Järn (Fe)

En vuxen person innehåller cirka 4 gram järn, som är ett viktigt spårämne i kroppen. Cirka 20 % av detta finns lagrat i lever, mjälte och benmärg. Det mesta finns dock i våra röda blodkroppar (hemoglobin).

Kroppen kan endast utnyttja 5-10 % av det järn som finns i maten. Järn från kött och blodmat är lättare för kroppen att utnyttja (ca 25 % tas upp). Vitamin C kan förbättra upptaget av järn, medan kli, te och kalciumrika livsmedel kan försämra det.

Varje dag förlorar kroppen järn genom svettning, normal avstötning av celler och eventuell blodförlust. Detta måste kompenseras genom att kosten innehåller järn. Bra källor är kött, ägg och  fullkornsprodukter.

Rekommenderat dagligt intag (RDI):

  • Män: 10 mg
  • Kvinnor: 10 mg (vid menstruation 18 mg)
  • Gravida: 18 mg
  • Ammande: 18 mg

  • Den som har för lite magsyra eller brist på vitamin B6, B12, folsyra, C-vitamin, zink, koppar eller mangan löper större risk att få järnbrist. Kvinnor drabbas oftare än män p.g.a. menstruation. Den som inte äter kött har svårt att få i sig tillräckligt med järn och kan behöva ta tillskott. Järnbrist kan ge anemi (blodbrist), nedsatt fysisk prestationsförmåga, trötthet, hjärtklappning, andfåddhet etc. Vid svår järnbrist kan det också uppstå förändringar i munslemhinnan, speciellt tungan, samt i huden och naglarna.

    Att överdosera järn är svårt då kroppen bara tar upp den mängd den behöver, förutom då det gäller hemjärn som är mer lättupptagligt och finns i köttprodukter. Järn i större mängder är giftigt, särskilt för barn; ca 3 g (3 000 mg) räknas som dödlig dos för en tvååring. Järntabletter ska därför förvaras oåtkomligt för barn.


    Kommentarer

    Kommentera inlägget här:

    Namn:
    Kom ihåg mig?

    E-postadress: (publiceras ej)

    URL/Bloggadress:

    Kommentar:

    Trackback
    RSS 2.0