter samt cashewnötter. Fleromättat fett finns i fet fisk, rapsolja, solrosolja, valnötter, linfrö samt sesamfrö.

Mängden fett som du behöver är beroende av kön, ålder, aktivitetsnivå och vikt. Det är aldrig bra med övervikt men om du först lär dig äta rätt sorts fett kan du sedan anpassa mängden utifrån dina individuella förutsättningar.

Läs mer om fetter hos Livsmedelsverket

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0