Ät dig frisk!

En av vår tids folksjukdomar är depressioner som ofta orsakar stort lidande för både den som drabbas och den drabbades omgivning. Behandling med antidepressiva läkemedel är idag väldigt vanligt. Jag tänkte istället skriva om hur du med kostens hjälp kan bli bättre! Jag har själv tidigare ätit antidepressiva läkemedel i många år och sedan med hjälp av kostförändringar kunnat sluta med läkemedel. I många fall är det nämligen hormoner, eller snarare brist på hormoner, som orsakar depression.

Hormoner består primärt av proteiner som i samverkan med enzymer reglerar kroppsfunktionerna. Hormonerna tillverkas i kroppen och produktionen påverkas av vår kost och vår aktivitetsnivå.

Dopamin är ett "belöningshormon" som påverkar humöret positivt. Brist på dopamin kan bland annat leda till depression. Dopamin bildas i kroppen av enzymet (aminosyran) tyrosin som du hittar i proteinrika livsmedel; kött, fisk, ägg, baljväxter som bönor och linser, mandel, avokado, bananer, keso, jordnötter, nötter och frön. Tillsammans med protein behövs även vitamin B6, vitamin B12 samt magnesium för bildandet av dopamin. Även järn har visat sig ha en viktig funktion vid produktionen av dopamin. Kroppen ökar också produktionen av dopamin vid fysisk träning!

Serotonin är ett annat "belöningshormon" som även det bildas av tyrosin (se ovan om dopamin) men även av aminosyran tryptofan som du hittar i rött kött, havre och bananer men också i kiwi, plommon, ananas, aprikoser, fikon, mjölk, ägg, spannmålsprodukter, tomater, nötter och frön. Både kolhydrater och vitamin B6 behövs för att kroppen ska kunna bilda serotonin. Kroppen ökar också produktionen av serotonin vid fysisk träning! Det är också viktigt med god sömn för att hålla serotoninproduktionen på en normal nivå. Antidepressiva läkemedel som exempelvis Prozac innehåller just serotonin.

Med hjälp av fysisk träning och rätt kost kan du alltså förhindra eller minska depressionsbesvär. Det finns väl ingen anledning att gynna läkemedelsindustrin? Tyvärr är det så att läkarna (iaf dom jag träffat) skriver ut recept på antidepressiva läkemedel utan att överhuvud taget diskutera kostens betydelse för vårt välbefinnande. Självklart ska den som lider av en djupare depression ändå söka läkare.


Kommentarer
Postat av: Mirja-Liisa

Jätte bra tips du! Tack. Markerar ett bokmärke här tror jag minsann.

MOTION är också livsviktigt,då kan man i alla fall dämpa depressionen lite... men inte alltid lätt att ta sig ut när man bara vill slippa allt.

2009-01-07 @ 21:46:36
URL: http://mirjaliisa.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0