Träningsvärk

Vad är egentligen träningsvärk? Går det att undvika? Vad gör man om man fått träningsvärk?

Tidigare har man trott att den värk man ofta kan känna efter träning, särskilt om man använder muskler man inte brukar använda, beror på att muskelfibrillerna och muskelfibrerna skadas. Idag tror man tvärtemot att värken beror på en förstärkning av muskelfibrillerna. Därför kan träningsvärken ses som en signal på att kroppen förbereder sig för mer träning. En bidragande orsak till värken kan också vara den svullnad som uppstår i och omkring muskeln. Svullnaden ökar trycket på närliggande strukturer, vilket ger ökad smärta och stelhet.

Lindring kan fås av försiktig massage eller stretching. När blodgenomflödet ökar återhämtar sig muskeln snabbare. Hårdträning av de muskler som smärtar bör undvikas men lättare träning är okej. Träningsvärk är ofarligt och går över av sig själv inom ett par dagar.

Uppvärmning innan träning och nedvarvning efter träning är bra sätt att undvika träningsvärk. När du påbörjar en ny träningsform är det alltid en god idé att börja lugnt och successivt öka påfrestningen, även om du redan är vältränad.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0