Vintertrötthet


En stor del av befolkningen drabbas av vintertrötthet som är en lindrigare form av SAD (Seasonal Affective Disorder). Problemen uppstår pga brist på ljus under vinterhalvåret och för en del bidrar mörkret till nedstämdhet, irritation, koncentrationsproblem och regelrätt depression. En del utvecklar också en överdriven aptit på framförallt sötsaker. Det hänger ihop med att kolhydratrika produkter innehåller tryptofan som behövs för att bilda serotonin (må bra-hormon).

Kroppens produktion av melatonin (sömnhormon) ökar under den mörka årstiden och ämnesomsättningen sjunker liksom kroppstemperaturen. Det bästa du kan göra för att förebygga problem är att vistas utomhus under dygnets ljusa timmar. En lunchpromenad är perfekt!

Ljusterapi är ett av de mest effektiva och säkra sätten att motverka vintertrötthet. Det finns gott om lampor på marknaden för den som vill prova. En lampa för ljusterapi ska vara certifierad för medicinskt bruk (CE + fyra siffror). Ljusterapi kan också fås via bl.a. landsting (remiss krävs) och privatläkare.

Jag tycker själv att det är helt okej att sänka kraven under vinterhalvåret. Årstiderna är något naturligt och det gäller att lyssna på sin kropp. Sov lite längre, städa lite mindre, prioritera och gläd dig åt att våren kommer snart. Men för den som blir allvarligt påverkad är det förstås viktigt att söka hjälp.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0