Vitamin B9

De flesta känner nog vitamin B9 vid namnet folsyra men andra namn är folacin, folat och folinsyra. Vitaminet har stor betydelse vid tillväxt och är en förutsättning för att de röda blodkropparna ska kunna bildas och för normal celldelning. Ämnet stimulerar också produktionen av mjölk hos gravida kvinnor och har en gynnsam inverkan på hud och matspjälkning.

Folsyra, som är ett vattenlösligt vitamin, förstörs lätt vid tillagning och är känsligt för syre, ljus, värme och urlakning. Folsyra stabiliseras av askorbinsyra och spårämnet koppar påskyndar nedbrytningen. Vitamin B9 kan lagras i kroppen i så stor mängd som upp till 30 mg. 50 % av lagret finns i levern och kan trots den stora mängden, tömmas på bara några månader.


B9-vitaminbrist är ganska vanlig i Sverige då vi överlag intar lägre doser än de rekommenderade. Några symptom på B9-vitaminbrist är megaloblastisk anemi (en annan form beror på B12-vitaminbrist), slöhet, dåligt minne, nedsatt intellektuell aktivitet, isolation, irritabilitet, sprickor och fjälliga läppar (cheilosis), dålig upptagning och smältning av maten (malabsorption) på grund av inflammation i mag- tarmkanalen. Folinsyrabrist ses ofta vid alkoholism, lågt intag av folinhaltiga matvaror kombinerat med skräpmat, Crohn´s sjukdom, diarré och dysenteri, malabsorption vid tarminflammationer, hemolytisk anemi samt medicinförgiftning, speciellt p-piller och kemoterapeutiska medel av folinsyraantagonistgruppen. Havandeskap, amning och ålderdom medför också ofta folinsyrabrist. Gravida kan förebygga att deras barn föds med ryggmärgsbrock och neuralrörsdefekter genom ett dagligt tillskott. Vid allvarlig B9-vitaminbrist uppstår nervdegeneration och hjärnskador med mental retardering och sinnessjukdom till följd. Havandeskapsproblem och sterilitet kan också vara orsakat av folinsyrabrist.

Rekommenderat dagligt intag (RDI):

  • Män: 0,3 mg
  • Kvinnor: 0,3 mg
  • Gravida: 0,4 mg
  • Ammande: 0,4 mg

  • Det finns inga kända risker med B9-vitamin. Goda livsmedelskällor är gröna bladgrönsaker, lever, torkade bönor, torrjäst, bröd, torkade bönor, linser, vetegroddar, bönor, böngroddar, mörkgröna grönsaker som broccoli, spenat med flera och nässlor. En mindre mängd B9 finns i frukt och bär, nötter och fullkornsbröd.


    Kommentarer
    Postat av: Mia

    Jaa så kan det säkert vara..hmm kanske rentutav Vitamin B9, en del av symptomena stämmer ju faktiskt in på mig...

    2008-10-08 @ 22:46:56
    URL: http://mariat80.blogg.se/

    Kommentera inlägget här:

    Namn:
    Kom ihåg mig?

    E-postadress: (publiceras ej)

    URL/Bloggadress:

    Kommentar:

    Trackback
    RSS 2.0