Färger och ORAC-värden


ORAC står för Oxygen Radical Absorption Capacity och är ett mått på livsmedels förmåga att bekämpa fria radikaler. Ju högre värde desto bättre. Varje dag bör du få i dig minst 3000 ORAC-enheter och allra helst ska dom komma från livsmedel med olika färg. Frukt och grönsaker med olika färg innehåller nämligen olika fytokemikalier (naturliga färgpigment och antioxidanter).

Du hittar en lista över olika ORAC-värden här

Blått (antocyanin) finns i t.ex. blåbär, plommon, björnbär, rödkål och aubergine.
Mörkrött (antocyanin och tannin) finns i t.ex. hallon, jordgubbar, granatäpplen och körsbär.
Rött (lykopen) finns i t.ex. tomat och vattenmelon.
Grönt (glukosinolat) finns i t.ex. broccoli och spenat.
Brunt (flavonoid) finns i t.ex. kakao.
Gult (karotenoid) finns i t.ex. apelsin, persika, mango och aprikos.
Vitt (flavonoid) finns i t.ex. äpple, purjolök och päron.

För dig som vill veta mer kan jag rekommendera boken "What Color is your Diet?" av MD/Ph.D. David Heber. Klicka på bilden ovan för mer information.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0