Krom (Cr)

Livsmedel som innehåller krom är bland annat musslor, tonfisk, ål och nötter. Även torkad frukt, nöt- och griskött samt fullkornsbröd bidrar till vårt intag av detta mineralämne.

Krom deltar i kroppens omsättning av glukos; samverkar med insulin vid kolhydratmetabolismen. Krom bidrar även till att öka muskelmassan, förebygger och sänker förhöjt blodtryck, reducerar förhöjda blodfetter och ökar det goda kolesterolet (HDL). Det sägs även hjälpa mot sötsug.

Brist kan leda till försämrat utnyttjande av blodsockret och därmed bidrar brist på krom eventuellt  till utvecklandet av åldersdiabetes.

Rekommenderat dagligt intag (RDI):

  • Män: 30 μg
  • Kvinnor: 25 μg

Diabetiker bör samråda med läkare vid intag av kromtillskott eftersom insulinbehovet kan ändras. Det finns inga andra kända risker.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0