Huvudvärk

Alla får ont i huvudet ibland. Några får ont oftare. Om man har huvudvärk ofta och äter mycket värktabletter kan man dessutom få huvudvärk av värktabletterna! Därför är det viktigt att reda ut vilken typ av huvudvärk man har och vad som utlöser den. Några enkla livsstilsförändringar kan göra susen. Det är exempelvis mycket viktigt att blodsockernivån hålls på en jämn nivå. Motion kan hjälpa om din huvudvärk beror på muskelspänningar. Lika viktigt är det att få tillräckligt med sömn och att se till att man har en bra arbetsställning.

Spänningshuvudvärk är den vanligaste typen och utgör 90 % av all huvudvärk. Värken smyger sig på och det gör ont i hela huvudet. Denna typ av värk kommer av att du spänner musklerna i nacken eller käken (ofta omedvetet). Du kanske är nedstämd, oroar dig, sover dåligt eller stressar mycket.

Migrän är en inflammatorisk kärlsjukdom som ger intensiv smärta, oftast i ena huvudhalvan. Man kan också bli illamående, känslig för ljus och ljud och eventuellt få synförändringar. Symtomen är individuella. Stress är den främsta orsaken till migrän men även hormonsvängningar, viss mat och dålig nattsömn kan utlösa en migränattack.

Läkemedelsutlöst huvudvärk drabbar den som ofta tar värktabletter mot spänningshuvudvärk. Du känner igen denna typ av värk som en "abstinens", dvs du har en svagt molande värk redan när du vaknar på morgonen som sitter i tills du tar en värktablett. Detta är ett tecken på att kroppens reglering av smärta inte längre fungerar optimalt och det är dags att sluta äta värktabletter!

Läs mer om huvudvärk hos Sjukvårdsrådgivningen.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0