Mineraloljor


Det låter kanske fint för man associerar till mineraler (ex. kalcium, järn) som vi ju behöver. Men mineraloljor finns i många hudvårdsprodukter och kan skapa hudproblem eller allergier. Det är petroleumindustrins restprodukter och täpper till hudens porer. Huden är ju kroppens största organ och det vi smetar på huden tas upp och kan faktiskt ställa till med problem även på andra ställen i kroppen.

Läs alltid innehållsförteckningen när du köper hudvårdsprodukter! Mineraloljor är skadligt för såväl djur, natur som människor. Flera studier har visat på ett samband mellan mineraloljor och ledinflammation. När vi smetar mineraloljor på huden täpps 40 - 60 % av porerna igen vilket försämrar hudens naturliga funktioner. Det är också därför en del känner sig "beroende" av exempelvis läppcerat eller bodylotion. Även om det känns bra för stunden är det alltså inte bra i längden.

Hur vet jag om en produkt innehåller mineraloljor då? Håll utkik efter dessa ingredienser:

mineraloil, vaselin, paraffin, paraffinum liquidum, paraffinum, petroleum, petrolatum, medicinsk vitolja, E 905, Oleum vaselin

Det huden behöver är vegetabiliska, naturliga oljor. Dessa oljor absorberas snabbt av huden som blir mjuk och smidig samtidigt som den bevarar sin naturliga fuktighet. Vegetabiliska oljor innehåller näring och fettsyror som huden behöver. Exempel på vegetabilisk olja är aprikoskärnolja, sheasmör och druvkärnolja. Produkter som innehåller vegetabiliska oljor är oftast något dyrare men fördelarna väger absolut upp prisskillnaden.

Vad har du i ditt badrumsskåp? Vad smetar du i ansiktet och på kroppen?

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0