Förebygg ryggproblem!

Visste du att i Sverige är ryggont den vanligaste orsaken till att vi sjukskriver oss?
Det märkliga med ryggproblem är att man bara i vart tjugonde fall kan hitta orsaken. Människor kan ha mycket plågsamma smärtor utan att någonting syns varesig på röntgen, i magnetkameran eller med datortomografi. Samtidigt finns det ryggar som på röntgenbilder visar sig vara gravt slitna - utan att ge några besvär alls! 

 15 % av alla svenskar har besvär med ryggen då och då.
 15 % har nästan alltid lättare besvär.
 5 % har nästan alltid svårare besvär.

Det innebär alltså att en tredjedel av befolkningen har problem med sina ryggar! Om man mäter över hela livet har 80 procent av alla svenskar någon gång ont i ryggen.
 
     

 

Lyckligtvis finns det en hel del man kan göra för att förebygga ryggont. Att stärka ryggen med hjälp av olika styrketräningsövningar är ett bra sätt att förebygga ryggont. Ett av de allra bästa sätten att undvika ryggont är att inte sitta för mycket. Vår tid är verkligen sittandets epok. Vi sitter i bilen, framför våra datorer, på sammanträden, när vi läser en god bok, i tv-soffan, när vi spelar dataspel - och i väntrummet hos kiropraktorn...

Jodå, det är bekvämt att sitta på det västerländska sättet, men kroppen är inte riktigt byggd för det. Visste du att nedre delen av ryggen belastas ungefär dubbelt så mycket när du sitter jämfört med när du står? De som går och står mycket drabbas därför sällan av några ryggproblem.

Bästa rådet för att förebygga ryggont verkar alltså vara att röra på sig! Sitt mindre och gör gärna styrketräningsövningar!

 

Kommentarer
Postat av: Shibby

har reggat mig på sidan du skickade till mig jag får hoppas det är nåt intressant och nåt som jag kan göra :D

2008-09-27 @ 18:26:29
URL: http://metrobloggen.se/shibby
Postat av: Sandra

Jag har infektion i svans kotan. AJ .

2008-09-30 @ 21:38:23
URL: http://sandrasilvia.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0