Havregryn = Bättre Hälsa

Jag har tidigare skrivit om havregryns förträfflighet men här kommer nu ett helt inlägg tillägnat dessa nyttiga små gryn.

OBS! Bilden är inte tänkt som reklam - det spelar ingen roll vilket märke dina havregryn har.

Havre är ett av de nyttigaste och samtidigt mest prisvärda livsmedlen som finns. Det innehåller flera av de viktigaste näringsämnena och är rikt på fibrer, vitaminer, mineraler, proteiner samt antioxidanter.

En fiberrik kost ger dig en välfungerande mage, kan sänka kolesterolhalten, förebygga typ II - diabetes och håller dig mätt längre. Havre innehåller en stor del vattenlösliga fibrer.

Det är dom långsamma kolhydraterna i havregryn som håller dig mätt längre och samtidigt får du i dig B-vitaminer, E-vitamin, protein, zink, magnesium, järn, mangan, koppar och kalium. Havre innehåller också aminosyran tryptofan som behövs för att kroppen ska kunna producera serotonin. Den som äter havregryn dagligen kan därför bli på bättre humör! Du hittar mer info om de olika näringsämnena genom att klicka på Kost & Näring i vänstermenyn.

En måltid med havregryn bör kompletteras med C-vitamin från frukt och/eller bär samt med protein från exempelvis ägg eftersom havre i sig inte innehåller alla aminosyror som kroppen behöver. För både smakvariation och näringsvariation går det utmärkt att använda olika fröer ihop med havregryn, exempelvis sesamfrö eller linfrö. Några hasselnötter ovanpå gröten är också gott.

Tänk på att havregrynsgröt inte är det enda du kan använda havregryn till. Det går utmärkt att blanda i 1 msk havregryn när du gör en smoothie, eller att byta ut en del av mjölet mot havregryn när du gör pannkakor. Endast fantasin sätter gränser!

Kommentarer
Postat av: Dani

tack du! :)

förutom peppers så heter det paprika också faktiskt;D

2008-10-26 @ 10:46:51
URL: http://justdani.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0