Energibehov

När man vill kontrollera vikten är det bra att veta lite om sin kropps energibehov. På ett mycket enkelt sätta kan du beräkna din basalmetabolism. Vad katten är då det? Jo, det är alltså den energimängd din kropp använder för att upprätthålla livsnödvändiga funktioner såsom blodcirkulation, andning, ämnesomsättning mm. Detta är den absolut minsta mängd energi din kropp ska ha varje dag.

Du tar din vikt i kg och multiplicerar med 20 kcal. (Källa: Novartis Medical Nutrition). Det betyder att om du väger 70 kg så är din basalmetabolism 1400 kcal. Nu stämmer ju inte detta till hundra procent för energibehovet är ju beroende av hur stor del av din vikt som består av muskler och hur stor del som består av fett. Muskler kräver mer energi än fett.

Man kan använda en body scanner för att se hur mycket fett respektive muskler man har i kroppen. Den scanner som jag använder räknar också ut basalmetabolismen. Att äta mindre än sin basalmetabolism är inte att rekommendera för det är naturligtvis inte hälsosamt.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0