Träningstips - Stavgång

Jag har tidigare skrivit om vanliga promenaders förträfflighet ur hälsosynpunkt. Att gå med stavar är en variant på den vanliga promenaden med flera fördelar:

bo Stavgång är billigt och passar dom flesta.

bo Träningen blir mer effektiv och allsidig eftersom du använder både över- och underkropp.

bo Din energiförbrukning blir större än med vanliga promenader.

bo Stavgång är skonsamt för rygg, höft och leder.

bo Träningen är lämplig för dig som har lättare besvär med axlar och skuldror.

Det är viktigt att stavarna har rätt längd. Multiplicera din egen längd med 0,7 så får du fram vilken längd just dina stavar ska ha. Jag är 168 cm så mina stavar ska vara 117,6 (168 * 0,7) cm som kan avrundas uppåt eller neråt. Den som är vältränad kan ha sina stavar något längre, den som har ont i nacke och axlar ska ha sina stavar lite kortare.

Ett par sköna skor, uppvärmning före och stretching efteråt gör ditt träningspass ännu bättre! Det är också viktigt med rätt teknik när man går med stavar. Armarna ska vara lätt böjda och pendla nära kroppen. Staven skall i hela rörelsen hållas diagonalt bakåt, stavens spets ska sättas i marken i höjd med främre fotens häl eller lite bakom. Den bakre foten gör ett kraftigt frånskjut samtidigt som staven pressas neråt och bakåt. Undvik att pendla med staven framför din främre fot eftersom det ökar risken för överbelastning i axlar och skuldror, utan att ge någon ökad träningseffekt.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0