Vitamin B3

Vi behöver vitamin B3 (niacin, nikotinamid) för ämnesomsättningen, frisk hud och bildning av röda blodceller. Niacin minskar också mängden dåligt kolesterolet i blodet, samtidigt som det ökar mängden av det goda kolesterolet.

Brist på vitamin B3 ger nedsatt aptit, sömnlöshet och ökad retlighet. Större brist kan ge Pellagra som även kallas för 4D-sjukdomen (diarré, demens, dermatit och död). Personer som löper extra stor risk att få i sig för lite B3-vitamin är bl a alkoholister, gravida kvinnor, vissa barn samt äldre som försummar sin kost. Kroppsdepåerna av vitamin B3 är små men för att brist ska uppstå krävs några månaders låg tillförsel av B3-vitamin.

Rekommenderat dagligt intag (RDI):

  • Män: 18 mg
  • Kvinnor: 14-15 mg
  • Gravida: 17 mg
  • Ammande: 20 mg

  • Mycket stora doser B3-vitamin kan ge skador på levern, bukspottskörteln och gallblåsan. Stora doser B3-vitamin kan även försämra ämnesomsättningens upptag av fett till förmån för kolhydrater samt skapa depression.


    Proteinrika livsmedel är oftast rika på aminosyran tryptofan (undantag är mjölk och ägg) som kan omvandlas till niacin i kroppen. Champinjoner och tonfisk innehåller mycket niacin. Andra goda niacinkällor är lax, kyckling och sparris.


    Kommentarer

    Kommentera inlägget här:

    Namn:
    Kom ihåg mig?

    E-postadress: (publiceras ej)

    URL/Bloggadress:

    Kommentar:

    Trackback
    RSS 2.0