Vitamin D
D-Vitamin (kalciferol) behövs för kroppens omsättning av fosfat och kalcium. Kroppen kan tillverka D-vitamin själv när huden belyses av solljus (solarium duger inte). Men på höst och vinter räcker inte solljuset till för bildning av D-vitamin, särskilt barn behöver då ett extra vitamintillskott.
Av D-vitamin bildar kroppen ett hormon som reglerar kroppens kalkbalans genom att bland annat bidra till att tarmen tar upp kalk från födan. Brist på D-vitamin under uppväxten ger ett mjukt och missformat skelett, den s k engelska sjukan (rakitis). Numera förekommer D-vitaminbrist i Sverige nästan enbart i samband med lever- eller tarmsjukdomar. Tidiga tecken på brist är retlighet och minskad aptit.
Vitamin D finns i ett fåtal livsmedel, främst feta fisksorter. Margarin, lättmjölk och mellanmjölk är numera berikade med D-vitamin. Små barn brukar ges AD-droppar under den mörka årstiden.
Rekommenderat dagligt intag (RDI):
D-vitamin i stora mängder är skadligt och framkallar illamående, minskar aptiten och ger förkalkningar i vävnaderna framför allt i lungor och njurar. Det rekommenderade dagliga intaget bör därför inte överskridas någon längre tid och absolut inte av barn. Mer än 50 mikrogram per dag räknas som riskabelt.